Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Wrz 2014 09:19 

W Jerozolimie polecam Abraham Hostel, bylem tam dwa razy.
jest pomiedzy Dworcem Autobusowym a Starym Miastem, przy linii tramwajowej. Mozna zwiedzac Jerozolime jak i w miare szybko dotrzec do Dworca Autobusowego Egged na promieniste wycieczki gdzies dalej np Morze Martwe En Gedi, Eliot nad Morzem Czerownym, Tiberias i jezioro Galilejskie, Haifa Tel Aviv, Nazaret itp. Jest klimatyzacja, szybko dzialajacy internet , duzo toalet, w pokoju i na korytarzach.
Dobrze zywia - rano szwedzki stol, mozna sie najesc do syta, przez caly dzien jest woda goraca i zimna z beczulek.
Sa pokoje wieloosobowe tansze tez z klimatyzacja za 80 zl ale i sa tez pokoje mniejsze priwat cos 150-250 zl.
W poblizu Hostelu jest sa dwa bazary - mozna cos taniej kupic, warzywa, napoje, pieczywo tez, mieso, owoce. np duzo salatek kupilem za jedyne 1,5 szekla.
Sa tez mniejsze markety i sklepik, ceny sa nizsze niz zblizajac sie do murow starej Jerozolimy.
Uwaga jednak na Szabas, od piatku ok 16.00 zamykają prawie wszystko do niedzieli, przynajmniej w Jerozolimie, bo w Tel Aviv jeszcze sklepy byly otwarte w Szabas. Trzeba miec zapas zywnosci tanszej na kolacje chociaz, bo sniadanie jest w hostelu.
Latwo tez dotrzec do tego Hostelu bo jest duzy, kogokolwiek pytalem z tubylców i mowil po angielsku, to wiedzial gdzie jest - przynajmniej w centrum Jerozolimy. Bylo tam tez duzo Polakow, nawet jedna osoba z obslugi kuchni, to tez Polka byla.
W Abraham hostel daja także taka karte rabatowa co ponoć umozliwia znizki 5%we wszystkich hostelach w Izraelu , jednak ta znizka nie obowiazuje w Abraham hostel przy ponownym przybyciu.
Natomiast w Tel Aviv moze byc hostel Milk & Honey zaraz przy Starym Miescie Yafa i blisko plazy ok 500 metrow w cenie tez jak Abraham hostel w Jerozolimie, tez z klimatyzacja, jednak zywia slabiej, jednak po drodze na plaze jest market co mozna cos duzo taniej kupic, ten hostel ma tez mniej toalet, maja jednak dobudować toalet jak zapewniali. Jak jest mniej ludzi to jest OK.
No jeszcze nocowałem w Tel Avivie w innych hostelach przy ulicy Ben Yehuda, przy tej jak gdyby glownej plazy ok 200-300 m ale nie polecam, bo nie bylo klimatyzacji tylko wiatraki, w pokojach ciasno, slabo zywili, toalet jednak było dużo, cena ta sama. Hotele sa bardzo drogie w porownaniu z hostelami co mozna miec nawet za 50 zl bez wyzywienia.

Ostatnio edytowany przez Abcn 26 Kwi 2017 22:46, edytowano w sumie 7 razy
Redakcja
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 10 Wrz 2014 09:40 

Chyba chodziło Ci o hostel Milk & Honey w Tel Avivie :)

W każdym razie też polecam Abraham Hostel. Pyszne obfite śniadanka i dobra lokalizacja. Blisko Machane Yehuda :D

#3 PostWysłany: 10 Gru 2014 23:00 

A jak tam jest z zaparkowaniem wypożyczonego samochodu?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:01 

HON fly4free
mickowhy napisał(a):
A jak tam jest z zaparkowaniem wypożyczonego samochodu?

Z zaparkowaniem jest kiepsko. Hostel nie ma oczywiście swojego parkingu, ale po jego lewej stronie w głąb wjeżdżając (tzn. mijając hostel po prawej - jadąc od Jaffa, skręca się w prawo za budynek), znajduje się parking, który "współpracuje" z hostelem, to znaczy kroi na dobę nieco mniej niż cena regularna. Nie wiem ile teraz, parę lat temu było to 60 szekli. W szabat zdaje się za darmo. Placyk jest dość ciasny, w dni robocze auta kompletnie się wzajemnie zastawiają, więc ważne jest poinformować parkingowego o planach wyjazdu z parkingu, żeby uwzględnił to (parkingowy jak się okaże, sam przestawia wiele z zaparkowanych aut...).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 11 Gru 2014 00:10 

Dzięki. Rozumiem, że w tej okolicy zaparkowanie za free "przy ulicy" jest nie-wykonalne?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 12 Sty 2015 15:40 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 343
Kilometry: 671 009
Krajów: 64 / 29.9%
Potwierdzam. Abraham Hostel Jerusalem jest naprawdę fajny. :)
Może pokoje nie są zbyt ładne, ale łóżka wygodne i pachnąca pościel. Jest czysto, jest ciepła woda, którą należy sobie nastawić do kąpieli minutnikiem na 20 min. My mieszkałyśmy w prywatnym pokoju z łazienką. Miałyśmy klimę, która ogrzewała nam pokój, gdyż trafiłyśmy na anomalię pogodową, czyli śnieg. :lol: Latem pewnie chłodzi pokój. W pokoju miałyśmy lodówkę i zlew. W hostelu jest duża sala dla wszystkich gości z barem. Można tam sobie zamówić przekąskę lub drinka. Kawa, herbata, gorąca woda i przyprawy oraz dobrze zaopatrzona kuchnia są dostępne do północy. Śniadania składają się z kilku rodzajów musli, jogurt, serek, biały ser, pomidory, ogórki, dżemy, nutella i owoce. Ogólnie można się najeść do woli. W tej części wspólnej odbywają się imprezy, można sobie pośpiewać, pograć lub nauczyć się robić humus. A towarzystwo jest różnorodne, od hipsterów, obieżyświatów do podróżujących rodzin z dziećmi z porannymi lekcjami, aż do biznesmenów. 8-) Do tego na dachu jest fajna przestrzeń do zabawy dla wszystkich, gdzie można wyjść na papierosa czy odetchnąć świeżym powietrzem.
Hostel jest świetnie zlokalizowany komunikacyjnie, przy Yafo Street czyli głównej ulicy miasta, gdzie kursują tramwaje i jest centrum handlowe. 5 minut do bazaru. A pod samym hostelem jest sklep całodobowy 24.
Do Jaffa Gatte są 3 przystani tramwajowe (lub 15-20 min pieszo), a do dworca autobusowego 3 przystanki tramwajowe w drugą stronę. Do tego personel bardzo miły i pomocny. I w lobby znajduje się Abraham Tours gdzie można sobie zamówić wycieczki po całym Izraelu.

#7 PostWysłany: 07 Sty 2017 21:31 

niebieski
Ja też polecam - byłem tam już kolejny raz miesiąc temu!
Przy kolejnej wizycie warto poprosić mailem o zniżkę, dostaje się co najmniej 5% od cen z ich strony: może i niewiele, ale zawsze coś. :D
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 08 Sty 2017 11:59 
Awatar użytkownika

Loty: 371
Kilometry: 533 934
Krajów: 56 / 26.2%
niebieski
W pierwszym poście były wspomniane wycieczki Abraham Tours, ale warto trochę to rozwinąć. W skrócie jadąc do Izraela trzeba zerknąć czy któraś się opłaca;) Ja miałem upatrzoną Dead Sea Chill Out Tour za 150 NIS https://abrahamtours.com/tours/dead-sea-chill-out-tour/. Co prawda ostatecznie nie skorzystałem bo wycieczki były (są) tylko w niedzielę i środy, a w te dni akurat inaczej ułożył się plan, ale na pewno wybrałbym ten wariant zamiast jazdy autobusem Egged na własną rękę.

#9 PostWysłany: 26 Kwi 2017 01:10 

Odświeżę temat, na bookingu w informacjach dotyczących tego hostelu podano, że może zorganizować wycieczkę do Petry w Jordanii, czy ktoś z Was korzystał z tej możliwości, jakie wrażenia, warto?
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 26 Kwi 2017 07:34 
Awatar użytkownika

niebieski
Wszystkie te wycieczki, łącznie z Petrą, są opisane tutaj: https://abrahamtours.com/ - nie korzystałem, ale czytałem sporo opinii - to dobra firma, aczkolwiek koszty nie są małe.
piotrek876 uważa post za pomocny.

#11 PostWysłany: 26 Kwi 2017 22:05 

Dzięki za odpowiedź @‌mzukowski‌, a masz może doświadczenia z innymi hostelami w Jerozolimie, znalazłem jeszcze dwa inne które wydają mi się sensowne (Stay Inn hostel i The Post hostel) i są nieco bliżej starego miasta niż Abraham, ale wydają się dosyć świeże.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 26 Kwi 2017 22:37 

niebieski
Ja wieki temu byłem tutaj: http://newpetrahostel.com/booking/
Standard podstawowy, za to lokalizacja bardzo dobra.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 27 Kwi 2017 07:23 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja akurat nocowałem w Tel Awiwie w Old Jaffa Hostel (polecam, super taras), ale gdybym miał nocować w Jerozolimie to brałbym Abraham Hostel.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość