Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 63 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 24 Lis 2025 20:58 
Awatar użytkownika

złoty
Załącznik:
IMG_20251124_200033_copy_615x1184.jpg
IMG_20251124_200033_copy_615x1184.jpg [ 142.13 KiB | Obejrzany 965 razy ]
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 26 Lis 2025 16:36 

niebieski
agnieszka.s11 napisał(a):
TP bank pobrał dziś prowizje w Ninh Binh. VP w Hanoi bez prowizji. I bez gotówki ani rusz, chyba że śpicie i jecie w "fancy" miejscach

TP Bank bankomat dzisiaj w Hanoi. Wypłata Revolut 4mln VND. Prowizja 55K. Do tego bankomat informuje o prowizji dopiero po wypłacie co jest gansterko-banksterką. Skończyło się wypłacanie bez prowizji.

W wielu miejscach w Wietnamie można płacić kartą, ale doliczają 3-5%. W sklepach spożywczych na ogół można płacić kartą bez dodatkowej prowizji.

Image
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 27 Lis 2025 10:28 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 276
Kilometry: 477 280
Krajów: 40 / 18.7%
VP Bank jeszcze miesiąc temu bez opłat.
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 27 Lis 2025 10:34 

HON fly4free
Kilka banków jest bez opłat, trzeba sprawdzać konkretne ATM.
Co do prowizji od płatności kartą - w dużych miastach (Hanoi, HCM, Da Nang) nie spotkałem się praktycznie w ogóle z doliczaniem czegokolwiek, z wyjątkiem salonów masażu / spa.
W mniejszych pewnie częściej doliczają.
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 13 Sty 2026 12:58 

Loty: 106
Kilometry: 218 640
Krajów: 25 / 11.7%
srebrny
Nie mam osobistego konta Revolut ale posiadam firmowe i mam do niego kartę. Jeśli dobrze rozumiem w firmowym Basic mam zawsze opłatę 2% za wypłatę gotówki, a gdybym założył osobiste w darmowym planie, to do 800 zł/miesiąc można bez prowizji? Niestety wyjazd nie obejmuje przełomu miesiąca żebym mógł się załapać na dwa okresy rozliczeniowe (bankowy okres rozliczeniowy też się pokrywa z całością wyjazdu). Zastanawiam się, czy dla 16 zł warto zakładać kolejną kartę.

Mam jeszcze wielowalutową do konta PKO ale z tego co czytam to jeśli nie ma konta w danej walucie to doliczy 4% prowizji i chyba dodatkowo jeśli pociągnie z konta PLN to podwójnie przewalutuje.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 13 Sty 2026 16:31 
Awatar użytkownika

złoty
jak już pisałem lepiej wziąć walutę, jeśli zaczynasz od Sajgonu to tam przy najbardziej znanym bazarze można wymienić, ważne żeby były to duże nominały i w b. dobrym stanie, wtedy nie tylko że nie płaci się prowizji ale dostanie się więcej niż oficjalny kurs, był to najlepszy kurs jaki widziałem w południowo środkowym Wietnamie przez 4 tygodnie pobytu, trochę gorszy był w hoi an w centrum miasta ale najlepiej wymienić od razu na cały pobyt, nie ma wtedy problemu przy kupnie owoców, soków czy innego jedzenia, a nawet niektórych towarów gdzie ceny są kilkukrotnie niższe niż w Polsce, np plecak north face można kupić dwa razy taniej niż w Nepalu
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 13 Sty 2026 17:33 
Awatar użytkownika

Loty: 770
Kilometry: 1 123 624
Krajów: 83 / 38.8%
HON fly4free
Rozumiem, że problemy z akceptacją R to już historia.

Na pewno można podpiąć pod VNPay, a jak to coś będzie działać to się okaże wkrótce.

Na razie zdaje się, że nie ma dodatkowych kosztów, a jednak płatność qr kodami jest wygodniejsza od zabaw z gotówką
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 13 Sty 2026 19:52 
Awatar użytkownika

złoty
"Na razie zdaje się, że nie ma dodatkowych kosztów, a jednak płatność qr kodami jest wygodniejsza od zabaw z gotówką" poważnie ?, Wietnam to nie Skandynawia, a qr kody nie są tak popularne jak w Chinach czy nawet w Tajlandii, gdzie widziałem że używali sporadycznie, w Wietnamie sobie jakoś nie przypominam żebym wiedział płatności qr kodami, a zważywszy, że jesteśmy na f4free to prawie 5% na wymianie waluty na dongi jest przynajmniej dla mnie nie do pogardzenia
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 13 Sty 2026 20:33 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Nie bawmy się w takie niemerytoryczne gatki. Po pierwsze jak pisałeś taki kurs można uzyskać gdzieś tam, gdzie trzeba się wybrać. To koszt. Trzeba mieć śliczniutkie dolary nie złotówki, tu masz spread. A na koniec zostajesz z jakąś ilością zbędnych, że się tak wyrażę dongów, albo wydajesz je na coś niepotrzebnego.

Internet mówi, że płatności qr kodami są bardzo i coraz bardziej popularne w Wietnamie.

Może to nie ten przypadek, ale jednak porobiło się tak, że są miejsca (Chiny, Kenia, Nigeria ... ) gdzie płatności mobilne są zwyczajnie wygodniejsze niż gotówkowe.

A na dodatek ja nie lubię gotówki, zdając sobie sprawę, że ma pewne przewagi nad lokalnymi elektrycznymi płatnościami
 Profil Relacje PM off
marek2011 lubi ten post.

#50 PostWysłany: 13 Sty 2026 22:18 

HON fly4free
kostek966 napisał(a):
nawet w Tajlandii, gdzie widziałem że używali sporadycznie

QR w Tajlandii sporadycznie ? ?
To obecnie absolutnie podstawowa, dominująca forma płatności w tym kraju, którą posługują się lokalsi (i turyści, którzy chcą i wiedzą jak).

@pabien: nie ma problemów obecnie z R, wiele razy płaciłem w ostatnich miesiącach w Wietnamie.
 Profil Relacje PM off
pabien lubi ten post.

#51 PostWysłany: 13 Sty 2026 22:36 
Awatar użytkownika

złoty
no sorry, właśnie wróciłem z Tajlandii z 2 tygodniowego pobytu i jakoś nie pamiętam masowej płatności qr kodami szczególnie w knajpkach, za to widziałem czasami napisy cash only i w miejscach turystycznych budki z wymianą walut co 100 metrów
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 13 Sty 2026 22:57 

HON fly4free
Cash only jest to tylko info dla turystów.
QR jest dostępny wszędzie w 99,99% miejsc, od knajp, przez babcie z ulicznymi straganami, po wszelkie win/graby itp. i praktycznie wszyscy lokalsi w tej formie płacą na co dzień najczęściej.
 Profil Relacje PM off
szpaczny lubi ten post.

#53 PostWysłany: 14 Sty 2026 04:06 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 257
Kilometry: 538 600
Krajów: 80 / 37.4%
kostek966 napisał(a):
Wietnam to nie Skandynawia, a qr kody nie są tak popularne jak w Chinach czy nawet w Tajlandii, gdzie widziałem że używali sporadycznie, w Wietnamie sobie jakoś nie przypominam żebym wiedział płatności qr kodami, a zważywszy, że jesteśmy na f4free to prawie 5% na wymianie waluty na dongi jest przynajmniej dla mnie nie do pogardzenia

Jako lokales muszę zaprzeczyć. Zdecydowana większość transakcji, nawet za drobne zakupy, odbywa się od kilku lat głównie z użyciem kodów QR. W dużych miastach to standard, wiadomo, ale na prowincji chyba też mi się nie zdarzyło, żebym nie dostał kodu do zeskanowania jak poprosiłem.

p.

PS. Na marginesie, kody QR opanowały Wietnam tak bardzo, że płaci się tu w ten sposób również za takie dobra jak bilety lotnicze (czym nieświadomy pasażer pozbawia się prawa do chargebacku na przyklad).
3 ludzi lubi ten post.

#54 PostWysłany: 19 Lut 2026 14:13 
Awatar użytkownika

ACB - Visa Revolut bez prowizji, MasterCard Revolut z prowizją
KienLongBank - Visa Revolut bez prowizji
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 21 Lut 2026 00:06 

Byłem w Wietnamie miesiąc (styczeń) i potwierdzam, kody QR są wszędzie. Aż żałuję, że nie ogarnąłem jak z tego korzystać.
Faktycznie w wielu miejscach doliczają prowizję za płatność kartą (w tym w Sajgonie i Hanoi - nie podzielam doświadczenia innego forumowicza, który pisał, że w dużych miastach się rzadko zdarza) -> ale Revolut działa bez problemu. Z tym że limit na darmowe wypłaty szybko się kończy (przy dwóch osobach), warto o tym pamiętać, bo Revolut dolicza swoją prowizję.

Kilka banków nie miało prowizji przy wypłacie z bankomatu. Z własnego doświadczenia były to: OCB Bank, VP Bank oraz Vietbank (uwaga! nie Vietinbank! Vietbanków jest dość mało (widziałem je chyba tylko w Hoi An), ale są, i żadnej prowizji mi nie doliczali).
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 21 Lut 2026 11:46 

Skoro kody QR są wszędzie to posłuchałem rady i podpiąłem kartę Revolut do VNPAY - może się przyda :)
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 21 Lut 2026 12:38 

Swoją drogą, jak leciałem samolotem z Da Nang do Ha Noi, to obok mnie siedział gość, który pracował w VNPay. Opowiadał mi, że lata po Wietnamie i zajmuje się wdrożeniami tego systemu w różnych miejscach. :D
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 21 Lut 2026 13:20 
Awatar użytkownika

HON fly4free
Mi się nie udało skorzystać z VNPay z podpiętą kartą, obsługa też mi powiedziała: sorri nie da się, choć internet mówi że można
Ponoć Moreta Pay działa z zagranicznymi kartami, ale problem z nią jest taki, że jest droga.

Natomiast generalnie w Wietnamie nie ma wiekszych problemów z posługiwaniem się gotówką, choć małe punkty gastronomiczne mogą nie mieć reszty z dużych nominałów
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 21 Lut 2026 14:38 
Awatar użytkownika

złoty
@pabien, gotówka w Wietnamie ?, przecież to takie niewygodne?, sorry nie mogłem się powstrzymać ;) (szczególnie, że z tymi qr kodami coś mnie tam przez miesiąc ominęło)
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 21 Lut 2026 19:50 
Awatar użytkownika

HON fly4free
QR kody są dużo bardziej wygodne, ale jeśli nie działają lub są drogie, pozostaje alternatywne rozwiązanie. Próbowałem.

Pewnie mogłem jakoś doładować portfel VNPay i tak płacić, ale byłem za krótko, a także aplikacja nie chciałem współpracować z moim wietnamskim numerem

W Kambo prawie wyłącznie używałem kodów, bo to się opłacało (w miarę), w Laosie w ogóle bo są za drogie

Nie ma tu ani sprzeczności ani niekonsekwencji
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 63 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość