Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 21 Kwi 2025 22:05 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
Ja bym nie narażał forumowiczów na lekturę tego artykułu red. Piotrowskiego. Jest bardzo zły, a przy tym nie wiele mówi o meritum. To już lepiej przejrzeć to, co jest w tekście wspomniane

https://www.independent.co.uk/travel/ne ... 36703.html
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
#22 PostWysłany: 22 Kwi 2025 20:39 
Awatar użytkownika

Loty: 1050
Kilometry: 2 319 725
Krajów: 146 / 70.5%
HON fly4free
Przewodnik mówi że nic się nie zmieni tylko oni LOI online mają wypełniać i na lotnisku nie trzeba będzie stać po naklejkę.

#23 PostWysłany: 22 Kwi 2025 20:57 

Loty: 542
Kilometry: 833 462
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
Cóż, prawie w tym roku tam polecieliśmy... prawie bo na początku roku się posypało i trzeba było to odłożyć. Cóż, odłożone, wrócę do tematu pewnie za dwa lata, do tego czasu zobaczymy jak naprawdę z tymi wizami i przewodnikami będzie wyglądać sprawa.
 Profil Relacje PM off  

#24 PostWysłany: 22 Kwi 2025 21:14 
Awatar użytkownika

Loty: 781
Kilometry: 1 157 579
Krajów: 85 / 41.1%
HON fly4free
cart napisał(a):
Przewodnik mówi że nic się nie zmieni tylko oni LOI online mają wypełniać i na lotnisku nie trzeba będzie stać po naklejkę.

No właśnie Independent idzie dalej w tych domysłach. Z jednej strony nagła liberalizacja wydaje się nieprawdopodobna, ale z drugiej mamy przykład Uzbekistanu, podobnie zamknietego, a teraz całkiem otwartego, choć reżim zamordystyczny pozostał, to równolegle pojawił się kapitalizm. Syn dentysty mógł z tego wyciągnąć wnioski, że turyści nie spowodują buntu miejscowej ludności

Zobaczymy.
Przewodnik może nie mieć interesu w otwarciu kraju
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#25 PostWysłany: 23 Kwi 2025 06:47 
Awatar użytkownika

Loty: 269
Kilometry: 516 686
Krajów: 65 / 31.4%
srebrny
Oni tam w rejonie ogólnie maja inny kierunek myślenia juz. Jak przechodziłem ostatnio granice Tadzykistanu na stronę Uzbekistanu, to stała kolejka do odprawy. Kilku turystów. Dwie lokalne kobiety dosyć ordynarnie chciały się wcisnąć bez kolejki. Podleciał strażnik (Tadżyk) opierdzielil je grubo i powiedział cytując:

"Prezydent powiedział ze turysta to biznes! Macie ich szanować". Normalnie w szoku byłem.
4 ludzi lubi ten post.

#26 PostWysłany: 23 Kwi 2025 07:00 
Awatar użytkownika

Loty: 400
Kilometry: 718 412
Krajów: 74 / 35.8%
niebieski
@DAD miałem to samo tylko w odwrotną stronę. Tłok niesamowity. Lokalni czegoś takiego jak stanie w kolejce w ogóle nie uznawali. Wpychali się z paszportami gdzie się da już po stronie Tadżykistanu. W końcu wpadł duży chłop pogranicznik i tak rozpędził towarzystwo, że wszyscy wylecieli na zewnątrz. Po chwili zobaczył mnie, wziął paszport i kazał obsłużyć mnie poza kolejką.
kameander lubi ten post.

#27 PostWysłany: 23 Kwi 2025 09:41 

Loty: 283
Kilometry: 393 701
Krajów: 50 / 24.2%
niebieski
z nowości, które powoli pojawiają się też w polskich mediach: "Rząd Turkmenistanu zniósł wymóg uzyskania przez cudzoziemców zaproszenia do odwiedzenia kraju przy składaniu wniosku o wizę elektroniczną (e-Visa)." źródło: https://en.fergana.news/news/137582/

#28 PostWysłany: 16 Cze 2025 19:29 

Loty: 200
Kilometry: 494 717
Krajów: 96 / 46.4%
złoty
Aktualnie (czerwiec 2025) LOI dalej jest wymagane i koszt wizy na os. to 99 USD (przy płatności za 2 os.) - dot. to przejścia lądowego Farab. Na granicy Turkmeńskiej do załatwienia są 3 rzeczy:
- wiza na podstawie LOI,
- opłaty,
- test na Covid-19 (szybki antygenowy + PCR; w sumie 3 próbki - jedna z gardła i dwie z nosa).
Polecam załatwiać w wyżej wymienionej kolejności, bo ludzie którzy robili to w innej byli odsyłani i potem ponownie czekali w tych samych kolejkach. Ważne, aby do testów mieć ze sobą paszport, a do opłat dokument z danymi od funkcjonariusza Służby Granicznej.
Cała procedura zajęła mi około 2h (obie strony granicy).
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#29 PostWysłany: 13 Paź 2025 18:57 
Awatar użytkownika

niebieski
Skoczekyang napisał(a):
Jak ktoś szuka fajnego biura podróży, które wszystko zrobi dobrze i za sensowne pieniądze (można się targować) to polecam Batyra +99 363 141 752 (także przez WhatsApp).

Skorzystaliśmy na początku października, polecam.
Wjeżdżaliśmy do strony Chiwy, zeszło się blisko 6h na granicy (z czego uzbecka strona to 30min). Trudno powiedzieć czy było to spowodowane ilością turystów (myślę ok 70-80 osób) czy opieszałością urzędników.
W każdym razie na starcie byliśmy w plecy z planem a jak wspominali inni drogi są tragiczne i spędza się dużo czasu w samochodzie. Do krateru dojechaliśmy po północy (startując z granicy o 09:00).
Doszła do tego lekka burza piaskowa i dłużej niż 15 minut nie dało się wytrzymać przy kraterze.
Wyjazd po 5 dniach przez przejście przy Turkmenabacie. Tam już poszło szybko, max 1h i byliśmy po drugiej stronie. Taksówkę z granicy do Buchary dało się złapać nawet przed północą ale wiadomo, że cena sporo wyższa i targować trzeba było się dość mocno.
Wszelkie formalności na granicach ogarniał przewodnik.

Jeśli ktoś będzie jechał w przyszłym roku (ma być skończona nowa droga z Turkmenabatu do Mary) to polecam zrobić taką trasę:

1 dzień
Start rano z granicy Farap (z Buchary), przejazd do Merv, zwiedzanie, przejazd do Aszchabadu, nocleg w Aszchbadzie.

2 dzień
Zwiedzanie Aszchabadu, nocleg

3 dzień
Start rano, przejazd do wsi Nokhur, tam mały offroad bo górach przy granicy z Iranem, przejazd w stronę kanionu Yangykala

4 dzień
Jazda w stronie kanionu, następnie przejazd do Turkmenbaszy, nocleg tam.

5 dzień
poranny lot do Aszchabadu, przejazd do krateru, nocleg w jurtach

6 dzień
rano wyjazd do Kunya-Urgench i odstawienie na granice przy Chiwie.

Ten plan jest tylko możliwy do zrealizowania. jeśli otworzą nową drogę. Bez tego trzeba to wydłużyć o jeden dzień.
Wydaje mi się, że biura podsyłają propozycje planów mocno napięte z długimi godzinami w samochodzie na każdy dzień i bez żadnych buforów na problemy, opóźnienia itp. A tych jest sporo - policja, kontrole, sprawdzanie papierów lub paszportów, zmiany samochodów (żeby można było wjechać do Aszchabadu lub zmienić samochód dostosowany na gorsze drogi). Czas efektywnego zwiedzania się wtedy skraca i może pozostać trochę niedosyt.
W proponowanym planie nie jest to tak napięte i czas jazdy po najgorszych odcinkach jest trochę rozłożony.

Z historii opowiadanych przez przewodników wydawać by się mogło, że e-wiza nie zmieni za dużo.
Z tego co mówili, to po Covidzie nie są wydawane wizy tranzytowe (te samochodzieglne co kiedyś) ponieważ władze nie chcą aby ludzi sami poruszali się po kraju. Podobno przyczyną byli głównie Chińczycy i Rosjanie którzy przekraczali terminy wizy i nie stosowali się do zasad panujących na miejscu (fotografowanie pałacu prezydenckiego itp). Opowiadali nam o pewnym chińczyku co podróżował rowerem i wydostał się z kraju przekraczając granice z Uzbekistanem na dziko bo nie było zarejestrowanego jego wyjazdu. Sprawiało to wrażenie, że władze chcą tę kontrole na miejscu przerzucić na agencje organizujące wyjazdy tak aby oni odpowiadali za turystów.
Co ciekawe można wjechać swoim samochodem lub motocyklem ale i tak trzeba jechać za samochodem agencji i robić trasę jak została ustalona przez przyjazdem. Była nawet jedna grupa przekraczająca granicę w ten sposób.

1USD wymieniany po kursie 19,5 manata, najlepiej nowe banknoty 100$. Na miejscu bardzo tanio.
Przydaje się znajomość rosyjskiego bo wtedy można porozmawiać z ludźmi na miejscu.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#30 PostWysłany: 13 Paź 2025 19:53 
Awatar użytkownika

srebrny
No dobra, ale za ile? ;)
Nvjc lubi ten post.

#31 PostWysłany: 13 Paź 2025 21:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Chyba ta sama cena co podawana wcześniej - 740$ za 5 dni za wszystko za osobę przy czteroosobowej grupie.
 Profil Relacje PM off
wtak lubi ten post.
Nvjc uważa post za pomocny.

#32 PostWysłany: 14 Paź 2025 19:14 

Loty: 217
Kilometry: 515 797
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Także skorzystaliśmy z agencji Batyra. Lepiej używać służbowego WhatsApp'a (+99365864038), bo biuro się trochę rozrosło i konto obsługuje wtedy więcej osób. Pytałem jeszcze trzech innych osób/biur lokalnych, ale ich oferta najbardziej do mnie przemówiła. Za 5 dniową trasę przy czterech osobach wyszło 650 USD od osoby (zaliczka 75 USD od osoby płatne przez Wise po otrzymaniu zaproszenia, reszta na miejscu), do tego wiza + inne opłaty graniczne wyszły 102 USD na osobę.

Ogólnie wszystko bardzo przyjemnie, szczerze mówiąc to nie wiedziałem czego się spodziewać po takiej wycieczce z przewodnikiem, ale narzekać nie mogę. Naszym przewodnikiem był Bay, którego serdecznie polecam, choć z tego co mówił, to teraz już mało jeździ, a bardziej zajmuje się biurem i logistyką, więc istnieje duża szansa, że to on będzie prowadził z wami komunikację przed wyjazdem. Tak jak pisali przedmówcy, kierowcy i samochody się zmieniały po drodze (większość trasy pokonaliśmy dwoma różnymi Toyotami Sienna, całkiem okej jeśli chodzi o miejsce).
Wymiana USD podobnie jak przedmówca po 19,5 manatów w przypadku nowych banknotów 100 USD, wymienialiśmy w Daszoguz u cinkciarza. Na miejscu super tanio, przez 5 dni na jedzenie i drobne zakupy (w szczególności lokalny koniak) wydaliśmy po jakieś 25 USD na osobę, do tego drugie tyle na dość dużą ilość różnych pamiątek (magnesy, słodycze, alkohole) które zabieraliśmy do Polski.

Granica wjazdowa Shavat-Dashoguz zajęła nam około 2,5 godziny, głównie po stronie turkmeńskiej, gdzie cała formalność z wizami, testami, itp. zajmuje dużo czasu, na szczęście właściwie wszystkim zajmuje się przewodnik. Na trasie jest jeden bus po stronie turkmeńskiej (1 USD lub 5 TMT, więc warto mieć drobne), do tego trzeba mieć zaproszenie (warto mieć więcej niż jedną kopię, bo troszkę może to przyśpieszyć formalności).
Granica wyjazdowa Farap-Alat zajęła nam podobnie, ale mieliśmy pecha bo trafiliśmy na przerwę i za bardzo nie miał kto nas obsłużyć, no i dość długo czekaliśmy też na poszczególne busy graniczne (dwa turkmeńskie i jeden uzbecki – ceny podobne jak poprzednio).

Jeśli chodzi o trasę to robiliśmy wersję 5 dniową:
1) Dashoguz (granica) - Kunya-Urgench (zwiedzanie) – Derweze (krater)
2) Derweze – Aszchabad (zwiedzanie miasta + Old Nisa)
3) Aszchabad - Gözli Ata (w planach był popołudniu Yangykala Canyon, ale ze względu na pogodę przenieśliśmy na następny poranek)
4) Gözli Ata - Yangykala Canyon (trzy punkty widokowe) - Kow Ata Caves (gorące źródła i możliwość kąpieli) - Saparmurat Hajji Mosque - Türkmenbaşy Ruhy Mosque – Aszchabad
5) Aszchabad – Merv (zwiedzanie) – Farap (granica)
Ogólnie warto zrobić taką trasę, atrakcje ciekawe i różnorodne, choć pewnie warto by ją rozciągnąć o jeden dzień, bo niestety odległości są duże, a atrakcje rozsiane po różnych częściach kraju. Szczególnie 3 i 4 dzień i trasa ze stolicy do kanionu to niekończące się godziny jazdy samochodem (łącznie 1200 kilometrów trasy w ciągu tych dwóch dni).

W temacie noclegów:
a) Przy kraterze nocleg w jurtach 2/3-osobowych z łóżkami (choć takimi na wzrost poniżej 170cm), toaleta jest, umywalka jest, prysznica brak, do tego całkiem okazała kolacja i podstawowe śniadanie zapewnione
b) W stolicy nocleg (obie noce) w Hotel Mizan, który kiedyś na pewno był luksusowy, ogólnie jest okej, ale już widać trochę że odświeżenie by się przydało, na cztery osoby dostaliśmy dwa apartamenty z dwiema sypialniami, salonem i aneksem kuchennym każdy, jest wifi, działa Google/Gmail, nie działa Facebook, Whatsapp oraz wiele najróżniejszych stron, podstawowe śniadanie zapewnione
c) W okolicach kanionu nocleg w Gözli Ata w większych jurtach (spaliśmy w 4 osoby) na materacach z klimatyzacją (choć ważniejsza jest jej funkcja grzania), jest toaleta i prysznic z ciepłą wodą, do tego całkiem okazała kolacja i podstawowe śniadanie zapewnione
68/193 krajów ONZ
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
5 ludzi uważa post za pomocny.

#33 PostWysłany: 24 Maj 2026 03:27 

złoty
Coś się zaczyna dziać w sprawie łatwiejszego wjazdu do Turkmenistanu:
Cytuj:
Turkmenistan, uważany za jeden z najbardziej odizolowanych krajów świata, otwiera się na turystykę. Wprowadza elektroniczne wizy, które pozwalają zagranicznym podróżnym na 20-dniowy wjazd. Rozpoczyna też globalne kampanie marketingowe. Kraj słynie z marmurowych miast i ruin Jedwabnego Szlaku. Niemal 80 proc. jego powierzchni pokrywa Pustynia Kara-kum.

https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... d,23486198
 Profil Relacje PM off
9 ludzi lubi ten post.
8 ludzi uważa post za pomocny.

#34 PostWysłany: 28 Maj 2026 07:34 

niebieski
Cytuj:
Lepiej używać służbowego WhatsApp'a (+99365864038), bo biuro się trochę rozrosło i konto obsługuje wtedy więcej osób.

Nie wiem, czy Batyr jest właścicielem, czy pracownikiem.... i tak naprawdę nawet nie orientuję się, jaka jest nazwa firmy... Czy mają stronę internetową ?
Wiem jednakże, iż na tyle się "rozrośli" (także dzięki Forumowiczom), iż chyba przysłowiowa palma uderzyła im do głowy....

Opiszę sytuację, ku przestrodze:
W ub. roku planowałem wyjazd. Miałem kontakt bezpośrednio z Batyrem i potwierdzony program za 600 USD/os. Niestety nie doszedł do skutku, ale obiecałem realizację w 2026.
W lutym Batyr do mnie napisał, czy wywiążę się z obietnicy. Odpowiedziałem, że tak i odezwę się, gdy będę znał termin.... co nastąpiło pod koniec kwietnia.
Napisałem zatem, podałem daty i poprosiłem o uaktualnienie programu. Liczba dni identyczna, ale w tym roku trasa o wiele krótsza, mniej skomplikowana, mniej jazdy, na większym luzie.

Odezwał się pracownik, niejaki Bayhan, program OK i koszt 1050 USD/2 os. Uznałem, że cena adekwatna i "klepnąłem", dla zasady proponując 1000 USD/2 os.
Dostałem odpowiedź, iż nastąpiła pomyłka i cena 1050 USD dotyczy 1 (!!!) osoby. A jako przeprosiny oferują mi cenę specjalną 950 USD/os !.

Napisałem, że błędy się zdarzają, za samą pomyłkę nie mam pretensji, ale proszę o wytłumaczenie, dlaczego w ciągu roku cena wzrosła o ponad 50% ?
Dodałem, iż jestem gotowy zapłacić więcej niż w ub. roku (choć program okrojony, to rozumiem wzrost cen na miejscu), ale wszystko musi mieć ręce i nogi, cena nie może być wzięta z sufitu...
Zakończyłem z prośbą o kontakt bezpośrednio z Batyrem, z którym dotychczas pracowałem i miałem wszystko ustalone...

Odpowiedzi już się nie doczekałem... Cisza....

W tej sytuacji napisałem do biura Stantours (polecanego przez @cart, dzięki !). Właścicielem jest David Berghof, Niemiec rezydujący w Kazachstanie, ale ma swoje biuro także w Aszchabadzie.
Nb. na google ma bdb opinie.
Po niewielkich negocjacjach stanęło na 700 USD/os.
Komunikacja doskonała, jestem w trakcie oczekiwania na przyznanie wizy.
Jedynym (niewielkim) minusem jest konieczność przedpłaty 100 USD, aby rozpoczęli procedurę. Tym niemniej uznałem, że ryzyko niewielkie...
Z kolei jako plus można dodać, iż David ma konto w Niemczech zatem odpadają koszty drogich przelewów...

Dam znać, co dalej...

Miłego dnia !
 Profil Relacje PM off
7 ludzi lubi ten post.
6 ludzi uważa post za pomocny.

#35 PostWysłany: 28 Maj 2026 14:00 
Awatar użytkownika

Loty: 1426
Kilometry: 2 942 152
Krajów: 118 / 57.0%
platynowy
Potwierdzam, że z Dawidem jest super kontakt. Czekałem na wizę raptem 2 tygodnie (a raczej na promesę wizową, bo wizę właściwą dostanę w lipcu na lotnisku dopiero). Zaliczkę płaciłem przez Wise.
Tanio nie jest ale to takie miejsce.

"Turysta to ktoś, kto już od przyjazdu myśli o powrocie do domu, podczas gdy podróżnik nie wie, czy w ogóle wróci"
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.
travellista uważa post za pomocny.

#36 PostWysłany: 28 Maj 2026 15:57 

złoty
@PawelSz pisałem w tym roku z Batyrem w połowie marca i podawał mi cenę 890 USD za 3 dni. Muszą mieć duże zainteresowanie, więc przyda się na forum tańsza alternatywa.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 29 Maj 2026 09:24 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Murad Ovlyakuliev +993 65 046504 gość działa solo nie dla jakiegoś dużego biura podróży. Moge z całego serca polecić byłem jesienią 2024 za wycieczkę 3 dni 2 noce zapłaciłem 800USD byłem sam gdyby było więcej osób to koszta byłyby niewiele wyższe ale za całą grupę. Plan wycieczki z grubsza był taki:

1 dzień rano ok10:00 pojawiłem się na granicy przy uzbeckim Urgench. Odebrał mnie z granicy i pomógł załatwić wszystkie kwity. Następnie pojechaliśmy na krótką wycieczkę po Dashoguz i zakupy na pobyt na pustyni. Potem obiad w Konye Urgench i zwiedzanie zabytków z listy Unesco. Trasa do płonącego krateru i nocleg na pustyni w jurcie

2 dzień trasa do stolicy po drodze odwiedziliśmy też krater z wodą i krater błotny oraz miejscowość Yerbent na pustyni. W stolicy najpierw pojechaliśmy do Old Nisa a następnie do późnego wieczora objechaliśmy wszystkie atrakcje w stolicy.

3 dzień poranny lot krajowy do Mary i zwiedzanie old Mary z listy unesco następnie przejazd do granicy w turkmenabat i po zmroku już byłem ponownie w uzbekistanie.

Z gościem jest dobry kontakt przez whatsapp i można sobie zrobić dowolną wycieczkę według życzenia. Polecam każdemu i jeszcze się nikt nie zwiódł na forach podróżniczych na FB zbiera same dobre recenzje. Auto ma bardzo wygodne i nawet po beznadziejnych turkmenskich drogach jedzie się w miarę ok. Dodatkowo jest dobrze przygotoany i ma sporą wiedzę na temat kraju i jego zabytków. W cenę było wliczone wszystko od a do z (jedzenie i piwko też zarówno w knajpach jak i na pustyni) z wyłączeniem pamiątek ofkors i kosztów wizowych które ponosi się juz na samej granicy (plus covid test :P ) list zapraszający w cenie.
 Profil Relacje PM off
tetr1s lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 37 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość