Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 17 Sty 2025 22:41 

Witam wszystkich. W marcu wybieram się do Izraela. Chciałbym wypożyczyć samochód w Betlejem i odwiedzić okolice, a także Jerycho i Hebron. Czy ktoś miał już takie doświadczenie?
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
#2 PostWysłany: 17 Sty 2025 23:26 

niebieski
Parę lat wstecz brałem samochód na lotnisku w Tel Awiwie. Można było nim wjechać do Betlejem, wtedy było bez problemu( ale ubezpieczenie tam nie obowiązywało). Jednak raz zapędziliśmy się wieczorem na Górę Oliwną i Izraelskie blachy wywoływały bardzo dużą niechęć wręcz było niebezpiecznie. Wygrażali nam również ortodoksyjni żydzi podczas przejazdu przez ich dzielnicę podczas szabatu. W obecnej sytuacji politycznej ciężko ocenić jakie skutki może mieć zapuszczanie się w ten rejon, wydaje mi się to niebezpieczne.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 18 Sty 2025 00:03 
Awatar użytkownika

Loty: 192
Kilometry: 367 645
Krajów: 37 / 17.9%
srebrny
@pablo1603: nie wiem ile lat temu to było, ale już od wielu lat obowiązuje podział Zachodniego Brzegu na strefy A (administrowana przez Palestynę), B (administrowana przez Palestynę, bezpieczeństwo zapewniane przez Izrael), C (administrowana przez Izrael). Nie zawsze jest checkpoint, nie zawsze jest tablica (czasem jej nie zauważysz, bo przestrzelona na wylot, albo w ogóle nie ma), zmienisz strefę i zmieni się...wszystko. Autem wypożyczonym w Izraelu jeździ się po Izraelu. W pozostałych strefach nie masz pewności, czy jak zostawisz na kwadrans na parkingu, to będziesz miał wszystkie szyby. W najlepszym wypadku.

Kolor tablic rejestracyjnych i znaki na nich robią różnicę!

@Altus13 Odważnie, ale jedziesz na urlop i zwiedzanie? Główne drogi kontroluje Izrael, a w bocznych i wskazanych przez Ciebie miastach to tak po części Palestyna. Jak mam coś doradzić: w części palestyńskiej spokojnie dasz sobie radę jeżdżąc komunikacją zbiorową/szerutami. Ani nikt Ci auta nie przerysuje, ani na checkpointach nie będziesz musiał się tłumaczyć...
Lądy i morza przemierzam, kulę ziemską z otwartym czołem. Polski mam paszport na sercu. Skąd, pytam, skąd go wziąłem? A wziąłem go z dumy i trudu, ze znoju codziennej pracy, ze stali, z żelaza, z węgla. A węgiel to koks, to antracyt.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 18 Sty 2025 00:12 

złoty
W spokojniejszych czasach do takich wycieczek praktykowane było raczej pożyczanie samochodów z małych arabskich wypożyczalni ze wschodniej Jerozolimy, na izraelskich blachach, ale z ubezpieczeniem na Autonomię. To i tak było dość ryzykowne ze względu na izraelskie blachy, ale te auta albo były jakoś oznaczone (np. logo po arabsku) albo praktykowane było np. położenie arafatki za szybę.
Wjeżdżanie do Autonomii samochodem z izraelskiej wypożyczalni było zawsze nielegalne, zarówno na gruncie umowy z wypożyczalnią (co skutkowało brakiem ubezpieczenia), jak i ogólnie izraelskiego prawa. Były przypadki ataków na turystów w autach z izraelskimi blachami, parę razy musiała ich wyciągać palestyńska policja albo izraelskie wojsko.
Teraz z tego co czytam (sam byłem w Izraelu ostatni raz jeszcze przed pandemią), to jest dużo gorzej. Generalnie na Zachodnim Brzegu toczy się wojna o niskiej intensywności, praktycznie co kilka dni dochodzi do jakichś działań w trójkącie palestyńskie ugrupowania terrorystyczne - palestyńska policja - Izraelczycy, regularnie padają zabici i dość często to są osoby postronne. O samym Betlejem słychać mniej takich historii, ale podróżowanie po Autonomii w takich warunkach byłoby mocno nierozsądne. I nie zanosi się na to, żeby tu się poprawiło, nawet jak w Gazie zostanie zawarte zawieszenie broni i się utrzyma. Może się wręcz okazać, że główny ciężar konfliktu przeniesie się na Zachodni Brzeg, bo tam jest bardzo eksplozywny miks - radykalni osadnicy mający spory wpływ na obecny izraelski rząd i palestyńskie terrorystyczne ugrupowania, które na północy Zachodniego Brzegu już praktycznie kontrolują część terytorium.

Jeszcze jedna kwestia - gdyby ci się udało pożyczyć samochód w Betlejem, to byłby na palestyńskich blachach. To oznacza, że nie wjechałbyś na najważniejsze drogi przez izraelskie checkpointy, do Jerycha musiałbyś pewnie jechać przynajmniej część drogi opłotkami. Z kolei autem na izraelskich blachach, jeżeli dalej da się je pożyczyć we wschodniej Jerozolimie, ryzykowałbyś to, że oberwałbyś wziety za Izraelczyka i takie ryzyko jest pewnie x razy większe niż wcześniej.

Podsumowując w obecnych warunkach, to ja bym co najwyżej pojechał, i tak z duszą na ramieniu, autobusem na pół dnia do Betlejem, a na pewno odpuściłbym sobie jeżdżenie autem po Autonomii.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 18 Sty 2025 00:50 

niebieski
jimi napisał(a):
@pablo1603: nie wiem ile lat temu to było, ale już od wielu lat obowiązuje podział Zachodniego Brzegu na strefy A (administrowana przez Palestynę), B (administrowana przez Palestynę, bezpieczeństwo zapewniane przez Izrael), C (administrowana przez Izrael). Nie zawsze jest checkpoint, nie zawsze jest tablica (czasem jej nie zauważysz, bo przestrzelona na wylot, albo w ogóle nie ma), zmienisz strefę i zmieni się...wszystko. Autem wypożyczonym w Izraelu jeździ się po Izraelu. W pozostałych strefach nie masz pewności, czy jak zostawisz na kwadrans na parkingu, to będziesz miał wszystkie szyby. W najlepszym wypadku.

Kolor tablic rejestracyjnych i znaki na nich robią różnicę!

@Altus13 Odważnie, ale jedziesz na urlop i zwiedzanie? Główne drogi kontroluje Izrael, a w bocznych i wskazanych przez Ciebie miastach to tak po części Palestyna. Jak mam coś doradzić: w części palestyńskiej spokojnie dasz sobie radę jeżdżąc komunikacją zbiorową/szerutami. Ani nikt Ci auta nie przerysuje, ani na checkpointach nie będziesz musiał się tłumaczyć...

Odszukałem, to było w 2018 roku. Z mojego postu słabo to wybrzmiało ale macie bezwzględną rację, obecnie zdecydowanie nie ma się tam po co wybierać a już na pewno samochodem.
Tutaj stary wątek na ten temat
autem-w-palestynie,1208,121163
ale obecnie to bardzo niebezpieczny teren i do marca się to raczej nie zmieni.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 18 Sty 2025 01:11 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
W 2023 roku wynajętym autem na lotnisku TLV wjeżdżałem wszędzie gdzie chciałem na całym terytorium Palestyny i był luz. Teraz pewnie się trochę pozmieniało.

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 18 Sty 2025 02:17 

złoty
Luz dopóki nic się nie działo. W marcu 2023 dwóch Niemców chciało sobie pojechać wynajętym w Tel Awiwie autem na kawę do Nablusu i mieli szczęście, że uszli tylko z nieznacznymi obrażeniami.
https://www.timesofisrael.com/german-to ... raeli-car/
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#8 PostWysłany: 18 Sty 2025 02:32 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 636
Kilometry: 1 405 712
Krajów: 76 / 36.7%
Serio ? W tych czasach ? Generalnie wyjazd do Izraela a nawet Zachodniego nie stanowi najmniejszego problemu tak fura z gwiazdą Dawida + Zachodni to nawet w czasach pokoju bym nie zaryzykował. W 2010 jadąc do Jerycha zmienialiśmy furę na palestynskie blachy

#9 PostWysłany: 18 Sty 2025 03:48 
Awatar użytkownika

Loty: 899
Kilometry: 1 753 397
Krajów: 81 / 39.1%
niebieski
A może prościej napisać koledze @Altus13 że najlepiej jak dogada się finansowo z lokalsem palestyńskim który jako kierowca i miejscowy swoim samochodem obwiezie go po terenach "Zachodniego Brzegu" tak dla bezpieczeństwa obu stron.
Sam miałem kiedyś pożyczony samochód z lotniska TLV i nocowałem po stronie arabskiej parę lat temu i nie było problemu..... ale dziś bym nie ryzykował.
meczko lubi ten post.

#10 PostWysłany: 18 Sty 2025 12:13 

złoty
@tomaszl75, w normalnych (relatywnie - jak na tamten region) warunkach to by było rzeczywiście optymalne rozwiązanie.
W obecnej sytuacji to cały czas jest ryzyko, że coś pójdzie nie tak przy okazji kontroli na izraelskim checkpoincie, auto na palestyńskich tablicach stanie się celem dla agresywnych osadników, a co najmniej kolega @Altus13 zostanie solidnie przemaglowany na wylocie z Izraela albo - jeżeli przyzna się do swojego planu - dostanie wręcz odmowę wjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 18 Sty 2025 19:35 

Dziękuję wszystkim za podzielenie się swoimi przemyśleniami. Myślę że rok 2018 odszedł już dawno. Ale są też i tacy z doświadczeniem z 2023.
Jeśli się zdecyduję, to auto z Betlejem będziemiało palestyńskie tablice. Znam już realia kosztowe. Wynajem na podstawowym i chyba jedynym ubezpieczeniu to kwota 200 NIS za dzień. Potrzebne będzie 400 NIS na moje wyjazdy. Z taksówkarzem, przez messengera, dogadałem się na 500 USD na dwa dni. Kwota, być może, spowodowana tym, że będzie nas pięcioro.
Nadmienie, że samochód na izraelskich tablicach zostawię w wypożyczalni w Jerozolimie i do Betlejem pojadę autobusem. Jak widzicie pokusa jest na oszczędzanie.Inna sprawa taka, że jak zdecyduję się na taksówkarza to będę zdany na jego humory i być może podbicie ceny.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 05 Cze 2025 22:57 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Hej @Altus13 i jak ostatecznie udało ci się załatwić temat wynajmu i jeżdzęnia po Palestyńskiej stronie?
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 29 Lip 2025 07:24 

Ostatecznie zrezygnowałem z wynajmu palestyńskiego samochodu, bo jak się później potwierdziło podróżowanie po checkpoint-ach, bez znajomości realiów, jest skomplikowana. Chodzi o korki jakie się tworzą w wybranych przedziałach czasowych.
Będąc w Betlejem znalazłem taksówkarza, który za 400$ zgodził się na 2 całodniowe wycieczki. Nie nachalny, sympatyczny Palestyńczyk. Można go znaleźć na Facebooku pod zazwiskiem: Abu Omar. Mieszka w Betlejem. Jego namiary podałem w wątku: Taksówkarz po Judei.
Dzięki w/w dowiedziałem się, że podjeżdżając do Herodionu trzeba otwierać okna jak się jedzie na palestyńskich tablicach. Można dzięki temu uniknąć potencjalnego ostrzału.
Jestem zadowolony z wyboru i dziś wiem, że w wynajętym palestyńskim samochodzie podróż nie byłaby tak komfortowa i sprawna.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość