Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Cze 2014 12:15 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Wybieram się z dziewczyną na 2+ tygodnie do Indonezji i Malezji (udało się kupić dość niedrogo taki open jaw w Etihad: przylot do Dżakarty 02.07 wieczorem, wylot z Kuala Lumpur 18.07 wieczorem).
Nasz ramowy plan wygląda na razie tak:

02-03: przylot do Dżakarty, szybka noc w hotelu, wylot do Yogyakarty - będziemy w Yogyakarcie 03.07 koło 13
03-05: zwiedzanie Yogyakarty, Borobudur, Prambanan
06-09: jakaś zorganizowana wycieczka z Yogyakarty przez Brohmo i Ijen kończąca się na Bali, o ile uda się taką znaleźć
09-15/16: Bali, a właściwie to głównie kilka dni na Lembongan (faza czysto relaksowa), samego Bali może jeden dzień gdzieś
15/16: jakiś lot DPS-KUL
15/16-18: zwiedzanie Kuala Lumpur, Batu Caves, Cameron Highlands, Melacca (niekoniecznie wszystkich)

Na razie mamy wykupiony tylko lot CGK-JOG 03.07, reszta jest otwarta (albo z rezerwacjami odwoływalnymi itp.).

Kilka pytań do wyjadaczy:
1. Czy ten plan ma w ogóle sens? :) Czy gdzieś może jesteśmy za długo (bo za krótko to w wielu miejscach, tak na oko...), może z czegoś lepiej zrezygnować?
2. Czy możecie polecić jakiś nocleg na Lembongan? Czy warto takiego noclegu szukać np. na bookingu, czy raczej lepiej mielić wszystkie linki z działu "Sleep" na wikivoyage i próbować wysyłać maile/rezerwować na tych ich stronach, albo jakoś jeszcze inaczej?
3. Jak najlepiej szukać (jak rozumiem, najlepiej już na miejscu) wycieczki takiej jak w punkcie "06-09", żeby nie dać się zleszczyć? Ile takie coś powinno orientacyjnie kosztować?
4. Czy ktoś może wie, czy Ijen nie jest obecnie zamknięte? Gdzie to można sprawdzić?

Będę wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam :)

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#2 PostWysłany: 29 Cze 2014 13:45 
Awatar użytkownika

Loty: 126
Kilometry: 294 821
Krajów: 31 / 14.5%
niebieski
My braliśmy przejazd na Bromo z Yogjakarty z biurem właśnie, ale tylko w jedną stronę. Nie pamiętam ile to dokładanie kosztowało, ale mniej więcej podobnie jak opcja transportem publicznym, z którym opcje połaczeń były kiepskie albo prawie żadne. Wyjechaliśmy rano i wieczorem byliśmy na miejscu. Nocleg na własną rękę, a z kierowcą który nas zawiózł do wioski koło Bromo ustawiliśmy się na następny dzień by nas zawiózł do miasta przy głównej drodze, gdzie złapaliśmy autobus na Bali (w cenie był prom). W Iljen nie byliśmy, więc nie wiem. Nie wiem z doświadczenia jak z wycieczkami by ogarnąć oba wulkany i dostać się na Bali, ale takie opcje łączone są bardzo popularne w Indonezji, więc pewnie nie będzie większego problemu. Jadąc na własną ręke biorąc tylko transfery z biura na pewno będzie taniej, ale to już jak kto lubi.
Google podrzuca takie firmy, można napisać zapytania co i jak:
http://www.javasoltour.com/yogyakarta_b ... i_tour.htm
http://www.bromoijentours.com/tour.php? ... i+2D&id=55
Na samym Bali jeden dzień trochę mało, jest tam wiele super miejsc. Polecam skuter lub auto i pojeździć po wyspie ze 2 dni.
Na Lembongan nie byliśmy, ale w lipcu nocleg bookowany z wyprzedzeniem to może być nie głupia opcja. Booking jest ok, ja mam do nich zaufanie, ale nie zawsze jest najtańszy. W Azji generalnie Agoda jest bardzo popularna, ale w przeciwnieństwie do booking ciężko u nich z rezerwacjami zwrotnymi. Rezerwacja mailowa to też dobra opcja, bo właściciel nie musi się dzielić zyskiem w formie prowizji dla pośrednika.
Odnośnie samego planu, to ja nie jestem wielkim fanem Jawy i wolałbym zamienić Jawę na więcej dni na Bali lub Lombok i/lub Gilis - to już jednak rzecz gustu. Fajnie jest zobaczyć wulkan o ile jest aktywny, jak nie jest to w sumie to tylko góra z dużą dziurą i masa popiołu w około ;)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#3 PostWysłany: 29 Cze 2014 14:03 

Loty: 316
Kilometry: 549 712
Krajów: 52 / 24.3%
niebieski
Jesli chodzi o Bali to my wykupilismy sobie wycieczke jednodniowa i w zasadzie wystarczyla. Na Lembongan nie bylismy, ale na odpoczynek polecam Lombok, dziko, tanio i pieknie :)
 Profil Relacje PM off
dj3500 lubi ten post.

#4 PostWysłany: 07 Sie 2014 11:45 

Loty: 91
Kilometry: 180 493
Krajów: 19 / 8.9%
niebieski
Dzięki za odpowiedzi. Gdyby też miał takie pytania jak ja, to kilka porad po powrocie napisałem tutaj: viewtopic.php?p=426169#p426169

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 4 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości