Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 29 Sie 2023 10:00 

Pisałem wczoraj do arabów i niestety wiza kosztuje 125 dolarów. Większość informacji na necie6to jakieś bzdury. Można ją nabyć na stronie visa.visitsaudi.com lub po przylocie.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#122 PostWysłany: 08 Wrz 2023 13:27 

Loty: 3
Kilometry: 12 723
Krajów: 2 / 0.9%
Siema!
Mam jeszcze ponad 90 dni do lotu! ale lubię być przygotowany ?
Staraliście się może o wizę poprzez ten link ? https://visa.mofa.gov.sa/Home/Index2?service_type=1
Umożliwia on podobno wnioskowanie o wizę, ale tylko 30 dni przed podróżą - chodzi mi o wizę transferową.
Mam wysiadkę w Dammam i potrzebuje dostać się do Bahrajnu zaraz po lądowaniu autem.
Miłego...
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 08 Wrz 2023 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 857
Kilometry: 1 613 974
Krajów: 79 / 36.9%
niebieski
-- 08 Wrz 2023 15:30 --

Wizę możesz kupić po przylocie do Dammam. Na hali przed oficerami imigracyjnymi z lewej stronie są pomieszczenia gdzie to załatwisz. Zresztą są osoby które pytają czy masz wizę online czy chcesz wykupić. Mój lot był z Wiednia Wizz , nie potrzeba iść do check in wystarczy karta pokładowa z aplikacji. Nikt o nic nie pytał. Nie wiem jak z Budapesztu bo tam jak leciałem do Jeddah to musiałem stać po BP i pytali czy mam wizę ( ale to był początek roku) Teraz z Wiednia żadnych pytań.
A o wizę aplikowałem tu: https://visa.visitsaudi.com/ ale nie wiem czy jest tam też do kupienia tranzytowa.

-- 08 Wrz 2023 15:48 --

kozakus2 napisał(a):
Dzień dobry
Czy ktoś z Państwa ......... na lotnisku Damman w Arabii Saudyjskiej i dostał się na lot następny? Czy jest możliwość przebywania w strefie trefie tranzytowej bez wiz - tylko z bagażem podręcznym). Jak sprawa wygląda "od kuchni."

Nie ma w Damman przejścia tranzytowego przylatując Wizz i odlatując Wizz kolejnym lotem. Musisz przejść imigration kupując wizę np na miejscu .

#124 PostWysłany: 08 Wrz 2023 23:26 

Tak wiem! WizzAir sprzedaje tylko odcinki i zawsze musisz wyjść z lotniska, żeby wejść ponownie do strefy!
Ja wychodzę całkiem, i zastanawiam się czy po przylocie na miejsce będę mógł skorzystać z wizy tranzytowej za free bo nie widzi mi się płacenie 4xvisa przez visie Saudi skoro mój pobyt w Arabii Saudyjskiej będzie się ograniczał tylko do wyjścia z lotniska i przejechania do Bahrajnu!
Jakieś pomysły ?
Podane info na stronie foreign affairs jest słabe piszą o stronie ENJAZ na której trzeba się zarejestrować online, kłopot w tym, że owa strona nie istnieje, albo ja jej nie mogę odszukać. Znalazłem appkę o nazwie Enjaz - ale to firma obsługująca karty kredytowe coś na wzór Revo.
Macie doświadczenia w lotach przez Arabię ? Latałem wiele razy przez Abu to mój first time via Saudi ?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 08 Wrz 2023 23:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ale wiza do KSA jest wielokrotna na rok
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#126 PostWysłany: 09 Wrz 2023 11:47 

Loty: 364
Kilometry: 501 596
Krajów: 18 / 8.4%
monroe napisał(a):
jacek96 napisał(a):
Możliwe, że system tego nie ogarnia.
Napisz do nich w sprawie noclegu, bo na miejscu już tego nie ogarniesz.

Okazuje się, że faktycznie system tego nie ogarnia. Trzeba kontaktować się z ich działem "wakacyjnym": support@holidaysbysaudia.com
Odpisują bardzo szybko i załatwiają temat. Faktycznie jedna noc w hotelu jest darmowa, niestety przy 2 nocach trzeba jakoś samemu organizować sobie drugą ;)
Dzięki.
Hej, jesteś już po wyjeździe ? Jeśli tak to możesz napisac jak to wszystko wyglądało z ich strony ? W sensie hotel jakis normalny itp ? Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 09 Wrz 2023 12:36 
Awatar użytkownika

srebrny
tomaszl75 napisał(a):
-- 08 Wrz 2023 15:30 --

Wizę możesz kupić po przylocie do Dammam. Na hali przed oficerami imigracyjnymi z lewej stronie są pomieszczenia gdzie to załatwisz. Zresztą są osoby które pytają czy masz wizę online czy chcesz wykupić. Mój lot był z Wiednia Wizz , nie potrzeba iść do check in wystarczy karta pokładowa z aplikacji. Nikt o nic nie pytał. Nie wiem jak z Budapesztu bo tam jak leciałem do Jeddah to musiałem stać po BP i pytali czy mam wizę ( ale to był początek roku) Teraz z Wiednia żadnych pytań.
A o wizę aplikowałem tu: https://visa.visitsaudi.com/ ale nie wiem czy jest tam też do kupienia tranzytowa.

-- 08 Wrz 2023 15:48 --

kozakus2 napisał(a):
Dzień dobry
Czy ktoś z Państwa ......... na lotnisku Damman w Arabii Saudyjskiej i dostał się na lot następny? Czy jest możliwość przebywania w strefie trefie tranzytowej bez wiz - tylko z bagażem podręcznym). Jak sprawa wygląda "od kuchni."

Nie ma w Damman przejścia tranzytowego przylatując Wizz i odlatując Wizz kolejnym lotem. Musisz przejść imigration kupując wizę np na miejscu .

Jesteś pewny? Kilka osób opisywało, że dużo osób lata do DMM Wizzair i korzystając z transit center gdzie dają paszporty i pracownicy przynoszą BP na nowe loty, bez konieczności kupowania wizy.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 09 Wrz 2023 19:30 

Bardziej mi chodziło o wizę tranzytową, która wg opisu na stronie MOFA jest bezpłatna na 96 godzinny pobyt. Jednak nie mogę odszukać miejsca gdzie mógłbym o nią aplikować!
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 09 Wrz 2023 20:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Iles osob tez opisywalo, ze odbilo sie od gateow we Wloszech i nie zostalo wpuszczonych na poklad Wizz, gdy nie mialo wizy do KSA (liczac na tranzyt lub VOA), nie pamietam tylko czy to na pewno byl DMM jako lotnisko przesiadkowe z W6 na linie legacy w KSA....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#130 PostWysłany: 09 Wrz 2023 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
grego74 napisał(a):
Hej, jesteś już po wyjeździe ? Jeśli tak to możesz napisac jak to wszystko wyglądało z ich strony ? W sensie hotel jakis normalny itp ? Z góry dziękuję

Najpierw zarezerwowałem WA Hotel w Jeddah, najlepszy wtedy dostępny (były do wyboru bodajże 3).
Po około 2 tygodniach otrzymałem jednak informację, że moja rezerwacja została anulowana ponieważ hotel będzie niedostępny "ze względów bezpieczeństwa". Dziwne ponieważ w innych kanałach hotel był dostępny w moim terminie.

Po raz drugi wybrałem już gorzej oceniany Casablanca Al Salama Hotel aczkolwiek odniosłem wrażenie, że gościom "Saudia Holidays" dają więcej niż standardowym, bo mieliśmy wyższą kondygnację i naprawdę świetny pokój. Z darmo jest też transfer z lotniska - o ile z obsługą WA Hotel uzgodniłem to bezproblemowo przez e-mail to potem z Casablanca Al Salama nikt nie odpowiadał i nikt na nas na lotnisku nie czekał (pomógł nam sympatyczny człowiek ze stoiska promocji turystycznej Jeddah, który zadzwonił do hotelu). Na plus - dobre śniadanie oraz check out bodajże o 14:00.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:25 

monroe napisał(a):
grego74 napisał(a):

Najpierw zarezerwowałem WA Hotel w Jeddah, najlepszy wtedy dostępny (były do wyboru bodajże 3).
Po około 2 tygodniach otrzymałem jednak informację, że moja rezerwacja została anulowana ponieważ hotel będzie niedostępny "ze względów bezpieczeństwa". Dziwne ponieważ w innych kanałach hotel był dostępny w moim terminie.

Po raz drugi wybrałem już gorzej oceniany Casablanca Al Salama Hotel aczkolwiek odniosłem wrażenie, że gościom "Saudia Holidays" dają więcej niż standardowym, bo mieliśmy wyższą kondygnację i naprawdę świetny pokój. Z darmo jest też transfer z lotniska - o ile z obsługą WA Hotel uzgodniłem to bezproblemowo przez e-mail to potem z Casablanca Al Salama nikt nie odpowiadał i nikt na nas na lotnisku nie czekał (pomógł nam sympatyczny człowiek ze stoiska promocji turystycznej Jeddah, który zadzwonił do hotelu). Na plus - dobre śniadanie oraz check out bodajże o 14:00.
Super , dzięki A możesz nakreślic jak to faktycznie z ta visą wychodzi ?
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@grego74
Chyba było tu już opisane - ja o wizę "wnioskowałem" na stronie Saudia Airlines. To proces właściwie automatyczny - wypełniasz krótki wniosek wraz ze zdjęciem w formie elektronicznej, dokonujesz opłaty 23 euro (to ubezpieczenie bo sama wiza jest darmowa w takim przypadku) i otrzymujesz na mejla wizę. Całość trwa może z 5 min.
Na lotnisku podchodzisz do immigration gdzie strażniczki (tak, na kontroli granicznej widziałem tylko kobiety, które nie mając akurat wiele do pracy plotkowały sobie wspólnie ;) ) pobierają odciski i wbijają wizę do paszportu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
krzysiekk86 uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 10 Wrz 2023 13:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Opelu napisał(a):
Bardziej mi chodziło o wizę tranzytową, która wg opisu na stronie MOFA jest bezpłatna na 96 godzinny pobyt. Jednak nie mogę odszukać miejsca gdzie mógłbym o nią aplikować!

Coś takiego nie istnieje, wystarczy przeczytać kilka ostatnich stron tematu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#134 PostWysłany: 10 Wrz 2023 14:30 

monroe napisał(a):
@grego74
Chyba było tu już opisane - ja o wizę "wnioskowałem" na stronie Saudia Airlines. To proces właściwie automatyczny - wypełniasz krótki wniosek wraz ze zdjęciem w formie elektronicznej, dokonujesz opłaty 23 euro (to ubezpieczenie bo sama wiza jest darmowa w takim przypadku) i otrzymujesz na mejla wizę. Całość trwa może z 5 min.
Na lotnisku podchodzisz do immigration gdzie strażniczki (tak, na kontroli granicznej widziałem tylko kobiety, które nie mając akurat wiele do pracy plotkowały sobie wspólnie ;) ) pobierają odciski i wbijają wizę do paszportu.
Właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło ( tej darmowej przy stopie ) Podziękował
 Profil Relacje PM off
krzysiekk86 lubi ten post.

#135 PostWysłany: 19 Paź 2023 09:53 

Dzień dobry,
jeszcze raz apropo nieszczęsnej wizy turystycznej/transferu w Dammamie, Początek lutego mam lot do UAE z Rzymu przez Dammam, self transfer, tylko bagaż podręczny. Wizzair. Pierwotnie mialo byc okolo 4 godziny przesiadki tzn przylot ok. 19:00 i wylot przed 23:00 ale dostałem info od przewoźnika ze jest zmiana lotu na następny dzień rano na 7:00. Oznacza to mniej więcej 12h na lotnisku w Dammann, w nocy.Czy ktoś się orientuje, jak wygląda samo czekanie na transfer w Dammann? czytałem różne fora i są tam dość dziwne informacje, jakoby pasażerowie tranzytowi oczekiwali najpierw w jakimś oddzielnym pomieszczeniu po czym 2 godziny przed swoim następnym lotem zabierani są do gate (mówimy tu o przypadku gdy ktoś ma tylko bagaż podręczny i nie wnioskuje o wize turystyczna).Pytam poniewaz zakladalem ze bede musial sie na tym lotnisku przespać, a raczej zdrzemnąć, niby jest tam jakiś lounge 24h w terminalu dla lotów międzynarodowych ale nie bardzo jest dla mnie jasne czy w ogole da sie z niego w tym przypadku skorzystać ze względu na procedury. Dodam, że lecę z dziećmi, nie są to już niemowlęta ale na pewno siedzenie 10 godzin na krzesłach dałoby im się we znaki. No i oczywiście gdyby ktoś miał jakiś update dotyczący wizy tranzytowej i szans jej otrzymania, to w ogóle byłaby najbardziej optymalna opcja (kupić wizę tranzytowa i wyjść z lotniska przespać się w hotelu).
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 19 Paź 2023 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@robimho86

Potrzebujesz Wizy. Wiza ważna jest 1 rok od wydania, ma nielimitowana ilość wjazdów. Koszt jakieś 600zl od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 19 Paź 2023 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 516 022
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Nie wiem czy poniższe było już pisane w tym wątku, nie śledziłem tematu.

Kolega kontaktował się z Ambasadą Arabii Saudyjskiej w Warszawie w temacie transferu w DMM i otrzymania wizy tranzytowej. Oto informacje jakie uzyskał:
Ambasada może wystawić wizę tranzytową dla przypadku, kiedy przesiadka na lotnisku w Arabii Saudyjskiej będzie wymagała opuszczenia strefy tranzytowej. Do uzyskania wizy wymagane są następujące dokumenty:
1. Wypełnione formularze.
2. Dwie fotografie paszportowe.
3. Paszport.
4. Rejestracja aplikacji na wizę tranzytową ze strony
https://visa.mofa.gov.sa/Account/Loginindividuals
5. Bilet lotniczy do Arabii Saudyjskiej i z Arabii Saudyjskiej do miejsca docelowego.
6. Wizę do miejsca docelowego (jeśli jest wymagana od obywateli polskich).

Wiza tranzytowa jest wizą jednokrotnego wjazdu.
Dokumenty są przyjmowane od poniedziałku do czwartku w godzinach 09.30-11.30. Przed przyjściem do Ambasady należy się umówić, wysyłając e-mail, przynajmniej dzień wcześniej do godziny 15.00.
Wiza powinna być gotowa do odbioru następnego dnia roboczego w godzinach 14.00-15.00.

Koszt wizy tranzytowej to opłata 100PLN + ubezpieczenie. Całość około 130.
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 19 Paź 2023 11:44 
Awatar użytkownika

złoty
Czy nikt w tym temacie nie potrafi czytać ze zrozumieniem jeśli w ogóle czyta co było wcześniej napisane ?,
@Michal Szyszka, to co przytoczyleś dotyczy tylko lotów 2 liniami kas
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#139 PostWysłany: 19 Paź 2023 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 247
Kilometry: 516 022
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
@kostek966
Też tak myślałem, ale kolega w trakcie rozmowy telefonicznej z pracownikiem Ambasady, nie był pytany jakimi liniami będzie leciał, natomiast poinformował, że z DMM zamierza lecieć IndiGo.

#140 PostWysłany: 19 Paź 2023 12:17 

platynowy
Kolega dzwonił, tamta Pani mówiła, a później płacz, bo denied boarding.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 303 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość