Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 01 Wrz 2013 17:00 

Witam to mój debiut na tym forum. W okresie luty/ kwiecień planujemy cała rodzina 4. wyjazd do Tajlandii na ok. 3 tygodnie. Konkretny termin jest uzależniony od promocji biletów do bkk. Plan z grubsza jest taki, ze 2 dni bkk potem ucieczka na wyspy celem plazowania i tajskich widoczkow. I tu kłopot- moje skrzaty bedą miały wtedy 4 i 6 lat i kompletnie nie wiem jak sie traktują takie dzieci w bungalowach. Czy mogą spac z rodzicami w łóżku? Czy wystarczy 1 dostawka etc? Wyjazd ma byc ich wielka przygoda rozbudzajaca ciekawość swiata ( 1.raz bedą poza Europa) ale w ryzach finansowych. Próbowałem sie bawić na agodzie i bookingu i wyskakuja mi w tej konfiguracji 2+2 same drogie resorty albo ville albo koniecznosc rezerwacji 2 bungalowow, albo z 4 miejscami sypialnymi. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie/ widzieliście jak to było robione?
Druga rzecz to sam pomysł na to 3 tygodniowe plazowanie- jakieś sugestie?Moje Skrzaty raczej nie nadają sie do przeprowadzek co 2 dni, nurkowania, jazdy na skuterach etc. Ma być biały piasek, ciepłe morze, zwierzęta(slonie i małpy). Jedzenie w knajpkach i na straganach. W związku z tym myślałem, by całe 3 tygodnie spędzić na koh phangan i co 5 dni zmienić plaże, zaczynając od chaloklum. Kilka wycieczek fakultatywnych etc Macie jakieś sugestie?
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
#2 PostWysłany: 05 Wrz 2013 00:12 

Hmm jeśli zależy Ci na 3 tygodniach plażowania, to jest to za dużo na samo Koh Phangan... Jeśli jedziecie z dzieciakami, to polecam Wam z Bangkoku polecieć na wybrzeże, najlepiej kupić pakiet lot + autobus do portu + transport morski. Nok air na pewno oferuje takie pakiety, wydaje mi się, że Air asia też. Na upartego można jechać nocnym pociągiem,spanie na kuszetkach na pewno będzie dla dzieci przygodą, ale to zdecydowanie bardziej wyczerpująca opcja. Co do samego pobytu na wyspach to polecam Koh Phangan + Koh Tao. Na koh Phangan polecam Seaflower Bungalows, płacisz za cały bungalow, a nie za osobę. Na przykład taki klasyczny rodzinny, to koszt 80zł za noc ;) http://www.seaflowerbungalows.com/trad_family.htm Jest czysto, nie ma robaków, czasem wejdzie tylko jakaś jaszczurka albo hotelowy kot Gogo ;) Jest kameralnie,nie jest to wielki resort,obsługa jest fantastyczna, a dzieciaki są tam rozpieszczane - sama widziałam :) Nie ma problemów z angielskim - właścicielka jest Kanadyjką. Wifi na całym terenie, piękna plaża i co dla Ciebie ważne woda jest bardzo płytka, nie da się tam popływać,ale dzieci spokojnie mogą się pluskać na brzegu ;) Jedzenie w hotelowej restauracji jest tak dobre, że w zasadzie nie chce się chodzić gdzieś dalej,ale knajpy w pobliżu są. Wydaje mi się, że jakieś słonie też się na wyspie znajdą,ale nie mam pewności,bo my zaliczyliśmy je w Chiang Mai :) No już dość tej reklamy. Jeśli macie 3 tygodnie, to warto się jednak zebrać i przepłynąć promem na Koh Tao - ma naprawdę fantastyczne plaże! Tam niestety spałam w resorcie, którego polecać nie będę,bo było średnio.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 05 Wrz 2013 07:05 

Loty: 2
Kilometry: 3 964
Krajów: 2 / 0.9%
magdu88 napisał(a):
Hmm jeśli zależy Ci na 3 tygodniach plażowania, to jest to za dużo na samo Koh Phangan... Jeśli jedziecie z dzieciakami, to polecam Wam z Bangkoku polecieć na wybrzeże, najlepiej kupić pakiet lot + autobus do portu + transport morski. Nok air na pewno oferuje takie pakiety, wydaje mi się, że Air asia też. Na upartego można jechać nocnym pociągiem,spanie na kuszetkach na pewno będzie dla dzieci przygodą, ale to zdecydowanie bardziej wyczerpująca opcja.

Potwierdzam to c pisze powyżej magdu88.
Koh Phangan jest super - byłem tam dwa razy, ale 3 tygodnie to się tam wynudzicie. Nie kojarzę tam też żadnej opcji ze słoniami, ale jest jakiś park wodny (jakby plaży było mało).
Co do transportu polecam wcześniej kupić bilety Nok Air z promem - działa to bardzo sprawnie. Opcja z nocnym pociągiem - to będzie przygoda, ale oceniając warunki pociągu - jest to z dziećmi do zrobienia. Tylko jak się wybierze klimatyzowany pociąg i kuszetki to pewnie cena będzie porównywalna z biletem w Noku, jak się wcześniej kupi.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 05 Wrz 2013 08:38 

Byliśmy w tym roku z moimi Paskudami (3 i 5 lat) w Tajlandii na przełomie kwietnia/maja- 15 dni.
Zaczęliśmy od Bangkoku, potem Erawan National Park, Koh Tao (5 dni czystego relaksu), Khao Sok i Phuket, który był koniecznością, bo stamtąd wracaliśmy do Polski.
Dziewczyny dały radę bez problemu, choć bardzo dużo się przemieszczaliśmy i to głównie transportem publicznym, który bardzo polecam.
Jeśli będziecie mieli lot do Bangkoku, naprawdę warto odwiedzić Erawan- spać można w bardzo komfortowych domkach na terenie rezerwatu, a wodospady są tam przepiękne. Do tego pełno dziko żyjących małp, ryby przy wodospadach, fantastyczne motyle i jaskinie, które zwiedza sie przy świetle lamp :)
Co do Koh Tao- zwróćcie uwagę, ze jest to bardzo znana wyspa do nurkowania i snurklingu- ceny noclegów i jedzenia są znacznie wyższe niż w innych miejsach, więc jeśli nie zamierzacie nurkować, nie wiem czy jest sens się na nią wybierać.
Gdybyście mieli jakies pytania, dajcie znać. Trzymam kciuki za Waszą wyprawę :)

Update- planowaliśmy przejechać z północy na południe pociągiem, opcja kuszetek. Niestety koleje tajskie zawiesiły możliwosć kupowania biletów przez net i zadna z agencji turystycznych, do których pisałam, nie podjęła się zakupu biletów. W rezultacie, gdy zjawiliśmy się na dworcu w Bangkoku wszystkie bilety na kuszetki były wyprzedane na następne 3 dni. Kupiliśmy więc bilety w 2 klasie, ale miejsca siedzące i naprawdę była to hardcorowa noc :D Siedzenia były bardzo twarde, dodatkowo każde z miejsc zajęte, więc nawet nie bardzo było jak położyć dzieciaki. Przez całą noc otwarte tez były wszystkie okna, przez które wpadało masę owadów i było głośno. W sumie podróż pociągiem wymęczyła nas dużo bardziej niż sam lot z Polski...
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 05 Wrz 2013 10:22 

toze34 napisał(a):
Próbowałem sie bawić na agodzie i bookingu i wyskakuja mi w tej konfiguracji 2+2 same drogie resorty albo ville albo koniecznosc rezerwacji 2 bungalowow, albo z 4 miejscami sypialnymi. Macie jakieś doświadczenie w tej sprawie/ widzieliście jak to było robione?

Jesli chodzi o BOOKING to najlepiej przy szukaniu noclegu dla rodzicow z dziecmi wpisac w wyszukiwarce tylko 2 osoby dorosle a potem kazdorazowo przegladac hotel zaczynajac od "zasady dzialalnosci" a potem "dzieci i dodatkowe lozka" . Dowiesz sie w ten sposob najszybciej czy i ile placisz dodatkowo za dzieci. Jesli wpiszesz liczbe dzieci a nawet ich wiek, to system wyszukuje lozka nawet dla 3-miesiecznych bobasow. Przerabiam to mnostwo razy w ciagu roku. Podczas rezerwacji wpisujesz wowczas prosbe o wstawienie dodatkowych lozek/dostawek. Oczywiscie zawsze istnieje ryzyko, ze lozka nie beda dostepne, ale zalezy to juz od Was, czy podejmujecie ryzyko czy nie, ile dni bedziecie w danym miejscu. Zawsze mozna tez upewnic sie w danym hotelu. Zycze powodzenia!
 Profil Relacje PM off
maciek uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 05 Wrz 2013 12:29 

hej, byłam z dziećmi (4,8 lat) w Tajlandii w lipcu 2013. Jedynym utrudnieniem był dojazd do lotniska do Warszawy i z powrotem do domu. W samolotach(Qatar) dzieciaki na dzień dobry otrzymały niespodzianki(tornisterki z zawartością, kredki, kolorowanki, gry), poza tym każdy fotel wyposażony jest w monitor, dzieci mogły wybierać bajki z gamy 20 najnowszych chodzących w kinach filmów, oraz gier, ekran dotykowy lub pilot, pulpit intuicyjny, bez konieczności tłumaczenia dzieciom, co ma gdzie nadusić. Dzieciom posiłki podawane były w pierwszej kolejności po uzgodnieniu z rodzicami menu. Weźcie pod uwagę różnice czasowe(5h), dla dzieci było to trudne przeżycie wstawać na śniadanie o "4 nad ranem”, dlatego też proponuję najpierw nastawić sie na wypoczynek i dostosowanie się do strefy czasowej a potem zwiedzać. Jeśli planujesz transport z Bangkoku na wyspy, jest wiele możliwości, pociąg, bus, prom,(ok 12 godzin) i samolot(1h). W Bangkoku są dwa lotniska, z międzynarodowego wyloty są dużo droższe, z DON MEUNG tańsze, loty od poniedziałku do czwartku są kilkukrotnie tańsze niż od piątku do niedzieli, dlatego warto przylecieć do Bangkoku w czwartek i uciekać z niego tanimi liniami. Tańsze są połączenia na lotniska na stałym lądzie(Surat Thani, Krabi) niż bezpośrednio na wyspy. My mieszkaliśmy na Koh Samui, jeśli lubisz samotnie i w spokoju wypocząć na plaży proponuje północne wybrzeże, jeśli lubisz jazgot i tłumy proponuję wschodnie. Plaża na wschodnim ma ładniejszy jasno żólty drobny piasek, morze ładniejszy odcień turkusu, w miejscowościach jest więcej do robienia. Na północy gruboziarnisty ciemno żółty piasek i mętnawa woda(powodem jest gliniasty grut). Z Koh Samui wypływają codziennie promy/ szybkie łodzie na Koh Phangan, Ko Thang, Tao na jednodniowe wycieczki, warto skorzystać. Na samej wyspie jest kilka ciekawych punktów wartych obejrzenia: Budda( zloty, gruby,...), kamienie w kształcie męskiego penisa i żeńskiej waginy, parki, wodospady, przy których pełno atrakcji typu przejażdżki na słoniach, tulenie tygrysów, itd itp. Pełno wszędzie cywilizowanych knajp z menu w języku angielskim, zdjęciami obrazującymi potrawy i skalą ostrości serwowanego dania. Uwaga menu w sieciówkach typu Mc Donald, KFS, Burger King (szczególnie w Bangkoku) jest odmienne w smaku od naszego, najczęściej dużo bardziej ostre, moje dzieciaki zjadały tylko bułki i sałatki. Posiłki, po plaży chodzą tubylcy oferując różne dania, my jadaliśmy pieczone polędwiczki z kurczaka (4zł/szt.), kukurydzę (4zł/szt.) i owoce (4zł/szt.). Wieczorami lądowaliśmy w knajpkach, średnio za 4 osobową rodzinę płaciliśmy od 40-90 zł za dwudaniowy obiad dla każdego z deserem. Miedzy wyspami na wschodnim wybrzeżu a zachodni bardzo dobrze zorganizowany transport, jedynie długo to wszystko trwa, kolejny dzień w drodze, z wieloma przesiadkami(busem na prom, promem na ląd, busem na zachodnie wybrzeże, promem na wyspy). Po drodze fantastyczny park z małpami, słoniami i innymi atrakcjami. Bangkok ma mnóstwo atrakcji, ale jest strasznie zatłoczony, trudno znaleźć hotel, z którego blisko jest wszędzie, więc wycieczki należy zaczynać wcześnie rano, kiedy taksówki będą chciały Cię zawieźć na wskazane miejsce. Taksówki są na taksometr (ok 25zł za trasę lotnisko centrum) albo na umówioną cenę(ok 40 zł za tę samą trasę). Z lotniska można złapać taksówkę na taksometr, tanie busiki lub metro/kolej. Z lotniska na drugie lotnisko chodzą darmowe busiki. W całym mieście WiFee, więc bez problemu można się poruszać pieszo lub środkami transportu miejskiego. Dla dzieciaków polecam oceanarium znajduje się w jednym z centrów handlowych, niesamowite przeżycie i piękne zdjęcia szczególnie z rekinami i płaszczkami. Podróż jak najbardziej zaliczona do udanych, ale nie jestem pewna czy dzieci musza lecieć 12 tys km (3 dni) żeby wykąpać się w basenie lub morzu, ja za to mam doła, że tak mało zwiedziliśmy.
 Profil Relacje PM off
maciek uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości