Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 13 Paź 2015 14:35 
Awatar użytkownika

Loty: 101
Kilometry: 171 126
Krajów: 28 / 13.1%
cześć
bardzo prosiłabym o pomoc osoby, które osobiście miały styczność z tematem

Lecę początkiem listopada do Tajwanu, Rzeszów-Frankfurt-Szanghaj-Kaohsiung i w Szanghaju (PVG) czkam 8:30h na kolejny lot (będzie to piątek, 11:35 - 20:05)
mam koleżankę, która mogłaby mnie w tym czasie odwiedzić na lotnisku, jednak nigdy nie byłam na Pudong i nie bardzo mogę sobie wyobrazić, czy w ogóle sensowne jest wychodzenie z lotniska a potem ponownie przechodzenie przez kontrolę (podejrzewam,że sporo czasu zajmie wyjście za kontrolę celną i z powrotem). Poza tym będę miała bagaż rejestrowany, myślicie, że od razu poleci do Tajwanu?

Jakieś rady?
dzięki z góry
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 13 Paź 2015 14:47 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
Jeżeli wszystko jest na 1 bilecie to bagaż leci od razu na Tajwan.
Mają 8:30h (w teorii wyjdzie koło 6h) można by spróbować spotkać się z koleżanką na Bundzie.
Wizę tranzytową (do 72h) otrzymasz na lotnisku, potem kierunek maglev i dalej już metrem pod Bund. Licząc transfer w dwie strony koło 2h, pozostało by ci 4h na sam Bund.

Można się pokusić o skoczenie na stare miasto do Yu Garden.

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/

Ostatnio edytowany przez Roku, 28 Gru 2015 12:22, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.
bygones uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 13 Paź 2015 14:58 
Awatar użytkownika

@JIK
tak, wszystko na jednym bilecie Lufthansy, jednak ostatni odcinek obsługuje inna linia i boję się, czy nie będzie jakichś problemów z tym bagażem, choć teoretycznie faktycznie powinien polecieć prosto do Tajwanu

jeszcze skonsultuję to z koleżanką Chinką, ale plan brzmi ciekawie. dzięki!
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 13 Paź 2015 15:20 
Redaktor F4F
Awatar użytkownika

Loty: 228
Kilometry: 534 135
Krajów: 42 / 19.6%
@bygones. Resztę informacji znajdziesz na forum w odpowiednim dziale.
@Pawel_T zaraz poleci ostrzeżenie za OT ;)

https://www.instagram.com/jiku_ty_dziku/
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#5 PostWysłany: 13 Paź 2015 15:31 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Miałem podobną przesiadkę na PVG w zeszłym miesiącu, około 8h na transfer. Śmiało wychodź i jedź na miasto, bo na ltonisku się zanudzisz. Wize transferową dostaniesz bez żadnych problemów. Jeśli masz na jednym bilecie, to jak już wspomnieli o bagaż nie musisz się martwić bo odbierzesz go dopiero na Taiwanie. Jako dodatkowa atrakcja to mozesz sie przejechać najszybszym komercyjnym pociągiem z lotniska. Co prawda bilety na Maglev są dość drogie, jak na chińskie warunki, bo RT kosztuje 80 gen lub OW 50 gen, ale przy top prędkości 430 km/h kilkadziesiąt kilometrów do przesiadkowej stacji metra pokonuje w 7 minut. :) Przy tańszej opcji jest zielone metro z lotniska za około 3-4 geny OW, ale jedzie do tej samej stacji ok. pół godziny i do samego centrum musisz jechać dalej. Mi dojazd do samego centrum zajął przy Maglevie około 30 minut w każdą stronę. Na mieście będziesz mieć około 6h na spokojnie. Polecam w tym czasie część opświęcić na Yu Garden, Town God's Temple i okolice, oraz po drugiej stronie rzeki Shanghai Tower (najwyższy budynek w Chinach, który dopiero co został oddany do użytku) oraz wieżę TV - symbol Shanghaju.
2 ludzi lubi ten post.

#6 PostWysłany: 13 Paź 2015 16:30 
Awatar użytkownika

@LKay jedno pytanko, bo jesteś na świeżo w temacie, jak na lotnisku wygląda sprawa z WiFi?
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 13 Paź 2015 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 219
Kilometry: 464 968
Krajów: 27 / 12.6%
niebieski
Niby jest, ale bez szału. Ja miałem loty z Terminal 1 i nie wszędzie był zasięg. Zablokowany jest też facebook i wszelkie usługi Google, bo chiński wielki brat patrzy, wiec jeśli chcesz z nich korzystać to za wczasu załóż sobie konto i zainstaluj aplikacje do VPN np. tunnel bear.

Sent from my iPhone using Tapatalk
bygones lubi ten post.

#8 PostWysłany: 13 Paź 2015 17:44 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja byłem na 2 w styczniu. Internet działał, może nie jakoś super ale dało się korzystać. Dodatkowo są miejsca do ładowania sprzętu elektronicznego i stanowiska komputerowe (kilkanaście w całym terminalu) do korzystania z internetu.
 Profil Relacje PM off
bygones lubi ten post.

#9 PostWysłany: 13 Paź 2015 17:57 

srebrny
Ostatnio (tzn koniec września) z Internetem było kiepsko , bo zalogowanie wymaga podania numeru telefonu na który ma przyjść SMS z hasłem, który na polskie numery nie dochodzi (przynajmniej w + i tmobile).

Na prawo od stanowisk check-in można skorzystać w netu kawiarni , nie pamiętam nazwy - ale hasło jest na ladzie;-) Ewentualnie w poczekalni biznesowej Air China był otwarty dostęp, ale nie wiem czy złapiesz go z zewnątrz

#10 PostWysłany: 28 Gru 2015 12:18 

Odświeżam temat, gdyż mam podobne zapytanie. Mam 8-godzinną przesiadkę na Pudong (trasa Europa>Pudong>Australia) tylko z bagażem podręcznym. Dlatego też chciałabym się wybrać do centrum Shanghai pstryknąć parę fotek. W związku z tym mam pytania:
1) Jak to najszybciej zrobić żeby dostać się np. w takie miejsce z panoramą wieżowców?
Załącznik:
hero_exp_shanghai-tower_tall-bldgs_1500x750.jpg
hero_exp_shanghai-tower_tall-bldgs_1500x750.jpg [ 97.03 KiB | Obejrzany 3037 razy ]

2) Co jeszcze najlepiej zobaczyć?
3) Jak się ma sprawa wizy do Chin w takim przypadku?
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Gru 2015 12:37 

niebieski
Najszybciej to najpierw Maglevem a potem Linia nr 2 do East Nanjing Rd. Stamtad kawalek spacerkiem i juz jestes nad rzeka, z widokiem na wiezowce.

Szanghaj wedlug mnie jakis specjalnie atrakcyjny nie jest, poza spacerem Bundem polecilbym w na tak krotki czas Shanghai Museum.

Wize dostaniesz bez problemu.

Laponia | Komory | Bahrajn | Senegal | Santiago de Chile | Guca | Ladakh | Palestyna | Athos | Ziemia Ognista | Syberia zimą

Instagram: @podruuznik
 Profil Relacje PM off
unikat uważa post za pomocny.

#12 PostWysłany: 28 Gru 2015 17:21 
Awatar użytkownika

niebieski
Niedaeko Bundu są ogrody YunYuan, moim zdaniem nie powala, ale wielu turystom się podoba, ładnie wychodzi na zdjęciach po zmroku...
Nanjing Lu nie wiem czy warto mając tylko 8h, wot długa ulica z kupą sklepów i neonów. Z 2 trony można tylko część jej obejść w pół godziny, i tez rzut beretem od Bund.
pzdr

#13 PostWysłany: 29 Gru 2015 01:23 

Maglev prosto z Pudong- koszt to ok 55 Yuan, z czego masz jeszcze w tej cenie przejazdy komunikacja miejska przez 24 h. Sam przejazd Maglevem to 6 min, przesiadasz sie na linie nr 2 i do centrum jedziesz ok 20 min. Wysiadasz na East Nanjing Lu masz 10 min pieszo na Bund (ze spokojem i rozgladaniem sie). Idziesz w zdłuż Bund i mozesz spokojnie dojśc pieszo do YuYuan Garden - powiedzmy, ze mega spokojnym spacerem ze zdjeciami w stylu polskim a nie japońskim, wiec ok 30 min. YuYuan to mniejsce gdzie moge spedzic 5 min a rekord to pół dnia…pilnuj czasu, zaraz obok jest stacja metra- zrobiłabym YuYuan w 30 min na Twoim miejscu- z opcja jedzenia :D a potem podjechała na People Square- wyjscie nawet na 5 min ze stacji metra, Ulica Ludowa, Teatr, Muzea, Kościół Katolicki (!)- zależy w która str patrzysz. Podsumowując- w 8 h zdażysz ;)
 Profil Relacje PM off

#14 PostWysłany: 29 Gru 2015 20:00 

unikat - masz zablokowane prywatne wiadomości, wiec podlinkuje Ci cennik tu:
http://www.smtdc.com/en/jszl.html

Z biletem masz nawet 40 Yuan. Odbijasz normalnie na bramkach metro. Obsługa w tym punkcie b. dobrze (jak na chińczyków) mówi po angielsku ;)
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 29 Gru 2015 22:59 

Maggy44 napisał(a):
unikat - masz zablokowane prywatne wiadomości, wiec podlinkuje Ci cennik tu:
http://www.smtdc.com/en/jszl.html

Z biletem masz nawet 40 Yuan. Odbijasz normalnie na bramkach metro. Obsługa w tym punkcie b. dobrze (jak na chińczyków) mówi po angielsku ;)

Hmm dziwne bo już pisałam wiadomości prywatne na tym forum i odpowiedzi też dochodziły, ale dziękuję komuś może też się link przyda :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 15 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości