Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Haze - smog w Malezji
#1 PostWysłany: 21 Paź 2015 11:45 
Awatar użytkownika

niebieski
Kto przebywa właśnie w Kuala Lumpur i mógłby podpowiedzieć jak wygląda sytuacja na miejscu? Przeczytałam właśnie o zamkniętych szkołach i uczelniach oraz odwołanych lotach krajowych. Czy poza tym, mogą byc jakieś utrudnienia dla turystów? Oficjalnie zalecają ograniczenie do minimum przebywanie na zewnątrz - w praktyce to widać?
Dla porównania zdjęcie z dziś i normalnie:
Załącznik:
ImageUploadedByTapatalk1445420692.367825.jpg
ImageUploadedByTapatalk1445420692.367825.jpg [ 138.46 KiB | Obejrzany 3360 razy ]

s: https://www.facebook.com/zuinasia?fref=ts

Ostatnio edytowany przez juliaka, 22 Paź 2015 00:19, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 21 Paź 2015 11:52 
Awatar użytkownika

Loty: 64
Kilometry: 148 809
Krajów: 25 / 12.1%
niebieski
Byłem w KL 2-5 października. Ponoć teraz jest trochę gorzej. Podczas dnia widoczność była ok, w nocy robiła się mgiełka. Wieczorem podrażnione oczy raz miałem. Tyle z uciążliwości. W TV jak oglądałem na bieżąco (lokalną) to mówili o ciągłym problemie i pogarszającej się widoczności. Aczkolwiek nie bałbym się zbytnio, maseczka na dzioba i okularki i dasz rade bez problemu :)

A co do odwołanych lotów to na flightradar nic takiego nie widać, wszystko idzie wg rozkładu. Lądowanie może nie jest w pełnej widoczności, ale tragedii nie było :)

Pięknych zdjęć nie ma co się spodziewać, ale jakieś wyjdą :)
Image
Image
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 21 Paź 2015 19:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Dzięki za odpowiedź! Rozumiem, że maseczkę można nabyć bez problemu? :)

Odwoływane są tylko loty krajowe. Np. dziś wiem, że nic nie latało z Langkawi. Zapowiadali rano, że tak będzie do jutra do 15, ale wieczorem była już informacja, że prawdopodobnie odwoływane mają być kolejne loty (AirAsia chyba już odwołało, Air Malaysia odwołuje na bieżąco).
Ja się z KL wybieram później do Australii i mam nadzieję, że z tym problemu nie będzie...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Paź 2015 19:40 

Loty: 12
Kilometry: 62 544
Krajów: 6 / 2.9%
niebieski
Skąd wzięłaś zdjęcie? Dobrze byłoby podać źródło przy wklejaniu :).
Ps. Jest taki blog o Malezji, który pewnie znasz bo tam pojawiło się to zamo zdjęcie. Prowadzi go bardzo fajna Polka, z którą spotkaliśmy się w KUL. Zagadaj do niej przez blog lub fb a na pewno Ci odpowie jaka jest obecna sytuacja :).

Pozdr.

Zapraszam również na profil facebookowy: https://www.facebook.com/seetheworld89/
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Paź 2015 19:57 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.9%
niebieski
No to nowiny dzisiaj :(( sprawdzilam KUL airport odwoluja nie tylko krajowe loty, Perth, Narita tez odwolane. Lece KUL-SIN Tiger Air za 5 dni, mam nadzieje przynajmniej...
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 22 Paź 2015 00:18 
Awatar użytkownika

niebieski
Mikolaj2206 napisał(a):
Skąd wzięłaś zdjęcie? Dobrze byłoby podać źródło przy wklejaniu :).
Ps. Jest taki blog o Malezji, który pewnie znasz bo tam pojawiło się to zamo zdjęcie. Prowadzi go bardzo fajna Polka, z którą spotkaliśmy się w KUL. Zagadaj do niej przez blog lub fb a na pewno Ci odpowie jaka jest obecna sytuacja :).

Pozdr.

Zdjęcie dostałam rano od znajomej, w prywatnej wiadomości, ale sprawdziłam i tak - pochodzi z tego bloga, zaraz uzupełnię źródło.
I przy okazji polecam - Zu in Asia
https://www.facebook.com/zuinasia?fref=ts

Tam też jest trochę najnowszych informacji, ale ogólnie szukam różnych źródeł i relacji. I obserwuję loty. Sama lecę w środę.
 Profil Relacje PM off
Mikolaj2206 lubi ten post.

#7 PostWysłany: 22 Paź 2015 08:53 
Awatar użytkownika

niebieski
Maseczek nigdzie nie rozdawali, trzeba sobie gdzieś kupić w aptece. Nam akurat brakowało czasu więc sprawę olaliśmy.
Bez maseczki przez 2-3 dni nic Ci nie będzie.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Paź 2015 15:02 

Czy ktoś wie jak wyglada sytuacja w langkawi, czy wstrzymane sa loty? Obecnie jesteśmy w Penang... Lecimy airasia z langkawi do kul w srode 28.10... Jezeli chodzi o penang to smog sie utrzymuje... Ale nie jest tak zle...
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Paź 2015 20:05 

Mieszkam w Penang i sytuacja nie wyglada ciekawie generalnie. Wszystkie szkoly sa zamkniete bo poziom zanieczyszczenia powietrza przekracza 200. Nie pachnie zbyt ladnie wiec radzilabym nie wychodzic bez maski. A co do Langkawi, to rzeczywiscie lotnisko bylo zamkniete dzisiaj- nie wiem jak jutro. Gdzie sie zatrzymasz bedac w KL? Radze jakies miejsce z dobra klima... :(
 Profil Relacje PM off
aviel uważa post za pomocny.

#10 PostWysłany: 28 Paź 2015 11:27 
Awatar użytkownika

niebieski
Ja śmiało polecam Metro Hotel KL Sentral zaraz przy stacji. Klima bardzo dobrze działała i do tego bardzo ciekawe śniadanka. Koszty raczej z tych niższych.
Do okoła pełno knajp i sklepów więc i apteka z maseczkami na pewno gdzieś będzie.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Paź 2015 11:51 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 559 202
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Komor napisał(a):
Ja śmiało polecam Metro Hotel KL Sentral zaraz przy stacji. Klima bardzo dobrze działała i do tego bardzo ciekawe śniadanka. Koszty raczej z tych niższych.
Do okoła pełno knajp i sklepów więc i apteka z maseczkami na pewno gdzieś będzie.

Ale tu nie chodzi o to czy w Hotelu masz klimę bo jak ktoś przyjeżdża na 3 dni i jest nastawiony na zwiedzanie to ma w d... czy w okolicy są apteki, tylko czy zwiedzając jesteś w stanie cokolwiek zobaczyć i o tym jest temat. Ja mam tez hotel z klimatyzacją i co z tego mam w nim przesiedzieć trzy dni bo jest klima w domu też ma klimę.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Paź 2015 13:05 
Awatar użytkownika

niebieski
Wiadomo, ze jedzie sie głownie pozwiedzać. Ale jakby sie okazało, ze trzeba te dni spędzić głownie w hotelu i to przy zamkniętych oknach to zdecydowanie docenilabym klime;)

My sie zatrzymany (za pierwszym razem w KL) w Lantern Hotel. Ma klime;)

A w ogóle dzis Zu napisała na fb:
Kochani!
Cytuj:
Popadało, pogrzmiało i... przegoniło smog! Wreszcie mamy w Kuala Lumpur piękne słońce i niebieskie niebo :) Zapraszam serdecznie!

Cudownie:D jadę właśnie na Okęcie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 28 Paź 2015 15:18 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 559 202
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Życzę miłego wypoczynku poza hotelem:)

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 13 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość