Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 14 Kwi 2015 15:55 

czyli moją taryfa podobna w cenie + masz drivera z językiem miejscowym i dużą szafę w bagażniku,
ale nie tylko cena się liczy - skuter to mega opcja na Azję, polecam Royal Enfield i podróż przez Indie
 Profil Relacje PM off  

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#42 PostWysłany: 14 Kwi 2015 18:00 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Dp Royala juz przymierzalem sie ale cena nie do przeskoczenia.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 21 Gru 2015 15:00 

Aktualne info nt busow:
Na trasie Matara - Colombo kursuja co 15 min (bus nr 02), koszt na cala trase ok 250 Rupi (nie jechalismy calej na raz tylko odcinkami)

Ponadto miedzy Matara a Galle kursuje bus nr 350, tez co ok 15 min. Koszt calej trasy to 100 Rp, a z Mirissy do Galle 54 Rp.

Tangalle do Matara busy co ok 20-30 min, koszt 60 Rp.

Ponadto jezdza tez czerwone rzadowe busy i maja podobne ceny. One sa jednak gorzej oznaczone (najcześciej tylko w miejscowym jezyku), dlatego najlepiej pytac kierowce/konduktora czy jedzie tam gdzie my :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
3 ludzi uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 04 Mar 2016 00:11 

Loty: 15
Kilometry: 50 989
Krajów: 10 / 4.8%
hej, będziemy podróżowali trasportem publicznym i chciałabym bezpośrednio z lotniska jechać do Dambulli lub innego miasteczka, z którego najlepiej dostać się na Sigiriyę i zastanawiam się czy możliwy jest w ogóle taki dojazd, żeby nie jechac do Colombo - patrząc na mapę, linie kolejowe krzyżują się w miejscowości Ragama - czy tam można się przesiąść i jechać dalej na północ? :)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 04 Mar 2016 16:27 

czy ktoś pomoże? jak dojechać z Tissamaharamy do Matary lub z Tissamaharamy do Colombo ? Wiem,że z Matary jedzie pociąg oraz bus do Colombo.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 11 Mar 2016 10:44 

ineskeywest napisał(a):
hej, będziemy podróżowali trasportem publicznym i chciałabym bezpośrednio z lotniska jechać do Dambulli lub innego miasteczka, z którego najlepiej dostać się na Sigiriyę i zastanawiam się czy możliwy jest w ogóle taki dojazd, żeby nie jechac do Colombo - patrząc na mapę, linie kolejowe krzyżują się w miejscowości Ragama - czy tam można się przesiąść i jechać dalej na północ? :)

Co do pociągów - sprawdź na stronie http://eservices.railway.gov.lk/schedul ... on?lang=en
Nie wiem o której przylatujecie, ale późniejsza pora dnia, tym niej pociągów. Myślę, że aby zdąrzyć tego samego dnia do Dambulla via pociąg, musielibyście wyjśc z lotniska o świcie.

W Ragama też, nie wszystkie pociągi będą się zatrzymywać.
Najbliżej lotniska jest stacja kolejowa Katunayake, ale wtedy trzeba jechać przez Colombo. Może z Gampaha coś pojedzie?
Z kolei z tego co pamiętam w Dambulla nie ma stacji kolejowej.

Za to autobusy jeżdżą często, aż do godzin wieczornych. Autobusem z lotniska jedzie się do Katunayake, tam przesiadka i dalej do Kurunegala, gdzie można się przesiąść na busa do Dambulla. Myślę, że podróż zajmie min. 7 h.

Najlepiej pytać miejscowych chętnie pomogą - jedynie tuk tukowcy (zwłaszcza na lotnisku) mogą twierdzić, że autobusem się nie da.
Powodzenia!
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 28 Kwi 2016 19:21 

Witam!
W marcu spędziliśmy z moim chłopakiem 2 tygodnie na Sri Lance. Pierwsze 7 dni zwiedzaliśmy całą wyspę z kierowcą. Bardzo gorąco polecam Rana - doświadczony, przesymaptyczny kierowca z ogromną wiedzą. Ran zajmuje się tą pracą od ponad 24 lat. Świetnie mówi po angielsku, jest bardzo elastyczny jeśli chodzi o program, zna mnóstwo hoteli/hosteli w przepięknych miejscach. Naprawdę polecam! Przez te 7 dni czuliśmy się bardzo bezpieczenie - Ran doskonale prowadzi, co jest dość ważne w takim kraju jak Sri Lanka, gdzie większość kierowców jeździ jak szalona. Poniżej szczegółowe dane. Jeśli macie jakieś dodatkowe pytania, śmiało można pisać kejtolina@yahoo.com
srilankan experience
ranjithalwis@ymail.com
Mobile no +94779941484
 Profil Relacje PM off  

#48 PostWysłany: 07 Paź 2019 19:04 

niebieski
cortezlodz napisał(a):
Garuda88 napisał(a):
Sorki, nie doczytałem :roll: . Niestety nie mam możliwości kupić dzień wcześniej. 26 lutego przylatuję do Colombo o 4:50, a o godz. 7 mam pociąg do Kandy, na który planuję zdążyć

Po wylądowaniu w Colombo od mniej więcej 5 rano co 30min jeżdżą autobusy (z pod lotniska) do Kandy - ok. 3h .. omijasz w ten sposób Negombo i Colombo.. w dodatku autobus kosztuje jakieś 250 lkr (z plecakiem)...

Wychodzisz z lotniska... omijasz jakieś trzydzieści tysięcy wołających do Ciebie tuk tukarzy, kierujesz się do wyjścia idziesz w lewo, i tam jest (umowny) postój autobusów. (jak zapytasz się ochrony na lotnisku to Cie pokierują).. (tuk tukarze) oczywiscie powiedzą, że tu nie ma żadnych autobusów..

Pozdro
Przemek

Czy ktoś wie, czy ww. informacje są aktualne? I o której są ostatnie kursy z lotniska do Kandy? Może jakiś rozkład?:)
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 24 Wrz 2024 17:45 
Awatar użytkownika

Loty: 39
Kilometry: 45 226
Krajów: 11 / 5.3%
niebieski
Ktoś aktualnie korzystał , ma kontakt do kierowcy z samochodem ? Ostatnie wpisy z przed kilku lat pewnie nie bardzo aktualne

#50 PostWysłany: 24 Wrz 2024 18:17 

złoty
@lendziro bo zadałeś pytanie nie w tym wątku. Zobacz:
sri-lanka-wypozyczenie-auta-kierowca,1084,60824&start=120
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
lendziro uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 24 Wrz 2024 20:28 
Awatar użytkownika

złoty
Bardzo dobrze działa Uber, można dojechać wszędzie i nie trzeba się wiązać planami czy datami
 Profil Relacje PM off
lendziro lubi ten post.
lendziro uważa post za pomocny.

#52 PostWysłany: 24 Wrz 2024 21:21 

złoty
No to się musiało coś mocno zmienić od lutego tego roku, bo jak byłem w lutym, to Uber i PickMe (miejscowy odpowiednik, bardziej rozpowszechniony) działały w Colombo i na wybrzeżu, na pół gwizdka w Kandy, ale w "Cultural Triangle" i górach w środku kraju (Nuwara Eliya, Haputale, Ella) już w ogóle nie.
PickMe przydawało się do ustalenia orientacyjnej ceny tuk-tuka przed targowaniem.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 24 Wrz 2024 23:22 
Awatar użytkownika

złoty
No trochę przesadziłem z tym wszędzie, myślałem o głównych miejscach turystycznych, szczególnie połączenie lotnisko wybrzeże
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 25 Wrz 2024 01:07 

złoty
Lotnisko, Colombo i zachodnie wybrzeże do Galle i pewnie kawałek dalej tak, ale w jakichś mniej uczęszczanych miejscach na południowym i wschodnim wybrzeżu to bym nie liczył.
Inna sprawa, że każdy guesthouse z miłą chęcią zorganizuje zaprzyjaźnionego kierowcę na następny fragment trasy.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 25 Wrz 2024 08:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Powiem tak: w styczniu/lutym tego roku korzystając z Ubera (Zip Intecity) przejechałam odcinki:
Colombo - Galle
Galle - Mirissa
Mirissa - Heel Oya (koło Ella)
Ella - Heel Oya
Nuwala Eliya - Kandy
Sigiriya - Kandy
Colombo - lotnisko

Poza tym lokalnie korzystałam z Uber albo PickMe jeżdżąc w Colombo, z Mirissa do Weligama i z powrotem, w Ella, w Nuwara Eliya oraz w Kandy.

Bez większych problemów.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 25 Wrz 2024 09:25 

złoty
Ja w lutym 24 korzystałem z PickMe z lotniska do Kandy (bez problemu) i lokalnie w Kandy (też bez problemu, chociaż tylko nieliczni rikszarze używali aplikacji). W górach w Ella i Haputale aplilkacje Uber i PickMe pokazywały całkowity brak dostępnych kierowców. W Nuwara Eliya było ich bardzo mało, raz udało się zamówić tuk-tuka przez PickMe, drugi raz nie.
W Dambulli w ogóle nie było kierowców używających PickMe i Ubera.
Częściowo może to wynikać z na wpół mafijnych klimatów między kierowcami - ci jeżdżący "tradycyjnie" bardzo nie lubią używających aplikacji i gdzie się da, to ich tępią.
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 25 Wrz 2024 10:41 
Awatar użytkownika

niebieski
@meczko To właśnie te mniejsze problemy. Przykładowe, z jakimi się spotkałam:

Tam, gdzie kierowców było mało, trzeba było chwilę poczekać/spróbować kilka razy/szukać przez obydwie aplikacje.

Tam, gdzie była 'mafia' taksówkowa, kierowca np. prosił, żeby podejść parę metrów dalej, bo tam będzie czekał.

Ale tam, gdzie było dużo kierowców (Colombo) nałogowo zdarzały się sytuacje, że kierowca akceptował przejazd, dzwonił i jak było słabe połączenie/problem z komunikacją (np. z powodu języka) albo np. pytał się gdzie ma jechać, a ja nie potrafiłam wytłumaczyć to rezygnował z przejazdu. To samo jak słyszał, że płatność kartą. Rekordowo za jednym razem odrzucili mnie pięć razy pod rząd. Tam, gdzie było mało kierowców, z czymś takim się nie spotkałam.

Także nie mogę powiedzieć, że tam gdzie jest dużo kierowców to jest bardziej bezproblemowo. Przynajmniej w moim przypadku.
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 25 Wrz 2024 11:37 

złoty
@diana, no nie wiem, czy takie "mniejsze" problemy. W tych miejscach, o których piszę, po prostu nie dało się skorzystać z PickMe czy Ubera.
W małych miejscowościach typu Dambulla wszyscy wiedzą, gdzie kto mieszka itp, więc "mafijny" klimat może oznaczać, że kierowcy, który się wyłamie, ktoś zaraz wybije szyby w domu albo jego dziecko nie będzie miało życia w szkole. Podjechanie dwa domy dalej może się sprawdzić w dużym anonimowym mieście.
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 25 Wrz 2024 12:55 
Awatar użytkownika

niebieski
@meczko Mniejsze problemy to było nawiązanie to tego, co opisywałeś w swoim poście, czyli 'mafii' taksówkowej. Plus inne kwestie, które opisałam w poprzednim poście. Czyli rzeczy upierdliwe, ale nie uniemożliwiające korzystania z aplikacji.

Natomiast tam gdzie nie ma kierowców to wiadomo - nie da się. Napisałam gdzie ja korzystałam. Za to też nie udało mi się w Haputale i Dambulli.

I pewnie jest tak, jak piszesz odnośnie mafii taksówkowej - czyli przekłada się to na mniejszą ilość kierowców korzystających z PickMe czy Uber. Chociaż obstawiałabym, że sporą rolę odgrywają tu też stawki i niechęć do zmiany. Co do konsekwencji dla kierowców korzystających z aplikacji to się nie wypowiem, bo nie wiem.

Edit: Sytuacja z podjechaniem miała miejsce w Ella.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 20 Lis 2024 14:08 

Cześć,
Czy wchodzi w grę sprawne przemieszczanie się po wyspie (miejsca turystyczne) transportem organizowanym z dnia na dzień. Chodzi mi o to, że ogarniemy sobie dojazd z lotniska do Dambulla i tam chcemy zrobić pierwszą bazę wypadową. Czy można spokojnie ogarnąć nie publiczny transport do Anuradhapura, Polonnaruwa i innych atrakcji w okolicy?
Następnie chcemy się przenieść w okolice Kandy i w ten sam sposób zwiedzać. Kolejny etap to Ella. Czy to możliwe, czy przy moich warunkach pozostaje tylko prywatny kierowca z autem (mam wątpliwości co do takiego zwiedzania - nie wiem czy dobrze się to u mnie sprawdzi. Nie potrzebujemy przewodnika-tylko transport)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość