Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Poza Dhaką
#1 PostWysłany: 22 Gru 2025 09:57 
Awatar użytkownika

Loty: 358
Kilometry: 785 769
Krajów: 72 / 34.8%
niebieski
A powiedzcie mi jak z bazą noclegową, chodzi mi głownie o Inani bo w samym Cox Bazar to raczej za długo się chyba nie ma co zatrzymywać. Zamawiać coś wcześniej czy lepiej na miejscu ogarniać. Czy Bengalczycy też są tam tacy nachalni jak Hindusi tzn nagabują na tuktuki , swoje produkty itp ?

Image
 Profil Relacje PM off  

Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN Tydzień z all inclusive na Korfu 🏖️🍹 4* hotel w Benitses za 2491 PLN
Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi Co za wyspa 😮😎 Tydzień na La Palmie za 1976 PLN ⛱️🌴🌲🌳🌋 Loty Lufthansą i noclegi
 Temat postu: Poza Dhaką
#2 PostWysłany: 22 Gru 2025 10:18 

Loty: 1035
Kilometry: 1 618 531
Krajów: 131 / 63.3%
niebieski
Nie są tak namolni jak Hindusi, chyba dlatego że jest to jeszcze kraj mało turystyczny. Ale bałagan to chyba mają większy niż w Indiach.
Hotele są na tyle tanie, że lepiej brać te lepsze.
Na południe od Cox's Bazar jest kilkadziesiąt obozów uchodźców Rohingja, warto się tam wybrać, spotkać tych ludzi, porozmawiać, powygłupiać się z dzieciakami. Żeby wejść do samych obozów trzeba mieć permit ale na głównej ulicy wokół której są rozlokowane obozy można spokojnie chodzić.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
bim-bam uważa post za pomocny.

Temat postu: Re: Poza Dhaką
#3 PostWysłany: 24 Gru 2025 02:35 

niebieski
mmaratonczyk napisał(a):
A powiedzcie mi jak z bazą noclegową, chodzi mi głownie o Inani bo w samym Cox Bazar to raczej za długo się chyba nie ma co zatrzymywać. Zamawiać coś wcześniej czy lepiej na miejscu ogarniać.

Ja miałem nocleg (bez wcześniejszej rezerwacji) w Cox Bazar i stamtąd robiłem jednodniowe wycieczki na pobliskie plaże jak również do Teknaf.
Z ronda na Kolatoli w Cox Bazar odjeżdża co ok godzinę klimatyzowany minibus do Teknaf. Do Inani przejazd trwa ok 30-40 minut (100 taka).
Na tej trasie jeżdżą też autoriksze za 300 taka (cena wywoławcza 500 taka). Można też jechać dzieloną rikszą z 3ema innymi pasażerami (3 z tyłu, jeden przy kierowcy) i wtedy kurs wychodzi po 70 taka na osobę.

W samym Cox Bazar też ze 2-3 dni można w sumie spędzić.

Inani to jest taki mini kurort w stylu Bangla, nie ma dużego tłoku, jest tam kilka hoteli, Booking pokazuje najniższą cenę 120zł (są też ceny 300-400 zł). Jak na Bangladesz to sporo.

mmaratonczyk napisał(a):
Czy Bengalczycy też są tam tacy nachalni jak Hindusi tzn nagabują na tuktuki , swoje produkty itp ?

Bengalczycy nie są tak namolni jak Hindusi. Wręcz przeciwnie. Są bardzo mili i bezinteresownie pomocni.
Czasami może nawet za bardzo, wykazują duże zainteresowanie turystą (kraj absolutnie nieturystyczny, zero "białych") i choć praktycznie prawie nikt (w przeciwieństwie do Indii) w ogóle nie mówi po angielsku, to zawsze znajdzie się ktoś, kto zada proste pytanie: "Jak się nazywasz?", "Z jakiego kraju jesteś?"
Niektórzy tak mocno się czasami wpatrują, że sprawiają wręcz wrażenie jakby "białego "pierwszy raz w życiu widzieli..
 Profil Relacje PM off
mmaratonczyk lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 3 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość