Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 10 Kwi 2024 14:06 

niebieski
Kokand - Chodżent to popularne przejście graniczne....
Spory ruch pieszy i samochodowy
Z Kokandu do granicy taxi za grosze, podobnie po stronie tadżyckiej
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#42 PostWysłany: 10 Kwi 2024 14:11 

A to tym bardziej opcja wydaje się sensowna jeżeli się zwiedza Chodżent przy okazji (moim zdaniem zdecydowanie warto). Bo jak nie to na pewno szybszy będzie po prostu pociąg przez Taszkient.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 10 Kwi 2024 17:28 

Jestem na etapie zakupu biletów poprzez aplikację. Potwierdzenie rejestracji na e-maile nie dochodziło na różne adresy zarówno przez aplikację jak i stronę www ale ominąłem to przez rejestrację poprzez konto google.
W każdym razie moje pytanie dotyczy sposobu płatności. Jakie karty Wam przechodzą płatność? U mnie revolut i mBank Visa świat nie przechodzi., a na końcu tak to wygląda.

Załączniki:
IMG_20240410_172747.jpg
IMG_20240410_172747.jpg [ 159.37 KiB | Obejrzany 1728 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#44 PostWysłany: 10 Kwi 2024 17:43 
Awatar użytkownika

Loty: 59
Kilometry: 74 637
Krajów: 23 / 10.8%
srebrny
A nie możesz "normalnie" przez www? Mi przeszedł revolut, logowanie przez konto Google, pole z zagranicznymi kartami było wyszarzone, ale pozwoliło kliknąć i zapłacić, bezproblemowo poszło.
Japonka76 lubi ten post.

#45 PostWysłany: 10 Kwi 2024 17:44 

HON fly4free
Przez www wszystko działa normalnie: płatność, dochodzą maile itp.
 Profil Relacje PM off  

#46 PostWysłany: 10 Kwi 2024 23:15 
Awatar użytkownika

Loty: 271
Kilometry: 578 945
Krajów: 48 / 22.4%
srebrny
Mi Curve działało w apce, ale apki nie polecam :)

Właśnie ruszamy z Okęcia do Taszkentu :)

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#47 PostWysłany: 11 Kwi 2024 10:09 

Loty: 128
Kilometry: 310 463
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
kostek966 napisał(a):
Patrzę na aplikację, bilety można kupić 1,5 miesięca wcześniej, ale nawet te najpóźniejsze daty mają wyprzedane pociągi np ok 14 z Taszkentu do Samarkandy czy dalej, trzeba na nie polować jak tylko się pojawią w sprzedaży ?

Bilety pojawiają się w nocy lub nad ranem, sprawdzam od kilku dni i przed 2 w nocy ich jeszcze nie ma na dany dzień, a o 8 rano już są. Wtedy najczęściej da się zgarnąć pełną pulę.

Natomiast pobawiłem się trochę w tym systemie i jeśli nie ma pociągu na interesujący nas przejazd, warto sprawdzić następną stację. Rozkład z wyszczególnionymi stacjami da się znaleźć tutaj: https://eticket.railway.uz/en/pages/schedule

Dla przykładu pociąg, o którym piszesz, o 14 z Taszkentu do Samarkandy na 22 maja jest niedostępny.

Image

Ale już na następną stację, Kattagurg, mamy do wyboru masę miejsc.

Image

A różnica w cenie to jakieś 3 złote. Podobnie widzę, że nawet od razu po pojawieniu się puli biletów na dany dzień, często nie ma od razu dostępnych biletów z Chiwy do Buchary na popołudniowy kurs. Dziś pojawiły się bilety na 25 maja i jak sprawdzałem o 8:00, to biletów już nie było.

Image

Ale na stację dalej, do Navoi, bez żadnego problemu.

Image

Potem wystarczy tylko wyskoczyć wcześniej, choć widziałem w internecie radę, żeby powiedzieć konduktorowi, bo czasem mogą być zamknięte drzwi, gdyby nikt nie wysiadał na stacji. Ale wydaje mi się to niemożliwe w przypadku takich miejsc jak Samarkanda czy Bukhara.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 11 Kwi 2024 18:14 
Awatar użytkownika

srebrny
A ten bilet kupiony online jeszcze gdzieś trzeba rejestrować ? Jutro rano mamy odjazd i normalnie bym to sprawdził doświadczalnie, ale albo robię bezpieczną opcję i jadę na dworzec zgodnie z „passenger registration ends 30 min before departure” co oznacza brak śniadania w hotelu, albo już mój bilet jest registered i po prostu stawiam się przed odjazdem na peronie.

Pierwsze raz w Afryce: https://www.fly4free.pl/forum/a-na-koniec-ktos-ci-powie-ze-nic-z-tej-afryki-nie-widziales,213,175117
Pojechaliśmy z nastolatkami w kilkumiesięczną podróż dookoła świata: W sto dni dookoła świata
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 11 Kwi 2024 19:27 
Awatar użytkownika

srebrny
Z tymi biletami , to troszkę zderzenie Wschodu z Zachodem ?
zawiert lubi ten post.

#50 PostWysłany: 11 Kwi 2024 21:51 

Loty: 801
Kilometry: 1 030 727
Krajów: 72 / 33.6%
platynowy
@zawiert
Też nad tym zastawiałem, ale niczego nigdzie nie rejestrowałem i dwa razy bez problemu pojechałem.
 Profil Relacje PM off
zawiert lubi ten post.

#51 PostWysłany: 12 Kwi 2024 02:09 

HON fly4free
zawiert napisał(a):
A ten bilet kupiony online jeszcze gdzieś trzeba rejestrować ? Jutro rano mamy odjazd i normalnie bym to sprawdził doświadczalnie, ale albo robię bezpieczną opcję i jadę na dworzec zgodnie z „passenger registration ends 30 min before departure” co oznacza brak śniadania w hotelu, albo już mój bilet jest registered i po prostu stawiam się przed odjazdem na peronie.

W praktyce nie ma potrzeby bycia aż 30 min przed odjazdem. Po prostu wchodzisz na stacje (jest pobieżna kontrola bezpieczeństwa + trzeba pokazać bilet) i pojawiasz się na peronie, czasem po drodze ktoś zeskanuje / popatrzy jeszcze raz na bilet, czasem nie.
@wtak: nie ma żadnego zderzenia, bilety działają dokładnie tak jak "na Zachodzie" a nawet sprawniej, bo np. w pociągu nie ma już konduktorów krążących i sprawdzających każdemu czy ma bilet, wołających o DO (jak w PL przy biletach imiennych zakupionych przez net) itp.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#52 PostWysłany: 12 Kwi 2024 14:23 
Awatar użytkownika

srebrny
W takim razie ja już mogę potwierdzić, po przyjściu na dworzec jedynie gdzie oglądano dokładnie wydruk biletu to przy wsiadaniu do pociągu.

Poranny skład z Taszkentu do Samarkandu, w klasie ekonomicznej 100% miejsc zajętych.
W cenie herbata i rogalik, podawany przez obsługę na miejscu. Do tego ktoś zbierał zamówienia na kawę (americano, cappuccino latte - postanowiłem że nie będę eksperymentował, cena jak w kawiarni - 20k), inny gość rozprowadzał naleśniki (20k), a na końcu był wózek ze wszystkim - czipsy, cola, orzeszki itp.

Dziwnie to wszystko wygląda, taka dygresja moja, spotkanie Zachodu ze Wschodem tak jak @wtak napisał. O ile w pociągu bez problemu po angielsku się ogarnie temat, o tyle na mieście bardziej mój rosyjski wyjęty z zamrażarki się przydaje, a to dopiero był Taszkent. :) zabawne, patrząc przez okno w pociągu mi najbardziej w oczy rzucają się drzewa - praktycznie wszystkie mają pobielone pnie- nawet jakieś topole w środku niczego.

Image

Image

Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 12 Kwi 2024 15:01 

niebieski
Mam problem z płatnością przy zakupie biletów - dochodzę do etapu płatności (obraz na ekranie jest identyczny jak we wcześniejszym poście @Kotikson), wpisuję dane z karty i wyświetla mi się komunikat: Card expired or incorrectly transferred. Próbowałem różnych kart i nic z tego. Nie znajduję opcji wyboru kart. Wchodziłem przez stronę www. i potem na apce z takim samy rezultatem. Ktoś ma pomysł?
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 12 Kwi 2024 20:06 
Awatar użytkownika

srebrny
A zaznaczasz stripe czy ten drugi posrednik?

Sprawdzałem teraz i mam 4 transakcje jedna po drugiej płacone curve i o dziwo obciążone w GBP

Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 12 Kwi 2024 21:29 

niebieski
@zawiert
Przy płatności wyświetla mi się tylko opcja dwóch ikonek w zielonej otoczce (HumoPey o Uzcard), obie nieaktywne., a Stripe nie pokazuje się. Nie mam kart curve ani Rewolut. Próbuje płacić Visą i MasterCard.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 13 Kwi 2024 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 874
Kilometry: 1 445 771
Krajów: 134 / 62.6%
srebrny
Oni zawsze obciążają w GBP

zawiert napisał(a):
A zaznaczasz stripe czy ten drugi posrednik?

Sprawdzałem teraz i mam 4 transakcje jedna po drugiej płacone curve i o dziwo obciążone w GBP
2 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#57 PostWysłany: 13 Kwi 2024 11:17 

niebieski
Alarm odwołany?Dzisiaj na stronie uzbeckich kolei pojawiła się opcja wyboru kart płatniczych i zaczęliśmy realizować zaplanowane zakupy biletów z sukcesem. Dlaczego wczoraj nie było to możliwe pozostanie zagadką. Dzięki za pomoc.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#58 PostWysłany: 14 Kwi 2024 22:55 

niebieski
W terminie który mnie interesował nie było możliwości zakupu biletów przez stronę uzbecką (ani przez www ani przez apkę - brak możliwości wyboru karty MC/Visa), kupiłem więc bilety na Afrosiyob przez https://tickets.kz/en (które pojawiały się m.in. na pierwszej stronie wątku).

Otrzymałem e-ticket z kodem QR itd. na maila, ale zaczynam mieć wątpliwości czy taki bilet jest akceptowany w Uzbekistanie? Gdzieś natknąłem się na informację, że trzeba go dopiero wymienić w kasie biletowej w Kazachstanie, co byłoby dla mnie fatalne w skutkach :(

Czy ktoś z Was przerabiał podróż Afrosiyobem z takim Kazachskim biletem jak w załączniku?

Informacyjnie: bilety ładowane są do systemu o 6:00 rano polskiego czasu, 45 dni przed odjazdem (tzn. tak było, gdy w PL obowiązywał czas zimowy, teraz pewnie się przesunęło o godzinę:))

Załączniki:
kz_eticket.jpg
kz_eticket.jpg [ 332.46 KiB | Obejrzany 1270 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#59 PostWysłany: 15 Kwi 2024 11:16 

niebieski
@mikerus
Cytuj:
Gdzieś natknąłem się na informację, że trzeba go dopiero wymienić w kasie biletowej w Kazachstanie, co byłoby dla mnie fatalne w skutkach

Taka informacja pojawia się na na podanej przez Ciebie kazachskiej stronie przy procedurze zakupu biletów (jedna linijka podświetlona na żółto w powodzi innych informacji). W miniony piątek byliśmy w identycznej sytuacji nie mogąc przeprowadzić transakcji na uzbeckiej stronie kolejowej. Przeszliśmy na stronę https://tickets.kz/en i tam kupiliśmy bilety na dwa przejazdy nim zauważaliśmy ten feralny zapis. Przyznam, że stanęliśmy przed podobnym dylematem, czy zakupione bilety są OK. Przy tych biletach, już po ich zakupie, wyświetlała się informacja, że uprawniają one do przejazdu, czyli wynikałoby, że powinny być prawidłowe. Jednak to pozostaje w sprzeczności z wcześniejszą informacją. W każdym razie kiedy w sobotę (i niedzielę) stało się możliwe dokonanie zakupu na uzbeckiej stronie (pojawiła się opcja wyboru kart płatniczej, w tym m.in Visa) kupiliśmy tam ponownie bilety na interesujące nas odcinki, a te zakupione na kazachskie zwróciliśmy.
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 17 Kwi 2024 13:46 

Chciałbym poruszyć kwestię, która wcześniej była opisana to znaczy zakup biletu na dalszą stację niż jesteśmy zainteresowani, ponieważ często takie połączenie jest możliwe do kupienia ( nie figuruje znane no seats)
Logicznym wydaje się zakup biletu " o jedną stację dalej" z tym, że w Chiwie akurat pociąg kończy bieg. Zatem czy kupując bilet od stacji wcześniej niż będziemy wsiadać nie będzie problemu u konduktora lub na peronie dworca? Czy ktoś może ma z tym doświadczenie? Wsiadanie do pociągu na innej stacji niż początkowa na bilecie?
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 149 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość