Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 17 Sty 2023 12:27 

złoty
Zgadza się.
Np. w Jerozolimie z jeden przejazd autobusem miejskim lub tramwajem pobiera Ci z salda stała kwotę 5.90 (w cenie darmowe przesiadki w przeciągu 90 minut od pierwszego odbicia).
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.
Fafikdog uważa post za pomocny.

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 18 Sty 2023 09:05 

Uzupelnię powyższe:
Bilet na pociąg zapłacisz kartą, ale musisz najpierw podejść do automatu RavKav i wydrukować papierowy bilet z fotokodem.
Kartą odbijesz kilka biletów w autobusie, ale w tramwaju już mi się nie udało.
Koszt karty to 5 ILS a minimalne doładowanie 30 ILS.
Co do biletów papierowych:
Bilet jest ważny tylko w dniu wydrukowania (nieważne że go nie skasowałeś)
Żaden automat przy murach Jerozolimy nie przyjmował płatności kartą (na niektórych były naklejki informujące), tylko monety (trzeba coś kupić w okolicznych sklepach, bo 100 ILS nikt nie chciał rozmienić)
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#23 PostWysłany: 18 Sty 2023 11:41 

złoty
@Janus uzupełnie jeszcze bardziej - dt. kupowania biletu na pociąg. Można zrobić tak, jak napisałeś, ale nie trzeba.
Można też na wejściu na peron przyłożyć kartę RavKav do bramek bez wcześniejszego pobierania biletów z automatu. Wtedy pobiorą Ci opłatę z salda twojego RavKav wyliczając opłatę za przejazd na podstawie stacji na której wyszedłeś przez bramki.
Aby móc tak zrobić jest wymagane jakieś minimalne saldo na karcie RavKav, niestety nie pamiętam dokładnie ile (stawiałbym na 30 ILS).
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#24 PostWysłany: 18 Sty 2023 12:06 

Loty: 59
Kilometry: 151 609
Krajów: 15 / 7.3%
niebieski
Janus napisał(a):
[...]
Kartą odbijesz kilka biletów w autobusie, ale w tramwaju już mi się nie udało.
[...]

Czyli jedna karta = jedna osoba = jeden bilet.
True?
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:10 

NBE322 napisał(a):
@Janus uzupełnie jeszcze bardziej - dt. kupowania biletu na pociąg. Można zrobić tak, jak napisałeś, ale nie trzeba.
Można też na wejściu na peron przyłożyć kartę RavKav do bramek bez wcześniejszego pobierania biletów z automatu. Wtedy pobiorą Ci opłatę z salda twojego RavKav wyliczając opłatę za przejazd na podstawie stacji na której wyszedłeś przez bramki.
Aby móc tak zrobić jest wymagane jakieś minimalne saldo na karcie RavKav, niestety nie pamiętam dokładnie ile (stawiałbym na 30 ILS).
Właśnie u mnie to nie zadziałało - musiałem wrócić spod kołowrotka do automatu i wydrukować bilet (na Ha'Hagana)
Edit:
Może dlatego, że miałem tylko kilkanaście ILS i nie starczyło by na najdłuższy odcinek
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 18 Sty 2023 13:32 

złoty
U mnie działało w czerwcu 2022. Na karcie 50+ ILS.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 20 Sty 2023 11:07 

niebieski
Super, dzięki za informacje.
Powiedzcie jeszcze jak wygląda sprawa biletów w Egged.
Gdzie się kupuje, jak się "kasuje" bilety.
No i czy autobusy są punktualne i jeżdżą zgodnie z rozkładem jazdy (mam mocno napięty plan jednego dnia i nie chciałbym zostać na przystanku na środku pustkowia :(
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 20 Sty 2023 11:17 

złoty
@Fafikdog odpowiedziałem kilka postów wyżej przecież :) wchodzisz, mówisz kierowcy dokąd jedziesz, po czym skanujesz swoją RavKav z której ściąga Ci opłatę za przejazd.

Co do punktualności na przystankach pośrednich to niestety nie mam z tym doświadczenia.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 20 Sty 2023 11:40 

niebieski
Sorka, moje niedopatrzenie :o
To znaczy, że nie trzeba wcześniej rezerwować miejsca i kupować biletu?
Na stronie egged znajdziemy informację "The reservation can be made through our website in Hebrew or Customer Service Center up to 14 days ahead of travel."
"Can be made" może (ale nie musi?) oznaczać, że można, ale nie trzeba?
No i jeżeli nie będę miał rezerwacji to czy na pewno wejdę do autobusu? :shock:
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 20 Sty 2023 12:29 

złoty
100% pewien nie jestem, ale wydaje mi się, że rezerwacje dotyczą tylko (bardzo popularnych) autobusów do Eilatu, które często jeżdżą pełne. Nawet na tych trasach rezerwacje nie są obowiązkowe tylko dobrowolne.

Jechałem autobusami Egged z lotniska Ben Gurion do Jerozolimy, oraz z Jerozolimy do Modi’in, i w oby przypadkach nie widziałem żeby ktoś miał rezerwacje. Wszyscy płacili przy wsiadaniu u kierowcy i siadali gdziekolwiek.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#31 PostWysłany: 21 Lut 2023 15:56 

niebieski
Odnośnie aplikacji RAV-KAV na androida: jak dodać kartę płatniczą (jeszcze w PL), żeby w Izraelu tylko doładować kartę RAV-KAV?
Gdy teraz chcę dodać kartę płatniczą otrzymuję komunikat z apki "There are no saved credut cards. To add a new credir card, check te "Reuse credit card" box when making a purchase".
Tylko do tego będzie potrzebny internet, którego na lotnisku w Izraelu nie będę miał...
 Profil Relacje PM off  

#32 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:15 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Jak mnie pamięć nie myli, wifi działał w TLV bardzo dobrze.
 Profil Relacje PM off
Fafikdog lubi ten post.

#33 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:29 

niebieski
Darmowe wifi na lotnisku?
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:30 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Ken / tak
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 21 Lut 2023 16:31 

niebieski
Znalazłem w międzyczasie :)
"Tel Aviv Ben Gurion Airport offers free WiFi. To use free WiFi at the airport, just connect to the network called “Netvision”"
 Profil Relacje PM off  

#36 PostWysłany: 25 Lut 2023 14:54 

Loty: 1
Kilometry: 2 217
Krajów: 2 / 1.0%
Fafikdog napisał(a):
Odnośnie aplikacji RAV-KAV na androida: jak dodać kartę płatniczą (jeszcze w PL), żeby w Izraelu tylko doładować kartę RAV-KAV?
Gdy teraz chcę dodać kartę płatniczą otrzymuję komunikat z apki "There are no saved credut cards. To add a new credir card, check te "Reuse credit card" box when making a purchase".
Tylko do tego będzie potrzebny internet, którego na lotnisku w Izraelu nie będę miał...

Kartę płatniczą podpinasz pod Google Pay lub takie tam podobne i doładowujesz RAV-KAV zbliżeniowo.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 04 Mar 2023 19:46 

niebieski
Gdy kupuję kontrakt na 1 dzień w Jerozolimie przez aplikację Rav Kav muszę wybrać operatora. Czy to ma znaczenie? Czy to będzie bilet tylko na jednego operatora?
Szukałem informacji w sieci, ale bezskutecznie :(
 Profil Relacje PM off  

#38 PostWysłany: 09 Mar 2023 21:56 

Mam pytanie odnośnie doładowania karty rav-kav. Posiadam już taką kartę i chciałabym ją doładować online, ponieważ nie mam pewności czy jest taka możliwość na lotnisku Eilat Ramon. Moje pytanie... przy doładowaniu przez aplikację wyświetlają się różne możliwości kwotowe jednak pisze, że "podróż do 90 min do 15 km i nie zawiera pociągu". Pociąg jest w osobnej zakładce. Czy to oznacza, że za każdym razem należy doładować kartę w zależności od trasy i środka transportu? Gdy wcześniej korzystałam z karty doładowywałam ją po prostu określoną kwotą bez dodatkowych informacji, po prostu przykładało siędo czytnika lub mówiło siękierowcy dokąd się jedzie i ściągało z karty odpowiednią kwotę... Czy ktoś jest w stanie mi przybliżyć jak to teraz wygląda? może coś źle rozumiem :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 09 Mar 2023 22:41 

niebieski
-- 09 Mar 2023 22:30 --

Można doładować na oba sposoby:
1. na konkretny przejazd (lub grupę przejazdów, np. cały dzień) - to się nazywa "contract" w aplikacji
2. doładować jakąś kwotę (co najmniej 30 ILS) i wtedy z tej kwoty ci pobierać przy każdej podróży.

-- 09 Mar 2023 22:41 --

piwili napisał(a):
Gdy kupuję kontrakt na 1 dzień w Jerozolimie przez aplikację Rav Kav muszę wybrać operatora. Czy to ma znaczenie? Czy to będzie bilet tylko na jednego operatora?

Zauważyłem, że przy wyborze różnych kontraktów zmienia się też operator, więc podejrzewam, że ustawia się jakiś sensowny. Zostawiłem ten, który mi się ustawił i wszystko działało. :)

Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, może ktoś wie...
Aby załadować kontrakt na kartę za pomocą aplikacji trzeba założyć sobie konto i zalogować się w aplikacji. Co jeśli używając aplikacji na jednym telefonie chcę załadować kontrakt na kilka kart dla różnych osób? Czy każda z nich musi mieć konto i powinienem się przelogować przed każdym zakupem kontraktu? Porównując to do biletów okresowych w Polsce to raczej tak, bo takie bilety są imienne (na okaziciela też się zdarzają, ale wtedy są dużo droższe). Byłoby to zabezpieczenie przez korzystaniem z karty z kontraktem przez kilka osób - kontroler musiałby wtedy prosić o dokument, a informacja o zalogowanej osobie powinna być zapisana na karcie. Ktoś, coś...?
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 11 Kwi 2023 14:04 

Loty: 105
Kilometry: 141 758
Krajów: 18 / 8.7%
niebieski
Nie jestem pewien czy było to tu wyraźnie napisane ale kartą Rav Kav można płacić także w arabskich busach jeżdżących z Jerozolimy na stronę palestyńską (gdy byłem 3 lata temu to tylko gotówka wchodziła w grę). Cena kartą niższa niż tradycyjnie. Można opłacić 3 osoby jedną kartą na terminalu u kierowcy. Cena 5,5nis za osobę za przejazd (cena taka sama czy do point 300 czy centrum Betlejem).

W tramwaju niestety na terminalu w pojeździe jedynie 1 osoba = 1 karta.

PS: Gdyby ktoś potrzebował to zostały mi dwie karty Rav Kav, karta sim działająca ale do doładowania oraz trochę drobnych. Dostępne w Katowicach.
mazlik31 lubi ten post.
mazlik31 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 47 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość