Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 15 Wrz 2014 12:35 

Loty: 163
Kilometry: 153 421
Krajów: 27 / 12.6%
srebrny
Załóż, że w okolicach lub powyżej średniej krajowej brutto (tyle, że profesor dostaje to netto).
Choć pewnie to też zależy od specjalizacji, wysługi lat i wielu innych czynników, więc to jest tylko szacunkowe określenie pewnego poziomu +/-

Moim zdaniem w tanim kraju da się za to przeżyć miesięcznie bez zbytniego oszczędzania, ale też bez szaleństw.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#22 PostWysłany: 15 Wrz 2014 12:40 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
sranda napisał(a):
Załóż, ...

mi się wydaje, że gość jednak wie ile dostaje i takie gdybanie jest bezsensu. to chyba żadna tajemnica powiedzieć ile +/- tej emerytury ma...

#23 PostWysłany: 15 Wrz 2014 12:45 

srebrny
A może to właśnie tajemnica i nie chce takich danych ujawniać...
Więc podałem Ci szacunek, żebyś miał pojęcie o przedziale kwot o jakich jest mowa.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 15 Wrz 2014 13:17 
Awatar użytkownika

Zdaje sie, ze moim niewinnym z pozoru postem wywolalem prawdziwy flamewar w temacie emerytur. Sorry - nie taka byla moja intencja. Zagajenie o "tescie" bylo zartem. Chodzi mi po prostu o znalezienie kompana(ki) dla Taty na zimowanie w Indiach (to na prawde).
Ale skoro juz pytacie - to odpowiadam: "Tata mas zamiar przeznaczyc na Indie nie wiecej niz 1500 zl miesiecznie (nie liczac przelotu)/tak, wiem, ze to nie jest srednia emerytura/; lacznie z mieszkaniem, wyzywieniem i innymi wydatkami. Nie ma zamiaru zwiedzac Indii, wzdluz i wszerz, "jedynie" spedzic zime na plazy "pod palmami". Jesli jakies wycieczki to raczej nie wiecej niz w promieniu paruset kilometrów, pociagiem. Buchalterii nie lubi i raczej nie bedzie prowadzil szczególowego kosztorysu, ale ogolnymi informacjami po powrocie sie podzieli, oczywiscie :-)
Pozdrawiam,
Slawek.
 Profil Relacje PM off  

#25 PostWysłany: 15 Wrz 2014 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 7
Kilometry: 27 489
Krajów: 5 / 2.3%
Szczerze mówiąc to myślę, że jak twojemu tacie uda się znaleźć jeszcze kogoś i będą mieli 3000zł/mies. na 2 osoby to będzie życie na niezłym wypasie :D
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 15 Wrz 2014 14:11 

jurzystas napisał(a):
"Tata mas zamiar przeznaczyc na Indie nie wiecej niz 1500 zl miesiecznie (nie liczac przelotu)/tak, wiem, ze to nie jest srednia emerytura/; lacznie z mieszkaniem, wyzywieniem i innymi wydatkami. Nie ma zamiaru zwiedzac Indii, wzdluz i wszerz, "jedynie" spedzic zime na plazy "pod palmami".

A co właśnie z dostępem do usług lekarskich - jak to planujesz rozwiązać ?

-- 15 Wrz 2014 14:12 --

Tom11 napisał(a):
jurzystas napisał(a):
"Tata mas zamiar przeznaczyc na Indie nie wiecej niz 1500 zl miesiecznie (nie liczac przelotu)/tak, wiem, ze to nie jest srednia emerytura/; lacznie z mieszkaniem, wyzywieniem i innymi wydatkami. Nie ma zamiaru zwiedzac Indii, wzdluz i wszerz, "jedynie" spedzic zime na plazy "pod palmami".

A co właśnie z dostępem do usług lekarskich - jak to planujesz rozwiązać ?

P.S. Bardzo fajny pomysł.
 Profil Relacje PM off  

#27 PostWysłany: 15 Wrz 2014 14:14 

Temat poszedł w kierunku wysokości emerytury, a chyba powinien wypowiedzieć się ktoś zorientowany w realiach i powiedzieć za ile da się wyżyć. Z mojego doświadczenia wiem, że na Sri Lance z emerytury się wyżyje. Problemem może być uzyskanie tak długiej wizy. Ale może mi się tylko wydaje. :)
 Profil Relacje PM off  

#28 PostWysłany: 15 Wrz 2014 14:42 

Do Indii dostaje się zazwyczaj wizę na pół roku. W Gokarnie np jest świetny lekarz i dentysta też, przychodnia dostępna nawet w czasie świąt, obcokrajowców obsługują praktycznie bez kolejki. Leki w każdej aptece (w Gokarnie ze 3, nie wiem jak Goa...) dostępne za grosze (typu 10 tabletek ibuprofenu - 50groszy) i bez recepty, począwszy od antybiotyków na przeciwbólowych opiatach kończąc. Sprawdzone na własnej skórze.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 15 Wrz 2014 15:08 

Seeba napisał(a):
Szczerze mówiąc to myślę, że jak twojemu tacie uda się znaleźć jeszcze kogoś i będą mieli 3000zł/mies. na 2 osoby to będzie życie na niezłym wypasie :D

To może rzeczywiście uda się zorganizować grupę "wymieniających" się emerytów z Polski.
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 15 Wrz 2014 15:46 
Awatar użytkownika

Loty: 162
Kilometry: 303 939
Krajów: 32 / 15.0%
Powinien powstać forumowy projekt zakładający ulżenie emerytom. Zrzutka na tanie bilety :D
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 15 Wrz 2014 22:32 
Awatar użytkownika

Dzieki, Shipoffools22, za odpowiedz. Tak wlasnie to widzimy. Wiza indyjska na 6 mies. Uslugi medyczne za 1/5 cen PL. Oczywiscie plus ubezpieczenie w przypadku - odpukac - wiekszych problemow. Jesli ktos z emerytow na forum rzeczywiscie rozpatruje wyjazd, to polecam film dokumentalmy/ reportaz "Pociag do Bollywood". Ktos juz wcześniej w niniejszym watku podawal link. Odpowiedzi na większość pytan. Ameryka (Indie) zostaly juz odkryte.
Pozdrawiam. S.
 Profil Relacje PM off
shipoffools22 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 28 Lis 2014 15:30 

Jak zdrowie czy już w drodze ? Pozdrawiamy D&A
 Profil Relacje PM off
shipoffools22 lubi ten post.

#33 PostWysłany: 28 Lis 2014 16:30 

gliwa napisał(a):
Jak zdrowie czy już w drodze ? Pozdrawiamy D&A

Jesteście Państwo cudownymi, niesamowitymi ludźmi :)
Pewnie minęliśmy się w Gokarnie kiedyś, ale nie wtedy nie widziałam jeszcze "Pociągu...".
Pozdrawiam serdecznie, życzę dużo zdrowia i pogody ducha! A sobie takiej samej emerytury :)
 Profil Relacje PM off  

#34 PostWysłany: 16 Gru 2014 14:13 

peterjab napisał(a):
Temat poszedł w kierunku wysokości emerytury, a chyba powinien wypowiedzieć się ktoś zorientowany w realiach i powiedzieć za ile da się wyżyć. Z mojego doświadczenia wiem, że na Sri Lance z emerytury się wyżyje. Problemem może być uzyskanie tak długiej wizy. Ale może mi się tylko wydaje. :)

poniżej przykład, że się da (tyle, że na przykładzie małżeństwa), jak podają w wersji 2000 zł/miesięcznie z luksusami
http://kobieta.onet.pl/emeryci-pod-palmami/309br

ps. autor mimo, że tu zagląda jakoś zamilkł co z tatą i jakie palmy wybrał (Goa, przy palmiarnia)
 PM off  

#35 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:07 
Awatar użytkownika

Sorry za zwloke w obiecywanych informacjach. Tatę zainstalowalem w listopadzie na Palolem Beach, a w tej chwili (luty) przyjechalem tu zobaczyc jak sie sprawuje - oto wyniki testu (opisane przez niego w 3ciej osobie, zebym mial latwiej do copy-paste ;-):

"Już trzeci miesiąc upływa jak Tata przebywa przy plaży Palolem Stanu Goa. Bardzo łatwo się tam zadomowił. Bez problemu wynajął w murowanym budynku duży pokój z łazienką i ciepłą wodą, oraz telewizorem i z dostępem do kuchni. Do plaży ma trzy minuty, przez palmowy gaik.
Do tej pory poznał już kilkudziesięciu Polaków. Jednych zaledwie na kilka godzin (gdyż zaraz wyjeżdżali) innych na parę dni, a jeszcze innych, którzy przyjechali tutaj tak jak on, aby spędzić zimę, i z tymi najbardziej się zaprzyjaźnił.
Z pobytu jest bardzo zadowolony. Dotychczas nie miał żadnych dolegliwości zdrowotnych, nawet żołądkowych, o których się najczęściej mówi.
Za mieszkanie płaci około 1000 zł miesięcznie. Trudno oszacować wydatki na jedzenie, gdyż jest to sprawa bardzo indywidualna. Wydaje się, że gdyby ktoś jadał wyłącznie w restauracjach, których tutaj jest bez liku, to byłby w stanie utrzymać się za 1000 zł miesięcznie. Jedząc w restauracjach tylko obiady, a śniadania i kolacje przyrządzając samemu, można obniżyć wydatki jedzeniowe o jakieś paręset złotych, a nawet o połowę. "

Acha - dokupil jeszcze sobie lodowke za 200pln aby miec blisko po zimne piwo.
Z ostatnich obliczanek Taty - wydal przez 3 mies srednio ok 1880pln/mies (czesc posilkow montuje sobie sam), zatem ekstrapolujac na 2 osoby byloby to 1350zl/mies/osobe.

A jakby ktos byl wlasnie na Palolem - to zapraszam na piwo do Big Bamboo bungalows - siedze tu do 10/3 (i pracuje ciezko zdalnie w strefie czasowej CET przez kustykajacy internet)
Pozdrawiam,
Slawek.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#36 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:20 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.0%
niebieski
świetnie! gratki dla Taty za odwagę :D
choć moim zdaniem trochę sporo płaci za chatę... ale ja tam w sumie nigdy z TV pokoju nie brałam ;)
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 13 Lut 2015 18:37 
Awatar użytkownika

Loty: 328
Kilometry: 456 296
Krajów: 67 / 31.3%
niebieski
Jestem pod wrażeniem kondycji Taty. Mój sporo młodszy odpadłby na etapie dolotu.

#38 PostWysłany: 16 Lut 2015 11:12 

Loty: 27
Kilometry: 34 757
Krajów: 9 / 4.2%
Super, że eksperyment trwa i tata jest zadowolony :) Fajnie by było gdybyś wrzucił kilka zdjęć po powrocie :) Zawsze napawa mnie optymizm jak sobie pomyślę, że jest szansa na godną emeryturę nawet dla Polaka na tym świecie.
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 16 Lut 2015 11:27 

srebrny
To zależy ile lat masz do tej emerytury, jeśli kilka, to rzeczywiście możesz być optymistą.

A jeśli 20-30 lat lub jeszcze więcej, to raczej nie licz, że to co wtedy dostaniesz pozwoli Ci w miarę żyć na poziomie nawet w krajach Azji płd-wsch. bo tak nie będzie...
 Profil Relacje PM off  

#40 PostWysłany: 16 Lut 2015 11:40 

Loty: 27
Kilometry: 34 757
Krajów: 9 / 4.2%
Niewiele :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 40 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość