Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 131 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
#121 PostWysłany: 29 Paź 2025 14:03 
Awatar użytkownika

Loty: 298
Kilometry: 419 456
Krajów: 60 / 29.0%
platynowy
Tak jak powyżej, jeśli na jednym bilecie, to bez problemu (inaczej taki bilet by w ogóle nie został sprzedany).

Jeśli na 2 biletach (zwłaszcza jeśli trzeba by było podejść do okienka odprawy na landside), to jest to praktycznie niewykonalne, a na pewno mocno ryzykowne (a i to tylko przy zerowej kolejce do odprawy paszportowej i biegiem) - Stambuł to duże lotnisko

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#122 PostWysłany: 29 Paź 2025 20:44 

niebieski
Ja miałam przylot w takich czeluściach tego lotniska, że wyjście z niego zajęło mi godzinę. Z dwoma oddzielnymi biletami trzeba właściwie wyjść z lotniska, udać się na górę do odlotów, przejść przez bramki i znowu maszerować w zakamarki terminali. Jeśli terminal przylotu i odlotu jest daleko to 2 godziny mogą nie wystarczyć. Automatyczny transfer bagażu rejestrowanego odbywa się tylko, kiedy loty są na jednym bilecie pod jednym numerem PNR.
 Profil Relacje PM off  

#123 PostWysłany: 30 Paź 2025 14:05 

Loty: 155
Kilometry: 478 688
Krajów: 31 / 15.0%
Jeśli mam 1 nr rezerwacji to chyba jest to 1 bilet - nie umiem zmniejszyc obrazka :roll:

Załączniki:
IMG_7487.jpg
IMG_7487.jpg [ 112.81 KiB | Obejrzany 763 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#124 PostWysłany: 30 Paź 2025 14:38 

złoty
Ja w kwestii formalnej, ryzykując uznanie za "gramatycznego nazistę".
Sugeruję zmianę tytułu wątku na "Istanbul" albo "Stambuł". Nie ma nazwy "Istambuł" - powinno się pisać albo po turecku/angielsku "Istanbul" albo, jeżeli chcemy po polsku, to "Stambuł".
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

#125 PostWysłany: 31 Paź 2025 23:01 

niebieski
Tak to jest jeden bilet. O bagaż rejestrowany nie musisz się martwić. Możesz zapytać też o transfer bagażu na lotnisku w Polsce dla pewności, tam gdzie go będziesz oddawał. Zwykle jest zaczekowany na całą trasę. Mimo to na przejście z gate do gate wcale nie masz dużo czasu. Może w mailu, który dostałeś po zakupie jest gdzieś napisane do którego terminala przylatujesz i z którego odlatujesz. Na miejscu w Stambule nie widziałam oznaczeń terminali tylko strzałki do gate. Moja była F8B (IST- KRK). Ale bramki (gate) są wyświetlane na lotnisku przed lotem a nie wcześniej. LOT przysłał mi jednak maila po ósmej rano, która to bramka. Sam lot był 12:10. Ja może panikuje ale wyjście z tego lotniska sporo mi czasu zajęło pomimo, że ja się w nim nie pogubiłam. Po prostu szłam przez korytarze. Przed wylotem miałam niezłego stracha, że nie trafię ale trafiłam w gruncie rzeczy bezproblemowo tylko wiedziałam, że muszę przybyć wcześniej, bo lotnisko jest duże i ja jeszcze na takim dużym nie byłam. Jak możesz to wygrzeb sporo informacji wcześniej.
 Profil Relacje PM off
Perski uważa post za pomocny.

#126 PostWysłany: 17 Sty 2026 13:24 

Loty: 31
Kilometry: 89 760
Krajów: 14 / 6.8%
niebieski
Właśnie przed sekundą dałem radę w godzinę od wylądowania przejść kontrolę, odebrać bagaż, wjechać na odloty i nadać bagaż (przy tym ostatnim wydatnie pomógł FTL w M&M, bo kolejka była na dobre pół godziny). Plus ponowna paszportowa i security. Teoretycznie te 2 godziny są do zrobienia, ale dla kogoś o mocnych nerwach.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#127 PostWysłany: 24 Sty 2026 20:32 
Awatar użytkownika

Loty: 113
Kilometry: 364 113
Krajów: 35 / 16.9%
Co by nie powiedzieć o lotnisku IST to według mnie ma jedną niebagatelną zaletę jak na giganta: wchodzisz z biletem do ogólnej strefy / lądujesz (spoza Turcji - takie wielokrotnie tylko przerabiałem - nie wiem jak z lokalnymi?) i jesteś zawsze w strefie "ogólno-gejtowej" (że tak powiem). Żadnych dodatkowych kontroli / bramek: tj. paszportowej, osobistej / bagażu podręcznego czy jakiś innych czasochłonnych "atrakcji" - odległych terminali (jazda kolejką / autobusem etc)
Jedyny problem według mnie to - to że lokalizacja gejtu pokazuje się na tablicy dopiero na jakiś niedługi czas przed wylotem. Piszę jakiś czas - bo tyle razy tam byłem że w zależności jaki jest kierunek / wielkość samolotu podają go (nr gejtu) stosunkowo niedługo przed. Przy czym dla mnie nie jest to problem przejść na jakikolwiek (skrajny) jednak zdaję sobie sprawę że nie każdy jest w pełni sprawny ruchowo.
Osobiście - to jeśli się przesiadam tam to obieram mniej więcej środek strefy odlotów (dokładniej miejsce {strefy} ciszy - choć z nią różnie bywało...). Pojawia się nr gejtu i bez problemu można na spokojnie dojść gdziekolwiek on jest.
ps. Co do jedzenia na pokładzie (Turkisha) to mogę się zgodzić - od lat jem w sumie to samo (te same dania) - najwyraźniej nie mają jakiegoś urozmaicenia ;) Jednak czy to jest jakiś wielki problem?
ps2. Z cenami na tym lotnisku to już nawet nie powariowali a jest to absurd (według mnie).
ps3. Nieco ponad tydzień temu miałem na tym lotnisku przesiadkę.... 22h {zmienili mi lot} - Przylot był późny z San Francisko więc ostatecznie zadecydowałem że nie jade na miasto (tym bardziej że Stambuł już zwiedziłem). Tak więc miałem wiele czasu aby go (lotnisko) prócz snu w "strefie ciszy" zwiedzić więcej niż zazywczaj ;)
 Profil Relacje PM off  

#128 PostWysłany: 24 Sty 2026 20:43 
Awatar użytkownika

HON fly4free
"Wchodzisz z biletem do ogólnej strefy / lądujesz (spoza Turcji - takie wielokrotnie tylko przerabiałem - nie wiem jak z lokalnymi?) i jesteś zawsze w strefie "ogólno-gejtowej" (że tak powiem)."
Niestety, ale to nie jest regułą - ładowałem z przesiadką z DXB oraz z MNL i musiałem przejść przez ponowne security.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#129 PostWysłany: 24 Sty 2026 21:16 

niebieski
potwierdzam że nie zawsze.... nigdy nie wiadomo..
 Profil Relacje PM off
oskiboski lubi ten post.

#130 PostWysłany: 24 Sty 2026 21:24 
Król Ż
Awatar użytkownika

Loty: 636
Kilometry: 1 405 712
Krajów: 76 / 36.7%
Dzisiaj z VNO prosto do strefy i salonki biz.
Pokoje oczywiscie okupowane jak pewien kraj na Bliskom Wschodzie pytam o prysznic 2h line.. mysle se dobra mam 4.5.
Po 2.5 poszedlem zapytac co tam jak tam. Jeszcze 2 osoby i Pan.
Ok poszedłem po plecak i stanąłem z boku ale tak by mnie nie widziała. Z 5 osób przyszło z wibrującymi pagerami na prysznic.
20 minut później stojąc centralnie przy jej biurku łaskawie dostałem zgodę.
Ludzie nie spędzaja tam duzo czasu chyba bo 3 azjatów która tam weszła gdy tam stałem była tam 15 minut max.
Wydaje mi się,że solidnym rozwiązaniem byłby timer w środku dla pozostałych odliczający 20 minut. Istnieje szansa,że skorzystałoby więcej osób. Oczywiscie timer bez konsekwencji ale presja czasu czasem działa na niektórych.
No nic osobiscie uważam l,że w miejscu tej wystawy mogliby zrobić bar :)
4 ludzi lubi ten post.

#131 PostWysłany: 24 Sty 2026 22:01 

HON fly4free
Z wyjściem w IST jest rzeczywiście loteria, chociaż w ostatnich miesiącach się poprawiło i rzeczywiście częściej już się zdarza trafiać od razu "do strefy" a nie do ścieżki z kontrolą bezpieczeństwa tranzytową. Przynajmniej tak wynika z moich ostatnich doświadczeń,
 Profil Relacje PM off
tartal lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 131 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość