Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 287 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#161 PostWysłany: 06 Lip 2021 19:28 

To jakaś pewna informacja z tym Wizzairem?
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#162 PostWysłany: 06 Lip 2021 20:35 
Awatar użytkownika

Loty: 261
Kilometry: 370 615
Krajów: 67 / 31.3%
platynowy
emto napisał(a):
Zeus napisał(a):
Georgian Airways napisał(a):
Dear Passengers! next to already existing regulations updates have been made and starting from 5th of July all vaccinated persons will also need to submit a negative PCR test result not older than 72 hours upon arrival, along with a document confirming the full course of Covid-Vaccine.

Na razie nie znalazłem zadnego info, ale warto mieć to na uwadze

Czy ktoś leciał do Gruzji po 5 lipca? Faktycznie w pełni zaszczepieni potrzebują dodatkowo testu PCR? W sieci krążą sprzeczne informacje, na oficjalnej stronie MSZ Gruzji jest oficjalne info, że zaszczepieni potrzebują PCR jedynie gdy przekraczają granice drogą lądową lub morską, drogą powietrzną wystarczy potwierdzenie szczepienia. Natomiast już linie lotnicze, np. Wizzair informują klientów w mailach o konieczności PCR, podobnie to info z Georgian Airways. Gdzie leży prawda?

my wlatywalismy w nocy 4/5.07 (nad ranem 5.07 by LO, lotnisko w Tbilisi) - zadne testy PCR nie byly potrzebne

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#163 PostWysłany: 08 Lip 2021 19:58 

Moi rodzice dolecieli do Kutaisi 6 lipca tylko z unijnym certyfikatem szczepienia - nie mieli problemów.
 Profil Relacje PM off
emto lubi ten post.
emto uważa post za pomocny.

#164 PostWysłany: 10 Lip 2021 09:54 
Awatar użytkownika

emto napisał(a):
Zeus napisał(a):
Georgian Airways napisał(a):
Dear Passengers! next to already existing regulations updates have been made and starting from 5th of July all vaccinated persons will also need to submit a negative PCR test result not older than 72 hours upon arrival, along with a document confirming the full course of Covid-Vaccine.

Na razie nie znalazłem zadnego info, ale warto mieć to na uwadze

Czy ktoś leciał do Gruzji po 5 lipca? Faktycznie w pełni zaszczepieni potrzebują dodatkowo testu PCR? W sieci krążą sprzeczne informacje, na oficjalnej stronie MSZ Gruzji jest oficjalne info, że zaszczepieni potrzebują PCR jedynie gdy przekraczają granice drogą lądową lub morską, drogą powietrzną wystarczy potwierdzenie szczepienia. Natomiast już linie lotnicze, np. Wizzair informują klientów w mailach o konieczności PCR, podobnie to info z Georgian Airways. Gdzie leży prawda?

Lądowaliśmy w Kutaisi 6 lipca, odprawa bez problemu, tylko paszport i unijny certyfikat szczepienia.
 Profil Relacje PM off
panprofesor82 lubi ten post.
kropekPL uważa post za pomocny.

#165 PostWysłany: 10 Lip 2021 13:58 

@zibik01 Lądowaliśmy w Kutaisi 6 lipca, odprawa bez problemu, tylko paszport i unijny certyfikat szczepienia.

dodam, że gdy wjeżdżałem do Gruzji 10 czerwca z testem PCR zapytano mnie tylko czy" wacyna jest " odpowiedziałem , że" niet" i wyszedłem z lotniska a nikt o test nie poprosił do sprawdzenia. Ale takie podejście do kontroli nie zdarza się chyba często i zależy od strażnika.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 10 Lip 2021 20:02, edytowano w sumie 1 raz
OT
 PM off  

#166 PostWysłany: 10 Lip 2021 15:37 
Awatar użytkownika

platynowy
Szymon2020 napisał(a):
a testował ktoś wjazd do GE po zaszczepieniu - bez unijnego certyfikatu, a jedynie z żółtą książeczką? (lot z WAW)

sam sobie odpowiem - żółta książeczka przechodzi bez problemu, nie trzeba unijnego certyfikatu :D

Profil Relacje PM off  

#167 PostWysłany: 14 Lip 2021 10:18 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 47 569
Krajów: 14 / 6.5%
wszystko idzie spoko na lotnisku, no może oprócz czasu, ja lądowałem koło północy i były tylko 2 osoby na bramkach, stałem z 30 minut
 Profil Relacje PM off  

#168 PostWysłany: 14 Lip 2021 14:13 

A jak wygląda sytuacja na miejscu ? Są jacyś turyści ? Czy jest problem z wycieczkami od lokalnych biur podróży w związku z Covidem ?
Był ktoś w Mesti w ostatnich dniach, są tam jakieś marszrutki i lokalni przewodnicy ? Czy nie będzie problemu z załatwieniem transportu z Kutaisi do Mestii i dalej do Batumi ? Generalnie, czy Gruzja na chwilę obecną nie wygląda jak opustoszały kraj po którym ciężko się poruszać i zwiedzać ?
 Profil Relacje PM off  

#169 PostWysłany: 14 Lip 2021 15:17 
Awatar użytkownika

Loty: 264
Kilometry: 493 444
Krajów: 45 / 21.0%
niebieski
Turystów trochę jest, byliśmy teraz w Tbilisi, Kutaisi i Batumi, jest pewnie luźniej niż zazwyczaj, same plusy, wycieczki wciskane są na każdym kroku, więc z tym nie będzie problemu, my poruszaliśmy się GeorgianBusem, pociągiem i wzięliśmy w Tbilisi na 4 dni auto żeby objechać najważniejsze miejsca, generalnie marszrutek było pełno po drodze, ruch całkiem spory, więc nie nie wygląda to jak opustoszały kraj, miałem wrażenie, że Gruzini mają bardziej wywalone na covid niż my, szczególnie w kwestii maseczek w zamkniętych pomieszczeniach ;)
Anderstud lubi ten post.
Ves123 uważa post za pomocny.

#170 PostWysłany: 14 Lip 2021 15:55 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 47 569
Krajów: 14 / 6.5%
Banialuka napisał(a):
A jak wygląda sytuacja na miejscu ? Są jacyś turyści ? Czy jest problem z wycieczkami od lokalnych biur podróży w związku z Covidem ?
Był ktoś w Mesti w ostatnich dniach, są tam jakieś marszrutki i lokalni przewodnicy ? Czy nie będzie problemu z załatwieniem transportu z Kutaisi do Mestii i dalej do Batumi ? Generalnie, czy Gruzja na chwilę obecną nie wygląda jak opustoszały kraj po którym ciężko się poruszać i zwiedzać ?

pod Kazbegiem trochę pusto, ja np dosiadłem się do ludzi którzy szukali kogoś do samochodu, bo stali ponad godzinę na dworcu i nie mogli nikogo dokoptować do 8 miejscowej fury, na miejscu turystów bardzo mało, host u którego byłem powiedział że przez ostatnie 2 miesiące spały u niego 4 osoby : (
 Profil Relacje PM off  

#171 PostWysłany: 14 Lip 2021 18:27 
Awatar użytkownika

platynowy
Banialuka napisał(a):

(...)

Generalnie, czy Gruzja na chwilę obecną nie wygląda jak opustoszały kraj po którym ciężko się poruszać i zwiedzać ?

Ludzi jest trochę, ale niespecjalnie dużo (tzn zależy od regionu - w Tbilisi i Batumi chyba najwięcej). Sporo Polaków. Wycieczki od lokalnych biur - jest ich sporo, dzisiaj na tbiliskiej starówce mijaliśmy chyba z 15 ofert na takowe ;)

A co do opustoszałości - zależy gdzie. W takiej Wardzi było (tydzień temu) parę osób, w kanionie Okatse tak samo, ale np na przełęczy Dżwari (Krzyżowej) na Gruzińskiej Drodze Wojennej jest dość tłoczno ;) (chociaż w samym Kazbegi względnie pusto - w hostelu spało łącznie chyba 5 osób na ok. 15 możliwych)

Profil Relacje PM off  

#172 PostWysłany: 20 Lip 2021 07:28 

niebieski
Wczoraj jechałem z Erywań do Tbilisi pociągiem. Celnicy wymagali:
1. certyfikatu zaszczepienia (może być paszport unijny COVID)
2. testu PCR wykonanego max 72h przed przekroczeniem (test nie jest wymagany przy przylocie do Gruzji, drogą lądową lub morską już tak)
3. wypełnienia formularza online https://registration.gov.ge/pub/form/8_ ... ia/tk6157/
I brak tego 3-go spowodowało u mnie problemy, ponieważ nie wypełniłem go przed wjazdem do Gruzji w Armenii. Wypełniłem go przed przylotem do Kutaisi.
Zignorowałem temat myśląc, że pewnie dostanę do wypełnienia jakąś karteczkę na miejscu. Nic bardziej mylnego. Nie miałem zapisanego numeru potwierdzenia złożenia tego formularza, a na granicy Internetu brak. Najlepsza akcja, jak jeden z celników zrobił telefonem zdjęcie mojego paszportu i wysłał przez Whatsupp gdzieś tam aby sprawdzili czy ja wypełniłem ten formularz. Ktoś w końcu udostępnił mi Internet i sprawdziłem na mailu numer potwierdzenia formularza, który wypełniłem przed przylotem. To wystarczyło, wbili mi wizę i usłyszałem "Welcome in Georgia". Cała operacja trwała jakieś 20 minut.

Image
 Profil Relacje PM off
Kalispell lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#173 PostWysłany: 07 Sie 2021 08:25 

Wróciłem tydzień temu.
Dwie osoby dorosłe 7 latek i 10 latek. Ten starszy miał zrobiony test PCR, my zaszczepieni. We Wrocławiu pokazaliśmy nasze paszporty covidowe pracownikowi wizzair, testem się nie chwaliłem i czekałem na reakcje. Pani rzuciła okiem na papiery odebrała bagaże, wydała jakieś pomarańczowe plakietki covidowe i kazała iść dalej. Przed samolotem SG sprawdziła nasze normalne paszporty. Nie chcieli oglądać covid owych i testu syna. Odlot do Gruzji. W Kutaisi na lotnisku warto szybko wyjść z samolotu i ustawić się na początku kolejki. Tragedii nie ma ale czas przejścia przez covid się wydłużył. Pan z ich SG sprawdził nasze paszporty zwykle i cowidowe, pytał się jaka szczepionka, czy pierwszy raz w Gruzji i takie tam duperele. Cały czas nie chwaliłem się negatywnym testem PCR mojego syna który miał więcej jak 10 lat. Po 5 minutach ku mojemu zaskoczeniu Pan oddał nam wszystkie papiery i pościł wolno :) Nic nie mówił o konieczności wyrobienia kolejnego testu no to pojechaliśmy zwiedzać. Na miejscu jeżeli chodzi o pandemie to widać ją tylko po tym, że trzeba mieć maski w kantorze, sklepie, banku. Wszystko inne działa normalnie. Jesteśmy super zadowolenie że pojechaliśmy. Ludzi trochę mniej, ceny też niższe. Było fajnie.
PS
Para z samolotu obok była z 11 latkiem i ich skierowali w Gruzji i na test. Tak więc zależy na kogo się trafi, ale na pewno nie należy od wejścia na lotnisko wymachiwać testem na dzień dobry.
 Profil Relacje PM off
pawfazi lubi ten post.

#174 PostWysłany: 07 Sie 2021 08:43 
Awatar użytkownika

srebrny
tomczas napisał(a):
Wczoraj jechałem z Erywań do Tbilisi pociągiem. Celnicy wymagali:
.

Co Wy uparcie z tymi celnikami? ;)
Oni szukają fajek, gorzały i innej komtrabandy.
Odróżniajmy straż graniczną od służby celnej, bo różnią się co najmniej tak, jak pies od kota.
3 ludzi lubi ten post.

#175 PostWysłany: 08 Sie 2021 22:45 
Awatar użytkownika

Loty: 123
Kilometry: 228 494
Krajów: 34 / 15.9%
A ja kilka dni temu nieco zdziwiłem się gdy Pańcia z W6 podczas check-in obejrzała nasze kwity covidowe i stwierdziła że jedno z nas "rzutem na taśmę" zdążyło ze szczepieniem. Faktycznie, córka miała 15 dni wcześniej drugą dawkę ale wydawało mi się że jest to znaczące przy powrocie do Polski a nie przy wylocie do Gruzji (lot WRO-KUT, 04.08).
 Profil Relacje PM off  

#176 PostWysłany: 09 Sie 2021 15:32 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Nowe zasady wjazdu do Gruzji oraz na miejscu z VisitGeorgia

?By the decision of the Coordinating Council
❗️Upon entering Georgia, a foreign citizen who already had a COVID-19 and has received the first dose of vaccine will be considered as fully vaccinated, when crossing the border and the same regulations will apply to him/her as to a person vaccinated with 2 doses.
❗️From August 10, wearing a face mask will be mandatory in open spaces wherever 5 or more people gather.
❗️The decree already prohibits the operation of nightclubs, both indoors and outdoors.
❗️According to the decree, the work of food establishments is already limited from 00:00 to 05:00.
* Enforcement of this regulation will be even more strictly controlled. *

https://visitgeorgia.ge/covid-19-information/
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#177 PostWysłany: 09 Sie 2021 16:31 
Awatar użytkownika

srebrny
A Abchazja z GE (blockpost Inguri) ciągle niedostępna ?.

#178 PostWysłany: 22 Sie 2021 09:07 

Loty: 391
Kilometry: 612 796
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
Jak ostatecznie jest z tym testem PCR dla zaszczepionych? Trzeba miec czy nie? W necie są sprzeczne informacje.
Lece za tydzien więc jst to dla mnie dosc istotny temat.

Z tego co jest napisane na stronie polskiego MSZ wynika, że test PCR dla zaszczepionych jest potrzeby tylko w przypadku gdy do Gruzji wjezdza się drogą lądową lub morską. Jak przylatuje się samolotem to nie potrzeba. Czy ktos moze osstatnio wlatywal do Gruzji i moze to potwierdzić?

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/gruzja

Ponadto wisi tam też taka informacja

Cytuj:
Plan ograniczeń w okresie 14.08-04.09.2021

Zawieszenie transportu publicznego w miastach.

Zakaz organizowania festiwali, koncertów, zawodów sportowych, itp.

Zamknięcie sal zabaw dla dzieci.

Lokale gastronomiczne są czynne do 23:00.

Rzeczywiście od zeszłego weekendu transport publiczny w miastach nie działa?

#179 PostWysłany: 22 Sie 2021 09:41 

platynowy
@j_brawo Zakładając, że jesteś zaszczepiony i lecisz samolotem, to wystarczy paszport covidowy, nie trzeba żadnego testu PCR - sprawdzane 14.08 przy locie z GDN do KUT. Co ciekawe, w Gdańsku nikt nie pytał o ten paszport covidowy, dopiero SG w Gruzji prosiła o jego okazanie. Co do transportu publicznego to fakt - w Kutaisi nie kursują marszrutki i jeśli chcesz się dostać np. z dworca autobusowego do centrum to pozostaje taksa lub pieszo. Marszrutki pomiędzy miastami (np. z Kutaisi do Mestii) kursują normalnie.
 Profil Relacje PM off  

#180 PostWysłany: 24 Sie 2021 16:30 
Awatar użytkownika

niebieski
j_brawo napisał(a):
Jak ostatecznie jest z tym testem PCR dla zaszczepionych? Trzeba miec czy nie? W necie są sprzeczne informacje.
Lece za tydzien więc jst to dla mnie dosc istotny temat.

Z tego co jest napisane na stronie polskiego MSZ wynika, że test PCR dla zaszczepionych jest potrzeby tylko w przypadku gdy do Gruzji wjezdza się drogą lądową lub morską. Jak przylatuje się samolotem to nie potrzeba. Czy ktos moze osstatnio wlatywal do Gruzji i moze to potwierdzić?

https://www.gov.pl/web/dyplomacja/gruzja

Ponadto wisi tam też taka informacja

Cytuj:
Plan ograniczeń w okresie 14.08-04.09.2021

Zawieszenie transportu publicznego w miastach.

Zakaz organizowania festiwali, koncertów, zawodów sportowych, itp.

Zamknięcie sal zabaw dla dzieci.

Lokale gastronomiczne są czynne do 23:00.

Rzeczywiście od zeszłego weekendu transport publiczny w miastach nie działa?

skoro byłeś i wróciłeś to może opiszesz jak było rzeczywiście ?

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 287 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość