Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: samodzielny transport
#1 PostWysłany: 06 Sty 2024 18:07 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
czy ktoś z Was ma doświadczenia w samodzielnym poruszaniu się między miastami? Najbardziej popularne trasy:
lotnisko Paro – Thimphu (65 km/ 1.5 hrs)
Thimphu – Punakha (77 km/2hrs)
Punakha – Paro (142 km/3 hrs)
Paro do Taktsang (Tiger’s Nest)

Czy funkcjonuje tam w miarę sprawny i częsty transport, żeby samemu to ogarnąć? na jakimś indyjskim forum znalazłam, że taxi np. z lotniska do Thimphu to koszt ok 1000 INR, więc przyzwoicie. Pytanie czy dla Europejczyka też są takie ceny :D

Od Gaudiego po Wieżę Eiffla 🌆 ✨ Loty do kilku europejskich miast w terminach z weekendem od 143 PLN 😎☕ Od Gaudiego po Wieżę Eiffla 🌆 ✨ Loty do kilku europejskich miast w terminach z weekendem od 143 PLN 😎☕
Egzotyka i tropiki w listopadzie 🌴✈️ Loty i 10 nocy w 3* hotelu za 3735 PLN 🌞🌿 Egzotyka i tropiki w listopadzie 🌴✈️ Loty i 10 nocy w 3* hotelu za 3735 PLN 🌞🌿
#2 PostWysłany: 06 Sty 2024 19:04 
Awatar użytkownika

Loty: 1051
Kilometry: 2 320 863
Krajów: 147 / 71.0%
HON fly4free
No ale jak chcesz się urwać od przewodnika i wjechać bez kupionego pakietu?
W Thimphu widziałem sporo busów na dworcu, ale turysta raczej nie wsiądzie.
Zeus lubi ten post.

#3 PostWysłany: 06 Sty 2024 20:45 

Loty: 547
Kilometry: 1 233 345
Krajów: 131 / 63.3%
złoty
Pakiety nie są już obowiązkowe;) można samodzielnie podróżować. Teraz jest opłata SDF 100usd/dzień
puhacz lubi ten post.

#4 PostWysłany: 12 Cze 2025 21:03 

Loty: 551
Kilometry: 729 793
Krajów: 67 / 32.4%
niebieski
Samodzielnie nie polecam, potem do wielu miejsc może się okazać że nie wejdziesz bo będą się pytali o twojego przewodnika. Wyczytałem że czasami da sie czaić pod punktem z biletami i poprosic jakiegoś innego przewodnika zeby się "odbił" razem z tobą w kasie biletowej. Ale to jakiś dodatkowy mały stres moim zdaniem niepotrzebny. Przewodnik z kierowcą (2 oobnych ludzi) i auto typu SUV wynajęte przez mnie na 3 dni kosztowało mnie 5000 Ngultrum czyli jakieś 220zł na dobę (wozili nas od rana do wieczora według ustalonej przez mnie wcześniej trasy) jak dla mnie to śmieszne pieniądze. Jesli komuś nie wydają się śmieszne jak na ten kierunek to radziłbym zrewidowac plan wyjazdu bo się można zdziwić ile potrafią kasowac biura za pakietowe wycieczki :)
 Profil Relacje PM off
DMW lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 07 Kwi 2026 09:27 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 268
Kilometry: 582 515
Krajów: 84 / 40.6%
maxima napisał(a):
Pakiety nie są już obowiązkowe;) można samodzielnie podróżować. Teraz jest opłata SDF 100usd/dzień

Jestem świeżo po powrocie i potwierdzam - można samodzielnie a opłata to obecnie 100 USD/noc (do końca br.). Z tym samodzielnym podróżowaniem trzeba jednak zrobić dużą gwiazdkę, bo system na miejscu w praktyce uniemożliwia zwiedzenie jakiejkolwiek świątyni-twierdzy (tzw. dzongi) czy wejścia na szlaki, bez człowieka z licencją, który się odmelduje ochronie na bramce. Jest to sprawdzane bardzo rygorystycznie i trudno mi sobie wyobrazić, żeby przewodnik wprowadził jakiegoś randoma czekającego na okazję, co zostało zasugerowane w jednym z powyższych postów.

Pomiędzy miastami nie podrożowalem ale skorzystałem z podmiejskiego busika z centrum Thimphu na obrzeża, gdzie był mój nocleg. Generalnie da się. Mój pobyt miał mniej więcje proporcję 50-60% z przewodnikiem (chętnie go polecę, jeśli ktoś szuka) a pozostały czas solo. O wizę aplikowałem samodzielnie, przez rzadową stronę.

Koszty dostania się do Bhutanu są porąbane (wiza i SDF to tak naprawdę dopiero początek wydatków) ale skusiłem się, bo wiem, że taniej dla mnie już nie będzie (loty spod nosa i obniżone SDF).

p.
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 09 Kwi 2026 10:01 

właśnie wróciłem z Bhutanu z 6 dniowej wycieczki motocyklowej organizowanej przez agencję z Indii. Jechaliśmy z Puenthsholing na granicy z Indiami. Poruszanie się po Puenthsholing bez problemu, ale zaraz za miastem w stronę Thimphu są posterunki sprawdzające i tu nie ma możliwości przejechania bez przewodnika i pozwoleń. W Thimphu i Paro można się poruszać bez przewodnika i z tego co wiem to są jedyne miejsca w Bhutanie. Na drodze do Phunaka i Phobjikha nie ma aktywnych checkpoint, ale będzie problem z wejściem do klasztorów i dzonków.
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 09 Kwi 2026 10:49 
Moderator forum
Awatar użytkownika

Loty: 268
Kilometry: 582 515
Krajów: 84 / 40.6%
@andrews4 a to nie jest tak, że ta kontrola na wyjeździe z Phuntsholing jest kontrolą wyłacznie tego, czy nie opuszcza się stref zwolnionych z SDF (bodajże cztery przygraniczne miasteczka) bez opłaconego SDF? Słyszałem, że wtedy można się poruszć po tym przygranicznym obszarze właśnie najdalej do posterunku. Ale z Bhutanem to nie można wykluczyć, że to jednak bardziej restrykcyjna kontrola niż tylko dotycząca opłaty ?

p.

#8 PostWysłany: 09 Kwi 2026 20:26 

mnie sprawdzali oprócz wizy (eVizę dostaniesz jak opłacisz SDF) pozwolenie na przejazd motocyklem a przewodnik przedstawił listę grupy. Nie znam do końca zasad przebywania tylko w tych 4 przygranicznych miasteczkach.
 Profil Relacje PM off
puhacz lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 8 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość