Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 10 Lut 2018 15:29 

Cześć, na przełomie kwietnia/maja wybieram się na 2,5 tygodnia do Malezji. Pare dni zamierzamy spędzić na Perhentian błogo leniuchując. Do tego oczywiście przydałoby się jakieś piwko na plaży. :D

I tu pytnie do was. Gdzie można się zaopatrzyć w alkohol na te pare dni? Domyślam się, że nie na samych wyspach. Mamy zamiar dostać się na nie z Kuala Lumpur samolotem Air Asia przez Kota Bharu.

Znacie moze wiec jakieś miejsce w Kuala Lumpur gdzie można w miare tanio kupić piwo/wino? 8-)

Przy okazji podpowiedzcie prosze jak z zakupem np wody butelkowej na Perhentian Kecil?

W dalszej częsci podróży wybieramy się na Penang. Znalazłem informacje na naszym forum, że tanie piwko mozna kupić w Antarabangsa Enterprise, ale moze ktoś "wyśledził" coś nowego.

Z góry dzięki za rady!

Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️
 Jedno lato, kilka miast 🌆😍 Loty do europejskich stolic w wakacyjnych terminach od 143 PLN 😱☀️

Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN Złote Piaski tego lata 🌊🧖 All inclusive w 4* hotelu ze strefą spa za 1879 PLN
#2 PostWysłany: 14 Lut 2018 00:10 

Loty: 28
Kilometry: 53 132
Krajów: 9 / 4.4%
Też się wybieram w te rejony i znalazłem informacje w Lonely Planet:
Cytuj:
Alcohol is available in cafés, shops and hotel restaurants on both islands, though it’s not always advertised and you may have to ask for it. Prices are, naturally, higher than on the mainland.

więc piwko na plaży jest możliwe :D
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 14 Lut 2018 00:57 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
darkclown napisał(a):
Znacie moze wiec jakieś miejsce w Kuala Lumpur gdzie można w miare tanio kupić piwo/wino? 8-)

O ile pamietam piwo w Chinatown, okolice Jalan Sultan, a wina najlepiej w Quills Mall.
Poza tym mozna kupic wczesniej w duty free 1 litr czegos mocniejszego. ;)

darkclown napisał(a):
Przy okazji podpowiedzcie prosze jak z zakupem np wody butelkowej na Perhentian Kecil?

Jest mini market, gdzie mozesz kupic wode.

Pozdr.

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 16 Lut 2018 16:33 

Panowie dziękuję za odpowiedź.

#5 PostWysłany: 16 Lut 2018 21:46 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
Nie ma sprawy, niech bedzie na zdrowie i udanej wyprawy. :)

Znów prymitywne ataki!

Socotra / Afganistan
Afryka / Goryle
Wyprawa na Biegun lodołamaczem atomowym, Antarktyda, Polska Stacja Arctowski, Arktyka etc.
Fotorelacje na życzenie przez PW
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 16 Lut 2018 22:51 

draxer napisał(a):
Też się wybieram w te rejony i znalazłem informacje w Lonely Planet:
Cytuj:
Alcohol is available in cafés, shops and hotel restaurants on both islands, though it’s not always advertised and you may have to ask for it. Prices are, naturally, higher than on the mainland.

więc piwko na plaży jest możliwe :D

Na Perenthian Besar piwo jest dostępne oficjalnie w The Barat Perhentian Restaurant. Cena - 2,5 roku temu - to o ile dobrze pamiętam - 8 MYR za puszkę 0,33l Tigera i Carlsberga.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 27 Lut 2018 21:36 

niebieski
darkclown napisał(a):

W dalszej częsci podróży wybieramy się na Penang. Znalazłem informacje na naszym forum, że tanie piwko mozna kupić w Antarabangsa Enterprise, ale moze ktoś "wyśledził" coś nowego.

Najtańsze piwo, jakie tam kupiłem, kosztowało 3,5MYR za 0,33 - był to jakiś wietnamski sikacz, przypominający w smaku nasze VIP-y/ Wojaki. Ale za 5 był Tiger. 5MYR płaciłem też w takim burdeliku dla ladyboyów niedaleko tego sklepu.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 21 Mar 2018 19:54 

w Malezji alkohol jest dostępny, ale jest dosyć drogi, koszt małego piwa 0,33 to około 7 zł (mówie o normalnych w stylu np. Chang) pewnie są tańsze. Koszt piwa bodajze 0,66 to już wynosi kilkanaście złotych.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 21 Mar 2018 20:04 
Awatar użytkownika

Loty: 191
Kilometry: 627 645
Krajów: 32 / 15.5%
niebieski
generalnie osoby pijace maja ciezki zywot w Malezji.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 21 Mar 2018 20:30 

niebieski
Można kupić wódkę z liczi za 7-10 MYR/ 0,25 l, ale przynajmniej ta, którą ja kupiłem, była niezdatna do picia - wyniosłem pod śmietnik.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 28 Mar 2018 10:39 
Awatar użytkownika

Loty: 292
Kilometry: 559 202
Krajów: 47 / 22.7%
niebieski
Wszystko zależy gdzie jesteś, bo jak wyspa bezcłowa typu Langkawi to alko tańsze niż u nas.

Bulgaria
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 28 Mar 2018 11:13 
Awatar użytkownika

Loty: 588
Kilometry: 1 152 117
Krajów: 97 / 46.9%
srebrny
Perhentiany. Wódka i piwo (importowane) są. Serwowane w restauracjach w cenach zabójczych (20 zł za 40-tkę wódki czy coś koło tego)
Lecąc przez Kota Bharu nie jesteś w stanie nigdzie nabyć alkoholu po drodze.
Rozwiązaniem pośrednim jest sklep u Chińczyka (na Perhentian Besar) gdzie sprzedają lokalne wynalazki imitujące rum/koniak/wódkę. Wygląda i smakuje okropnie. Ale co tam, ważne by sponiewierało;-)

#13 PostWysłany: 30 Sie 2019 20:43 

złoty
Na Perhentian Besar standardowa cena piwa to tymczasem 10 RM za puszkę Tigera (320 ml). Dostępne tylko w niektórych miejscach - na Teluk Dalam (Flora Bay) tylko w dwóch barach, na głównej plaży w Tuna Bay Resort.
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 30 Sie 2019 21:16 
Awatar użytkownika

złoty
Z dostępem i cenami różnie bywa, w Kota Kinabalu mieście ceny wysokie, pod szczytem KK piwo w pensjonacie 5 rm
 Profil Relacje PM off  

#15 PostWysłany: 03 Gru 2025 17:55 

niebieski
Odświeżę nieco temat i zapytam; gdy byłem ostatnio w 2016 w KL piwo dostałem i to w cenie 45pln w hotelowym barze. Nie pamiętam już czy próbowałem kupować piwo np. w sklepie, ale widzę, że od tego czasu trochę musiało się tam pozmieniać bo widzę w relacjach czy na mapach dużo pubów/barów serwujących alkohol. Orientujecie się jak to wygląda obecnie i piwo można kupić w sklepach? Generalnie stronię od mocnego alkoholu , ale przy tamtych temperaturach złoty trunek wchodzi jak złoto:)
 Profil Relacje PM off  

#16 PostWysłany: 03 Gru 2025 18:59 

srebrny
Piwo (tigera) można kupić stosunkowo tanio od gości robiących sataye przy Bukit Bintag. Przy okazji można dobrze zjeść i popatrzeć na potok ludzi. Poza tym do kupienia w 7/11, cena podobna.
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#17 PostWysłany: 03 Gru 2025 19:37 

niebieski
O widzisz, ja już nawet nie pamiętam czy w 2016 jak byłem pierwszy raz to piwo było w sklepach. Wydaje mi się ,że nie .
 Profil Relacje PM off  

#18 PostWysłany: 03 Gru 2025 20:24 

złoty
Zasada w Malezji zawsze była taka, że alkohol był w sklepach i food courtach prowadzonych przez Chińczyków, natomiast nie było go w biznesach prowadzonych przez Malajów, którzy są zgodnie z miejscowym prawem z automatu uznawani za muzułmanów i dotyczy ich prohibicja. Ostatnio byłem tam w 2019, ale nie spodziewałbym się tu jakichś zmian.
W 7/11 piwo było. W KL Chińczycy to spora część ludności, więc o dostęp dość łatwo. Gorzej było (i pewnie nadal jest) w miastach na wschodnim wybrzeżu tylu Kuala Terengganu czy Kota Bharu, gdzie Chińczyków jest relatywnie mało. Ale i tam zawsze dało się znaleźć jakiś food court z zimnym Tigerem, tylko mogło to być jedno czy dwa miejsca na miasto.
W Penangu Chińczycy to większość ludności, więc alkohol dostępny praktycznie na każdym kroku.

Inna sprawa to ceny - piwo zawsze było drogie, przy czym to były ceny rzędu kilkanaście RM. Ponieważ Malezję bardzo łagodnie potraktował ostatni epizod inflacyjny, to może się okazać, że w międzyczasie dla nas już przestało być drogo :)
 Profil Relacje PM off
bigosm lubi ten post.
bigosm uważa post za pomocny.

#19 PostWysłany: 03 Gru 2025 21:47 

niebieski
Przecież to jakiś absurd, jako muzułmanie nie mogą sprzedawać, ale już o mogących Chińczykach mogą kupić ? Dobrze rozumiem? Czyli zakaz dotyczy sprzedaży przez muzułmanów a nie konsumpcji?

Z tymi cenami alkoholi mimo małej inflacji to chyba jednak nie będzie tak optymistycznie , tutaj przykładowy cennik ze stycznia z jednego ala rooftopów: ceny rzekłbym londyńskie a w przypadku mocnych to już w ogóle odjazd:

Image
 Profil Relacje PM off  

#20 PostWysłany: 03 Gru 2025 22:13 

złoty
Zakaz dotyczy kupowania i konsumpcji przez muzułmanów, nie sprzedaży, ale jeżeli mamy prywatny mały biznes prowadzony przez Malajów, to też nie sprzedają, z własnych przekonań albo dlatego, że ich klientela to też głównie Malajowie i nie mogą kupować.
Czyli sprzedawać alkohol będą biznesy prowadzone przez Chińczyków (reguła), Malezyjczyków pochodzenia indyjskiego (tych jest mniej) albo sieciówki, które z definicji mają na celu wszystkich klientów. W sieciówkach zdarzyło mi się płacić za piwo w kasie obsługiwanej przez panią w hedżabie i nie było z tym żadnego problemu.

"Helipad" rooftop bar to zdecydowanie nie będzie typowy przykład dla cen w Malezji, to trochę tak, jakbyś poziom cen w Polsce oceniał na podstawie jakiegoś wypasionego baru w Warszawie :-) Bardziej miarodajne byłyby ceny piwa w pierwszym z brzegu chińskim foodcourcie w KL, Penangu, Ipoh czy gdziekolwiek indziej. Każdy taki przybytek zawiera stragan z piwem, z którego kelnerki przynoszą piwo w kubełkach z lodem do stolików i kasują na miejscu. Oglądasz sobie stragany z jedzeniem, wybierasz, zamawiasz jedzenie, siadasz gdziekolwiek, po czym dziewczyna z piwem sama do ciebie przychodzi. Może nie jest elitarnie, ale jedzenie jest zawsze pyszne i tanie i +100 do kolorytu lokalnego :)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 28 posty(ów) ]  Idź do strony 1, 2  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość