Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Wiza na lotnisku
#41 PostWysłany: 19 Lis 2023 18:01 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Czy ktoś może potwierdzić, że lecąc Wizzairem AUH-KWI nie będą wymagali przed lotem z AUH wizy online ?

Siedzę właśnie przed wypełnianiem i poległem na pozycji "Governorate"
Według formularza po rozpoczęciu wpisywania powinny się pojawić podpowiedzi, a tak nie jest.
Jak wpisuję to samo co po lewej to po przejściu wywala błąd, po wpisaniu "Al-Asimah" (taki jest obszar stolicy) też.

Załączniki:
1.JPG
1.JPG [ 88.66 KiB | Obejrzany 2325 razy ]

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 19 Lis 2023 18:44 

Loty: 512
Kilometry: 960 744
Krajów: 81 / 37.9%
złoty
Z Wiednia problemu nie było z brakiem wizg przy wylocie. Co do strony,to już nie pamiętam ale chyba można było wpisać bez "-" i wtedy łapało. A w twoim przypadku jakbyś zaczął od al to by nie przeszło?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 19 Lis 2023 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Mój błąd - bo na początku błędnie wpisywałem z palca pierwsze i drugie pole.

Jak wpisałem w lewe pole Farwaniya to potem autouzupełniło się to samo w prawym i przeszło.

Leciałeś Wizzairem ?

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 22 Lis 2023 14:28 
Awatar użytkownika

niebieski
Jakby ktoś miał takie samo zaćmienie jak ja przy uzupełnianiu adresu w Kuwejcie do wizy online, to taka mała podpowiedź: "Al-Asimah" to w formularzu "Asma".

Ja np. dla Ibis Szarq wpisałam to, co poniżej i przeszło.
Area: Szarq (wystarczy wpisać 3 znaki i wyskoczy lista, z której wybiera się odpowiednią opcję)
Governorate: Asma (samo wskoczy po wybraniu 'Area')
Block: 8
Street: Jaber Al Mubarak Street

Zobaczymy jaki będzie efekt.

Edit: przeszło.
 Profil Relacje PM off
Kafar uważa post za pomocny.

#45 PostWysłany: 05 Gru 2023 21:02 

srebrny
Jak w październiku leciałem istniejącą jeszcze trasą VIE-KWI, to ode mnie dziewczyna na cki chciała wizę, ale godzinę wcześniej od @kuba0999 inna nie chciała. Teraz leciałem z AUH i facet na cki sam stwierdził, że widzi, że możemy mieć on arrival, więc nie potrzebuje od nas wiz. Mimo wszystko polecam zrobić z powodów, które opisałem we wcześniejszym moim wpisie.

#46 PostWysłany: 24 Gru 2023 13:39 
Awatar użytkownika

złoty
Lecial ktos z Was bez wizy majac transfer ale 2 roznymi liniami, czyli wychodząc z air side? Na stronie jest info o opuszczeniu lotniska, a nie air side wiec nie wiem jak to interpretowac:

It is only necessary to obtain a Kuwait transit visa if you are transiting through Kuwait and are spending more than 24 hours there, or if you are staying for under 24 hours and want to leave the airport.

#47 PostWysłany: 25 Gru 2023 23:41 

Na landside bez wizy Cię nie wypuszczą. Jest szansa ze nowy bilet załatwisz na airside, wtedy bez problemu.
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 18 Lut 2024 10:58 

Wczoraj postanowiłem wyrobić wizę do Kuwejtu. Podczas wypełniania nie ma żadnego pytania o termin wjazdu, żadnej pomocy do tego wniosku też nie znalazłem. Po godzinie przyszło info, że wszystko OK i zapłaciłem 3 KWD.

W Kuwejcie będę od 10 do 18 marca. Oto informacja, którą otrzymałem po opłaceniu wizy.

Załącznik:
Zrzut ekranu 2024-02-18 o 09.57.26.png
Zrzut ekranu 2024-02-18 o 09.57.26.png [ 167.59 KiB | Obejrzany 1909 razy ]

To moja wiza będzie ważna czy nie? :) Zawsze jakieś rebusy ;) :)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 18 Lut 2024 11:16 

złoty
Wszystko wydaje się być jasne jak słońce... Możesz wjechać do Kuwejtu pomiędzy 17. 02. 2024 a 16. 03. 2024. Od momentu przekroczenia granicy, wiza będzie ważna przez trzy miesiące.
Przed wypełnieniem wniosku wizowego jest informacja:
Kod:
A tourist visa is valid to enter Kuwait State within a month from its issuance for a single entry.
A tourist visa allows its holder a temporary stay for a maximum of 3 months starting from the entry date, therefore he must leave the country before its expiration. The tourist visa holder is not allowed to work in the country and in case he/she is caught they will be subjected to the legal accountability.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#50 PostWysłany: 18 Lut 2024 11:35 

Dzięki, wolałem się upewnić niż na granicy rozwiązywać rebusy.

Odczytałem to jako ważność wizy do 16.03 a nie możliwy wjazd do 16.03

Nigdzie nie znalazłem informacji w tej formie, którą zamieściłeś.

Jeszcze raz dziękuję :mrgreen:

EDIT:
Znalazłem info, oczywiście wcześniej kliknąłem OK bez czytania :roll:
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 28 Lip 2024 23:51 

HON fly4free
Króciutko o doświadczeniach: wypełnienie wniosku online chwile zajęło, bo były problemy z wyborem lokalizacji noclegu - co ciekawe w formularzu nie ma pytania o nazwę konkretnego miejsca (hotelu itp) tylko trzeba wpisać adres, rejon itp. wybierając z dostępnej listy więc trzeba sobie to ustalić najpierw; potem był problem z wpisaniem numeru lokalnego (kuwejckiego) - jest to obligatoryjne, więc podałem numer hotelu, ale przeszedł dopiero za którymś razem zmieniając formaty jego zapisu. Wniosek zaakceptowany po paru h, potem trzeba go opłacić (3 KWD) i przychodzi numer wizy.

Na lotnisku po wyjściu z samolotu, jak już chyba ktoś tu wspomniał, trzeba zamienić tę wizę elektroniczną na papierową w specjalnej sekcji wizowej na wysokości bramki 21 (jeśli lądowanie w terminalu 1): pobiera się numerek, czeka na wywołanie, urzędniczka na podstawie numeru wydrukowała wizę, a następnie trzeba si udać do drugiego stanowiska, gdzie jest krótki wywiad (po co, na ile, gdzie) i robią zdjęcie/ skan oczów - którego z resztą przez dłuższy czas koleś nie umiał zrobić więc chwile to zajęło. Na tym etapie podbijają wizę i paszport, więc nie trzeba już stać do kontroli imigracyjnej na dole. Wystarczy komuś tam z obsługi machnąć papierem i przepuszczają obok okienek.

Radzę nie zapodziać potem tej wydrukowanej wersji wizy, bo ją wszędzie sprawdzają - w hotelu przy zameldowaniu, przy odprawie lotu powrotnego, w okienku imigracyjnym przy wylocie.
 Profil Relacje PM off
Gadekk lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 05 Gru 2024 13:08 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
póki co e-visa nie działa :/
Cytuj:
Electronic visa issuance service is currently suspended for development and enhancement purposes. The following categories are eligible to obtain a tourist visa upon arrival in the State of Kuwait
bim-bam uważa post za pomocny.

#53 PostWysłany: 05 Gru 2024 20:01 

srebrny
Ta e-visa w zasadzie nic nie przyśpiesza i nic zmienia. Nie wyrabiałem e-visy a na początku listopada przeszedłem dokładnie takie same kroki jak opisał @marek2011 2 posty wyżej.
maxima uważa post za pomocny.

#54 PostWysłany: 26 Gru 2024 19:47 

Cześć, podczas próby wygenerowania e wizy cały czas dostaje komunikat o ‘MRZ not clear’. Miał ktoś podobny problem?
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 27 Gru 2024 17:00 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
@erfly

Przeczytaj posty powyżej. Zrób na lotnisku po przylocie
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 29 Gru 2024 07:23 

Loty: 178
Kilometry: 329 695
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
@erfly bez problemu dostalam wize na lotnisku pare dni temu. Nawet sprawnie to szło. Wczoraj na przejsciu drogowym z Irakiem w Safwan wiza wyrobiona w 5 minut. W obu miejscach platnosc karta Revolut.
Na lotnisku jest xero samoobslugowe, trzeba zrobic kopię paszportu i wypełnić krotki wniosek, podać adres w Kuwejcie, ja wpisalam tylko nazwe hotelu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 04 Sty 2025 16:16 

złoty
Dzis na lotnisku nie skanowałam palców. Po opłaceniu wizy trzeba przejść do okienka po lewej, tam dostałam pieczątkę i dalej można iść w dół. Tam tłumy ludzi ale idziemy kolejka vip. Nikt już nic nie podbija tylko przechodzimy.

#58 PostWysłany: 07 Sty 2025 22:26 

Wiza kupiona on-line, koszt 3 KWD. Cała procedura zabiera 15 minut i mniej więcej tyle samo czeka się na maila z gotową wizą. Po wylądowaniu, z wydrukowaną wcześniej - przed wylotem - wizą, trzeba przejść do sali gdzie załatwia się wizy, ale udać się należy bezpośrednio do stanowiska na samym końcu sali (patrząc przodem do stanowisk - najbardziej na lewo) gdzie na wydruku z wizą dostaje się pieczątkę. Następnie po wyjściu z sali należy udać się na dół do odprawy paszportowej, tu obywatele UE obsługiwani byli poza kolejką. Po okazaniu wizy i paszportu pogranicznikowi odbiera się ewentualnie bagaż rejestrowany i przez stanowisko ze skanerem wychodzi się do strefy ogólnodostępnej lotniska. W drodze powrotnej do kraju, przed odprawą paszportową pobierają odciski palców oraz robią zdjęcia. Papierową wersję wizy, o której powyżej, oddaje się pogranicznikowi sprawdzającemu paszporty, tak więc sugeruję jej nie zgubić podczas wizyty w Kuwejcie.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#59 PostWysłany: 20 Maj 2025 10:11 

niebieski
Również mam problem z wyrobieniem wizy online - passport not elear (co jest niemożliwe ponieważ robiłem Scan jak i zdjęcia i nic nie przechodzi).
Czyli można bez problemu zrobić Wize na lotniku?
Mam lot AUH-KWI-BAH (wiza zrobiona online bez problemu)-AUH
Thx za pomoc!

#60 PostWysłany: 20 Maj 2025 10:15 

złoty
na lotnisku bez problemu, jedynie jakieś papiery do wypełnienia i odstanie w kolejce
cz4444 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 64 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość