Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:32 

Witam,
wybieramy się na sierpniowy weekend do Trapani z Warszawy, pt-pn,
bardziej nastawiamy się na plażowanie, ale chcemy też coś na szybko zobaczyć.
Śpimy w Trapani,
pierwszy dzień przylot wieczorem także raczej nic już nie zwiedzimy, będziemy korzystać z komunikacji miejskiej.
W sobotę myślałem o tym, żeby wybrać się do San Vito Lo Capo a popołudniu Erice ? ( jakieś wskazówki jak to zrobić i pogodzić?:)
Niedziela prom na Favignane i objazd wyspy rowerami.
Poniedziałek lot po 16stej także też już chyba nic nie zdziałamy... ?

Chcielibysmy też zobaczyć Palermo ale czy da to się jakoś wcisnąć?

Będę wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki,
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:44 
Awatar użytkownika

Nie wolicie ruszyć prosto do Palermo? Dojazd z Terravision to nieco ponad 10€ w jedną stronę, a w Trapani naprawdę nie ma niczego ciekawego, poza tym, że łatwiej stamtąd zrobić wypad na Erice. San Vito Lo Capo - nie miałem okazji zajrzeć, ale każdy na miejscu twierdzi zgodnie, że to najpiękniejsza plaża na Sycylii.

Z "wciskaniem" Palermo, w takim wypadku, szkoda chyba fatygi, bo w kilka godzin raczej ciężko byłoby się ze wszystkim zmieścić. Rozważcie też fakt, że obok Palermo macie w miarę fajną plażę (Mondello) - może nie tak piękną i dużą, ale poleżeć w słoneczku można, a dojazd jest łatwy (autobus miejski, bodajże 801) i w miarę szybki (ok. 25 minut).

Miłej podróży!
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 16 Lip 2013 14:58 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
Krajów: 18 / 8.4%
niebieski
Nastawiając się na plażowanie to zdecydowanie całą sobotę w San Vito polecam. Jeśli masz więcej kasy to proponuję dla urozmaicenia wypad łódką do rezerwatu na kilka godzin - mają tam w porcie w San Vito takie rejsy połączone z nurkowaniem z maską chyba.
Erice to zostawiłbym sobie właśnie na poniedziałek - pasuje jak ulał na pół dnia.
Na temat wyspy w niedzielę to się nie wypowiem poza tym, że warto ponoć:)

Wg mnie Palermo sobie odpuść - będziesz wykończony a i tak niewiele zobaczysz (nie jestem przeciwnikiem Palermo ale ciasno masz z czasem)

Zastanów się tylko jeszcze nad transportem publicznym bo trochę to kłopotliwe - jeśli cię stać to bierz chociaż małe auto.
pozdrawiam

#4 PostWysłany: 16 Lip 2013 15:15 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Krajów: 26 / 12.2%
Ja proponuję w sobotę rano udać się do San Vito Lo Capo i spędzić tam cały dzień. W niedzielę wypożyczyć auto (jeśli z Trapani nie jest możliwy dojazd autobusem) i pojechać do Parku Zingaro (moim zdaniem najpiękniejsze plaże na Sycylii). To również podróż na cały dzień (bez problemu można przejść pieszo cały rezerwat). W poniedziałek rano kolejką wjechać do Erice.

Image
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 16 Lip 2013 20:30 

Dzięki wszystkim za odpowiedzi.

Co do auta.. czy jest sens je wypozyczać kiedy transfer z lotniska do hotelu i z powrotem zapewnia rezydencja za free,
do tego San Vito Lo Capo to raczej bezproblemowe połączenie autobusowe z Trapani ?
tak samo wyspy, na które można udać się prosto z portu w Trapani z tego co wyczytałem.
no i Erice to też z Trapani ?

no chyba niestety Palermo będzie trzeba odpuścić....
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lip 2013 22:36 
Awatar użytkownika

Myślę, że, o ile nie macie w planach żadnych innych wypadów, i przy założeniu, że Palermo odpada, to chyba nie ma co brać auta. Wbrew pozorom tamtejszy transport publiczny jest bardzo "reliable" (jak na Sycylię) i tani (jak na Italię). Wysepki i Erice - rzut beretem z Trapani :)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 17 Lip 2013 11:45 

Pod koniec czerwca byłam w Trapani 3 dni i stamtąd wybrałam się (komunikacją publiczną) do Erice, Segesty i na Favignanę. Potem 4 dni w Palermo i 3 kolejne - w San Vito. Komunikacja publiczna działa rewelacyjnie, może miałam szczęście, ale jeśli były jakieś opóźnienia, to nie więcej niż 5 minut, z wyjątkiem wodolotów na Favignanę, mniej punktualnych. Odległości są naprawdę niewielkie, ceny przejazdów stosunkowo niskie, dlatego spokojnie bez samochodu da się wszystko, co planujecie, w ten jeden weekend zobaczyć. Na Erice ok. 4 godzin powinno wystarczyć, więc da się to połączyć z San Vito jednego dnia, tym bardziej że kolejka (ja akurat z niej nie skorzystałam, zamknięta z powodu wiatru) kursuje do późna. Jak dla mnie z tych wszystkich miejsc w okolicach Trapani najmniej ciekawa była Favignana, ale tam pojechałam autobusem tylko do Cala Azzurra, pewnie objazd wyspy rowerem dostarczy znacznie ciekawszych wrażeń :) Natomiast Erice - nie do pominięcia. W poniedziałek możecie ewentualnie spróbować wybrać się do Segesty, z tego co pamiętam powrotny autobus był o 13.10 (Trapani - Segesta o 10), więc jeśli rozkład się nie zmienił, to przed 14 bylibyście z powrotem w Trapani i na lot o 16.30 powinniście zdążyć (zero kolejek na lotnisku, kiedy ja wracałam).
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 17 Lip 2013 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 213
Kilometry: 494 205
Krajów: 41 / 19.2%
Ja polecam Palermo, piękne zabytkowe miasto, może ciut fruwają papiery i ogólnie czuć klimat bardziej arabski niż włoski, ale pięknie.
Stamtąd rzut beretem autobusem miejskim na plażę w Mondello. Polecam, bo widoki są śliczne i blisko plaży jest też jedzonko całkiem całkiem.

#9 PostWysłany: 22 Lip 2013 08:10 

niebieski
Palermo sobie odpuście. Jeden dzień na Favignanę- płyńcie tam najwcześniejszym promem. Warto zerwać się wcześnie rano i odpocząć później na wyspie. Zwiedzanie wyspy można połączyć z plażowaniem;) Rower na cały dzień 4eur. Jeżeli chcecie plażować na pięknym piaseczku to na San Vito też pasuje dzień przeznaczyć. Miasteczko zwiedzicie np w porze obiadowej;) A może rano do Rezerwatu Zingaro na np pół dnia a potem plażowanie w San Vito? Tyle że nie wiem czy do rezerwatu jedzie jakiś autobus. Do rezerwatu także można zabrać kocyk i strój kąpielowy:)
Erice jak już inni wspominali spokojnie obskoczycie ostatniego dnia. Z Trapani najlepiej kolejką linową. Zostanie wam jeszcze czas na pochodzenie po Trapani.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Lip 2013 09:11 

wodolot z trapani na favignane kosztuje 10 euro w jedna strone wiec wydaje mi sie,ze dosc duzo. wyspa jest ladna,ale zalezy co kto rozumie pod slowem zwiedzanie bo ladne widoki, kilka fajnych plaz i brzegi klifowe to jest na tej wyspie -ja obszedlem cala wschodnia czesc na tej drugiej gdzie jest klasztor na gorze nie bylem. no i wszystkie plaze bardzo mocno zatloczone. jednak ja szukalem miejsca do trekkingu i bylem zadwolony,a na rowery tez jest duzo fajnych dróg i wszedzie dojedziecie.

kilka zdjec favignany

Załączniki:
IMG_4713.JPG
IMG_4713.JPG [ 143.98 KiB | Obejrzany 2365 razy ]
IMG_4735.JPG
IMG_4735.JPG [ 141.62 KiB | Obejrzany 2365 razy ]
IMG_4739.JPG
IMG_4739.JPG [ 180.64 KiB | Obejrzany 2365 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Sie 2013 11:07 

Loty: 30
Kilometry: 37 264
Krajów: 12 / 5.6%
Ja nie polecam Palermo, osobiście nic ciekawego. Erice jak najbardziej, klimatyczne itp. Polecam wieczorem jechac jak widać ladnie zachodzace slonce a pozniej oswietlone Trapani:)
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Sie 2013 12:08 
Awatar użytkownika

jagodzia104 napisał(a):
Ja nie polecam Palermo, osobiście nic ciekawego. Erice jak najbardziej, klimatyczne itp. Polecam wieczorem jechac jak widać ladnie zachodzace slonce a pozniej oswietlone Trapani:)

Hmm, może źle szukałaś...Cattedrale, Massimo (kręcili tu scenę zabicia córki Micheala w Ojcu Chrzestnym III!), Politeama, Vucciria (night life w iście afrykańskim klimacie), Ballaro (za dnia niesamowicie kolorowy bazar, nocą - jak Vucciria), plaża Mondello rzut beretem, Bagheria rzut beretem (Bagheria to po sycylijsku 'Baaria', więc fani Tornatore na pewno się ucieszą). Do tego Giardino Inglese, Piazza di Maggio (po zmroku również głośno i ciekawie), Villa Giulia przy samym porcie i wiele innych miejsc, które wyleciały mi z głowy. A wszystko to na tle chaosu, brudu i kierowców tworzących własne przepisy drogowe.

Na pewno Palermo nie jest dla każdego i wielu osobom może nie przypaść do gustu specyficzny klimat miasta, ale nie mów, że nie ma tam nic ciekawego, bo to mija się z prawdą ;)
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 06 Sie 2013 08:57 

Loty: 30
Kilometry: 37 264
Krajów: 12 / 5.6%
dji napisał(a):
jagodzia104 napisał(a):

Hmm, może źle szukałaś...Cattedrale, Massimo (kręcili tu scenę zabicia córki Micheala w Ojcu Chrzestnym III!), Politeama, Vucciria (night life w iście afrykańskim klimacie), Ballaro (za dnia niesamowicie kolorowy bazar, nocą - jak Vucciria), plaża Mondello rzut beretem, Bagheria rzut beretem (Bagheria to po sycylijsku 'Baaria', więc fani Tornatore na pewno się ucieszą). Do tego Giardino Inglese, Piazza di Maggio (po zmroku również głośno i ciekawie), Villa Giulia przy samym porcie i wiele innych miejsc, które wyleciały mi z głowy. A wszystko to na tle chaosu, brudu i kierowców tworzących własne przepisy drogowe.

Na pewno Palermo nie jest dla każdego i wielu osobom może nie przypaść do gustu specyficzny klimat miasta, ale nie mów, że nie ma tam nic ciekawego, bo to mija się z prawdą ;)

Masz rację może źle napisałam, mi osobiście nie przypadło do gustu bo było na szybko i z beznadziejnymi "towrzyszami". Słyszałam o tym bazarze i bardzo chciałam odwiedzić... Co do kierowców to tragedia i aż strach jeździć, trzeba by ć bardzo czujnym i niech ktoś tam pojedzie i mi powie że KRakusy to chamy na drodze:P a brud nie wyobrażalny.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości