Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Lis 2014 23:57 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Krajów: 19 / 8.9%
Cześć, jak w temacie: czy ktoś z Was zwiedzał katakumby pod Via Appia i czy warto się tam wybrać?
Słyszałam, że pod Via Appia są katakumby, w internecie znalazłam informację, że można zwiedzić 3 części i że najlepsze są katakumby św. Kaliksta - tyle ustaliłam sama, ale biorąc pod uwagę, że będę w Rzymie tylko 2 dni, chciałam wiedzieć, czy warto tam iść czy lepiej w tym czasie zobaczyć coś innego.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 01 Gru 2014 00:15 

niebieski
Byłem w katakumbach Św. Sebastiana i Św. Kaliksta- szczerze mówiąc, ciężko stwierdzić, które "lepsze"... Ktoś, kto definitywnie napisał, że Św. Kaliksta są "lepsze" wyraził wyłącznie subiektywną opinię własną :P

Jeśli nigdy wcześniej nie zwiedzałaś tego typu rzeczy, to moim zdaniem warto. Ale z drugiej strony nie na tyle, żeby poświęcać żelazne punkty programu w Rzymie- także zależy od planu.
Zwiedzanie katakumb(ów) trwa około 45 minut, przy czym wchodzi się grupami o konkretnych godzinach, więc razem z dojazdem- zależnie od tego jak chcesz się poruszać po Rzymie- może to potrwać nawet 2h.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 01 Gru 2014 00:24 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Krajów: 8 / 3.7%
Nasze zwiedzanie z polską lektorką trwało dość krótko. Mniej niż 45 minut. Maksymalnie 30. Zdecydowanie są urokliwsze i ciekawsze miejsca w Rzymie. Jeśli starczy Ci czasu zajedź i do Katakumb, ale nie rób z nich priorytetu. Takie moje spostrzeżenie.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Gru 2014 16:48 
Awatar użytkownika

Witam. Katakumby to swietna sprawa. Oprocz tych na via Appia Antica sa tez inne, np przy bazylice św. Agnieszki za Murami czy pod bazyliką św. Pankracego.
Jest to jednak coś co warto zobaczyc przy okazji kolejnego zwiedzania Rzymu.
Jeśli to Twój pierwszy raz zdecydowanie zwiedź inne części Rzymu. Podziemne miasto zostaw na kolejną eskapadę.
Pomocna może być moja strona, dlatego gorąco zapraszam :-)
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Gru 2014 21:39 
Awatar użytkownika

Loty: 45
Kilometry: 100 697
Krajów: 19 / 8.9%
Dziękuję wszystkim za pomoc:)
W Rzymie byłam raz, przejazdem (kilkugodzinne nocne zwiedzanie), katakumby widziałam już w Paryżu, więc to nie byłyby pierwsze, natomiast te paryskie zrobiły na mnie duże wrażenie, dlatego zastanawiałam się nad rzymskimi. Ale w takim razie chyba odpuszczę - chybe że te watykańskie (katakumby Priscilli), one przynajmniej są na trasie zwiedzania. Davide Kov, jeśli dobrze kojarzę, polecałeś je w jakimś innym wątku?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Gru 2014 23:44 
Awatar użytkownika

Jeśli chodzi o katakumby to wszystkie są arcyciekawe. Priscilli jak najbardziej, szczególnie że po 5 latach renowacji jest co oglądać. Odkryto wiele nowych fresków i odnowiono mnóstwo grobów. Tam też znajduje się najstarsze przedstawienie freskowe Matki Boskiej z Dzieciątkiem.
Katakumby św. Kaliksta zaś są olbrzymie (ponad 20 km długości) i 500 000 grobów, jednak nie wszystko można zobaczyć.
Jeśli katakumby Priscilli leżą na Twojej trasie zwiedzania, jak najbardziej polecam tam zajrzeć :-)
 Profil Relacje PM off
ulasko_88 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 04 Gru 2014 11:49 

niebieski
Kiedyś ktoś proponował "spacer" z lotniska Ciampino przez Via Appia Antica i wtedy zaliczamy od razu jedne i drugie katakumby :)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Gru 2014 12:13 

Według mnie warto, jednak należy zarezerwować sobie nieco więcej czasu na dojazd. Transport jedynie autobusami które nie jeżdżą zbyt często.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 04 Gru 2014 13:31 
Awatar użytkownika

gmak napisał(a):
Kiedyś ktoś proponował "spacer" z lotniska Ciampino przez Via Appia Antica i wtedy zaliczamy od razu jedne i drugie katakumby :)

Pomysł jest ciekawy, jednak trasa bardzo dluga. Trzeba się przygotować na dluuugi spacer. Z bagazami raczej nie polecam :-P
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości