Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 30 Cze 2017 18:35 

Witajcie,
planuję podróż poślubną i póki co mamy tylko bilety :) lecimy na dwa tygodnie w sierpniu do Depansar i chcielibyśmy zwiedzić w pierwszym tygodniu Bali, Gili i Lombok a w drugim odpocząć. Zarezerwowałem wczoraj metę w Kuta Lombok na drugi tydzień.

Moje pytania może są dziwne, ale pierwszy raz planuję podróż poza Europę:
1. czy zostać w jednym miejscu na Bali i stamtąd codziennie gdzieś jeździć, czy codziennie szukać mety i się przemieszczać? (Ubud, pola ryżowe i in. np świątynie)
2. jak wygląda sprawa transportu? nie mam pojęcia ile przeznaczyć czasu na przemieszczanie się...
3. jak dostać się z Gili do Kuta Lombok i ile to może zająć czasu?
4. czy polecacie zarezerwować coś wcześniej czy "iść na żywioł" i z dnia na dzień coś bookować?
5. czy zostać na Gili a jak tak to na ile dni i na której? dodam że nie zależy nam na głośnych miejscach z Brytyjczykami , bardziej chillout.

Z góry bardzo dziękuję za podpowiedzi, każda na wagę złota :)

.

Ostatnio edytowany przez Abcn 30 Cze 2017 20:25, edytowano w sumie 2 razy
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2 PostWysłany: 30 Cze 2017 19:28 
Awatar użytkownika

Loty: 149
Kilometry: 367 160
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
1. Proponuje , zmianę planów, bo tydzień na Lombok moze byc zbyt duzo, w porownaniu do tego co chcecie zwiedzic w pierwszym tygodniu.
Generalnie najwiecej czasu w pierwszym tygodniu spedzilbym w Ubud i stamtad wynajetym skuterem zwiedzil okoliczne swiatynie, pola ryzowe, zaklady rekodzielnictwa itp.
Z Ubud do Amed, jeden nocleg i rano prom Na Trawangen. Tam zostac ze dwie noce, kolejne dwie na Gili Air.
2. Transport komualny jest slaby. np. Z Kuta do Ubud jezdzi mały autobus chyba co godzine. Taksowki sa najbardziej popularne, ja korzystalem rowniez z ubera.
Generalnie transport moze zabrac sporo czasu. Trzeba tez uwazac z planowaniem promow, bo lekkie zafalowanie morza i wstrzymane sa wszystkie lodki , oprocz wielkich promow, ktore na Gili nie plywaja.
3. Z gili sa sybkie lodki do Bangsal a stamtad transfer busami do Kuta Lombok. Lodka 15 minut , transfer chyba z godzine.
4. Mozna z delikatnym wyprzedzeniem rezerwowac, szczegolnie na wyspach, moze byc juz maly wybor. z dala od meczetu :)
5. Na kazdej z gili mozna spokojnie wypoczac. Bardziej meczyly mnie meczety niz kluby. Ja zaliczylem wszystkie trzy. Kazda jest inna. Meno najspokojnijsza, ale przez to brak sklepow, knajpek, za to puste plaze. Do tego najlepsze miejsca do snurkowania prosto z plazy. Ja na kazdej bylem po dwa-3 dni. Transport z jednej na druga trwa 10 minut, kosztuje tyle co nic.
 Profil Relacje PM off
lukigsx uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 30 Cze 2017 20:41 

Ok :)
Bardzo dziekuję za cenne informacje!
Mam jeszcze pytanie co do Nusa Bay- czy da się stamtąd zwiedzać codziennie inne miejsce? chodzi mi o to żeby zamiast Ubud rozważyć miejsce wypadowe Nusa Bay? i wtedy ewentualnie przejechać do Padan Bay na jedną noc i stamtąd rano na Gili?
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 03 Lip 2017 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 4
Kilometry: 18 452
Krajów: 3 / 1.4%
Hej
1. My spalismy 2 noce w Ubud i stamtad zwidzilismy okolice Ubudu, pola ryzowe, swiatynie, monkey forest itp. Potem z Amedu pozostale rejony lacznie z swiatyniami na polnocy. Ale teraz z perspektywy uwazam ze trzeba wybierac miejsca w promieniu 30, max 50 km - my jezdzilismy autem i tam na prawde korki sa mega, szczegolnie jak trafisz na dzien wolny lub swieto. Z Amed lodka na Gili Air byla ok (no moze oprocz wymiotujacej dziewczynki.. ;))
2. Z mojego punktu widzenia transport wszedzie dlugo (na Bali srednio 30/h jak bys sie nie staral ;))
3. Z portu na Gili Air lodka publiczna 12k, potem taxi za 250k do lotniska, ale pewnie do kuty za tyle samo pojada, trzeba targowac i udawac niezainteresowanych. Nie daj sie naciagnac na shutle transport z gili, juz przy 2 osobach powyzsza kombinacja sie oplaca.
4. To indywidualne. Zarezerwujesz, bedziesz mial spokoj. Na miejscu za to zobaczysz
5. Znow jak wolisz. My bylismy na Air, taki kompromis miedzy T a Meno. Rafy w miare, za to fajne ryby i zolw :) snorkowanie najfajniejsze po wschodniej stronie
Pozdr
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 03 Lip 2017 14:30 

niebieski
Spytam przy okazji o Lombok i snurkowanie.
Bedziemy w Kuta Lombok jakies 3.5 dnia.

Czy sa jakies miejsca do snurkowania z plazy? Chodzi mi o poludniowy Lombok.
Gili odpuszczamy. Nie chce scisku a pewnie w lipcu jednak ceny wyzsze i troche ludzi tam bedzie wypoczywac.
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 03 Lip 2017 19:49 

Dzięki za info :)
Rozmawiałem dzisiaj z koleżanką która rok temu była na Lombok (zwiedziali całą Indonezję) i powiedziała tak:
- była w Kuta Lombok kilka dni i mówiła że straszny syf. Parę kilometrów od Kuty są piękne plaże , tylko trzeba tam jakoś dotrzeć. Mówiła że jak jechali to trzeba było zamykać usta bo po drodze palili nagminnie śmieci i generalnie jest syf. Wynagrodziło im wszystko piękne plaże, choć jej mąż powiedział że nie warto było zobaczyć je kosztem syfu dookoła.
-doradziła żeby jechać na Gili- wyspy mają ponoć ładne plaże choć inne niż na Lombok. Same wyspy takie SE, ale plaże ponoć ładne i można ponurkować. Jej mąż robił tam kurs z butlą.
- jeśli pożyczysz skuter to uważaj na złodzieji i nie zapuszczaj się w nocy poza ośrodek- może niesłusznie ostrzegam ale tak jej mówili lokalsi.
Ja ostatecznie zrezygnowałem z Lombok i zostaję dłużej na Gili a później wracam do Nusa Dua. Nigdy nie byłem poza europą więc myślę że dla mnie to będzie bardziej spokojny wyjazd.
Daj znać jak było i udanego wyjazdu!
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość