Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Pieniądze i bankomaty
#1 PostWysłany: 07 Sty 2025 21:54 

niebieski
Cześć, jak jest z powszechnością płatności kartą w Arabii Saudyjskiej? Jakich bankomatów unikać? Jest sens wymieniać pieniądze? A jeśli tak, to pewnie z dolarów, co nie? Będę wdzięczny za wszelkie info:)
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 07 Sty 2025 23:02 

niebieski
Wszędzie, gdzie się dało, szedł REVO bez kłopotu - głównie stacje benzynowe, markety LULU, księgarnie, souveniry, małe knajpy i lokalne mini markeciki przy stacjach paliw - bez problemu, choć często pytali czy mamy kartę MADA, ta ichniejsza główna karta i główne logo w wieli miejscach - wtedy mówiłem - zaufaj, Brachu spróbuj, bo bali się, że nie da rady obciążyć, często więc sugerowałem płatność na 1 SAR na próbę i prawie zawsze szło.

Gotówkę brałem, a jakże, potrzebna na lokalnych straganach lub z dala od cywilizacji na stacji, albo na coffee shop, jak jedziesz 1500 km w 1 dzień tylko drogą pośród piasku...

Wypłacałem na pewno w AL RAJHI BANK bez kłopotu - bankomaty typu Drive In z auta;).Dammanm, Khobar, Hail, jeszcze gdzieś. Jak się nie da to wypluje kartę, bez obaw, języki są do wyboru. Reszta to w sumie cywilizacja, brak większych obaw i strachów. Zawsze mam minimum i USD i EUR, różnie bywa z tym, co lubią, lub co biorą, a zapas to spokojna głowa i sen;).

Powodzenia!
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
dajkamienia uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 12 Sty 2026 18:06 

Update 2026: w większości miejsc nie ma żadnego problemu z płatnością kartą i Revolut działa doskonale. Niestety zdarzają się też sklepiki czy knajpy gdzie mają tylko terminale obsługujące saudyjskie karty Mada i nasze karty nie zadziałają. Dlatego dobrze mieć jakąś awaryjną gotówkę, bankomaty są bezprowizyjne (w każdym razie Al Rajhi Bank na pewno).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość