Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 29 Mar 2013 22:38 

przeszedłem ten etap dostałem emaila z numerem rezerwacji i linkiem by potwierdzić ze chce wejść i jest tabelka gdzie trzeba podać numer rezerwacji i w dolnym polu numer jakieś agencji czy coś w ten deseń np 0123456789 i teraz pytanie do tych którzy aplikowali wten sposób - co w tym miejscu należy wpisać jaki numer? bo oprócz numeru telefonu który podałem wcześniej i numerów do info kioto i info tokyo nic wiecej nie ma a wpisywalem te numery i niestety nie kończy to w sposób właściwy potwierdzenia rezerwacji- może ktoś ma jakieś rady???
 Profil Relacje PM off  

Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN Wakacje na Fuerteventurze z all inclusive 🌊⛳🏖️ 4* hotel Livvo Jandía Golf za 2599 PLN
Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷 Wrześniowy wypad do Chorwacji za 889 PLN 🏖️🌊 Loty i 3 noce w 4⭐️ hotelu przy plaży na wyspie Pag ☀️🇭🇷
#42 PostWysłany: 06 Kwi 2013 18:52 

niebieski
JRpassa lepiej kupic przez neta jeszcze w Polsce czy spokojnie mozna ogarnac w Japonii?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 06 Kwi 2013 19:42 

srebrny
Z tego co się orientuję JR Passa nie da się kupić w Japonii.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 06 Kwi 2013 19:56 

niebieski
Mar77 napisał(a):
Z tego co się orientuję JR Passa nie da się kupić w Japonii.

czy drugie niezalezne zrodlo moze to potwierdzic?
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 06 Kwi 2013 20:10 

no nie da się kupić na miejscu, ale warto się zastanowić czy wogóle warto go kupować bo moim zdaniem jest nie potrzebny
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 06 Kwi 2013 20:14 

srebrny
Za Wikipedią:
Cytuj:
While the Rail Pass is sold by the JR Group, it is obtained by purchasing an Exchange Order from a travel agency located outside of Japan. The exchange order can also be purchased from Japan based airlines such as Japan Airlines or All Nippon Airways. The Exchange Order cannot be obtained in Japan.

Za japan-guide.com:
Cytuj:
The Japan Rail Pass must be purchased before your arrival to Japan, because it is not available for sale inside Japan.

I w końcu za oficjalną stroną Japan Rail Pass:
Cytuj:
A JAPAN RAIL PASS cannot be purchased inside Japan.
You must purchase an Exchange Order from an authorized sales office or agent before you come to Japan.
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 06 Kwi 2013 22:21 

Kozi napisał(a):
no nie da się kupić na miejscu, ale warto się zastanowić czy wogóle warto go kupować bo moim zdaniem jest nie potrzebny

To jest Twoja indywidualna opinia. Wszystko zależy od profilu podróży. JR Pass kosztuje tyle ile podróż RT Tokyo-Kyoto więc jeśli ktoś zamierza odbyć już drugą podróż na podobnym dystansie to jak najbardziej się opłaca. Jeśli np ktoś pozostaje cały czas w Tokyo i wybiera wariant 2 lub więcej jednodniowych wypadów kolejowych w różnych kierunkach (dalej oczywiście niż zasięg obowiązywania lokalnych biletów dla aglomeracji Central Japan Rail) - nie ma dyskusji, taniej się nie da. Nie każdy ma ochotę przemieszczać się nocnymi autobusami wzdłuż wysp, o ile 2 noce pod rząd można tak wytrzymać to więcej stanowi przynajmniej wątpliwą przyjeność. Dla osób pozostających w obrębie jednego dystryktu kolejowego czyli np East Japan Rail zakup biletu na cała sieć nie ma więkzego sensu.

Na temat zakupu biletu wszytsko już powyżej powiedziano: za granicą kupujemy rodzaj voucheru, który zamieniamy na właściwy bilet na stacji JR lub lotniskach. I tylko za granicą taki voucher można kupić.

darek
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 06 Kwi 2013 22:33 

niebieski
To proszę o podpowiedz, zamierzam śmigac z Tokio do Hiroszimy, stamtąd do Kyoto, z kyoto do Osaki, Nary i znowu do Kyoto. I na koniec Kyoto-Tokio. Kupowac JRPassa'a?
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 06 Kwi 2013 23:02 

Pozi napisał(a):
To proszę o podpowiedz, zamierzam śmigac z Tokio do Hiroszimy, stamtąd do Kyoto, z kyoto do Osaki, Nary i znowu do Kyoto. I na koniec Kyoto-Tokio. Kupowac JRPassa'a?

Napisałem przecież, że koszt JR passa to równowartość podróży z Tokyo do Kyoto tam i z powrotem.
Przelicz sobie ceny biletów za wszystkie odcinki:

http://www.hyperdia.com

i daj znać :-) Jak wyjdzie mniej niż za JR pass to stawiem Ci piwo.

darek
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 07 Kwi 2013 00:20 

niebieski
Masz na myśli inne pociągi, nie te szybkie, czy wliczasz równiez wszelakie przeloty etc?
 Profil Relacje PM off  

#51 PostWysłany: 07 Kwi 2013 00:25 

@ Darku tak to jest moja indywidualna opinia, co przedstawiłem używając zwrotu "moim zdaniem". Nie każe również jeździć nikomu cały czas Willerexpresem dlatego napisałem "warto się zastanowić". Przedstawiłem swoje zdanie bo może nie każdy chce jeździć pociągiem, a niektórzy nie widzą opcji że można sobie bez JRPassa poradzić. Ja nie kupowałem i bardzo dobrze zrobiłem gdyż: wszystkie miejsca co chciałem zobaczyć zobaczyłem oraz kupując Passa byłbym z 500 zł w plecy.
@ Pozi Nie znam dat wyjazdu, czasów ile chcesz siedzieć w danym miejscu ale popatrz na Willerexpressa, samoloty np. Jetstar, Peach. Można coś złożyć sensownego.
- można kupić Jetstara z Narity do Fukuoki - ceny już od 5k Y, bardzo dużo ich jest, po 3 loty dziennie
- WExpress na 5 dni za 14 k i użyć go na 3 odcinki Fukuoka - Hiroshima, Hiroshima - Osaka/Kyoto, Kyoto/Osaka - Tokyo
- pomiędzy Osaką, Kyoto i Narą przemieścić się koleją ( Kyoto-Osaka chyba 540Y jak dobrze pamiętam).
Koszty:
- 14kY - WE ( pass 5 dni z tym że dwa dni bym nie jeździ).
- 5kY - Jetstar ( zakładam taką cene bo są 3 loty dziennie a biletów multum na maj nawet)
- 1080 Y - Kyoto-Osaka w dwie strony
- 980 Y - dojazd Tokyo-Narita
- 1220 Y - Kyoto-Nara w dwie strony
Zatem wyjdzie mi 22 280 Y x 0,034 = 757,52 PLN

A w tym momenci patrze że jest promocja Jetstara. Można polecieć do fukuoki (5k), z fukuoki WE do Osaki/Kyoto przez Hiroshime, z Osaki do Tokyo Jetstarem (2.5k). Max 20k Yenów i siedzisz wszedzie ile chcesz.

Najlepszy i najtańszy chyba był by taki transport:

- Narita - Osaka RT - 2 x 2500 Y = 5000 Y Jetstar
- Osaka - Hiroshima RT - 2 x 3000 Y = 6000 Y Willerexpres
- Osaka - Kyoto RT - 2 x 540 = 1080 Y Kolej
- Osaka - Nara - 2 x 620 = 1240 Y Kolej

13320 x 0,034 = 453 złote do tego dolicz koszt dojazdu z lotniska do miast i siedzisz ile chcesz. Zakładając że kupisz bilety ale jest ich tak dużo że idzie coś złożyć. kombinuj. Powodzenia. Ide w kimę nic nie kombinuje więcej.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 07 Kwi 2013 10:44 

@dzadzax
Mam potwierdzone wejście do pałacu w Kyoto. W tokyo brakło miejsc. Ten nr telefonu to swój podaj ;)
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 07 Kwi 2013 10:47 

Pozi: Tak, swoje założenie oparłem na transporcie kolejowym, ceny wolniejszych połączeń z przesiadkami nie są często znacząco niższe, często sporo wyższe. , nie przepadam za nocnymi autobusami (choć to dodatkowa osczędność na hotelu) a podróż na krótszych trasach samolotem zajmuje więcej czasu niz pociągiem. Pewnie wynika to dodatkowo z 2 rzeczy: lubię podróże koleją, JR zapewnia elatyzność i wolność, nie podoba ci się - wsiadasz w najbliższy pociąg i zmieniasz plany. I bez wątpienia kolej jest nalepiej zorganizowanym środkiem transportu w Japonii.

Kozi: zgoda - zakup JR nie jest oczywiście konieczny i jak szybko przeliczyłeś można taniej. Nie widzę tutaj kosztów poruszania się po np samym Tokyo a JR to obejmuje. Tak jak napisaliśmy obydwaj, jak kto lubi. W moim przypadku pozostając przez cały pobyt w Tokyo i dokonując 3 podróży (Osaka, Kyoto, Akita+Sakata) JR był najtańszym rozwiązaniem, do tego najbardziej komfortowym, do tego ze względu na pogodę i inne niepodziewane atrakcje mogłem "dynamicznie" zmianiać plany. Nie bronię JR i masz raję - można spokojnie się bez neigo obejść ale jeśli kryterium nie jest tylko cena jest to doskonałe rozwiązanie.

darek
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 16 Kwi 2013 15:29 
Awatar użytkownika

Loty: 635
Kilometry: 703 614
Krajów: 59 / 27.6%
niebieski
dzadzax napisał(a):
przeszedłem ten etap dostałem emaila z numerem rezerwacji i linkiem by potwierdzić ze chce wejść i jest tabelka gdzie trzeba podać numer rezerwacji i w dolnym polu numer jakieś agencji czy coś w ten deseń np 0123456789 i teraz pytanie do tych którzy aplikowali wten sposób - co w tym miejscu należy wpisać jaki numer? bo oprócz numeru telefonu który podałem wcześniej i numerów do info kioto i info tokyo nic wiecej nie ma a wpisywalem te numery i niestety nie kończy to w sposób właściwy potwierdzenia rezerwacji- może ktoś ma jakieś rady???

Dzis aplikowalem o wejscie na teren Palacu. Wszystko przeszlo po kilku probach. Tez nie wiedzialem, jaki nr trzeba tam wpisac. Probowalem kilkukrotnie. Sprawa jednak jest prosta. Trzeba podac numer, ktory sie wczesniej podalo jako kontaktowy. Jest tylko jeden myk. Numer musi byc ciagiem cyfr. Jesli wczesniej wpisywalo sie 48-601-7896543 to nalezy go zamienic na 486017896543.

#55 PostWysłany: 16 Kwi 2013 16:14 

nie polecam pałacu w Tokio bo to strata czasu i jeszcze zabronia robić zdjęcia na takim fajnym mostku ;) ale Kyoto jak najbardziej na plus ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 16 Kwi 2013 19:30 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktos z Was moze wie, gdzie znalezc na głównym dworcu kolejowym w Tokyo przechowalnie bagazu.

Temat postu: Re: Japonia
#57 PostWysłany: 16 Kwi 2013 19:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Czy ktos z Was moze wie, gdzie znalezc na głównym dworcu kolejowym w Tokyo przechowalnie bagazu?

#58 PostWysłany: 16 Kwi 2013 19:40 

omg 5 sekund wgoogle i jest http://www.jreast.co.jp/e/stations/e1039.html
ale lepiej napisać parę razy ten sam durny post, jestem ja ciekaw jak Ty sobie człowieku tam poradzisz jak nie umiesz tak prostej informacji znaleźć w necie :/
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:01 
Awatar użytkownika

niebieski
I po co tyle agresji..... no po co?
Dziekuje Ci za pomoc.

Temat postu: Re: Odp: Japonia
#60 PostWysłany: 16 Kwi 2013 20:10 

to nie agresja tylko troska ;) no ale przyznaj sam ze prędzej byś to znalazł niż napisał tyle postów ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Ten temat został zablokowany, nie możesz edytować ani pisać nowych postów.  [ 101 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości