Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 23 Lut 2013 02:44 

Witam,

Zainspirował mnie artykuł http://www.fly4free.pl/malownicza-podro ... a-express/ i wybieram się na Berninna Expres 6 kwietnia (sobota). Będzie to moja pierwsza wycieczka lotnicza :)

Mam pare pytań co do tej wycieczki. Może ktoś będzie w stanie pomóc...

1. W komentarzu do artykułu powyżej "MARIUSZ.W" napisał że jesień to kiepski moment na tą wycieczkę. Orientuje się ktoś jak wygląda to w przypadku kwietnia?

2. Chciałbym zobaczyć rozklad jazdy i kupić bilety na przejazd kolejowy na trasie Bergamo-Tirano (z przesiadką w Lecco) ale zrobienie czegokolwiek na stronie http://www.trenitalia.com/ graniczy z cudem. Wyświetlenie biletów na trasie Bergamo-Lecco czasem działa, czasem nie, czasem wyświetlają się bilety z cenami, czasem bez. Wyświetlenie biletów na trasie Lecco-Tirano to już graniczy z cudem. Czy ktoś jest może bardziej zaprzyjaźniony z tą stroną żeby podać w 5 zdaniach pewny sposób jak zarezerwować wyżej wymienione bilety?

3. Zarezerwowałem bilety online na Bernina Express ale zapłaciłem jedynie opłate za rezerwacja - 36CHF. Płatność na bilety online nieświadomie pominąłem. Orientuje się ktoś czy jestem teraz w stanie zapłacić jednak online za te bilety? Czy jedyne co mi pozostaje to zakup biletów na miejscu na stacji kolejowej w Tirano?

4. Zastanawia mnie także czy istnieje możliwość powrotu z St Moritz do Tirano komunikacją inną niż Bernina Expres? Czy jedyną opcją jest wycieczka w tą i z powrotem? Bilety są drogie wiec zastanawiam się czy jest jakaś możliwość obniżyć cenę tej wycieczki...

5. Jeśli ktoś jest w stanie polecić jakiś tani nocleg w Tirano to będę wdzięczny za namiary.

Dzieki.
Krupek
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 23 Lut 2013 09:32 
Awatar użytkownika

Loty: 555
Kilometry: 823 993
Krajów: 64 / 29.9%
niebieski
Witam.
Ja zrobiłem tę trasę 27-30.01.2013. Tu link do zdjęć i opisu wycieczki http://www.joael.geoblog.pl/podroz/2014 ... -st-moritz. Koszt za cały wyjazd wyszedł mi 1100zł (najmniej jak liczyłem trzeba wydać bez biletów lotniczych ok. 850zł). Podrożył mi też wjazd w St. Moritz na jeden ze szczytów - 12CHF.

W kwietniu na pewno też będzie leżał śnieg na przełęczy, bo nawet w maju w Szwajcarii jest śnieg powyżej 1000m.n.p.m. Co do kurortu może być śnieg, ale nie musi.

Bilet na pociąg kupujesz nie na Trenitalia tylko na Trenord (linie regionalne Lombardii - 9.85e w jedną stronę). Przesiadka w Lecco jest dobrze zorganizowana, pociąg podjeżdża na ten sam peron co jadący dalej z Mediolanu do Tirano. Nie ma potrzeby latania po dworcu. Tak samo z powrotem do Bergamo (na peronie jest wyświetlacz pokazujący kierunek jazdy pociągu).

Bilet na Trenord można kupić na dworcu w Bergamo (w automacie, bardzo prosta operacja, płatność kartą). Nad automatem jest wyświetlacz, na którym pokazany jest cały rozkład na bieżąco na 3h w przód. Odjazdy do Lecco są z peronu 1OVEST!!! To peron po prawej stronie od wyjścia (trzeba iść do końca peronu 1). Bilet trzeba skasować na peronie (kasownik jest po lewej stronie od wejścia na peron 1).

Bez problemu możesz dokupić zarówno miejscówkę jak i sam bilet (o ile będą miejsca) w każdej chwili posługując się loginem i hasłem nadanym przez SBH.

Z St. Moritz do Tirano możesz pojechać także autobusem pocztowym, koszt taki sam jak na pociąg :)

Ja spałem na starówce, płaciłem za pok 1os - 35e za dobę, w Szwajcarii były noclegi strasznie drogie.
Tu link Pensjonat Albergo Gusmeroli

Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 24 Lut 2013 11:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Dodaje jeszcze ciekawą mapę Tirano (ktoś ją chyba rysował ręcznie)

Załączniki:
Komentarz do pliku: Mapa Tirano
Tirano_map1_camper.JPG
Tirano_map1_camper.JPG [ 133.86 KiB | Obejrzany 8665 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 24 Lut 2013 13:40 

niebieski
z St Moritz za niewiele wieksze pieniadze mozesz wrocic do Tirano przez Chiavenne (Postauto) i dalej pociagiem
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 25 Lut 2013 02:23 

joael,

Dzięki wielkie. Bardzo wiele przydatnych informacji.

Mam jeszcze pare pytań...

1. Napisałeś że wyjechałeś z St Moritz na jeden ze szczytów. Mógłbyś coś więcej na ten tamat napisać - jaki to szczyt, skąd wyjeżdża kolejka, itd. Z map widzę że do okoła są szczyty nawet ponad 3000m n.p.m ale np. jeden wyjazd na Piz Nair RT 72 CHF. Masakra....

2. Co do biletów na trase Bergamo-Tirano to sprawa jest następująca - samolot dolatuje do Bergamo 5 kwiecień o 15:45. Jeśli dobrze widze to z lotniska do stacji kolejowej jest ok 6km, wiec zakładam że przejście pieszo (pewnie ok. 1h20min) chyba nie wchodzi w rachubę - chyba że coś źle sobie popatrzyłem? Co do autobusu to doczytałem że jest takowy z lotniska do stacji kolejowej 1,7 euro. Mógłbyś podać jakieś konkrety, numer linii, nazwe przewoźnika. Trzeba te bilety jakoś rezerwować czy mam gwarancje że kupie na miejscu i pojade?

3. Na stronie http://www.trenord.it pokazuje mi jedynie:
16:08-18:50 (przez Lecco)
18:08-20:50 (przez CALOLZIOCORTE OLGINATE).
Zakładam że na 16:08 nie będę w stanie zdążyć, wiec jedyne co mi zostaje to pociąg o 18:08?

4. Biletów kolejowych nie musze rezerwować? Piszą że można je bez problemu kupić "na dworcu w Bergamo" masz na myśli stacje kolejową? Czy te bilety to bilet bez przydziału miejsca czy bilet z tzw. miejscówką?

5. Na koniec może pytanie laickie ale jednak wole je zadać... Podróżownie z Polski do Włoch i dalej do Szwajcarii odbywa się jedynie na podstawie ważnego paszportu? Zadne dodatkowe dokumenty nie są potrzebne?

Dzięki za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 25 Lut 2013 02:43 
Awatar użytkownika

srebrny
5. Paszport starczy w zupelnosci.
 Profil Relacje PM off
wulkan uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 25 Lut 2013 12:23 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 70
Kilometry: 83 301
Krajów: 17 / 7.9%
==> Krupek20

O komunikacji w Bergamo (z i na lotnisko) przeczytasz tutaj: http://www.fly4free.pl/bergamo-wspanial ... u-relacja/

Autobus jadący z lotniska zatrzymuje się tuż przed stacją kolejową w Bergamo. Przejazd trwa ok. 20 minut. Pieszo nie polecam iść, trzeba przejść przez drogowy węzeł autostrady (na fragmencie nie ma chodników). W budynku dworca kolejowego są kasy i automaty z biletami. Jeżeli samolot wyląduje przed czasem i zależy ci aby zdążyć na wcześniejszy pociąg można wziąć taxi, ale to raczej mało opłacalny biznes (chyba, że będą 4 osoby i koszty można rozłożyć).

Do St. Moritz możesz zabrać zwykły dowód osobisty :-)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 25 Lut 2013 23:05 

Rewelacja!
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 25 Lut 2013 23:12 

nie wiem czy ktoś pisał ja polecam dalszą jazde do Chur a z Chur do Arosa też piękne widoki ,dodatkowo bajeczna trasa Chur -Zermatt poezja
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 11 Mar 2013 01:05 

Witam,
Mam jeszcze pare pytań, może ktoś będzie w stanie pomóc.

1. Kupiłem bilet na PolskiBus.com. Jedyne co potrzebuje to zabrać ze sobą numer rezerwacji? Zadne dodatkowa ktywność typu potwierdzanie rezerwacji itp nie jest wymagana?

2. Lecę Ryanairem z Warszawy z bagażem podręcznym. Wystarczy jeśli będę na lotnisku 1h wcześniej? Czytałem artykuły na fly4free odnośnie odprawy i chciałbym się tylko upewnić że jedyne co potrzebuje to przejść przez kontrole bezpieczeństwa i udać się do otpowiedniego gate'a, tak? Wizyta przy stanowisku Ryanair nie będzie konieczne? (Do tej pory leciałem z bagażem rejestrowanym i zawsze podchodziłem do stanowiska linii lotniczych dlatego wolę się upewnić).

3. Jak dobrze doczytałem to 72h bilet na busy ATB bergamo kupię w punkcie informacyjnym na lotnisko. Gdyby jednak punkt był nieczynny to mogę również kupić bilet w jakimś automacie? Czy w automacie mogę zapłacić kartą? Debetową? Kredytową? Czy tylko odliczonym bilonem?

4. Bilet z Bergamo do Tirano kupię z przesiadką w Lecco. Bilet potrzebuje zwalidować/skasować w żółtym kasowniku jednokrotnie jedynie w stacji początkowej? czy dwukrotnie - również w stacji przesiadkowej czyli w Lecco?

5. Jak jest zorganizowane oznakowanie pociągów w pociągach Trenord? Skąd mam wiedzieć że pociąg do którego wsiadam jest ok? :-) Jest jakaś widnoczna numeracja pociągów? Oznaczenie pierwszej/drugiej klasy? Oznaczenie numerów peronów etc?

6. Bilet na Bernina Express kupię w kasie w Tirano przed odjazdem pociągu, czyli w sobotę przed 8:50 rano?

Dzięki.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 11 Mar 2013 20:59 
Awatar użytkownika

niebieski
Na ten pierwszy pociąg na pewno nie zdążysz bo masz autobus nr 1 (ze znaczkiem samolotu) o 16:00, a jedzie on przy dobrych wiatrach (jak nie ma korków na skrzyżowaniu) 15min do stacji kolejowej, także pewnie będziesz musiał jechać tym o 18:08.

Co do biletu kolejowego... Trenord to zwykła linia kolejowa, jak u nas regionalne, więc nie ma miejscówek, a bilet możesz spokojnie kupić albo w kasie na dworcu kolejowym albo w automacie (szybsza opcja).

Bilet 72h na Bergamo możesz kupić w punkcie kartą, albo w automacie, bez problemu.

Bilet kolejowy kasuje się na pociąg tylko 1x na całą trasę.

Żeby wjechać do Szwajcarii musisz mieć paszport.

Oznaczenie peronów jest na wyświetlaczu przy numerze pociągu oraz kierunku. Jak jedziesz do Tirano to kierunek w którym jedziesz to Lecco (najprawdopodobniej z peronu 1OVEST). Jak pisałem wcześniej po wejściu na peron 1 (to nie ten) trzeba iść w prawo do końca (za dyżurkę). Pociąg do Lecco jest podstawiony, bo Bergamo to stacja początkowa.

Tak, możesz kupić bilet na Bernina w kasie przed podróżą, nie ma teraz aż takiego tłoku, a poza tym jak nie będziesz chciał jechać wagonem panoramicznym, zawsze możesz wsiąść w normalną 2-kę (okna otwierane, lepsze zdjęcia).

Krupek20. Pzdr i miłej podróży (w razie czego pisz na geoblogu, bo tam jestem codziennie).

Image
 Profil Relacje PM off

#12 PostWysłany: 11 Mar 2013 21:29 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
wielokrotnie byłem w szwajcarii w ciągu ostatnich 5 lat i nikt nigdy mnie o paszport nie pytał. pociągami tylko jeździłem i np na tej trasie(albo zaraz obok) można regionalnym dojechać do chiasso(CH) i też nikt tam dokumentów nie sprawdza. nawet jak szedłem z buta do como(IT) (czyli zaraz obok) to też nikt się nie pytał.
lato było więc może nie chciało im się wychodzić na słońce... ;)
wulkan lubi ten post.

#13 PostWysłany: 08 Lut 2015 12:27 

niebieski
Zainspirowana relacją Joael, zakupiłam bilety do Bergamo. Noclegi w Tirano i...znalazłam stronę kolei retyckich SBB, są bilety RT Tirano-St Moritz za 62 CHF. Powrót tego samego dnia. I pytanie do doświadczonych-czy koniecznie trzeba kupić wcześniej (w moim przypadku na 4 marca)?. Czy może po prostu dałoby się kupić na stacji kolei w Tirano poprzedniego wieczoru?
N ie bardzo chcę ryzykować zakupem duzo wcześniej, bo do końca nie wiem, czy w ogóle polecę do Włoch.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 08 Lut 2015 13:02 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
62 CHF RT to normalna szwajcarska cena bez żadnych zniżek, a ten pociąg to zwykłe Regio. Gdyby Tirano było w Szwajcarii, to mógłbym na 100% powiedzieć, że kupisz taki bilet na stacji w automacie choćby zaraz przed odjazdem. Ponieważ Tirano jest jeszcze we Włoszech, to powiem tak tylko na 99% ;)
ewaolivka uważa post za pomocny.

#15 PostWysłany: 07 Maj 2015 15:03 

niebieski
dj3500 napisał(a):
. Ponieważ Tirano jest jeszcze we Włoszech, to powiem tak tylko na 99% ;)

automat RhB powinien byc na stacji Tirano

Cytuj:

wystarczy dowod osobisty
warto go miec nawet jesli nie sprawdzaja
 Profil Relacje PM off

#16 PostWysłany: 07 Maj 2017 23:24 

niebieski
Image
Image
Stacja Tirano dworzec dedykowany RhB, osobny budynek obok dworca Trenitalia
 Profil Relacje PM off  

#17 PostWysłany: 07 Maj 2017 23:48 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
spiggy napisał(a):

Cytuj:

wystarczy dowod osobisty
warto go miec nawet jesli nie sprawdzaja

Dokladnie, w Szwajcarii mimo strefy Schengen nadal jest obowiazek posiadania przy sobie dowodu osobistego lub paszportu na terenie Szwajcarii. ;)
Sa prowadzone wyrywkowe kontrole na granicy, dworcach, czy tez na miescie.
W zeszlym roku wracalem noca FlixBus-em, z imprezy w Konstancji i wszystkim na granicy skontrolowano dokumenty. ;)
Ostatnio, kolezanke Polke policja skontrolowala na dworcu w Zürichu.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 08 Maj 2017 10:23 

Krupek20 napisał(a):
5. Jak jest zorganizowane oznakowanie pociągów w pociągach Trenord? Skąd mam wiedzieć że pociąg do którego wsiadam jest ok? :-) Jest jakaś widnoczna numeracja pociągów? Oznaczenie pierwszej/drugiej klasy? Oznaczenie numerów peronów etc?
Tak jak koledzy pisali masz oznaczenie pociągów masz na peronach, ale na samych pociągach Trenord nie ma żadnych oznaczeń co do numeru pociągu czy kierunku, w którym jedzie.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 18 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość