Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 10 Gru 2023 12:49 
Awatar użytkownika

niebieski
Mi nie udało się zeskanować biletu bez internetu. Ale autobus miał darmowe wifi, więc dało radę w ten sposób.

Jakby co, na T1 na landside nie udało mi się złapać netu, za to w kurniku Jazeery (zaraz obok) nie było problemu. Dodatkowo, żaden z bankomatów nie chciał zaakceptować karty Revoluta.

Co do autobusu, 13 jeździ do centrum z lotniska. Można np. jechać do przystanku 'Educational Science Museum' zaraz obok souku Al Mubarakiya (całkiem przyjemne miejsce na jedzenie i gapienie się na ludzi). A 13 z powrotem na lotnisko zatrzymuje się tu https://maps.app.goo.gl/ey753SRakn2Ptgsp6 . Dwie uwagi: autobusy nie zatrzymują się same, trzeba machnąć, i to odpowiednio wcześnie, bo jeżdżą jak wariaci. A Municipal Park z mapy to jest wielopoziomowy parking. Przystanek nie jest oznaczony, ale stoi grupka ludzi czekających na autobus.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#22 PostWysłany: 02 Lut 2024 06:12 

Od siebie dodam, że w mieście działa 3 przewoźników -city bus ma bilet na lotnisko za 300 filsów, pozostali za 250. Citybus ma czerwone autobusy, reszta niebieskie i pomarańczowe, także w sumie nie ma znaczenia w który wsiądziecie bo linie mają takie same numery kursów ???

Zarejestrowałem sie również w apce citybus, ale przez 5 dni nic nie dostalem, więc jeździłem tym, co przyjechało jako pierwsze.

Na odlotach pomimo, że w apce jest mobilna karta pokładowa WIZZ to i tak trzeba w check-in odebrać papierową, pomimo, że w aplikacji nic na ten temat nie ma.

Przy przylotach na piętrze z prawej strony, po tej co jest Starbucks udało mi się wypłacić gotówkę Revolutem bez prowizji. Pozostałe bankomaty albo nie czytały karty albo prowizja była 2-3 KWD. Najmniejszy nominał 10 KWD. Gotówka w sumie przydała mi się tylko do autobusów, w wieżach kuwejckich bilet dalej 3 KWD, ale płatność tylko kartą.
 Profil Relacje PM off
bim-bam uważa post za pomocny.

#23 PostWysłany: 26 Kwi 2024 06:46 
Awatar użytkownika

srebrny
Bilet na 13 do centrum kupowany u kierowcy kosztuje 0.250 KWD.
Busy przy terminalu 1 (PC/5W) odjeżdżają z tego przystanku.
U kierowcy można również kupić bilet dzienny za 1 KWD ważny na wszystkie linie CityBus (czerwone autobusy) oprócz linii ekspresowej na lotnisko (X1).

W hali przylotów po lewej stronie jest kantor - brak prowizii.
Wymieniałem AED i OMR - kursy zbieżne z XE/Google.

Załączniki:
citybus.jpg
citybus.jpg [ 137.24 KiB | Obejrzany 1147 razy ]
bim-bam lubi ten post.

#24 PostWysłany: 26 Lip 2024 09:19 

HON fly4free
Doświadczenia z lipca '24: po przylocie (terminal 1) podszedłem na przystanek, gdzie kierowca kazał szybko wsiadać, bo właśnie odjeżdżał - kurs do Sharq , ale nie zwróciłem uwagi na numer autobusu: kasy nie chciał w ogóle, więc przejazd za darmo.
W drogą stronę zamówiłem Careem - przejazd z Sharq do lotniska kosztował 4,1 KWD z uwzględnieniem kodu rabatowego który akurat teraz jest dostępny. Standardowa stawka to ok. 5,6-5,7 KWD.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 10 Gru 2024 17:06 

Autobusy nadal kosztują 250 filsów, płatność tylko gotówką. Mniej więcej od 4:30 rano zaczynają odjeżdżać z lotniska, autobusów jest bardzo dużo, w zasadzie co chwilę jakiś rusza (chociaż nie wszystkie jadą do centrum). Po wyjściu z terminala stoją po prawej stronie, trzeba przejść jakieś 150m.
 Profil Relacje PM off

#26 PostWysłany: 06 Sty 2025 09:52 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 116 / 56.0%
złoty
Taxi z okolicy wież careemem jechało 19min za 5.3kwd

#27 PostWysłany: 17 Lis 2025 20:28 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 408 338
Krajów: 80 / 38.7%
złoty
Z Terminala 4, z tego, którego operują tylko Kuwejckie Linie Lotnicze jeździ jeden autobus 747 do przystanku Crown Plaza i tam musiałem przesiąść się do innego w docelowe miejsce. Aplikacja Citybus dobrze dobiera połączenia. Niestety na przystankach nie ma ani rozkładu jazdy, ani nazwy przystanku. Zdarzają się tablice z numerami autobusów, które się zatrzymują.

W T4 nie ma oznakowań jak dojść do przystanku. Schodami trzeba w górę, przejść przez łącznik do końca (iść w kierunku parkingu), i wyjść drzwiami po prawej stronie. Tak by twarzą być w kierunku terminala z którego się przyszło. Na lewo wychodzi się na parking. Autobus 747 odjeżdża spod drugiego filara, czyli najdalej oddalonej drogi.
Załącznik:
1.jpg
1.jpg [ 264.74 KiB | Obejrzany 503 razy ]
grabosic lubi ten post.
grabosic uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 19 Sty 2026 14:18 

Loty: 464
Kilometry: 602 483
Krajów: 70 / 33.8%
maxima napisał(a):
Taxi z okolicy wież careemem jechało 19min za 5.3kwd

Stan na styczeń 2026 r.:
Nasz samolot miał opóźnienie i wylądowaliśmy ok 2 w nocy, jedyną opcją było taxi, na lotnisku mówili nam, że cena jest stała i wynosi 8 KWD, po wyjściu z terminala podszedł do nas facet i wybrał nam wolną taryfę dla 4 osób, jechaliśmy do Oasis Hotel a po drodze prawie w ogóle nie było żadnych samochodów. Na lotnisko wracaliśmy z Souqu AlMubarakiya i przejazd kosztował 5,5 KWD.
Uber w Kuwejcie nie funkcjonuje, tylko Careem
Szymon2020 lubi ten post.

#29 PostWysłany: 19 Sty 2026 15:10 
Awatar użytkownika

Loty: 252
Kilometry: 357 872
Krajów: 54 / 26.1%
platynowy
karuzelaa napisał(a):
Autobusy nadal kosztują 250 filsów, płatność tylko gotówką. Mniej więcej od 4:30 rano zaczynają odjeżdżać z lotniska, autobusów jest bardzo dużo, w zasadzie co chwilę jakiś rusza (chociaż nie wszystkie jadą do centrum). Po wyjściu z terminala stoją po prawej stronie, trzeba przejść jakieś 150m.

A czy ktos sie orientuje, DO której jeżdżą ww. autobusy? Nie chciałbym musieć wracać taksówką (mam wylot w okolicach 2 w nocy)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 28 Lut 2026 21:41 
Awatar użytkownika

Loty: 208
Kilometry: 408 338
Krajów: 80 / 38.7%
złoty
@Szymon2020 Sprawdź w apce CityBus.
Szymon2020 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 30 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość