Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 25 Mar 2026 10:20 
Awatar użytkownika

srebrny
pytanie o kwestię jak w temacie. Jadę do Palermo na ponad tydzień i mocno interesują mnie najładniejsze plaże w okolicy. Ja póki co z internetów / fotek z google maps namierzyłem następujące:

* klasyki o których wspomina każdy artykuł / blog:

**Mondello
**Cefalu

a poza tym

*na płn / płn zach od Mondello, czyli okolice Capo Gallo, a potem, dalej na zachód, okolice Sferracalvo & Isola delle Femmine

*tuż koło lotniska (w Terrasini)

*okolice CApo Zafferano, po obu w sumie stronach (Sant'Elia / Porticello z jednej, Sarello z drugiej)

Coś ominąłem?
 Profil Relacje PM off  

Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN Leć do Ameryki Środkowej i zobacz dwa oceany 😮🌊 Bilety do Panamy za 2394 PLN
Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪 Letnia wycieczka bez brania urlopu 😍 Weekend w Sztokholmie za 420 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel ze śniadaniami) 🇸🇪
#2 PostWysłany: 25 Mar 2026 11:55 

niebieski
Z początkiem maja lecę z córką na Sycylię i - po przeanalizowaniu wszystkich opcji (brałem pod uwagę: dojazd, zakwaterowanie, czysty piasek, ładną promenadę, etc) - dzień plażowy zaplanowałem w Mondello...
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 17 Maj 2026 09:29 

Mondello jest najprostszym wyborem, jeśli ma być wygodnie z Palermo: łatwy dojazd, infrastruktura, piasek, knajpy, spacer. Tylko trzeba się liczyć z tym, że w sezonie to raczej nie będzie spokojna plaża.

Do listy dorzuciłbym jeszcze kilka miejsc, zależnie od tego, czy szukasz plaży „ładnej do siedzenia”, czy bardziej widokowej / skalistej:

Addaura — między Palermo a Mondello, bardziej skalisto i mniej „pocztówkowo”, ale fajne widoki.
Vergine Maria / Arenella — raczej lokalny klimat niż najładniejsza plaża, ale blisko miasta.
Baia dei Francesi / Mongerbino koło Bagherii — bardzo ładne widokowo, ale bardziej kameralne i mniej oczywiste niż Mondello.
Capo Zafferano / Sant’Elia — moim zdaniem jeden z ciekawszych kierunków, jeśli chcesz uciec od typowego plażowania miejskiego.
Balestrate / Trappeto — dalej na zachód, ale jeśli masz auto, to można rozważyć dla dłuższej, bardziej „normalnej” plaży.
Castellammare del Golfo — już dalszy wypad, ale ładny kierunek plażowo-miasteczkowy.
San Vito Lo Capo / okolice Zingaro — to już nie „okolice Palermo” w ścisłym sensie, ale przy ponad tygodniu i aucie warto rozważyć jako osobny dzień albo nocleg.

Cefalù jest bardzo ładne, ale traktowałbym je bardziej jako połączenie plaży i miasteczka niż samą plażę. Tam warto pojechać nawet wtedy, gdy plażowanie nie jest głównym celem.

Jeśli miałbym ustawić priorytety bez auta: Mondello + Cefalù + ewentualnie okolice Addaury / Capo Gallo.
Z autem: Capo Zafferano / Sant’Elia, Baia dei Francesi, Terrasini, a przy większym zapasie czasu San Vito / Zingaro.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 17 Maj 2026 13:54 

Loty: 45
Kilometry: 128 451
Krajów: 14 / 6.5%
niebieski
Pozdróżnik-Jacek napisał(a):
Castellammare del Golfo — już dalszy wypad, ale ładny kierunek plażowo-miasteczkowy.
San Vito Lo Capo / okolice Zingaro — to już nie „okolice Palermo” w ścisłym sensie, ale przy ponad tygodniu i aucie warto rozważyć jako osobny dzień albo nocleg.

Cefalù jest bardzo ładne, ale traktowałbym je bardziej jako połączenie plaży i miasteczka niż samą plażę. Tam warto pojechać nawet wtedy, gdy plażowanie nie jest głównym celem.

Park Zingaro to zdecydowanie od wczesnego ranka na cały dzień z możliwością pokąpania się na kilku plażach po drodze.
Auto można zostawić tutaj

https://maps.app.goo.gl/vZVLEjKqxK5KGU8r6

i zrobić wycieczkę do

https://maps.app.goo.gl/hM1n1N8uzGjrdkVH6

Powrót tą samą trasą.
Koniecznie zabrać cos na przekąskę i dużo wody. Po drodze nic się nie kupi.
Wycieczka i plażowanie, doskonałe połączenie.
Rankiem cudowne światło.

Na wieczór zostawić Castellammare del Golfo na jakąś kolację.

Po drodze, jak starczy czasu, odwiedzić to miejsce

https://maps.app.goo.gl/QcbRiKzjABqJtSaS9

Czasami bywa zamknięte ze względu na imprezy zamknięte.
Z sąsiedniej górki wspaniałe widoki. Parking po drugiej stronie ulicy.
Rano obsługi nie ma, więc za free.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 15 Cze 2026 11:45 
Awatar użytkownika

srebrny
ok, krótki komentarz ode mnie już po wyjeździe:

podczas wyjazdu chciałem zrobić kilka tras na SUPie połączonych ze snorkellingiem. Więc najbardziej szukałem nabrzeża skalistego (piach = słaba widoczność w wodzie). Głównie okolice Palermo + 3 noce na Favignanie. Brak samochodu, tylko zbiorkom.
Ważna uwaga: dominujący wiatr na Sycylii & w jej okolicach to bryza z północy, słaba / znikoma rano i nasilająca się popołudniami. Więc jeśli chce się więcej zobaczyć pod wodą / spokojnie popływać na SUPie / kajaku, to lepiej zaczynać możliwie wcześnie rano, bo jednak wybrzeże w okolicy Palermo jest w olbrzyimiej większościi wystawione na północ.

Moje przemyślenia:
* Favignana jest jednak super & zdecydowanie najlepsza z listy którą wymienię, i na SUPa / kajaki, i na snorkelling. Ja pływałem w płd wschodniej części wyspy, od zawietrznej, więc przy samym brzegu miejscami woda = lustro i nawet pod wodę nie trzeba schodzić by zobaczyć co jest pod wodą.

* Najlepsza plaża w okolicy Palermo: Sferracavallo. Piękny kolor wody, dobry snorkelling, częściowo osłonięta zatoczka + pier osłaniający port = super spokojna woda. Dodatkowo knajpy przy samej plaży. Łatwy dojazd z centrum Palermo, pociąg w kierunku lotniska -> wysiadka na stacji Sferracavallo właśnie -> 15 min spacerem (choć jest tam też lokalny bus dla leniwych).

* Mondello = jak na plażę miejską (choć to sporo za miastem, no ale powiedzmy najbliżej) to bardzo spoko, akurat tam nie schodziłemm pod wodę choć na jej końcach (Addadura na płd. końcu, Capo Gallo i okolice na północnym) ponoć snorkelling jest też ok, no i na samej Mondello woda też super czysta. Dobre knajpy na płn końcu plaży.

*Cefalu - ogólnie super miejsce, nie zabrałem tam SUPa ani nie wszedłem do wody, ale jak chodzi o plażę + możliwości w wodzie to jest świetnie, bo jest i długa piaszczysta plaża, i skałki tuż przy starym mieście (czysta woda więc pewnie dobry snorkelling), i pomost z którego można skakać do wody.

* okolice Porticello / Sant'Elia: najfajniejsze plaże tam to Lido del Carabiniere, ale to kawałek od przystanku pociągu oraz, od drugiej strony CApo Zafferano, Spiaggia dei Francesi. Ale ta ostatnia dostępna jest tylko z kajaka / SUPa / łodzi. Cala Sant'Elia - lepiej wygląda na social media niż na żywo, tam praktycznie nie ma plaży, są skałki z których można poskakać do wody. Plaża w Porticello - nic wielkiego, woda super czysta, sama plaża przeciętna.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 5 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości