Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Autobusy
#1 PostWysłany: 21 Lut 2025 18:18 

Komunikacja autobusowa międzymiastowa działa całkiem sprawnie. Można dojechać praktycznie wszędzie, co najwyżej na lokalnych, bocznych trasach będzie gorszy i dużo wolniejszy pojazd.
Korzystałem kilka razy z Green Line, mogę polecić. Busy wygodne, punktualne odjazdy, przyjazdy w miarę, ale to raczej kwestia jakości dróg i ich zatłoczenia. Na pokładzie ac, woda, raz była przekąska. W Dhace mają swoje dworce, w innych miejscowościach busy ruszały sprzed ich punktów sprzedaży (zawsze były z poczekalnią i łazienką). Mają swoją www ze sprzedażą biletów ale nie korzystałem, gdyż czasami ciężko było mi zlokalizować tzw boarding point, który trzeba wybrać.
Chyba wszyscy więksi przewoźnicy mają swoje biura, gdzie można kupić bilety. Jednak np w Cox's Bazaar główny dworzec jest nieco poza centrum (kilka minut jazdy rikszą), więc jak ktoś nie chce tracić czasu to na głównej ulicy są bardzo liczni pośrednicy sprzedający te same przejazdy plus przeloty i różne wycieczki.
Kilka razy jechałem też jakimiś lokalnymi przewoźnikami, typowy południowoazjatycki transport, powolny, zatłoczony ale dowozi do celu.
Ostatnie kilka kilometrów zawsze można dojechać wszechobecną rikszą.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
 Temat postu: Re: Autobusy
#2 PostWysłany: 09 Lis 2025 19:22 

niebieski
Ja jechałem autobusem Green Line z Dhaki do Cox s Bazar.
Choć w mieście mają wiele biur/punktów sprzedaży, to na tej trasie autobusy startują z "dworca" Arambagh.
Nie jest to dworzec a raczej ulica, na której znajduje się wiele counterów/punktow sprzedazy różnych firm i spod tych biur startują autobusy tych firm. Każdy riksiarz wie, gdzie to jest.
Na trasie Dhaka - Cox s autobusy Green Line odjeżdżają w godzinach ok 22-23.30.
Są różne rodzaje autobusów: economy 1500 taka, business 2000 taka, double decker 2200 taka ($18) i sleeper 2500 taka.
Ja jechałem double deckerem i w tej części "na piętrze" było trochę wolnych miejsc. Autobusy Green Line są bowiem jak na warunki lokalne dość drogie.
Czas przejazdu 8 godzin, zatrzymuje się tylko 2 razy na trasie na toaletę, nie obsługuje żadnych innych miast po drodze.

Z powrotem za namową jednej osoby, która poradziła mi, że nie ma potrzeby jeździć Green Line, inne tańsze też są ok, wracałem sleeperem firmy Asia Air Con za 1500 taka. W tej samej cenie jest też np. Green Saint Martin s Czas przejazdu ok 10 godzin, zatrzymuje się w 2-3 miastach po drodze.

Tak jak wspomniał przedmówca, są też dużo bardziej lokalne zatłoczone autobusy. Takim próbowałem się dostać z Cox s do Bandarban 250 taka 3,5 godziny.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość