Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Mar 2013 03:51 

Witam. Wybieram się wraz z dziewczyną w kwietniu do Toskanii. Lecimy do Pizy i chcemy tam pobyć 1-wszego dnia. 2-ego dnia rano mamy zamiar pojechać do Manaroli i okolicznych miasteczek. Pod wieczór wrócić już do Florencji. Tam pobyć dwa ostatnie dni.

Pytania:
1. Co polecacie we Florencji spoza ubitego szlaku. Coś zaskakującego, czego nie ma w podręcznikach. :)
2. Czy ktoś był w Manaroli i okolicznych miasteczkach? Polecacie czy lepiej odpuścić to i skupić się na Florencji?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN Wakacje all inclusive nad Morzem Czerwonym 🌊🐠 4* Shoni Bay Resort w Marsa Alam za 2550 PLN
Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN Riwiera Turecka z widokiem na morze 🌊☀️ 7 nocy all inclusive w 4* hotelu dla dorosłych od 2535 PLN
#2 PostWysłany: 25 Mar 2013 10:54 
Awatar użytkownika

Nie wiem czy to "ubity szlak", ale świetny widok na Florencję jest z Piazzale Michelangelo. Niedaleko od Florencji jest też miasteczko Fiesole, z rzymskim amfiteatrem.

Też będę w kwietniu w Pizie i Manarolę mam w planie. Na zdjęciach wygląda bajkowo (zresztą nie tylko sama Manarola ale i pozostałe "cztery ziemie"). Dużo osób narzeka na tłumy turystów, ale liczę, że w kwietniu będzie tam znośnie. Oprócz samego Cinque Terre chcę jeszcze zobaczyć pobliskie Portovenere z malowniczo położonym zamkiem (pomiędzy Cinque Terre a Portovenere pływa prom - http://www.navigazionegolfodeipoeti.it/ ... p?lang=eng). Przed wyjazdem warto też zajrzeć na stronę Parku "Cinque Terre", gdzie jest pokazany aktualny stan szlaków: http://www.parconazionale5terre.it/sentieri_parco.asp (na czerwono są szlaki zamknięte). W tej chwili najpopularnieszy szlak łączący 5 miasteczek jest zamknięty z powodu prac konserwacyjnych. Czytałem na tripadvisor, że na święta mają go otworzyć, ale to nic pewnego. W tej chwili cały czas tam pada, a to na pewno pogarsza sytuację. Zniszczenia po katastrofalnej powodzi z 2011 r. zostały już podobno w większości usunięte. Aktualnie w całości otwarty jest jedynie położony bardziej w głębi szlak nr 1. Najważniejsze żeby pogoda dopisała, bo inaczej ten rejon traci swój urok.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 25 Mar 2013 18:18 

Dzięki tompot! :)
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 25 Mar 2013 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
Popieram ten plan, ale jest on czasowo dość napięty.
Dlatego proponowałbym napiąć go jeszcze bardziej :-).
Na Pizę można poświęcić 3 godziny np. wieczorem - Piazza dei Miracoli z Krzywą Wieżą, katedrą i baptysterium, lody, kawa i już :-).
O wiele bardziej interesująca jest np. Lukka, do której można dojechać w ok. godzinę pociągiem.
Manarola i reszta Cinque Terre - jak najbardziej.
W 2011 roku pojechaliśmy do Cinque Terre właśnie z Pizy. Tak dokładnie to pociągiem do miejscowości La Spezia, tam na dworcu w punkcie informacji turystycznej Cinque Terre kupiliśmy jednodniowe karty uprawniające do wejścia na szlaki turystyczne i nieograniczonej jazdy pociągami pomiędzy miasteczkami.
http://www.cinqueterre.eu.com/en/cinque-terre-card
W nieśpiesznym tempie (byliśmy z marudnym dzieckiem :-) ) zobaczyliśmy cztery z pięciu miejscowości, w jednej coś zjedliśmy, w innej (Monterosso) poplażowali.
Pieszo przeszliśmy najłatwiejszy odcinek "via dell'amore" pomiędzy Riomaggiore a Manarolą, pozostałe pokonywaliśmy koleją. Taka wycieczka zajęła praktycznie cały dzień, wróciliśmy do Pizy późnym wieczorem. Oczywiście można wybrać wariant bardziej intensywny i pochodzić po okolicznych szlakach, my raczej "chłonęliśmy" lokalną atmosferę.
We Florencji byliśmy też dwa dni, i mówiąc szczerze nie zobaczyliśmy sporej części "punktów obowiązkowych" , co tu dopiero mówić o atrakcjach "spoza ubitego szlaku"?
Plac MIchelangelo o którym wspomniał tompot popieram jak najbardziej, ale o zachodzie słońca, zresztą może właśnie chodzenie nocą po włoskich miastach jest najciekawsze i to polecam jako odmianę po tłumach zmęczonych "dziennych" turystów z przewodnikami i butelkami wody w rękach :-).

Tylko wtedy, gdy się śmieję...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 26 Mar 2013 14:28 

Dzięki Stasiek! :) Pojedziemy w takim razie do Cinque Terre a następnie do Florencji. Niestety z braku czasu nie zahaczymy o Lukkę. Może następnym razem. ;)
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:22 

Mam pytanie czy można nie kupować karty na Cinque terra i kupić poprostu wejście na szlak?
Bo bardziej opłacalne wydaje mi się dojechać do najdalszego miasta pociągiem a później iść piechotą przez miasteczka.
Czekam na aktualne porady odnosnie Cinque oraz Pizy:)
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:35 
Awatar użytkownika

niebieski
Spokojnie mozesz kupic tylko wejscie na szlak. Ja nigdy nie kupowalam tam karty, zwykle jade pociagiem do Monterosso i tam plazuje, a trase przechodzilam 2 razy, oba przy wykupieniu tylko wejscia na szlak.
Generalnie to tak jak ktos pisal wyzej, Piza to max pol dnia. Poza Piazza dei Miracoli nie ma tam zbyt wiele do ogladania. Korzystajcie z pociagow regionale, tanie i wygodne (jesli to nie szczyt sezonu..) Mi bardzo podoba sie tez Lerici z zamkiem i knajpkami przy nabrzezu, ale tam dojazd tylko autobusem (linia L z La Spezia)

#8 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:45 

A ile kosztuje takie wejście na szlak? chce pojechać z Pizy do Monterosso i nastepnie "wracać" na południe do ostatniego miasteczka chyba Romaggioli. Całą tą trasę czyli 4 miasteczka na piechote zrobię na jednym bilecie wstępu czy musze za odcinki płacić?
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 30 Lip 2013 15:50 

niebieski
Byłam w kwietniu. Na szlaku i miasteczkach sporo turystów. Miałam tę kartę za 10 e, bo poruszałam się pociagami. Wówczas otwarty był tylko jeden odcinek szlaku Monterosso-Vernazza. Dość męczący; podejścia nierównymi schodami, chwilam wąskie ścieżki (mijanki z innymi osobami). Widoki super. Vernazza jak dla mnie najbardziej malownicza. Co do sprawdzania tych kart-biletów to przed zejściem do Vernazza była budka, pokazywano bilet. Ale nie przypomnę sobie, czy bardzo rygorystycznie sprawdzano każdego, było sporo osób w obu kierunkach.
Resztę tras pokonałam pociagami ,ale nie dałabym rady pieszo, mimo poczatkowych zamierzeń. A może ten pierwszy odcinek był trudny?
W kazdym razie polecam Cinque Terre-jest świetne. E.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 9 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości