Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 287 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna
Autor Wiadomość
#141 PostWysłany: 20 Cze 2021 19:56 

@JONASZ
Jeżeli jesteś zaszczepiony dwoma dawkami to wystarczy Ci tylko Unijny Certyfikat COVID, który pokazujesz na check-inie w Polsce, a potem na lotnisku w Gruzji przy kontroli paszportowej, żadnego innego formularza nie trzeba wypełniać. Do Gruzji przyleciałem wczoraj Wizzairem, więc świeże info.

Co do cen w kantorze na lotnisku to nie sprawdzałem - w centrum Kutaisi 1 USD = 3,16 GEL, a 1 EUR = 3,74 GEL. Na lotnisku w Kutaisi również bankomat, w którym można wypłacić Revolutem bez prowizji (środkowy, niebieski), wypłacałem GEL za PLN po kursie 1,24 zł = 1 GEL.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#142 PostWysłany: 21 Cze 2021 14:14 
Awatar użytkownika

Loty: 36
Kilometry: 47 569
Krajów: 14 / 6.5%
lecę za 2 tygodnie (w końcu Wizz nie odwołał), jak wygląda sytuacja na miejscu, maseczki, knajpy, ilość turystów, ceny wyższe/niższe, ktoś był ostatnio i jest się w stanie podzielić?
 Profil Relacje PM off  

#143 PostWysłany: 21 Cze 2021 20:50 

Maseczki obowiązkowe w teorii wewnątrz i na zewnątrz, w praktyce na zewnątrz nikt raczej się nie doczepi, w razie czego mandat tylko 20 GEL, ale policja ma raczej wywalone :mrgreen: Wszystko otwarte normalnie, poza godziną policyjną, która obowiązuje od 23:00-04:00. Turystów nie ma zbyt dużo, głównie Ruscy, więc można swobodnie zwiedzać. W Gruzji jestem pierwszy raz, więc ciężko mi się odnieść jak było cenowo wcześniej - na ten moment to w knajpach: danie główne 15-20 GEL, chinkali 1 GEL/szt., napoje 3 GEL, woda oczywiście tańsza - ogólnie w Tbilisi w takiej dobrej, średnio budżetowej knajpce idzie się najeść za 20-25 GEL/os., w przypadku jakiejś bardziej luksusowej miejscówki trzeba liczyć koło 40-50 GEL/os. Taksówki bardzo tanie, zazwyczaj nie opłaca się nawet jechać publiczną bo za kurs Boltem przeciętnie się płaci jakieś 5 GEL, marszrutka Kutaisi - Tbilisi to wydatek 15 GEL/os., pociąg Tbilisi - Batumi 25 GEL
4 ludzi lubi ten post.
vistacash uważa post za pomocny.

#144 PostWysłany: 22 Cze 2021 16:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Maski off od dziś, i od 1 lipca zniesienie godziny policyjny
https://www.facebook.com/ocmediaorg/pos ... 5255079922

Załączniki:
Gruzja.jpg
Gruzja.jpg [ 67.35 KiB | Obejrzany 2279 razy ]
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.

#145 PostWysłany: 23 Cze 2021 11:28 

:( Skoro nie można szczepić do 12 roku życia, to kto im wymyślił to 10 lat ???!!!!!

Przyjazd osób niezaszczepionych przeciwko COVID-19 (drogą lotniczą, lądową i morską):

Jeśli przylatujesz bezpośrednio z następujących krajów (w tym lecisz tranzytem przez kraje trzecie) lub przyjeżdżasz do Gruzji z Polski
wypełnij wcześniej formularz elektroniczny oraz zabierz zaświadczenie o negatywnym wyniku testu PCR wykonanym w ciągu ostatnich 72 godz. przed przyjazdem (metodą RT-PCR). Przygotuj zaświadczenie w języku angielskim, rosyjskim lub gruzińskim. Trzeciego dnia od przyjazdu wykonaj kolejny test PCR na własny koszt. W okresie pomiędzy dniem przylotu a dniem wykonania kolejnego testu możesz już swobodnie przemieszczać się po kraju.

Dzieci poniżej 10 roku życia są zwolnione z wykonywania testów PCR.
Wszystkie dzieci, bez względu na wiek, muszą mieć wypełniony formularz.

Ostatnio edytowany przez Japonka76, 23 Cze 2021 12:36, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź niekulturalna/obrażająca innych/używanie słów wulgarnych, obraźliwych.
 Profil Relacje PM off  

#146 PostWysłany: 30 Cze 2021 09:54 

ptak23 napisał(a):
lecę za 2 tygodnie (w końcu Wizz nie odwołał), jak wygląda sytuacja na miejscu, maseczki, knajpy, ilość turystów, ceny wyższe/niższe, ktoś był ostatnio i jest się w stanie podzielić?

Wczoraj wróciłem ,a większośc odpowiedzi już masz napisane. Ja preferowałem gotówkę,wymieniłem sobie dolary w kantorze w Kutaisi , jest tam mnóstwo. Kurs wymiany na jest korzystny i między lotniskiem a kantorem w mieście była róznica 1 lari na 100 usd.
za 100 usd dostałem 313,5 gel a na mieście płacili 314,5. Tam gdzie kurs widć na tablicy nawet 317 to pobierają prowizje od 1 do 1,5%.
Ceny w sklepach sieciowych np.Spar czy Carfur są czasami większe od tych w naszych lidlach czy biedronkach, zwłaszcza wędliny.
Uliczne jedzenie juz dużo tańsze, a w restauracjach za polskie 50-60 zł można zjeść na 2 osoby dwudaniowy obiad z napojami piwem lub winem.
Wszedzie do rachunku jest doliczana obsługa 10% rachunku a nawet raz doliczyli mi 15%
Zupy smaczne i syte 6-10lari
szaszłyk drobiowy 9 ,wieprzowy 12
rózne zapiekane dania z mięsem 8-15
sałatki 6-10
kufel piwa 3-4
napoje 2
chaczapuri z mięsem i jajkiem 12-15
chinkali z mięsem średnio 0,9 za szt
danie z 2 steków z frytkami i sałatką 18
grilowane warzywa ok 7
cała ryba z grila z warzywami duszonymi ok 300g 12-14
i wiel innych dań w podobnych cenach

Marszrutki po miastach 0,5
Uwaga na naciągaczy na przejazdy, cena jest zawsze zawyżona. Z Kutaisi do Mestii jedni płacą 30 inni 50. Wszystkie wycieczki i przejazdy trzeba uzgadniać bo jak masz uzgodniony przejazd za 100 od 4 osób to za każdą nastepną osobe chcą dodatkowo.
Pociąg z Tybilisi do Batumi kosztuje normalnie 25 w 2 klasie ale biletów może nie być,wiec pozostaje konduktor ,a ten zawyża cene nawet do 80 co było w naszym przypadku.Ale wtedy jedziesz 1 klasą która i tak jest lużna. Różnica w tym pociągu jest taka ,ze na dole ścisk i nisko a na górze lepsze siedzenia.
Przejazd z Mestii do wioski Uszguli to 40/os i musi być komplet min 5 osób. Wjazd pod góre na łąki u podnóza szczytu Uszba 100-120 za przejazd.
Dojazd do lodowca 80. Natomiast w Kazbegi marszrutka do klasztoru Cminda Sameba 40-50 do doliny Truso i Juta 120 i 100
Wszedzie trzeba się targować to obniżą max 10-20 cena jest w 2 strony i oczywiście jedni czekają a inni przyjeżdzają na umówioną godzine.

W Kutaisi we 2 osoby warto wziąć taxi za 20 do jaskini Prometeusza cena" unijna" 23 lari, a z łódką 40 /łodki nie warto kupować w kasie od razu,to 3 min wypłynięcia z jaskini/,bo dojazd już z miasteczka gdzie dojeżdzają marszrutki za 1,5 jest utrudniony i tak trzeba wydać z tamtąd 10 na taxi.
W Tybilisi metro na kartę za 2, plus na doładowania 0,5 za jeden przejazd.
Kolejka linowa na tą samą kartę za 2,5/os
karte można doładować w automatach ulicznych lub przy wejściu do metra ,przy bramkach w okienkach płacąc deklarowaną kwotą gotówki.
Drugą wycieczke za te same pieniądze do klasztoru Gelati i dwóch innych można sobie zrobić w 2-3 godziny obojetnie kiedy.

Jakby ktoś bedąc już w Gruzji, a wjechał na negatywny test PCR, to niech daruje sobie wykonanie tego drugiego na miejscu, niby po 3 dniach. Szkoda wyrzucać ok 120 GEL ,narażać się na niespodziewanie pozytywny wynik. Jednak uliczne laboratoria chętnie przyjmą zlecenie.

Ostatnio edytowany przez Abcn, 30 Cze 2021 10:01, edytowano w sumie 1 raz
2 w 1
 PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#147 PostWysłany: 30 Cze 2021 13:42 

Jakby ktoś bedąc już w Gruzji, a wjechał na negatywny test PCR, to niech daruje sobie wykonanie tego drugiego na miejscu, niby po 3 dniach. Szkoda wyrzucać ok 120 GEL ,narażać się na niespodziewanie pozytywny wynik. Jednak uliczne laboratoria chętnie przyjmą zlecenie.

Dzięki za opis. Co to znaczy darować sobie drugi test na miejscu?
To nie jest tak, że każdy bez szczepienia, czyli dzieci w wieku 11 lat musi obowiązkowo zrobić test PCR bo bez tego nie wyjdzie z lotniska ?
 Profil Relacje PM off  

#148 PostWysłany: 30 Cze 2021 14:44 

To jest tak,że każdy bez szczepienia musi mieć wynik testu. To czy on bedzie sprawdzany ,zależy od checi i zaangażowania strażnika. Ja miałem test wydrukowany na papierze i spytano mnie tylko czy "wacina jest" zmieszałem się i odpowiedziałem "niet" i wyszedłem z kontroli ze stemplem w paszporcie. Stojąc w kolejce do odprawy obserwowałem ,ze osoby z papierami o szczepieniach w ręku normalnie przechodziły słysząc pytanie o "wacinie "
Co do testu po 3 dniach to nawet w labolatorium w Tybilisi o tym nie wiedzieli,jednak powiedzieli ,że mogą wykonać i wynik przychodzi na mojego meila, dla mnie. Kobieta wykonująca testy powiedziała mi ,że pozytywne wyniki są rejstrowane w systemie ,więc stwierdziłem ,ze szkoda wydawać pieniądze na nic ,co nikt nie sprawdzi.Potem zastanawiałem się czy dobrze dobrze po rosyjsku się dogadaliśmy.
 PM off  

#149 PostWysłany: 30 Cze 2021 14:49 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

No tak, ale zawsze istnieje ryzyko ze się trafi na służbistę, i kolorowo nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#150 PostWysłany: 30 Cze 2021 15:19 

A jak wygląda sprawdzanie testu na polskim lotnisku przed wylotem? Robi to celnik, straż graniczna czy pracownicy linii lotniczych ?
 Profil Relacje PM off  

#151 PostWysłany: 30 Cze 2021 15:54 
Awatar użytkownika

Loty: 523
Kilometry: 841 507
Krajów: 69 / 32.2%
złoty
Modlin:
Sprawdza pracownik lotniska na pierwszej linii - sprawdza PLF (jak lecisz do kraju gdzie jest wymagany) i paszport covidowy.
Potem pan od security skanuje kartę pokładową (tutaj bez zmian)
Na bramce tylko karta i dowód/paszport

Okęcie:
Sprawdzenie odbywa się dopiero pod bramką - sprawdzany jest PLF (jeżeli jest wymagany), paszport covidowy, karta pokładowa i dowód/paszport

"Podróżować to żyć..."
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#152 PostWysłany: 01 Lip 2021 10:00 

Leciał ktoś z Wrocławia. Jak tam wygląda kontrola testów na COvid ?
Sprawdzają pracownicy lotniska, linii lotniczych czy straż graniczna ? Czy sprawdzają testy w systemie ?
 Profil Relacje PM off  

#153 PostWysłany: 01 Lip 2021 10:04 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

A co tak cię interesuje kto sprawdza. Miej test, i nie będzie problemu.
 Profil Relacje PM off
walerek lubi ten post.

#154 PostWysłany: 01 Lip 2021 10:09 
Site Admin
Awatar użytkownika

Loty: 205
Kilometry: 300 878
Krajów: 30 / 14.0%
Sprawdzają, ponieważ brak sprawdzania może poskutkować zakazem lotów nałożonym przez Gruzję jako łamanie przepisów przeznaczonych dla linii lotniczych dot. dokumentów podróżnych - Wizzair przynajmniej raz naciął się w zeszłym roku, gdy zabronili mu na tydzień latać do Grecji (i to chyba w ogóle, ze wszystkich krajów, wliczając PL, UK, DE...) za brak sprawdzania tychże dokumentów (i zdaje mi się w środku sezonu turystycznego, więc "parę" osób lecących na wakacje miało nieprzyjemności spowodowane kasowaniem lotów)
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#155 PostWysłany: 01 Lip 2021 15:03 

Loty: 91
Kilometry: 165 412
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
Panowie, to nie bicie piany, ale mnie też bardzo interesuje sprawdzanie testów COVID-19, czy są skanowane, czy cyfrowy paszport chcą czy co. Przede mną rodzinne loty do Gruzji i Grecji. Jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniądze. Mieszkam parę kilometrów od granicy z Czechami i testy antygenowe są po 200 Kč tylko nie wiem jeszcze jak to do polskiego systemu wrzucić, by było widoczne w tym paszporcie.
 Profil Relacje PM off  

#156 PostWysłany: 01 Lip 2021 17:38 
Awatar użytkownika

Loty: 260
Kilometry: 370 257
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
a testował ktoś wjazd do GE po zaszczepieniu - bez unijnego certyfikatu, a jedynie z żółtą książeczką? (lot z WAW)

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#157 PostWysłany: 02 Lip 2021 08:04 

Loty: 139
Kilometry: 183 310
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
@hanysek81

A Gruzja uznaje testy antygenowe? Na stronie gruzińskiego MSZ piszą, że tylko PCR.
 Profil Relacje PM off  

#158 PostWysłany: 02 Lip 2021 13:05 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Georgian Airways napisał(a):
Dear Passengers! next to already existing regulations updates have been made and starting from 5th of July all vaccinated persons will also need to submit a negative PCR test result not older than 72 hours upon arrival, along with a document confirming the full course of Covid-Vaccine.

Na razie nie znalazłem zadnego info, ale warto mieć to na uwadze
 Profil Relacje PM off  

#159 PostWysłany: 02 Lip 2021 18:33 

Loty: 91
Kilometry: 165 412
Krajów: 25 / 11.7%
niebieski
slotherin napisał(a):
@hanysek81

A Gruzja uznaje testy antygenowe? Na stronie gruzińskiego MSZ piszą, że tylko PCR.

Tak, w przypadku Gruzji obecnie tylko PCR, ale ten kosztuje u sąsiadów 800 Kč .
 Profil Relacje PM off  

#160 PostWysłany: 06 Lip 2021 10:23 

niebieski
Zeus napisał(a):
Georgian Airways napisał(a):
Dear Passengers! next to already existing regulations updates have been made and starting from 5th of July all vaccinated persons will also need to submit a negative PCR test result not older than 72 hours upon arrival, along with a document confirming the full course of Covid-Vaccine.

Na razie nie znalazłem zadnego info, ale warto mieć to na uwadze

Czy ktoś leciał do Gruzji po 5 lipca? Faktycznie w pełni zaszczepieni potrzebują dodatkowo testu PCR? W sieci krążą sprzeczne informacje, na oficjalnej stronie MSZ Gruzji jest oficjalne info, że zaszczepieni potrzebują PCR jedynie gdy przekraczają granice drogą lądową lub morską, drogą powietrzną wystarczy potwierdzenie szczepienia. Natomiast już linie lotnicze, np. Wizzair informują klientów w mailach o konieczności PCR, podobnie to info z Georgian Airways. Gdzie leży prawda?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 287 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości