Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#761 PostWysłany: 15 Maj 2023 23:20 
Awatar użytkownika

niebieski
Biorąc pod uwagę że dzień długi to Lecco z wyjazdem na górę to może pół dnia, możesz skoczyć do Varenna i Bellagio, drugi dzień wykorzystałbym na jezioro Iseo i oczywiście Monte Isola, trzeci dzień Como z atrakcjami plus przepłynięcie się do Argegno i zahaczenie po drodze o inne miejscowości.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#762 PostWysłany: 16 Maj 2023 09:53 
Awatar użytkownika

niebieski
@whiteska
Według mnie plan całkiem fajny, szczególnie na wycieczkę z rodzicem. Dobry balans bez zbytniego gonienia :)
Faktycznie dzień 4 może być trochę cięższy. Ja bym ewentualnie zastanowił się czy 4 dnia wracać od razu do Bergamo, czy może jednak do Lecco. Wtedy są 3 noclegi w jednym miejscu, co jest sporym atutem i odpada noszenie plecaków. Przy podobnych wycieczkach zawsze nocowałem w Lecco do końca. Takie rozwiązanie jest możliwe oczywiście jeżeli lot powrotny nie jest zbyt wcześnie. Z Lecco do Bergamo jest dobre krótkie połączenie i sporo pociągów. Mi spokojnie udawało się wyrobić na loty koło godz. 10-11. Przy noclegu w Lecco do samego końca, można sobie dowolnie zmieniać kolejność poszczególnych dni w zależności od pogody i nastroju, bo powrót i tak jest zawsze w to samo miejsce.
Mało tego, jeżeli w pierwszy lub ostatni dzień jest czas na Cita Alta w Bergamo + krótki przejazd do/z Lecco, to można pokusić się o wszystkie noclegi w jednym miejscu w Lecco. Ja tak zawsze robiłem, a żeby nie nosić walizek w czasie zwiedzania Bergamo, korzystałem z przechowalni bagażu.
Dodatkowo trasę Lecco-Como dobrze by było zrobić autobusem (chociaż w jedną stronę). Autobus jedzie tylko koło godzinki i zyskujemy wtedy czas, bo pociągiem trzeba z przesiadką. Niestety z tego co pamiętam autobusów nie jest zbyt dużo, więc trzeba to dobrze sprawdzić. Jeżeli nie uda się zgrać powrotu, to chociaż wyjazd poranny można sobie zaplanować na konkretny autobus.
 Profil Relacje PM off  

#763 PostWysłany: 16 Maj 2023 21:40 
Awatar użytkownika

niebieski
Między Lecco i Como jest połączenie kolejowe, z autobusami uważałbym w sezonie bo można się nie wcisnąć.
 Profil Relacje PM off  

#764 PostWysłany: 16 Maj 2023 23:37 

niebieski
@Marcin Bartoszewski

Jako do eksperta do Włoch mam pytanie: na początku sierpnia planuję 3 dni w Bergamo. Dwa już sobie zarezerwowałem na Mediolan i Brescie. Zostaje jeden dzień i tu pytanie co byś polecil na pierwszy raz, które z jezior przy założeniu, że wyjazd rano i powrót na wieczór do Bergamo komunikacją publiczną, a najlepiej pociagiem?
 Profil Relacje PM off  

#765 PostWysłany: 17 Maj 2023 01:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Specjalistą to ja nie jestem, dopiero co "ugryzłem" Włochy :)
Będąc w Brescia można zrobić wyskok do Sirmione ( piękne miejsce ) nad jeziorem Garda lub z Brescia jedzie fajną trasą mały skład regionalny pociąg nad Iseo aż do Pisogne, które nie jest jakoś specjalnie interesujące ale mając kartę na komunikacje w Lombardii można pływać po Iseo na tej karcie i zaczynając od Lovere aż do Sarnico ( ponad 1,5 godziny przepłynięcie całej trasy tramwajem wodnym ) masz wiele fajnych miejsc w tym 3-4 przystanki na wyspie na jeziorze, która jest już bardzo atrakcyjna.
Bergamo na karcie lombardii najlepiej pociąg ( tu uwaga trzeba patrzeć jaki czas przejazdu bo są też takie regionalne co zatrzymują się na każdym przystanku i z Mediolanu do Bergamo jedzie 1,5 godziny :) ).
Mediolna-Brescia też pociąg.

aha i jeszcze taka mała uwaga, Sirmione i ogólnie jezioro Garda to miejsce turystycznie zadeptywane, za to jezioro Iseo jest spokojniejsze.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#766 PostWysłany: 17 Maj 2023 08:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Marcin Bartoszewski napisał(a):
Między Lecco i Como jest połączenie kolejowe, z autobusami uważałbym w sezonie bo można się nie wcisnąć.

To jest prawda z tym, że akurat połączenie kolejowe między Como i Lecco jest dość słabe. Po pierwsze w Como są dwie końcowe stacje kolejowe Como Lago i Como S.Giovanni. Z punktu widzenia dalszego zwiedzania, stacja Lago jest wygodniejsza, bo jest blisko kolejki na Brunate i blisko dworca autobusowego Como Stazione Autolinee, z którego najlepiej rozpoczynać dalszą podróż np. do Argegno (właśnie dlatego, że to stacja końcowa i łatwiej wsiąść do autobusu). Niestety ze stacji Como Lago do Lecco pociągi jadą koło 2 h i wymagają 1-2 przesiadek. Najlepiej więc do/z Lecco jechać ze stacji Como S. Giovanni, a to dodatkowy spacer 20 minut w jedną stronę do Como Lago i dworca autobusowego, skąd najlepiej wsiadać do autobusów. Ze stacji S. Giovanni jest już lepiej z pociągami do Lecco ale bezpośrednich połączeń też prawie nie ma w ogóle, za to jest sporo z 1 przesiadką (czas podróży ok. 1,5 h). Przesiadki kolejowe na prowincji czasami różnie wyglądają i można też czekać sporo.
Podsumowując, jeżeli jedzie się z Lecco do Como z planem wjazdu na Brunate i potem złapania busa np.do Argegno, to najwygodniejszy i najszybszy jest autobus, który jedzie tylko 1 h i dojeżdża tam gdzie trzeba. Dlatego pisałem, że najlepiej zaplanować sobie rano określonego busa w Lecco. Dobrze też jest przyjść na przystanek końcowy przy stacji kolejowej z lekkim zapasem i wtedy jest pewność, że na tego busa do Como się załapiemy. Gorzej może być z popołudniowym / wieczornym powrotem do Lecco. Jak nie trafi się w kurs lub nie zdoła wejść do autobusu, to można zawsze wrócić pociągiem, które jeżdżą do nocy. Z mojego doświadczenia, wsiadając do autobusów na stacji końcowej Como Stazione Autolinee, czy w Lecco przy dworcu kolejowym, nigdy nie miałem większych problemów z wejściem.
 Profil Relacje PM off
KL_user lubi ten post.
KL_user uważa post za pomocny.

#767 PostWysłany: 19 Maj 2023 23:55 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Dacie na cito jakieś tipy gdzie obecnie w Bergamo najlepiej w okolicy dworca kolejowego można na pewniaka pójść żeby przechować bagaż w systemie 24/7? Nie musi być tanio, chodzi o to żeby można było pójść w ciemno wczesnym rankiem (koło 6) i nie wtopić.
 Profil Relacje PM off  

#768 PostWysłany: 20 Maj 2023 13:58 
Awatar użytkownika

niebieski
Rok temu zostawialiśmy w zielonych zewnętrznych szafkach przy dworcu autobusowym/Science Center, one są 24/7 (pozostałe przechowalnie na dworcu kolejowym i autobusowym są z obsługą).
kemot uważa post za pomocny.

#769 PostWysłany: 20 Maj 2023 14:08 
Awatar użytkownika

niebieski
To faktycznie chyba jedyne bezobsługowe miejsce w centrum miasta czynne 24/7.
Korzystałem wielokrotnie, chociaż ostatnio parę lat temu. Płatność tylko monetami jeżeli nic się nie zmieniło.
https://www.google.pl/maps/@45.6918961,9.6745004,3a,69.9y,154.68h,88.3t/data=!3m6!1e1!3m4!1sM9N2kFNg4kX1NlKRIc5vIQ!2e0!7i13312!8i6656
 Profil Relacje PM off
kemot uważa post za pomocny.

#770 PostWysłany: 17 Cze 2023 23:49 

Loty: 287
Kilometry: 318 134
Krajów: 28 / 13.1%
Za kilka dni lecę do Bergamo i rozkminiam jak ułożyć plan wycieczki. Może pomożecie i dacie jakieś cenne rady? Generalnie noclegi (środa - sobota) mamy w okolicach Lezzeno (jezioro Como) stosunkowo niedaleko do Bellagio, a następnie ostatni nocleg w Bergamo (z soboty na niedzielę). Muszę jakoś rozplanować Czwartek, Piątek, Sobota. Samochód mamy wypożyczony do Soboty wieczorem.

Czwartek
Zakładam, że i tak w czerwcu może być słabo z parkingami... a w sobotę to już pewnie hardcore. Zatem w czwartek lepiej podjechać do najbardziej obleganych miejsc. Na start Bellagio, a później Varenna. Coś po drodze? jakieś punkty widokowe, tereny spacerowe? Stawać do Lecco? Niby promem można przepłynąć ale zastanawiam się czy jest sens?

Później po Varennie... problem z powrotem jest... cisnąć całe jezioro (raczej nie)... wracać tą samą drogą czy może jednak ten prom do Bellagio?

Piątek.
Ciśniemy przez Como do Lugano, dalej fajnie byłoby zrobić kółko przez Menaggio i promem do Bellagio. Coś ciekawego po drodze? Zakładam, że w Lugano sporo czasu spędzimy. Szczególnie atrakcyjne wydają się dwie kolejki górskie (jedna na Monte Brè, a druga na San Salvatore).

Sobota.
Zakładam już weekendowy hardcore, więc myślałem aby pojechać zupełnie na północ jeziora Como (od zachodniej strony) i bez żalu już wracać autostradą SS 36 po wschodniej stronie jeziora i prosto do Bergamo zdać samochód. I znów pytanie co po drodze (gdzieś muszę wcisnąć Villa del Balbianello, może wtedy...).

Wszystko może wywrócić do góry nogami pogoda (jakieś burze zapowiadają, ale może to i lepiej mniej turystów zorientowanych na ładną pogodę) i będziemy jechać tam gdzie nie pada.

Jakie macie doświadczenia z parkingami w podobnym terminie? Jak z promami, jest sens na nich polegać czy zawsze cisnąć na około drogą bo czas oczekiwania na prom może skutecznie zniwelować zysk czasowy? Jakieś korki weekendowe mogą być? Generalnie wszystkie tipy mile widziane :) Dzięki !!!

#771 PostWysłany: 18 Cze 2023 00:56 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba najgorszy sposób na zwiedzanie w tym rejonie to samochód.
Tam podstawa to tramwaj wodny, masz super szybkie, szybkie i takie co płyną od miasteczka do miasteczka, do tego wyłącznie skierowane do turystów.
Mając bilet na Lombardie korzystasz z niego na jeziorze Iseo, mniej popularne ale piękne miejsce, na Como czy Iseo przepływasz z miasteczka do miasteczka, zwiedzisz, oglądniesz, zjesz, odpoczniesz, na luzie bez stresu od jeżdżenia tam tymi mega wąskimi drogami i szukaniem miejsca parkingowego plus stanie w kolejce do promu na samochody.
 Profil Relacje PM off  

#772 PostWysłany: 18 Cze 2023 14:02 

Samochód mam z kilku powodów. Lądując o 20:15 w Bergamo (w środę) chciałem już nocować nad jeziorem, więc samochód to jedyna opcja dojazdu. Wolę mieć czwartek-piątek w tak turystycznym miejscu niż piątek-sobotę. Samochód jednak daje swobodę, a wąskie drogi mnie nie odstraszają. Raczej liczyłem na jakaś objazdówkę w trakcie której zatrzymujemy się co pewien czas na widoki. Samochodem łatwiej można uciec od złej pogody. Chcę pojechać też do Lugano, a z okolic Bellagio to najwygodniejsza opcja.

Aczkolwiek z naszego noclegu mamy autobusem 20 minut do Bellagio i skłaniam się ku opcji aby jednego dnia zostawić auto. Podjechać busem do Bellagio (zwiadzanie miasta) -> prom do Varenna (zwiedzanie miasta) -> prom do Menaggio (zwiedzanie, obiad) -> powrót promem do Bellagio.

Wtedy jeden dzień bez samochodu, jeden dzień wyjazd do Lugano i jeden (powrotny do Bergamo) objazdowy wokoło jeziora.

#773 PostWysłany: 18 Cze 2023 18:32 
Awatar użytkownika

niebieski
To jest bardzo dobry plan i nie potrzebujesz wcale żadnych porad :D
Faktycznie środkowy trójkąt jeziora Como najlepiej zwiedzić w dzień bez samochodu.
Ja co prawda nigdy nie brałem samochodu w tym rejonie ale córka, której trochę pomagałem w planowaniu, zrobiła podobną krótką objazdówkę z Lugano. Ina sprawa, że w końcu praktycznie tylko przejechali przez Szwajcarię, bo nad Como bardziej im się jednak podobało :D
 Profil Relacje PM off  

#774 PostWysłany: 19 Cze 2023 10:03 

Bilet Io viaggio di Lombardia pozwala na wiele. ;)
 PM off  

#775 PostWysłany: 19 Cze 2023 10:29 
Awatar użytkownika

niebieski
Io viaggio jest bardzo fajne i oszczędne ale nie jest panaceum na każdy wyjazd ;)
W tym akurat przypadku samochód to dobry pomysł (późny przylot, krótki wyjazd, nocleg w małym miasteczku, wypad do Lugano).
 Profil Relacje PM off  

#776 PostWysłany: 19 Cze 2023 13:29 

maczala1 napisał(a):
To jest bardzo dobry plan i nie potrzebujesz wcale żadnych porad :D

Dzięki! :) Aczkolwiek zawsze napisanie tego pierwszego posta i odpowiedź w stylu "samochód najgorzej" jednak popchnęła mnie w stronę dnia bez samochodu :)

Zwykle wynajem samochodu jest tak naturalnym procesem dla mnie, w planowaniu zwiedzania jakiegoś regionu, że przez myśl mi nie przeszło aby sprawdzić komunikację zbiorową. Gdybym wcześniej sprawdził siatkę promów to rozważałbym opcję bazy w Lecco i pływania promami przez 3 dni :D

A na porady to nadal jestem łasy, szczególnie dotyczące samochodowego zwiedzania. Gdzie się zatrzymać na północy (i północnym zachodzie) jeziora. Czy warto zrobić jakiś stop między Lugano, a Menaggio. Może jakaś kawiarnia po drodze z Bellagio do Como. itd itp.

#777 PostWysłany: 19 Cze 2023 14:16 
Awatar użytkownika

niebieski
Przemk0 napisał(a):
Gdybym wcześniej sprawdził siatkę promów to rozważałbym opcję bazy w Lecco i pływania promami przez 3 dni :D

I to jest według mnie faktycznie najlepsze rozwiązanie na 3 dniowy pobyt nad Como :D Byłem kilka razy i zawsze bazę miałem w Lecco bez samochodu. Oprócz promów, które niestety są dość drogie i nie wchodzą w bilet IO Viaggio, warto dorzucić pociąg na wschodnim brzegu i dodatkowo autobusy.
Skoro jednak został już wybrany wariant noclegu niedaleko Bellagio i samochód, to można wykorzystać zalety tego rozwiązania. Można na przykład dotrzeć w pewne magiczne miejsce w Nesso niedaleko Bellagio, które bywa często pomijane.
https://goo.gl/maps/JhGExBxEZPm1epXz7
 Profil Relacje PM off
le_szek lubi ten post.

#778 PostWysłany: 19 Cze 2023 16:15 

maczala1 napisał(a):
Skoro jednak został już wybrany wariant noclegu niedaleko Bellagio i samochód, to można wykorzystać zalety tego rozwiązania. Można na przykład dotrzeć w pewne magiczne miejsce w Nesso niedaleko Bellagio, które bywa często pomijane.
https://goo.gl/maps/JhGExBxEZPm1epXz7

Rano w czwartek jadąc do Lugano planuję tam stop na poranną kawę i przekąskę. Jak się oczywiście uda zaparkować. A jak nie to jedziemy dalej i znalazłem taką norkę (norkę, ale z widokiem i własnym parkingiem dla klientów) -> Bar Sonia (https://goo.gl/maps/7jWzDmccL9QPZ7hi7)
maczala1 lubi ten post.

#779 PostWysłany: 19 Cze 2023 18:38 
Awatar użytkownika

niebieski
Przemk0 napisał(a):
Rano w czwartek jadąc do Lugano planuję tam stop na poranną kawę i przekąskę. Jak się oczywiście uda zaparkować.

W Nesso są dwa parkingi zaraz przy światłach po obu końcach odcinka drogi z ruchem wahadłowym. Jak się nie uda zaparkować na pierwszym parkingu (tylko kilka miejsc) przy schodach prowadzących w dół do mostu, to jakieś 50 m dalej jest drugi parking (ok.10 miejsc ogólnodostępnych plus kilka zarezerwowanych). Jakby na obu parkingach się nie udało, to jeszcze dalej jest trzeci parking, na którym na pewno da się stanąć, tylko to już ok. 500 m spacerku bezpiecznym chodnikiem. https://goo.gl/maps/qB9vx3Gm5BEJrUb88

Ostatnio edytowany przez maczala1, 19 Cze 2023 18:56, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

#780 PostWysłany: 19 Cze 2023 18:53 
Awatar użytkownika

Loty: 69
Kilometry: 94 496
Krajów: 17 / 7.9%
Wiecie czy muzeum archeologiczne w Bergamo jest nadal tymczasowo zamknięte?
Madera Lizbona Barcelona Ibiza Neapol Ischia Rzym Florencja Piza Bergamo Rimini Wenecja Paryż Londyn Bruksela Brugia Amsterdam Berlin Drezno Wiedeń Budapeszt Praga Wilno Ryga Tallinn Karlskrona Stavanger Ateny Lefkada Patra Saloniki Larnaka Pafos Nikozja TelAviv Jerozolima
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości