Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 29 Sie 2023 10:00 

Pisałem wczoraj do arabów i niestety wiza kosztuje 125 dolarów. Większość informacji na necie6to jakieś bzdury. Można ją nabyć na stronie visa.visitsaudi.com lub po przylocie.
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#122 PostWysłany: 08 Wrz 2023 13:27 

Loty: 3
Kilometry: 12 723
Krajów: 2 / 0.9%
Siema!
Mam jeszcze ponad 90 dni do lotu! ale lubię być przygotowany ?
Staraliście się może o wizę poprzez ten link ? https://visa.mofa.gov.sa/Home/Index2?service_type=1
Umożliwia on podobno wnioskowanie o wizę, ale tylko 30 dni przed podróżą - chodzi mi o wizę transferową.
Mam wysiadkę w Dammam i potrzebuje dostać się do Bahrajnu zaraz po lądowaniu autem.
Miłego...
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 08 Wrz 2023 15:48 
Awatar użytkownika

Loty: 861
Kilometry: 1 622 755
Krajów: 79 / 36.9%
niebieski
-- 08 Wrz 2023 15:30 --

Wizę możesz kupić po przylocie do Dammam. Na hali przed oficerami imigracyjnymi z lewej stronie są pomieszczenia gdzie to załatwisz. Zresztą są osoby które pytają czy masz wizę online czy chcesz wykupić. Mój lot był z Wiednia Wizz , nie potrzeba iść do check in wystarczy karta pokładowa z aplikacji. Nikt o nic nie pytał. Nie wiem jak z Budapesztu bo tam jak leciałem do Jeddah to musiałem stać po BP i pytali czy mam wizę ( ale to był początek roku) Teraz z Wiednia żadnych pytań.
A o wizę aplikowałem tu: https://visa.visitsaudi.com/ ale nie wiem czy jest tam też do kupienia tranzytowa.

-- 08 Wrz 2023 15:48 --

kozakus2 napisał(a):
Dzień dobry
Czy ktoś z Państwa ......... na lotnisku Damman w Arabii Saudyjskiej i dostał się na lot następny? Czy jest możliwość przebywania w strefie trefie tranzytowej bez wiz - tylko z bagażem podręcznym). Jak sprawa wygląda "od kuchni."

Nie ma w Damman przejścia tranzytowego przylatując Wizz i odlatując Wizz kolejnym lotem. Musisz przejść imigration kupując wizę np na miejscu .

#124 PostWysłany: 08 Wrz 2023 23:26 

Tak wiem! WizzAir sprzedaje tylko odcinki i zawsze musisz wyjść z lotniska, żeby wejść ponownie do strefy!
Ja wychodzę całkiem, i zastanawiam się czy po przylocie na miejsce będę mógł skorzystać z wizy tranzytowej za free bo nie widzi mi się płacenie 4xvisa przez visie Saudi skoro mój pobyt w Arabii Saudyjskiej będzie się ograniczał tylko do wyjścia z lotniska i przejechania do Bahrajnu!
Jakieś pomysły ?
Podane info na stronie foreign affairs jest słabe piszą o stronie ENJAZ na której trzeba się zarejestrować online, kłopot w tym, że owa strona nie istnieje, albo ja jej nie mogę odszukać. Znalazłem appkę o nazwie Enjaz - ale to firma obsługująca karty kredytowe coś na wzór Revo.
Macie doświadczenia w lotach przez Arabię ? Latałem wiele razy przez Abu to mój first time via Saudi ?
 Profil Relacje PM off  

#125 PostWysłany: 08 Wrz 2023 23:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Ale wiza do KSA jest wielokrotna na rok
 Profil Relacje PM off
TIT lubi ten post.

#126 PostWysłany: 09 Wrz 2023 11:47 

Loty: 364
Kilometry: 501 596
Krajów: 18 / 8.4%
monroe napisał(a):
jacek96 napisał(a):
Możliwe, że system tego nie ogarnia.
Napisz do nich w sprawie noclegu, bo na miejscu już tego nie ogarniesz.

Okazuje się, że faktycznie system tego nie ogarnia. Trzeba kontaktować się z ich działem "wakacyjnym": support@holidaysbysaudia.com
Odpisują bardzo szybko i załatwiają temat. Faktycznie jedna noc w hotelu jest darmowa, niestety przy 2 nocach trzeba jakoś samemu organizować sobie drugą ;)
Dzięki.
Hej, jesteś już po wyjeździe ? Jeśli tak to możesz napisac jak to wszystko wyglądało z ich strony ? W sensie hotel jakis normalny itp ? Z góry dziękuję
 Profil Relacje PM off  

#127 PostWysłany: 09 Wrz 2023 12:36 
Awatar użytkownika

srebrny
tomaszl75 napisał(a):
-- 08 Wrz 2023 15:30 --

Wizę możesz kupić po przylocie do Dammam. Na hali przed oficerami imigracyjnymi z lewej stronie są pomieszczenia gdzie to załatwisz. Zresztą są osoby które pytają czy masz wizę online czy chcesz wykupić. Mój lot był z Wiednia Wizz , nie potrzeba iść do check in wystarczy karta pokładowa z aplikacji. Nikt o nic nie pytał. Nie wiem jak z Budapesztu bo tam jak leciałem do Jeddah to musiałem stać po BP i pytali czy mam wizę ( ale to był początek roku) Teraz z Wiednia żadnych pytań.
A o wizę aplikowałem tu: https://visa.visitsaudi.com/ ale nie wiem czy jest tam też do kupienia tranzytowa.

-- 08 Wrz 2023 15:48 --

kozakus2 napisał(a):
Dzień dobry
Czy ktoś z Państwa ......... na lotnisku Damman w Arabii Saudyjskiej i dostał się na lot następny? Czy jest możliwość przebywania w strefie trefie tranzytowej bez wiz - tylko z bagażem podręcznym). Jak sprawa wygląda "od kuchni."

Nie ma w Damman przejścia tranzytowego przylatując Wizz i odlatując Wizz kolejnym lotem. Musisz przejść imigration kupując wizę np na miejscu .

Jesteś pewny? Kilka osób opisywało, że dużo osób lata do DMM Wizzair i korzystając z transit center gdzie dają paszporty i pracownicy przynoszą BP na nowe loty, bez konieczności kupowania wizy.
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 09 Wrz 2023 19:30 

Bardziej mi chodziło o wizę tranzytową, która wg opisu na stronie MOFA jest bezpłatna na 96 godzinny pobyt. Jednak nie mogę odszukać miejsca gdzie mógłbym o nią aplikować!
 Profil Relacje PM off  

#129 PostWysłany: 09 Wrz 2023 20:49 
Awatar użytkownika

platynowy
Iles osob tez opisywalo, ze odbilo sie od gateow we Wloszech i nie zostalo wpuszczonych na poklad Wizz, gdy nie mialo wizy do KSA (liczac na tranzyt lub VOA), nie pamietam tylko czy to na pewno byl DMM jako lotnisko przesiadkowe z W6 na linie legacy w KSA....
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#130 PostWysłany: 09 Wrz 2023 22:51 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
grego74 napisał(a):
Hej, jesteś już po wyjeździe ? Jeśli tak to możesz napisac jak to wszystko wyglądało z ich strony ? W sensie hotel jakis normalny itp ? Z góry dziękuję

Najpierw zarezerwowałem WA Hotel w Jeddah, najlepszy wtedy dostępny (były do wyboru bodajże 3).
Po około 2 tygodniach otrzymałem jednak informację, że moja rezerwacja została anulowana ponieważ hotel będzie niedostępny "ze względów bezpieczeństwa". Dziwne ponieważ w innych kanałach hotel był dostępny w moim terminie.

Po raz drugi wybrałem już gorzej oceniany Casablanca Al Salama Hotel aczkolwiek odniosłem wrażenie, że gościom "Saudia Holidays" dają więcej niż standardowym, bo mieliśmy wyższą kondygnację i naprawdę świetny pokój. Z darmo jest też transfer z lotniska - o ile z obsługą WA Hotel uzgodniłem to bezproblemowo przez e-mail to potem z Casablanca Al Salama nikt nie odpowiadał i nikt na nas na lotnisku nie czekał (pomógł nam sympatyczny człowiek ze stoiska promocji turystycznej Jeddah, który zadzwonił do hotelu). Na plus - dobre śniadanie oraz check out bodajże o 14:00.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#131 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:25 

monroe napisał(a):
grego74 napisał(a):

Najpierw zarezerwowałem WA Hotel w Jeddah, najlepszy wtedy dostępny (były do wyboru bodajże 3).
Po około 2 tygodniach otrzymałem jednak informację, że moja rezerwacja została anulowana ponieważ hotel będzie niedostępny "ze względów bezpieczeństwa". Dziwne ponieważ w innych kanałach hotel był dostępny w moim terminie.

Po raz drugi wybrałem już gorzej oceniany Casablanca Al Salama Hotel aczkolwiek odniosłem wrażenie, że gościom "Saudia Holidays" dają więcej niż standardowym, bo mieliśmy wyższą kondygnację i naprawdę świetny pokój. Z darmo jest też transfer z lotniska - o ile z obsługą WA Hotel uzgodniłem to bezproblemowo przez e-mail to potem z Casablanca Al Salama nikt nie odpowiadał i nikt na nas na lotnisku nie czekał (pomógł nam sympatyczny człowiek ze stoiska promocji turystycznej Jeddah, który zadzwonił do hotelu). Na plus - dobre śniadanie oraz check out bodajże o 14:00.
Super , dzięki A możesz nakreślic jak to faktycznie z ta visą wychodzi ?
 Profil Relacje PM off  

#132 PostWysłany: 10 Wrz 2023 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 231
Kilometry: 630 656
Krajów: 54 / 25.2%
złoty
@grego74
Chyba było tu już opisane - ja o wizę "wnioskowałem" na stronie Saudia Airlines. To proces właściwie automatyczny - wypełniasz krótki wniosek wraz ze zdjęciem w formie elektronicznej, dokonujesz opłaty 23 euro (to ubezpieczenie bo sama wiza jest darmowa w takim przypadku) i otrzymujesz na mejla wizę. Całość trwa może z 5 min.
Na lotnisku podchodzisz do immigration gdzie strażniczki (tak, na kontroli granicznej widziałem tylko kobiety, które nie mając akurat wiele do pracy plotkowały sobie wspólnie ;) ) pobierają odciski i wbijają wizę do paszportu.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
krzysiekk86 uważa post za pomocny.

#133 PostWysłany: 10 Wrz 2023 13:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Opelu napisał(a):
Bardziej mi chodziło o wizę tranzytową, która wg opisu na stronie MOFA jest bezpłatna na 96 godzinny pobyt. Jednak nie mogę odszukać miejsca gdzie mógłbym o nią aplikować!

Coś takiego nie istnieje, wystarczy przeczytać kilka ostatnich stron tematu.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#134 PostWysłany: 10 Wrz 2023 14:30 

monroe napisał(a):
@grego74
Chyba było tu już opisane - ja o wizę "wnioskowałem" na stronie Saudia Airlines. To proces właściwie automatyczny - wypełniasz krótki wniosek wraz ze zdjęciem w formie elektronicznej, dokonujesz opłaty 23 euro (to ubezpieczenie bo sama wiza jest darmowa w takim przypadku) i otrzymujesz na mejla wizę. Całość trwa może z 5 min.
Na lotnisku podchodzisz do immigration gdzie strażniczki (tak, na kontroli granicznej widziałem tylko kobiety, które nie mając akurat wiele do pracy plotkowały sobie wspólnie ;) ) pobierają odciski i wbijają wizę do paszportu.
Właśnie o takie potwierdzenie mi chodziło ( tej darmowej przy stopie ) Podziękował
 Profil Relacje PM off
krzysiekk86 lubi ten post.

#135 PostWysłany: 19 Paź 2023 09:53 

Dzień dobry,
jeszcze raz apropo nieszczęsnej wizy turystycznej/transferu w Dammamie, Początek lutego mam lot do UAE z Rzymu przez Dammam, self transfer, tylko bagaż podręczny. Wizzair. Pierwotnie mialo byc okolo 4 godziny przesiadki tzn przylot ok. 19:00 i wylot przed 23:00 ale dostałem info od przewoźnika ze jest zmiana lotu na następny dzień rano na 7:00. Oznacza to mniej więcej 12h na lotnisku w Dammann, w nocy.Czy ktoś się orientuje, jak wygląda samo czekanie na transfer w Dammann? czytałem różne fora i są tam dość dziwne informacje, jakoby pasażerowie tranzytowi oczekiwali najpierw w jakimś oddzielnym pomieszczeniu po czym 2 godziny przed swoim następnym lotem zabierani są do gate (mówimy tu o przypadku gdy ktoś ma tylko bagaż podręczny i nie wnioskuje o wize turystyczna).Pytam poniewaz zakladalem ze bede musial sie na tym lotnisku przespać, a raczej zdrzemnąć, niby jest tam jakiś lounge 24h w terminalu dla lotów międzynarodowych ale nie bardzo jest dla mnie jasne czy w ogole da sie z niego w tym przypadku skorzystać ze względu na procedury. Dodam, że lecę z dziećmi, nie są to już niemowlęta ale na pewno siedzenie 10 godzin na krzesłach dałoby im się we znaki. No i oczywiście gdyby ktoś miał jakiś update dotyczący wizy tranzytowej i szans jej otrzymania, to w ogóle byłaby najbardziej optymalna opcja (kupić wizę tranzytowa i wyjść z lotniska przespać się w hotelu).
Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#136 PostWysłany: 19 Paź 2023 10:30 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@robimho86

Potrzebujesz Wizy. Wiza ważna jest 1 rok od wydania, ma nielimitowana ilość wjazdów. Koszt jakieś 600zl od osoby.
 Profil Relacje PM off  

#137 PostWysłany: 19 Paź 2023 11:32 
Awatar użytkownika

Loty: 248
Kilometry: 517 349
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Nie wiem czy poniższe było już pisane w tym wątku, nie śledziłem tematu.

Kolega kontaktował się z Ambasadą Arabii Saudyjskiej w Warszawie w temacie transferu w DMM i otrzymania wizy tranzytowej. Oto informacje jakie uzyskał:
Ambasada może wystawić wizę tranzytową dla przypadku, kiedy przesiadka na lotnisku w Arabii Saudyjskiej będzie wymagała opuszczenia strefy tranzytowej. Do uzyskania wizy wymagane są następujące dokumenty:
1. Wypełnione formularze.
2. Dwie fotografie paszportowe.
3. Paszport.
4. Rejestracja aplikacji na wizę tranzytową ze strony
https://visa.mofa.gov.sa/Account/Loginindividuals
5. Bilet lotniczy do Arabii Saudyjskiej i z Arabii Saudyjskiej do miejsca docelowego.
6. Wizę do miejsca docelowego (jeśli jest wymagana od obywateli polskich).

Wiza tranzytowa jest wizą jednokrotnego wjazdu.
Dokumenty są przyjmowane od poniedziałku do czwartku w godzinach 09.30-11.30. Przed przyjściem do Ambasady należy się umówić, wysyłając e-mail, przynajmniej dzień wcześniej do godziny 15.00.
Wiza powinna być gotowa do odbioru następnego dnia roboczego w godzinach 14.00-15.00.

Koszt wizy tranzytowej to opłata 100PLN + ubezpieczenie. Całość około 130.
Kacper Szymanski uważa post za pomocny.

#138 PostWysłany: 19 Paź 2023 11:44 
Awatar użytkownika

złoty
Czy nikt w tym temacie nie potrafi czytać ze zrozumieniem jeśli w ogóle czyta co było wcześniej napisane ?,
@Michal Szyszka, to co przytoczyleś dotyczy tylko lotów 2 liniami kas
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#139 PostWysłany: 19 Paź 2023 11:55 
Awatar użytkownika

Loty: 248
Kilometry: 517 349
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
@kostek966
Też tak myślałem, ale kolega w trakcie rozmowy telefonicznej z pracownikiem Ambasady, nie był pytany jakimi liniami będzie leciał, natomiast poinformował, że z DMM zamierza lecieć IndiGo.

#140 PostWysłany: 19 Paź 2023 12:17 

platynowy
Kolega dzwonił, tamta Pani mówiła, a później płacz, bo denied boarding.
 Profil Relacje PM off
boots lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 304 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 ... 16  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości