Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 02 Lip 2025 13:01 
Awatar użytkownika

Loty: 42
Kilometry: 72 437
Krajów: 14 / 6.8%
srebrny
W sumie - jak w tytule. Mając powerbank, nawet chińskiej produkcji, ale bez oznaczenia CCC (China Compulsory Certification) musimy się go pozbyć na security lotów krajowych.

Potwierdzenia od kolegów z forum już spływają.

Jeśli chodzi o loty międzynarodowe/tranzyt - wszystko jest ok, przynajmniej aktualnie

https://www.chinatravelnews.com/article/187508 jedno ze źródeł.
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

Tunezja all inclusive tuż przy plaży 🏖️🍹 7 dni w 4* hotelu w Mahdii za 2599 PLN Tunezja all inclusive tuż przy plaży 🏖️🍹 7 dni w 4* hotelu w Mahdii za 2599 PLN
Bukareszt od piątku do niedzieli za 509 PLN 💙💛❤️ Wakacyjne loty i noclegi w hotelu ✈️🛌 Bukareszt od piątku do niedzieli za 509 PLN 💙💛❤️ Wakacyjne loty i noclegi w hotelu ✈️🛌
#2 PostWysłany: 02 Lip 2025 13:13 

Dotarł ktoś do informacji, czy zapasowych baterii litowo-jonowych jak np. do Gopro też to dotyczy? Czy tylko powerbanków? Bo sam niestety nic nie mogłem znaleźć
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 04 Lip 2025 15:47 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
W JAP też jakieś ograniczenia się kroją

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 20 Lis 2025 07:47 

Loty: 499
Kilometry: 931 062
Krajów: 71 / 34.3%
srebrny
Jeśli ktoś tak jak ja stracił swój Powerbank przez przeoczenie tej informacji, to na miejscu dość tanio można sobie kupić powerbank z oznaczeniem ccc w popularnym miniso od 23 zł za 5000mAh, 35 zł za 10000, 45 zł za 20000. W zestawie są trzy różne końcówki do ładowania. Na pewno można gdzieś znaleźć taniej, ale tu przynajmniej nie trzeba szukać.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 18 Sty 2026 18:11 
Awatar użytkownika

Loty: 552
Kilometry: 1 339 584
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
MKairlines napisał(a):
Dotarł ktoś do informacji, czy zapasowych baterii litowo-jonowych jak np. do Gopro też to dotyczy? Czy tylko powerbanków? Bo sam niestety nic nie mogłem znaleźć

Nie, nie zabieraja malych baterii do urzadzen. Ale bardzo szczegolowo sprawdzaja powerbanki i czytaja czy na pewno sa certyfikaty, jak nie, to zabieraja.Na odprawie w Europie nie zwracali na to uwagi, bo kontrola jest europejska i nikogo to nie obchodzi, wiec jak lot jest bezposredni, to mozna wwiezc power bank do Chin, ale przy przesiadce czy z powrotem juz bedzie problem.

#6 PostWysłany: 03 Cze 2026 17:00 

Loty: 104
Kilometry: 225 587
Krajów: 26 / 12.6%
niebieski
Odnośnie zapasowych baterii. Miałem takową - wielkości ok 5cm x 5cm gdzieś na dnie plecaka. Na kontroli w PKX wyłapali i zabrali bo nie było oznaczeń.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 03 Cze 2026 23:44 
Awatar użytkownika

Loty: 24
Kilometry: 10 447
Krajów: 5 / 2.4%
Ja natomiast słyszałem o procederze kupowania naklejek z logotypem certyfikacji CCC i naklejania ich na powerbanka. Podobno czasami to przechodzi, ale nie polecam bo to ryzyko.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 04 Cze 2026 12:57 
Awatar użytkownika

Loty: 358
Kilometry: 785 769
Krajów: 72 / 34.8%
niebieski
Zamiast kupować naklejki mozna bez żadnego problemu w Chinach kupić certyfikowane powerbanki za około 30 zł . Ja taki zakupiłem, używam go do dzisiaj i wszędzie ze mną lata :D

Image
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 07 Cze 2026 17:11 
Awatar użytkownika

Tu pełna zgoda, nie ma sensu wozić drzewa do lasu. :lol: Ale niektórym powerbank jest potrzebny w trakcie lotu do Chin na wypadek gdyby w samolocie nie było możliwości ładowania, a po wylądowaniu trzeba wypełnić formularz wjazdowy on line bo używanie telefonu w trakcie międzykontynentalnego lotu może go mocno rozładować.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 07 Cze 2026 18:07 

srebrny
Czy na pewno przeczytałeś, o co chodzi w tym wątku?
Cytuj:
Powerbanki bez oznaczenia CCC zakazane na lotach krajowych
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 08 Cze 2026 18:48 
Awatar użytkownika

Tak. Bardzo dobrze wiem o co chodzi i już objaśniam jeśli nie rozumiesz.
My, Eurpejczycy, musimy spędzić sporo czasu by dolecieć do Chin. Dlatego sporo osób zabiera ze sobą powerbanki by podczas tej podróży nie padł telefon lub inne urządzenie. Gdy podróżuje się dalej po kraju z tym wziętym z Europy powerbankiem to w przypadku lotu krajowego podczas security pójdzie on niestety do śmietnika. I o to jest cały ten problem. Chińczycy nie mają tego problemu bo wszystkie powerbanki sprzedawane w Chinach maja oznaczenie CCC, zaś w Europie są trudne do kupienia nawet przez internet.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 08 Cze 2026 19:08 

srebrny
Wystarczy nie używać telefonu w samolocie i problem rozwiązany. My, Europejczycy, potrafimy tak zrobić. Potrafimy też kupić powerbank z certyfikatem CCC na Allegro, Aliexpress lub Temu i nic w tym trudnego.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość