Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 03 Kwi 2023 18:18 

Czy ktoś się orientuje, czy w epoce pocovidowej jezdzi cokolwiek z Miri do Bandar Seri Begawan?
Było regularne połączenie ale zostało zawieszone przez covid i jeszcze go nie wznowiono.

Ciężko znaleźć jakiekolwiek info, czy jeździ jakiś prywatny transport, albo czy można na własną rękę przejść przez granice i złapać coś po brunejskiej stronie.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta Wakacje w Alicante za 1083 PLN ⛱️🌊👣 Loty z weekendem i 2 noce w centrum miasta
Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN Bułgaria z all inclusive na wakacje 🌊☀️ 7 dni w 4* hotelu w Słonecznym Brzegu za 2599 PLN
#2 PostWysłany: 03 Kwi 2023 21:59 

złoty
Znalazlem taki opis aktualnej sytuacji.
https://asocialnomad.com/brunei/brunei-to-miri/
Wygląda wiarygodnie. Wygląda z tego, że można przejść przez granicę. Co prawda opis jest w drugą stronę, ale można odwrócić. Jeżeli będziecie jechać z Miri, to mielibyście o tyle prościej, że w Miri łatwo złapiecie Graba, który zawiezie Was za pewnie niewielkie pieniądze do przejścia granicznego na malezyjską stronę. Potem krytyczny odcinek z granicy do Kuala Belait powinno dać się łatwo pokonać stopem. Ludzie są tam super życzliwi, a z drugiej strony samochodoza gorsza niż w Polsce, więc warunki do łapania stopa są dobre :-)
 Profil Relacje PM off
jaszon uważa post za pomocny.

#3 PostWysłany: 04 Kwi 2023 05:47 

złoty
Indonezyjski przewoźnik autobusowy DAMRI operuje autobusy na trasie Pontianak ↔ Bandar Seri Begawan.
Autobusy przejeżdżają przez Miri. Możesz spróbować się z nimi skontaktować i spytać czy można się zabrać na odcinku Miri→Brunei.

https://www.instagram.com/p/Co9mDBLLfFt/?img_index=2

To chyba jedna opcja na tą chwilę. Inaczej grab na granice + łapanie stopa.
 Profil Relacje PM off
meczko uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 04 Kwi 2023 19:01 
Awatar użytkownika

Loty: 286
Kilometry: 517 749
Krajów: 62 / 30.0%
srebrny
To i tak były busy tylko pod turystów. Na 8 osób, które jechały w jedną i drugą stronę, wszyscy byli spoza Malezji.
Jak spytałem potem czym jeżdżą lokalsi, to mówili mi o carsharingu. Znalazłem teraz w necie kilka takich apek, ale nie chcę polecać, bo nie próbowałem samemu. Grab chyba też ma taką opcję.

Jazda z Brunei do Miri na imprezy i zakupy, czy w drugą stronę na jakieś zwiedzanie to bardzo popularna rzecz. Tak jak mówi też @meczko to stop w Brunei świetnie działa. Sami nawet proponują jak się idzie, nie trzeba łapać. A przynajmniej było tak do pandemii.

Relacja Brunei, Singapur, Malezja
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.
marcino123 uważa post za pomocny.

#5 PostWysłany: 04 Kwi 2023 20:24 

złoty
To nieistniejące już połączenie niekoniecznie było tylko pod turystów - jak jechałem nim w ostatnim roku przed pandemią, to mialem wrażenie, że raczej pod imigrantów/gastarbaiterów (Indonezyjczyków, Filipińczyków, Nepalczyków itd.) nie mających samochodu. Miejscowi raczej wszyscy albo prawie wszyscy mają samochody i są mocno od nich uzależnieni w codziennym funkcjonowaniu.
O stopie napisałem na podstawie własnego doświadczenia. Zwiedzając sobie Brunei mieliśmy w jednym miejscu kawałek do przejścia wzdłuż drogi, może z 1 km. Uszliśmy może ze 100 m i zaoferował nam podwózkę kierowca jadący w przeciwnym kierunku, który specjalnie nawrócił i jeszcze pojechał dla nas kilka km w bok od swojej trasy.
Podejrzewam tylko, że może być gorzej z łapaniem stopa w celu przejazdu przez samą granicę, bo to jednak dla biorącego pasażerów pewne ryzyko trafienia na kogoś chcącego coś przemycić, a wszędzie straszą karą śmierci za przemyt narkotyków. Ale po przekroczeniu granicy pieszo złapanie stopa zaraz za przejściem nie powinno być żadnym problemem.
 Profil Relacje PM off
wasil10 lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#6 PostWysłany: 22 Gru 2023 00:36 

niebieski
Ja jechałem w maju '23 Miri - BSB. Z Miri Grabem na granicę (trzeba w Grabie wpisać Sungai Tujuh), przechodzi się pieszo podchodząc do okienka tak jakby się było samochodem :D Potem do strony Bruneiskiej idzie się dość spory kawałek, co może być męczące szczególnie w upale i z bagażami. Akurat jak my byliśmy to ruch na granic był niewielki, łapanie stopa idąc do strony Bruneiskiej nic nie dawało. Za to już po przejściu granicy bez problemu udało się zatrzymać jeden z wyjeżdżających samochodów, który zawiózł nas do centrum handlowego w Kuala Belait. Podejrzewam, że złapanie stopa stamtąd lub z granicy do stolicy nie byłoby trudne, ale my chcieliśmy jeszcze zobaczyć pomnik miliardowej baryłki ropy opchniętej przez to państewko. Znajduje się on w miejscowości Seria i żeby się tam dostać, złapaliśmy stopa (ok. 10min czekania przy dużym ruchu), który jak się później okazało... kosztował nas 50 BND :o na 3 osoby, ale i tak sporo jak na 20km. Cóż, widocznie nie wszyscy miejscowi są zaznajomieni z terminem autostop, a nawiasem mówiąc to ten pomnik baryłki też dla wszystkich miejscowych, z którymi rozmawialiśmy był czymś, o czym dowiedzieli się od nas. Aczkolwiek jest to jakaś atrakcja, o czym świadczył tłum chińskich turystów jaki wysypał się tam z autobusu. Z pomnika do centrum Serii dojechaliśmy stopem (tym razem bezpłatnie), czas oczekiwania ok. 5min. W centrum Serii jest jakiś pasaż handlowy i bardzo zaniedbany malutki budynek dworca autobusowego, z którego odjeżdżają rozpadające się autobusiki w kierunku stolicy. Tanio, ale jedzie przez wszystkie wioski wzdłuż wybrzeża, a nie autostradą, przez co podróż Seria - BSB zajęła ok. 2h.

Nie polecam nikomu popełniać tego błędu co my tzn. nie wynająć auta np. w Kuala Belait po przejściu granicy. Ceny były dość niskie, ale dostępnosć aut też, szukając dzień przed nie było już żadnych wolnych. Jednak chodzenie z plecakami w takim upale żeby coś zwiedzić lub gdzieś ustawić na stopa jest mega męczące. Jeśli ktoś chce zobaczyć tylko stolicę i nic więcej, to myślę że stopem da radę, aczkolwiek nawet w samej stolicy jest sporo chodzenia, a chodniki często nie istnieją. Jakaś komunikacja miejska niby jest, ale nie korzystałem i generalnie autobus to był raczej rzadki widok tam.
naimad lubi ten post.
samaki9 uważa post za pomocny.

#7 PostWysłany: 27 Mar 2025 17:30 

Loty: 139
Kilometry: 227 786
Krajów: 38 / 18.4%
złoty
Czy ktoś ma jakiś update? Czy pojawiło się jakieś połączenie z Miri do Bander Seri Begawan?

Z tych ciekawszych zaliczone: Mikronezja, Syria, Liban, Izrael, Kosowo, Laponia, Hawaje, Kazachstan, Guam, Wietnam, Filipiny, Svalbard
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 30 Mar 2025 23:46 
Awatar użytkownika

Loty: 87
Kilometry: 283 616
Odpowiedź hotelu na takie samo pytanie:

Cytuj:
Unfortunately public buses only operates till 5PM.

Rozmawiałem też z prywatnym kierowcą i wygląda to mniej więcej tak:

Prywatny kierowca może odebrać z granicy za ok. 110 S$.
Powrót może zrealizować do samego lotniska za ok. 130 S$.

Jeśli dobrze zrozumiałem to nie mogą przewozić turystów z Malezji, ale mogą ich wywozić do Malezji.
Na pytanie o cenę odpowiedź, że są to ceny stałe narzucone przez korporację.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 31 Mar 2025 03:24 
Awatar użytkownika

Loty: 6
Kilometry: 7 734
Krajów: 32 / 15.5%
platynowy
Jak ktos musi bo się udusi, koniecznie do Brunei :-), to może nie z Miri, ale Kota Kinabalu, jest taniej i sprawniej w narodowym brunejskim... na pewno taniej niz te taxi za ponad $100 OW i znacznie szybciej i sprawniej, bez meczcego wielogodzinnego przejazdu. Chyba ze overland ma byc korzyścią sama w sobie.
Rejestrowany w cenie. Właściwie stala cena w calym kalendarzu, kilka dni w kazdym tygodniu. RT taniej niz taxi OW

Image
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.

#10 PostWysłany: 31 Mar 2025 19:29 
Awatar użytkownika

kubaziem88 napisał(a):
Odpowiedź hotelu na takie samo pytanie:

Cytuj:
Unfortunately public buses only operates till 5PM.

Rozmawiałem też z prywatnym kierowcą i wygląda to mniej więcej tak:

Prywatny kierowca może odebrać z granicy za ok. 110 S$.
Powrót może zrealizować do samego lotniska za ok. 130 S$.

Jeśli dobrze zrozumiałem to nie mogą przewozić turystów z Malezji, ale mogą ich wywozić do Malezji.
Na pytanie o cenę odpowiedź, że są to ceny stałe narzucone przez korporację.

Pisząc korporację miał na myśli prawdopodobnie aplikację dart.

Znalazłem jeszcze ciekawy artykuł: https://asocialnomad.com/brunei/brunei-to-miri/

Cytuj:
In November 2024 there are now direct buses running again (hurray) from Brunei to Miri. There are buses available from MHS Express and also from DAMRI. And there are also transfers as provided by Pauline and Mr Lau (see details below).

Według strony redbus.id z Brunei do Miri kursują autobusy we wtorki, czwartki i soboty - cena ok. 60 zł. Dostępne terminy tylko na najbliższe dwa tygodnie. Mam nadzieję, że później wskoczą następne.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Sty 2026 00:30 
Awatar użytkownika

Loty: 252
Kilometry: 357 872
Krajów: 54 / 26.1%
platynowy
Podbijam temat. Czy ktoś się orientuje w autobusach/połączeniach BSB-Miri nie za miliony monet (taksówki za 80 dolców i tego typu sprawy zdecydowanie odpadają) i tak, żeby się dało wyjechać jakoś bardziej po południu (tak, aby do południa jeszcze zwiedzać stolicę Brunei)? Szukam sposobu, jak to ogarnąć - easybook mi niestety tego nie znajduje. Albo jakiś autobus (publiczny :D ) chociaż do Kuala Belait i stamtąd np taksówka/stop [Dart pokazuje mi 14 BND z Kuala Belait do granicy]? Po malezyjskiej stronie da się znaleźć Graba za ok. 30-35 MYR (z granicy do Miri).

Czy tego typu opcja lądowa ma w ogóle sens, uwzględniając, że najpewniej przyjadę do BSB poprzedniego dnia ok. 16.00 (autobusem z KK)? Alternatywnie zostaje wieczorny wylot z BWN do BKI (Royal Brunei) za ok. 280 zł i potem (rano) BKI-MYY (Air Asia) za ok. 40 zł.

edit: na tej stronce (https://asocialnomad.com/brunei/brunei- ... ri-in-2025) piszą, żeby zrobić to w miarę wcześnie - i że autobus Damri przestał jeździć

https://www.facebook.com/zamiedzaidalej
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 02 Lut 2026 19:04 
Awatar użytkownika

Napisz na whatsApp +673 733 6377

Mieliśmy od nich prywatną wycieczkę po BSB z odbiorem i powrotem pod hotel w Miri. Świetny kontakt i kierowca. Codziennie kursuje. W drodze powrotnej odebrał jedną osobę, która jechała do Miri.
 Profil Relacje PM off
Szymon2020 lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 12 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość