Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
#21 PostWysłany: 19 Sty 2015 22:53 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 347 466
Krajów: 39 / 18.8%
A nie masz mozliwosci kupic sobie te bilety dzien przed..? My tak zrobilismy (na ten wagon obserwacyjny) i nie bylo problemow-ale my robilismy powrotne trase tzn. Kandy - Colombo. Bylismy w lutym (wiec w sezonie) i byly wolne miejsca w wagonie jak ruszalismy z Colombo.

Tak jak Ipkol pisze w poscie wyzej-nie da sie tego zrobic online...

Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍 Złote Piaski w wakacje za 980 PLN 🏖️ Loty do Bułgarii i hotel na tydzień ☀️😍
Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊 Costa Brava bez dziury w budżecie 😎☀️ 7 nocy all inclusive w Lloret de Mar za 1627 PLN 🏖️🌊
#22 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:08 
Awatar użytkownika

Loty: 141
Kilometry: 275 605
Krajów: 26 / 12.6%
Sorki, nie doczytałem :roll: . Niestety nie mam możliwości kupić dzień wcześniej. 26 lutego przylatuję do Colombo o 4:50, a o godz. 7 mam pociąg do Kandy, na który planuję zdążyć

Image
 Profil Relacje PM off  

#23 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:50 

Jest pewien sposób ale pośrednictwo zwane "booking fee" sporo kosztuje. W zasadzie nie wiem czy cena wówczas nie zrówna się z ceną prywatnego pociągu radjani express czy wspomnianego expoRail. Spróbuj dowiedzieć się więcej tutaj: https://visitsrilankatours.co.uk/train-tickets-1.html albo tutaj http://www.camlolanka.com .

EDIT:
Jak wrócisz daj znać czy w 2h udało Ci się dostać do CF. Wliczając w te dwie godziny załatwienie spraw wizowych, odbiór bagażu, dotarcie do shuttle i stamtąd bus. No chyba, że bierzecie taxi spod lotniska.
 Profil Relacje PM off
chaleanthite lubi ten post.

#24 PostWysłany: 19 Sty 2015 23:59 
Awatar użytkownika

Garuda-powiem Ci tak- my z Colombo do Kandy jechalismy 2 klasa jakims zwyklym pociagiem i to bylo wg. mnie lepsze niz jazda wagonem widokowym (takim wracalismy z Kandy...) poniewaz moglam sobie otworzyc okno i cykac zdjecia-a widoki byly zachwycajace!!! Ty bedziesz jechac o wschodzie slonca, wiec juz w ogole bedziesz mial widokowy czad! W wagonie obserwacyjnym takiej opcji nie mielismy (nie wiem ile takich wagonow/pociagow maja, ale u nas w wagonie okna sie nie otwieraly-chyba ze wzgledu na klime...) i powiem Ci, ze o tyle o ile komfort byl wiekszy (klima, wifi itp) to wrazenia duzo, duzo gorsze...Szczerze mowiac bylam wrecz rozczarowana...No bo jak robic foty przez okno??? Dobrze, ze w drodze do Kandy sie nacykalam troche, bo inaczej bym plula sobie w brode, ze wybralam ten obserwacyjny...Wiem, ze bedziesz po dlugiej podrozy, bedziesz zmeczony itp, ale jesli jestes nastawiony na jakies fotki to polecam przemyslec sprawe jeszcze raz. Tym bardziej, ze nawet samo ogladanie "przez szybe" nie jest tak ekscytujace jak wystawienie glowy na zewnatrz i chloniecie klimatu calym soba ;)

EDIT: Ps.Jesli bedziesz kupowal jakiekolwiek bilety popros o siedzenia po prawej stronie wagonu (stojac twarza do kierunku jazdy)-do Kandy jedzie sie w kierunku wschodnim, wiec po prawej str. wagonu bedziesz mial poludnie-a wlasnie po poludniowej stronie torow sa te zapierajace dech w piersiach widoki ;)
kbk uważa post za pomocny.

#25 PostWysłany: 20 Sty 2015 00:26 
Awatar użytkownika

Ipkol napisał(a):
Jak wrócisz daj znać czy w 2h udało Ci się dostać do CF. Wliczając w te dwie godziny załatwienie spraw wizowych, odbiór bagażu, dotarcie do shuttle i stamtąd bus. No chyba, że bierzecie taxi spod lotniska.

Wizę kupię online, więc ta kwestia nie powinna zająć mi za wiele czasu na lotnisku. Bagaż będę miał tylko podręczny, który zabieram ze sobą na pokład. Z busem publicznym o tej porze może być problem, dlatego zamierzam wziąć tuk tuka ;)

chaleanthite napisał(a):
Wiem, ze bedziesz po dlugiej podrozy, bedziesz zmeczony itp, ale jesli jestes nastawiony na jakies fotki to polecam przemyslec sprawe jeszcze raz. Tym bardziej, ze nawet samo ogladanie "przez szybe" nie jest tak ekscytujace jak wystawienie glowy na zewnatrz i chloniecie klimatu calym soba ;)

Akurat zmęczenie nie będzie tutaj odgrywać istotnej roli, bo do Colombo dolecę z Dubaju (tylko 4,5h lotu) ;) W zasadzie rozwiązałaś mój problem. Jeśli jest faktycznie jak to opisujesz, to druga klasa będzie dla mnie czymś idealnym. Uratowałaś mnie przed wielkim zawodem! Dzięki ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#26 PostWysłany: 20 Sty 2015 01:36 
Awatar użytkownika

Nie ma za co! :) W zasadzie to mi sie wydaje, ze ten wagon obserwacyjny to taka sciema jest pod turystow robiona ;) Wiem, ze on majatku nie kosztuje, ale-moze oprocz klimy-nic nie wnosi, a nawet przeszkadza (brak otwieranych okien). No bo ktos raczej w te trase sie wybiera podziwiac widoki, a nie siedziec na wi-fi ;)

Naprawde nie wiem jakim pociagiem jechalismy do Kandy (na 99% nie zadnym ekspresowym)- to byl taki zwykly, zwykly pociag, gdzie w 2 klasie za klime robily wentylatory przyczepione do sufitu-ale bylo ok, choc bylo kolo poludnia (bo siedzielismy przy otwartym oknie :)). W dodatku na jakiejs stacji wsiadl pan, ktory sprzedawal pysznosci domowej roboty-do tej pory nie wiem co to bylo to, co jedlismy (bo rozpoznalismy tylko popcorn), ale to bylo przepyszne!!! Tak wiec jesli natrafi Ci sie taki pan to nawet sie nie wahaj tylko bierz te przysmaki-niedosc, ze wysmienite, to jeszcze smiesznie tanie! Wklejam foto tego pana z przysmakami, sorki za jakosc zdjecia, ale bylo robione badziewnym telefonem ;)

Ps. jak chcesz moge Ci wstawic pare fotek z tej trasy badz niektorych miejscowosci (Kandy, Dambulla, Sigirya, plaza w Negombo), jak nie-to sie nie obraze, bo nie kazdy lubi spoilery ;)

Załączniki:
aaaaaaa.jpg
aaaaaaa.jpg [ 101.32 KiB | Obejrzany 2221 razy ]

#27 PostWysłany: 14 Lut 2015 13:13 

Garuda88 napisał(a):
Sorki, nie doczytałem :roll: . Niestety nie mam możliwości kupić dzień wcześniej. 26 lutego przylatuję do Colombo o 4:50, a o godz. 7 mam pociąg do Kandy, na który planuję zdążyć

Po wylądowaniu w Colombo od mniej więcej 5 rano co 30min jeżdżą autobusy (z pod lotniska) do Kandy - ok. 3h .. omijasz w ten sposób Negombo i Colombo.. w dodatku autobus kosztuje jakieś 250 lkr (z plecakiem)...

Wychodzisz z lotniska... omijasz jakieś trzydzieści tysięcy wołających do Ciebie tuk tukarzy, kierujesz się do wyjścia idziesz w lewo, i tam jest (umowny) postój autobusów. (jak zapytasz się ochrony na lotnisku to Cie pokierują).. (tuk tukarze) oczywiscie powiedzą, że tu nie ma żadnych autobusów..

Pozdro
Przemek
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#28 PostWysłany: 16 Lut 2015 20:44 

niebieski
Ze swojej strony polecam trase porannym pociągiem z Candy do Colombo. Pociąg ruszał jak jeszcze było ciemno. Wschód słońca w czasie przejazdu przez lokalne wioski i dżungle to mozliwość zrobienia niezłych zdjęć.
 Profil Relacje PM off  

#29 PostWysłany: 16 Lut 2015 21:58 
Awatar użytkownika

Będę jechał tym pociągiem. Po której stronie usiąść, żeby widoki były najlepsze?

Image
 Profil Relacje PM off  

#30 PostWysłany: 17 Lut 2015 21:16 

niebieski
Garuda88 napisał(a):
Będę jechał tym pociągiem. Po której stronie usiąść, żeby widoki były najlepsze?

Siedzieliśmy na korytarzu, ponieważ prawie się na ten pociąg spóźniliśmy ale widoki raczej dobre z każdej strony.
 Profil Relacje PM off  

#31 PostWysłany: 17 Lut 2015 22:47 
Awatar użytkownika

Jesli bedziesz jechal z Kandy do Colombo to polecam usiasc po LEWEJ stronie (stojac twarza do kierunku jazdy). Po prawej stronie nie ma praktycznie nic ciekawego (dzungla i jakies domki od czasu do czasu, bardzo monotonny pejzaz ogolnie...), po lewej stronie bedziesz rowniez mial dzungle i domki, ale dodatkowo zobaczysz piekne panoramy na doliny rozciagajace sie u podnoza trakcji kolejowej, oczka wodne z liliami, buddyjskie swiatynie, stupy itp. :) O wiele bardziej urozmaicony krajobraz niz po drugiej stronie (widzialam obie). Jesli masz zamiar jechac z Colombo do Kandy to oczywiscie siadasz po PRAWEJ stronie stojac twarza do kierunku jazdy :)
Garuda88 lubi ten post.

#32 PostWysłany: 18 Lut 2015 00:41 
Awatar użytkownika

Jechałem tym wagonem widokowym z Colombo do Nanu Oya, wygodnie, ale żeby jakiś szał był to bym nie powiedział. Na dalszej trasie wsiedliśmy do zwykłego i widoki równie ładne, a najlepsze miałem chyba jak usiadłem sobie na schodkach przy drzwiach wejściowych do wagonu.

Tu trochę więcej info o podróżowaniu po Sri Lance pociągiem i nie tylko:

http://kropkinamapie.pl/pociagiem-i-aut ... ennik.html
 Profil Relacje PM off  

#33 PostWysłany: 27 Lut 2015 17:15 
Awatar użytkownika

Ipkol napisał(a):

Od wczoraj jestem na Sri Lance, więc mogę odpowiedzieć. Mój lot został przesunięty do przodu o 10 min. W Colombo wylądowaliśmy ok. 5:20, a nie jak było zakładane wcześniej o 4:50. W kolejce po wizę czekałem 5 min. Z lotniska wyszedłem po 5:30. Po wyjściu czekały na mnie oferty typu 'good price' od taksówkarzy i kierowców tuk tuka. Do Kandy autem chcieli mnie zabrać za 5000 lkr. Za tuk tuka krzyczeli 2000-2500 lkr. Ostatecznie pojechałem za 1400 lkr (na miejscu jednak kierowca twierdził, że umawialiśmy się na 1500 lkr i tyle mu dałem, bo nie miałem czasu na kłótnie). Na dworcu byliśmy o 6:40. Bilety na pociąg zostały tylko na 3 klasę - kupowane w okienku nr 17 (na całe szczęście). Za 180 lkr dojechałem do Kandy. Siedziałem po lewej stronie, bo po prawej były już miejsca zajęte. Gdy zaczęły się widoki stanąłem sobie przy wejściu na schodach. Pociąg jechał o 50 min. dłużej niż było to planowane.

Image
 Profil Relacje PM off

#34 PostWysłany: 27 Lut 2015 22:02 

Garuda88 napisał(a):
Ipkol napisał(a):

Od wczoraj jestem na Sri Lance, więc mogę odpowiedzieć. Mój lot został przesunięty do przodu o 10 min. W Colombo wylądowaliśmy ok. 5:20, a nie jak było zakładane wcześniej o 4:50. W kolejce po wizę czekałem 5 min. Z lotniska wyszedłem po 5:30. Po wyjściu czekały na mnie oferty typu 'good price' od taksówkarzy i kierowców tuk tuka. Do Kandy autem chcieli mnie zabrać za 5000 lkr. Za tuk tuka krzyczeli 2000-2500 lkr. Ostatecznie pojechałem za 1400 lkr (na miejscu jednak kierowca twierdził, że umawialiśmy się na 1500 lkr i tyle mu dałem, bo nie miałem czasu na kłótnie). Na dworcu byliśmy o 6:40. Bilety na pociąg zostały tylko na 3 klasę - kupowane w okienku nr 17 (na całe szczęście). Za 180 lkr dojechałem do Kandy. Siedziałem po lewej stronie, bo po prawej były już miejsca zajęte. Gdy zaczęły się widoki stanąłem sobie przy wejściu na schodach. Pociąg jechał o 50 min. dłużej niż było to planowane.

Świetnie, wielkie dzięki za info. My będziemy mieli ciut więcej czasu więc zaryzykujemy z autobusem do stacji Fort. A pociągiem ruszamy w kierunku Anuradhapury.
 Profil Relacje PM off  

#35 PostWysłany: 11 Mar 2015 12:34 
Awatar użytkownika

srebrny
wczesniej nie znalazłem a przy planowaniu może sie przydać
Pociąg Columbo -anuradphaura około 5 godzin
Anuradphaura - dambulla około 2 godziny busem
Dambulla -kendy tak samo
Kendy -Elle pociągiem około 6 godzin
Elle - park narodowy yala 2 godziny szalonym autobusem

Co do strony po której usiąść w pociągu do Elle to nie znaczenia
Z obu stron jest na co popatrzeć

kliknij pomógł
 Profil Relacje PM off

#36 PostWysłany: 14 Kwi 2015 14:37 

Jeśli szukacie sprawdzonego kierowcy tanio, w wersji 4 lub 6 osób, a nawet 7, my jeździliśmy w 5 osób busem to było mega wygodnie, to mogę śmiało polecić
Sheron Rowen 0094 77 212 8642

przy kalkulacji paru osób wychodzi <10$ na głowę, a macie gościa 24h, od lotniska do lotniska.
Nawet jeśli chcecie zrobić jakieś widokowe trasy pociągiem, to Wy jedziecie pociągiem a on śmiga i czeka na Was.
Może to jest drogo jak porównamy z piechota + pociąg, ale nie stracicie 10min z całego wyjazdu.
 Profil Relacje PM off  

#37 PostWysłany: 14 Kwi 2015 14:53 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Tydzien temu wrocilem z SR.

Transport-tylko skuter. Za 80$ na 11 dni pozyczylem nowy skuter. Zrobilem nim 1260km.

Nie bac sie . Najlepszy kraj w Azji do poruszania sie jednosladem.

Uwazac tylko na autobusy- kierowcy na prawde nie zartuja :>
 Profil Relacje PM off

#38 PostWysłany: 14 Kwi 2015 14:58 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
Kian jaką trasę zrobiłeś skuterem? my większe odległości pokonywaliśmy autobusami/pociągami no i trasy przede wszystkim w górach, tam nie wyobrażałam sobie pomykać skuterem... kilka razy wypożyczaliśmy na wybrzeżu południowym i wschodnim i tak sobie zwiedzaliśmy okolice :)
 Profil Relacje PM off  

#39 PostWysłany: 14 Kwi 2015 15:09 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
Przejechalem np. z Kandy przez Nuwara Eliya do Yale

wiec wszedzie sie da
 Profil Relacje PM off
ara lubi ten post.

#40 PostWysłany: 14 Kwi 2015 15:20 

Loty: 78
Kilometry: 201 975
Krajów: 30 / 14.5%
niebieski
a to szacun :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 73 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość