Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Baklava z Gaziantep
#1 PostWysłany: 15 Kwi 2026 20:22 

niebieski
Gaziantep uchodzi za kulinarną stolicę Turcji. Najbardziej znane jest jednak z baklavy, która ma opinie najlepszej na świecie. Składa się na to kilkaset lat tradycji i przede wszystkim tutejsze pistacje, które również przodują w światowych rankingach. Jako, że baklava jest tutaj sprzedawana na każdym rogu popytałem miejscowych gdzie kupię najlepszą. Wskazali mi sklep Omer Kozan Baklava, który ma absurdalną średnią ocen na Google - 5.0 z 6,6 tys opinii. Szczególnie polecali odmianę Kare Baklava. Kosztuje ona 2200 TRL za kilogram, czyli bardzo drogo. Myślę, że można znaleźć taką baklavę 3x taniej, jednak jakość też będzie nieporównywalnie niższa. Generalnie dobra baklava powinna kosztować tyle co dobre pistacje, a te kosztują 2000-2500 TRL za kg (bez lupinki). W każdym razie baklava ze wspomnianego sklepu rewelacyjna. Można zabrać ze sobą do kraju jako prezent. Zapewniano mnie, że 2 do 3 dni od zakupu wytrzyma bez znaczącej utraty jakości. Później już może być średnia. Informacyjnie, pojedynczy kawałek ze zdjęcia waży około 50g.

Załączniki:
Screenshot_20260415-210105.Chrome~2_copy_540x85.png
Screenshot_20260415-210105.Chrome~2_copy_540x85.png [ 28.54 KiB | Obejrzany 276 razy ]
IMG_20260414_163929282_copy_1351x1013.jpg
IMG_20260414_163929282_copy_1351x1013.jpg [ 283.18 KiB | Obejrzany 276 razy ]
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN Wczasy na klifie z widokiem na ocean 🌊☀️ All inclusive na Gran Canarii za 2399 PLN
Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️ Odkryj hiszpańską wyspę za 1189 PLN 🌊☀️ 4 dni w 4* hotelu ze śniadaniami na Majorce 🇪🇸✈️
#2 PostWysłany: 16 Kwi 2026 14:44 
Site Admin

Loty: 517
Kilometry: 975 312
Krajów: 78 / 37.7%
Z wszystkim powyższym się zgodzę ale stwierdzeniem
Cytuj:
Gaziantep uchodzi za kulinarną stolicę Turcji.
mógłbyś wywołać wojnę domową w Turcji ;) Każde miasto i region jest dumne ze swojej potrawy, tej najlepszej na świecie :)

#3 PostWysłany: 16 Kwi 2026 14:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 695
Kilometry: 923 016
Krajów: 86 / 41.6%
Ale Gaziantep jest nazywna kulinarną stolicą Turcji. A od 2015 jest Miastem Gastronomii UNESCO
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 17 Kwi 2026 09:37 

niebieski
@Washington Uważam, że cała turecka kuchnia zasługuje na docenienie i tak jak piszesz znajdą się lokalni patrioci wyjątkowo dumni ze swojego regionu i jego kuchni. Dla nich najlepsza zawsze będzie kuchnia miejscowa bez względu na wszelkie rankingi. Natomiast tak jak napisał @Zeus UNESCO w tym względzie szczególnie doceniło Gaziantep jako jedyny w Turcji. Miasto dostało to wyróżnienie zwłaszcza za bogactwo i różnorodność dań (ponad 500 pozycji), jakość składników oraz tysiące lat tradycji. Region był istotną częścią m.in. Jedwabnego Szlaku, czy Imperium Osmańskiego. Oficjalne nagrody to jedno, ale dochodzi jeszcze zdanie samych Turków (nie mam tutaj na myśli "lokalnych patriotów kulinarnych"). Mam znajomego Turka ze Stambułu, urodził się i wychował w Kurdystanie. Opowiadał mi, że w Stambule jest dość powszechną praktyką latanie na weekend do Gaziantep właśnie na wycieczkę kulinarną. Mówił, że drugim miejscem, które mogłoby się cieszyć dużą renomą kulinarną jest Adana, ale mało kto tam lata, bo to niebezpieczny region. W każdym razie jego zdaniem w świadomości przeciętnego Turka Gaziantep jest zdecydowanie kulinarną stolicą kraju.

Jeszcze mały update co do jakości baklavy po 2 dniach od zakupu. Rzeczywiście dalej jest świetna, jeśli straciła cokolwiek ze smaku to bardzo niewiele. Należy ją trzymać w temperaturze pokojowej w cieniu i nie wkładać do lodówki. Każdy komu dałem do spróbowania jest zachwycony jej smakiem. Mam tu na myśli zarówno ludzi, którzy nigdy jej nie próbowali, jak również takich, którzy jedli baklavę w Polsce lub w jakimś hotelu w Turcji będąc na all inclusive. Twierdzą, że nawet nie da się tego porównać, bo to osobna kategoria produktu.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 17 Kwi 2026 22:07 

złoty
Ciekawe, co piszesz, Gaziantep już od dawna mam na liście podróżniczych celów, ale jedno mi się nie zgadza. Adana bardziej niebezpieczna od Gaziantep? Przecież to Gaziantep jest głębiej na wschód, w stronę regionów z przewagą Kurdów i bliżej Syrii. Mam wrażenie, że raczej powinno być odwrotnie.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 17 Kwi 2026 22:57 

niebieski
Masz rację, jeśli weźmiemy pod uwagę sytuację polityczną i przez to możliwe napięcia to Gaziantep ma "gorsze" położenie. Natomiast mój kolega mówił o pospolitej przestępczości. Jego zdaniem pod tym względem to jeden z gorszych rejonów w kraju.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość