Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:16 

w lutym będę spędzał 3 dni w Lombardii. Czytając tutejsze posty zarezerwowałem hotel w Bergamo a nie w Mediolanie (tak nie polecany przez tych co byli).
Jeden dzień chce przeznaczyć na zwiedzanie samego Bergamo, drugi chce udać sie pociągiem do Werony.
Zostaje mi 3 dzień... Gdyby była wiosna, lato wybrałbym sie bezapelacyjnie nad jezioro Como - Varenna, Belagio, jednak mam obawy co do pogody zimą i że poza sezonem może być wszystko pozamykane a przejazd promem po jeziorze nie będzie przyjemny.
Co polecacie? Może Mediolan? Możę Brescia czy jednak jeziora? (nie chce jechac do wenecji gdyż bylem pare miesiecy temu) czy może co innego? Dziekuje bardzo za pomoc
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:49 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
Jasne że Mediolan. Mój kumpel Włoch mówi że Bergamo to najsmutniejsze miasteczko we Włoszech. Ok, na jednodniówkę się nadaje, ale nie na zwiedzanie...

A Mediolan?
Duomo, Brera, La Scala, Galeria Vittorio Emanuele, Castello Sforzesco, Bazylika Świętego Ambrożego, Ostatnia Wieczerza, jest co robić i oglądać...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Sty 2014 00:56 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
koper napisał(a):
w lutym będę spędzał 3 dni w Lombardii. ... Gdyby była wiosna, lato wybrałbym sie bezapelacyjnie nad jezioro Como - Varenna, Belagio jednak mam obawy co do pogody zimą i, że poza sezonem może być wszystko pozamykane
(tzn co? tam ludzie normalnie żyją cały rok i też muszą iść do knajpy czy przejechać się pociągiem :) a innych atrakcji, które można by zamknąć to nie widziałem)
a przejazd promem po jeziorze nie będzie przyjemny
(jeśli będziesz chciał płynąć z como np do varenny to to może być jakiś problem(jakkolwiek ciut wydumany- te stateczki mają okna itp i nie są całkiem pootwierane. a np varenna-belagio to raptem 15 min rejsu...)).
Co polecacie? Może Mediolan? Możę Brescia czy jednak jeziora? (nie chce jechać do wenecji gdyż bylem pare miesiecy temu) czy może co innego? Dziekuje bardzo za pomoc

jedź nad jeziora! pewnie mało kto tam był w zimie więc będziesz miał niepowtarzalne wrażenia (o których pewnie nam potem opowiesz ;) )

#4 PostWysłany: 21 Sty 2014 01:36 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 581 542
Krajów: 59 / 27.6%
Brescia jest fajna, jednak nie bez powodu pomijana przez turystów. Północne Włochy to wspaniałe miejsca i wiele jest po prostu fajniejszych niż Brescia. Moim zdaniem Mediolan koniecznie. Aha - nei zgadzam się z kolegą Włochem. Bergamo jest przeurocze i jest co zwiedzać. Byłem tam trzy razy, łącznie 4 dni i znów odkryłem fajne rzeczy, o których poprzednio nie wiedziałem.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Sty 2014 01:39 
Awatar użytkownika

Loty: 249
Kilometry: 415 497
Krajów: 38 / 17.8%
srebrny
No na jednodniówki to jasne że tak, ale tylko tym wygrywa moim zdaniem. Lepszych miejsc jest we Włoszech mnóstwo, tylko trzeba dojechać/drożej dolecieć.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Sty 2014 08:03 

niebieski
zbyhu napisał(a):
No na jednodniówki to jasne że tak, ale tylko tym wygrywa moim zdaniem. Lepszych miejsc jest we Włoszech mnóstwo, tylko trzeba dojechać/drożej dolecieć.

Kilka przykładów dla innych możesz podać? może się komuś przyda..
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 21 Sty 2014 12:20 

zbychu na pewno masz racje, pół roku temu odwiedzilem Bolonie Wenecje, Rzym i Florencje było super. Jednak nie chce narazie wracać do tych samych miejsc. Teraz padło na północ. Chodzi mi głównie o wypady jednodniowe stąd też szukam czegoś do 150 klm od Bergamo, Mediolanu. Ale i tak dziekuje za pomoc i zainteresowanie pozdrawiam. W razie jakichkolwiek pytań odnośnie tych miast służe pomocą
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Sty 2014 14:38 
Awatar użytkownika

niebieski
zbyhu napisał(a):
A Mediolan?
Duomo, Brera, La Scala, Galeria Vittorio Emanuele, Castello Sforzesco, Bazylika Świętego Ambrożego, Ostatnia Wieczerza, jest co robić i oglądać...

Tak, tylko spróbuj zarezerwować Ostatnią Wieczerzę w normalnej cenie (8€). Bez ogarnięcia tematu kilka miesięcy wcześniej, pozostaje tylko przpłacenie kilkudziesięciu € cwanym agencjom turystycznym, które masowo wykupują dostępne bilety. Akurat teraz poluję na wejściówki to wiem coś o tym :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Sty 2014 19:23 

niestety w terminie w którym jade wszystkie bilety przez oficjalne strony są już zarezerwowane i nie wiem zbytnio jak to ogarnąć teraz. obawiam sie tez jednego , że moze zaistniec sytuacja ze służby mediolańskie nie będą odsnieżac i nie będą wpuszczac na dach katedry (sytuacja sprzed 2 lat). Cóż taki mają klimat :)
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Sty 2014 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 16
Kilometry: 22 529
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
Jezioro Como zawsze warto zobaczyć :)

#11 PostWysłany: 22 Sty 2014 20:34 

A moze Turyn? W sam raz na jednodniowy wypad.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:41 

Może jeszcze jakies pomsły i rady ?:) z góry dziekuje
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 26 Sty 2014 22:59 

niebieski
A może Monza? Łatwy dojazd z Bergamo pociągiem a na Autodromo autobusem sprzed dworca?

#14 PostWysłany: 26 Sty 2014 23:06 
Awatar użytkownika

niebieski
z Mediolanu może do Pavii, Cremony. W lutym będę z Mediolanie i Selvino. (przeurocze widoki, ośrodek głównie dla narciarzy - Monte Poeto. http://www.montepoieto.it/#!/ ). Dojazd z Bergamo tramwajem do Albino, następnie autobusem do stacji kolejki Funivia . Wagonik kolejki zawiezie nas do Selvino. Poza sezonem zimowym jest tam sporo tras rowerowych.
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 28 Sty 2014 16:28 

chyba jednak odwiedze Mediolan. Mam nadzieje ze sie milo rozczaruje. Pisalem z osoba ktora lata mieszkala w rejonach jeziora Como. odradzila mi - wszystko pozamykane i szaro do tego. ze lepiej sie tam drugi raz wybrac i zwiedzic tylko te okolice
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 28 Sty 2014 17:03 

niebieski
jak byś miał jeszcze problem, co wybrać, to tu znajdziesz 916 atrakcji turystycznych Lombardii ;-)

http://www.visititaly.com/what-to-see/lombardy.aspx
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#17 PostWysłany: 01 Lut 2014 19:37 

A ja mam pytanie do osób, które miały okazję być w Lombardii wiosną. Jadę do Bergamo na początku marca bardzo jestem ciekawa jakiej pogody powinnam się spodziewać. Wiem, że to trudne pytanie, bo pogoda zmienną jest ale może ktoś był we Włoszech w tym czasie i jest w stanie mniej więcej powiedzieć czy spodziewać się raczej wiosny czy raczej jeszcze zimy ;)
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 25 Lut 2014 07:29 

Byłem na początku marca 2013, Mediolan - Como - Bergamo i wszędzie piękna ciepła wiosna

Wysłane z mojego C2105 przy użyciu Tapatalka

#19 PostWysłany: 25 Lut 2014 08:47 
Awatar użytkownika

Loty: 551
Kilometry: 819 641
Krajów: 72 / 33.6%
niebieski
Ja polecam Padwę i miasteczka nad jeziorem Garda. Nie byłem w Mantovii (włoska Mantua) ale podobno bardzo piękne miasteczko (dojazd pociągiem z przesiadką). Nad Gardę można spokojnie dostać się autobusem.

Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 25 Lut 2014 08:49 
Awatar użytkownika

Loty: 398
Kilometry: 705 675
Krajów: 73 / 34.1%
niebieski
Polecam wypad nad Como i do Turynu , pogoda obecnie świetna zwłaszcza w Turynie, umiesciłem już nawet częściową relację z wyjazdu na forum ;)

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 21 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości