Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
 Temat postu: Uffizi w lutym
#1 PostWysłany: 03 Lut 2015 01:47 

Cześć,
zamierzam wybrać się do Florencji pod koniec lutego. Zależy mi bardzo na galerii Uffizi. Naczytałem się w internecie o kilometrowych kolejkach po bilety i do wejścia.
Czy macie jakieś doświadczenia jak to wygląda w lutym - czyli de facto poza sezonem? Mam nadzieję, że te straszne opowieści tyczą się letnich, wakacyjnych miesięcy.

Ps Jestem nowy na forum. Dzień dobry ;)
 Profil Relacje PM off  

Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️ Lato na końcu Italii za 979 PLN 💚🤍❤️ Loty do Kalabrii + 4* hotel ze śniadaniami i prywatną plażą 🌊🏖️
Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN Cypr latem 🌊☀️ Tydzień w 4* Capital Coast Resort & Spa w Pafos za 2859 PLN
 Temat postu: Re: Uffizi w lutym
#2 PostWysłany: 03 Lut 2015 08:16 

Loty: 2
Kilometry: 3 738
Krajów: 2 / 0.9%
Kup przez neta.
 Profil Relacje PM off  

#3 PostWysłany: 03 Lut 2015 09:43 

srebrny
Jeśli pójdziesz z samego rana to pod galerią jest dość pusto i wejdziesz bez problemu. Natomiast co do samej Uffizi to nie ukrywam że mam mieszane uczucia - najlepsze obrazy za szybą przez którą średnio widać i chyba lepiej obraz można obejrzeć w byle książce z reprodukcjami, bardzo dużo obrazów o tematyce sakralnej jakich pełno w każdym kościele.
Gdybym stał kilka godzin w kolejce za biletem to czułbym się nieco wystrychnięty na dudka :-)
 Profil Relacje PM off
kajtek44 uważa post za pomocny.

#4 PostWysłany: 03 Lut 2015 10:32 

niebieski
Luty nie jest sezonem, powinienes normalnie wejsc bez dlugasnych kolejek, nawet jesli nie kupisz przez net.
Zgadzam sie z przedmówcą ze Uffizi przereklamowane.
Za to zachwyciła mnie Akademia - tam polecam. Podobnie jak Muzeum Dell Opera przy Duomo.
 Profil Relacje PM off

#5 PostWysłany: 03 Lut 2015 10:35 

Byłem 27 stycznia. Ani śladu kolejek. Bilet kupiony na miejscu.

Ostatnio edytowany przez pachi1, 03 Lut 2015 11:10, edytowano w sumie 1 raz
 Profil Relacje PM off

#6 PostWysłany: 03 Lut 2015 10:48 

niebieski
a ja 18stycznia (niedziela). Kolejka na... 5 minut

#7 PostWysłany: 03 Lut 2015 14:10 

Dzięki za pomoc. Uspokoiliście mnie ;)
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 15 Kwi 2015 16:36 
Awatar użytkownika

Odgrzewam, bo jeszcze jakaś młodzież przeczyta i weźmie sobie do serca.

Wintermute napisał(a):
Jeśli pójdziesz z samego rana to pod galerią jest dość pusto i wejdziesz bez problemu. Natomiast co do samej Uffizi to nie ukrywam że mam mieszane uczucia - najlepsze obrazy za szybą przez którą średnio widać i chyba lepiej obraz można obejrzeć w byle książce z reprodukcjami, bardzo dużo obrazów o tematyce sakralnej jakich pełno w każdym kościele.
Gdybym stał kilka godzin w kolejce za biletem to czułbym się nieco wystrychnięty na dudka :-)

Otóż, droga młodzieży, choć niewątpliwie warto czerpać garściami z doświadczeń innych, w przypadku galerii radziłabym jednak empirycznie sprawdzić, do jakiego gatunku widzów się należy. To można stwierdzić wyłącznie samemu, obejrzawszy przedtem kilka co znaczniejszych dzieł sztuki. Bardzo możliwe, młody człowieku, że w przyszłości zadowolisz się reprodukcjami i zdjęciami. Ale być może jesteś w tej grupie, której żadna najlepsza reprodukcja nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z obrazem. Do takich ćwiczeń Uffizi jest doskonała - mnóstwo dzieł (wystarczy obejrzeć kilka), które znamy z podręczników i przy których możesz (choć nie musisz) doznać bardzo prywatnych olśnień.
Czym absolutnie nie chcę sugerować, że ci, którzy wolą oglądać obrazy w książkach, są gorsi od zwiedzających muzea i galerie - lub odwrotnie.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 16 Kwi 2015 09:40 

srebrny
Nie wiem czy ten wpis jest adresowany personalnie do mnie czy do szeroko rozumianej młodzieży licznie na tym forum obecnej ale odniosę się do niego. Otóż droga loreto do młodzieży przestałem się zaliczać kilkadziesiąt lat temu. W swoim życiu odwiedziłem na tyle dużo wystaw, galerii, itp że dzieląc się swoimi wrażeniami po zwiedzeniu Uffizi z czystym sumieniem mogę podtrzymać to co już napisałem w poprzednim poście. Oczywiście są to tylko i wyłącznie moje wrażenia jednak potwierdzane również przez innych którzy byli i widzieli. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje...
Poza tym ciężko mówić o obcowaniu z dziełem będącym za szybą przez którą niewiele widać bo odbija się światło.
Po tym co piszesz to mam wrażenie że w Uffizi jeszcze nie byłaś...
Będąc we Florencji odwiedziliśmy mniej więcej w tym samym czasie inną wystawę - Picassa, w Pałacu Strozzich i to akurat były dobrze zainwestowane 10 euro. Na dodatek bez kolejki...
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 16 Kwi 2015 12:04 

loreta napisał(a):
Odgrzewam, bo jeszcze jakaś młodzież przeczyta i weźmie sobie do serca.

Wintermute napisał(a):

Otóż, droga młodzieży, choć niewątpliwie warto czerpać garściami z doświadczeń innych, w przypadku galerii radziłabym jednak empirycznie sprawdzić, do jakiego gatunku widzów się należy. To można stwierdzić wyłącznie samemu, obejrzawszy przedtem kilka co znaczniejszych dzieł sztuki. Bardzo możliwe, młody człowieku, że w przyszłości zadowolisz się reprodukcjami i zdjęciami. Ale być może jesteś w tej grupie, której żadna najlepsza reprodukcja nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z obrazem. Do takich ćwiczeń Uffizi jest doskonała - mnóstwo dzieł (wystarczy obejrzeć kilka), które znamy z podręczników i przy których możesz (choć nie musisz) doznać bardzo prywatnych olśnień.
Czym absolutnie nie chcę sugerować, że ci, którzy wolą oglądać obrazy w książkach, są gorsi od zwiedzających muzea i galerie - lub odwrotnie.

Droga Loreto,
"odgrzewanie" mojego posta sprzed 2 miesięcy tylko po to, by w dość niegrzeczny sposób pouczyć forumowiczów wydaje mi się co najmniej nie na miejscu.
W Uffizi byłem pod koniec lutego, tak jak planowałem. Bardzo mi się podobało. Rano kolejka była niewielka. Czekaliśmy nie dłużej niż 5min.
Proszę uznać wątek za zamknięty i nie dodawać więcej mało pomocnych i nic nie wnoszących do sprawy postów.

Pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję za pomoc.
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 16 Kwi 2015 22:43 
Awatar użytkownika

Panowie, nie tak nerwowo...
@Wintermute, przykro mi, że odczytałeś mój post jako personalną zaczepkę - mogę tylko zapewnić, że w najmniejszym stopniu nie miałam takich intencji. A właśnie w Uffizi odkryłam skądinąd od lat znane mi "Zwiastowanie" Botticellego i - po raz nie wiem który - przekonałam się, że najlepsza reprodukcja nie zastąpi oryginału. Takim doświadczeniem chciałam się podzielić i tylko o to mi chodziło.
@Kajtek44, tematy w naszych rozmowach czasami ewoluują. Jeżeli uważasz, że zachowałam się niegrzecznie - naturalnie masz prawo żądać zamknięcia wątku. Natomiast w tym, że od prośby o konkretną informację przechodzimy do rozmowy o odbiorze sztuki, chyba nie ma nic nagannego.
A poza tym cieszę się, że Ci się w Uffizi podobało.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 11 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 4 gości