Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 29 Sie 2013 10:58 

srebrny
Powoli zaczynam planować swoją przyszłoroczną podróż po Azji Pd.-Wsch. i wygląda na to, że będę musiał się dostać z Kota Bharu do Singapuru/Johor Bahru. Jako że cena połączenia lotniczego na tym odcinku nie spełnia moich oczekiwań ;) pomyślałem, żeby ten fragment podróży przebyć koleją. W końcu nie samym lataniem człowiek żyje :) Myślę, że ciekawa alternatywa dla samolotu, trasa ponoć jest dość atrakcyjna widokowo, tylko... jest jedno ale, które mnie trochę przeraża... czas podróży między Kota Bharu a Johor Bahru to ponad 17 godzin, a na dodatek przyjazd do Johor Bahru też o takiej średniej porze - 23:23. I teraz pytanie do wszystkich, którzy mieli okazję tę trasę przebyć - czy warto? Czy da się usiedzieć tyle godzin w pociągu? A może wysiąść gdzieś po drodze, przespać się i z rana ruszyć w dalszą część podróży?
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#2 PostWysłany: 29 Sie 2013 12:43 

To oczywiście kwestia subiektywna, ale moim zdaniem nie warto.

Ja jechałem tylko część tej trasy (między Taman Negara a Kota Bharu), zachęcony opisem z przewodnika LP i recenzjami w necie. I byłem rozczarowany. Widoki jak dla mnie były średnio atrakcyjne (zdecydowanie bardziej podobało mi się samodzielne chodzenie po dżungli). Sama podróż męcząca i długa - szczególnie że pociąg się spóźnił z godzinę, a sama stacja końcowa jest jeszcze kilka km od Kota Bharu.

Jak już miałbym jechać pociągiem, to na pewno z przerwą. A może część tej trasy zrobisz autobusem? Powinno być szybciej (choć na wschodnim wybrzeżu Malezji nie ma tak dobrych dróg jak na zachodnim).

#3 PostWysłany: 29 Sie 2013 12:55 

Loty: 50
Kilometry: 56 708
Krajów: 8 / 3.9%
niebieski
jakie są te oczekiwania cenowe?
http://www.fireflyz.com.my/ KBR-SZB + SZB-JHB (tak, wiem przesiadka) z 30 dniowym wyprzedzeniem to koszt 2*49 RM z bagażem rejestrowanym w cenie...
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:37 

srebrny
@piowor, Firefly już sprawdzałem i mają nawet bezpośrednie połączenie KBR-JHB, ale na terminy które mnie interesują akurat powyżej 200 RM, a Twoja propozycja też nie bardzo, bo na moje terminy jak na złość KBR-SZB za 99 RM, więc sumarycznie by wyszło 148 RM (no i przesiadka).
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 29 Sie 2013 13:39 
Awatar użytkownika

Loty: 128
Kilometry: 216 022
Krajów: 26 / 12.6%
Jechałem pociągiem na trasie Singapur - KL i z powrotem więc nie mogę się wypowiedzieć co do wszystkich szczegółów Twojej trasy. Mogę jedynie potwierdzić, iż podróże tymi pociągami to trochę męcząca sprawa: albo ze względu na godziny przyjazdów/odjazdów, albo usytuowanie dworców (pamiętaj choćby o Singapurze gdzie tamtejszy dworzec leży na granicy z Malezją i czeka Cię jeszcze spora droga i konkretny wydatek żeby dostać się do centrum). Może jeszcze dodam, że wagony to mają mocno wysłużone (ale może mi się takie trafiały). Co do kosztów to już dostałeś fajnego linka do ciekawej oferty.

#6 PostWysłany: 29 Sie 2013 14:25 

srebrny
To już nie chodzi o same koszty (chociaż jakby przelot kosztował do 100 RM to być może bym wybrał jednak samolot), ale o fakt pooglądania kraju z dołu, a nie tylko z góry ;) Z moich wstępnych planów wynika, że podczas mojego tour po Azji będę miał co najmniej 14 odcinków przebytych samolotem, więc pociąg byłby jakąś odmianą. Ale też nie chcę, żeby ta odmiana była męczarnią, z uwagi zarówno na czas podróży jak i faktycznie godziny przyjazdów/odjazdów. Dlatego wiec pomysł zrobienia stopu gdzieś na trasie i wyruszenia wypoczętym w dalsza drogę, tak żeby być na miejscu o normalnej porze. Problem w tym, że nie ma żadnego ciekawego miejsca na ten przystanek...

@Tadex71, dzięki za info. Jakoś poprzednio przeoczyłem Twój post. Co do zrobienia części trasy autobusem - jest to jakaś myśl, choćby na samo urozmaicenie podróży. Póki co, na szybko, na myśl przychodzi mi tylko autobus Kota Bharu/Kuala Besut (bez znaczenia, bo będę wracał z Perhentian Islands)-Kuantan, a później Kuantan-Singapur samolotem, ew. całość trasy autobusem, ale w tym drugim przypadku chyba już bym wolał pociąg z przerwą, niż 700 km w autobusie.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:11 

Loty: 20
Kilometry: 67 605
Krajów: 8 / 3.9%
niebieski
jechalam jungle train w maju zeszlego roku na trasie Singapur - Tanah Merah, podroz trwala ok. 12 godz + 2 godz opoznienia. Juz nie jechalabym drugi raz. Pociagi jak u nas nocne, z tym, ze nie kuszetki ale ciag lozek po obudwu stronach, skryty za parawanami. Potwornie trzesie. Wiekszosc drogi jechalismy w nocy wiec zero widokow. Z powrotem wzielismy samolot z Kota Baru, pol roku wczesniej placilam £7 za osobe. Ogolnie podroz tym pociagiem byla duzym rozczarowaniem.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 29 Sie 2013 15:42 

srebrny
aviel napisał(a):
jechalam jungle train w maju zeszlego roku na trasie Singapur - Tanah Merah, podroz trwala ok. 12 godz + 2 godz opoznienia. Juz nie jechalabym drugi raz. Pociagi jak u nas nocne, z tym, ze nie kuszetki ale ciag lozek po obudwu stronach, skryty za parawanami. Potwornie trzesie. Wiekszosc drogi jechalismy w nocy wiec zero widokow. Z powrotem wzielismy samolot z Kota Baru, pol roku wczesniej placilam £7 za osobe. Ogolnie podroz tym pociagiem byla duzym rozczarowaniem.

No właśnie ja nie biorę pod uwagę nocnego z uwagi na brak widoków, ale powoli skłaniam się ku odpuszczeniu sobie tego pomysłu z pociągiem... za dużo głosów 'przeciw' :) Wprawdzie seat61.com wypowiada się w samych superlatywach o tej trasie, ale jest to strona pasjonata podróży koleją, więc to zrozumiałe :)
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 29 Sie 2013 19:32 

No dokładnie, ja też na podstawie seat61 się na ten pociąg nakręciłem - wręcz dopasowałem do niego plan wycieczki :) I spotkało mnie spore rozczarowanie. Choć z drugiej strony - może jakbym nie miał nakręconych oczekiwań, to nie byłoby tak źle. A tak to byłem wkurzony przede wszystkim ze względu na stracony bezproduktywnie czas - jednak autobusy jeżdżą szybciej i choć może nie przez dżunglę to widoki też są ciekawe.

#10 PostWysłany: 29 Sie 2013 21:36 

srebrny
Pomyślę więc coś o tym autobusie (tylko jeszcze muszę jakąś sensowną trasę opracować), albo faktycznie zapakuję się na samolot KBR-SZB-JHB, jeżeli niczego ciekawszego nie znajdę.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 05 Paź 2013 14:32 

czy połączenie z Singapouru do Kuala Lumpu jest jakieś dobre i tanie? orientuje się jak to mniej więcej wygląda?
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 06 Paź 2013 02:11 

srebrny
justunia1 napisał(a):
czy połączenie z Singapouru do Kuala Lumpur jest jakieś dobre i tanie? orientuje się jak to mniej więcej wygląda?

Jeżeli zależy Ci na cenie, to rozważ podróż nie z Singapuru, a ze znajdującego się po stronie malezyjskiej Johor Bahru. Powinno wyjść dużo taniej. Ewentualnie autobusy. Samoloty z Johor Bahru do KL w sumie też są tanie.
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 30 Sie 2017 12:01 

Wiecie czy można kupić online kuszetki na trasie Johr Bahru- Kl ? Sama widzę możliwość zakupu zwykłych miejsc siedzących, a zależy mi na możliwości przespania się po drodze,a jako,że planuję odcinek ten pokonać w piątkowy wieczór, nie chciałabym ryzykować zakupu biletów na miejscu bo zwyczajnie obawiam się że miejscówki do spania będą wyprzedane.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Sie 2017 12:26 

niebieski
Nie wydaje mi się. Jechałem ostatnio na tej trasie nocnym pociągiem i w ogóle nie było kuszetek. Trzeba jechać z przesiadką w Gemas, a pociąg relacji Gemas-Johor Bahru to standard naszych podmiejskich sprzed dotacji unijnych. Nie polecam.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość