Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Post #2340 - ile kosztuje zdarzenie medyczne - poradnik

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 149  Następna
Autor Wiadomość
#2401 PostWysłany: 13 Cze 2023 18:54 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Esky ma umowę grupową z Inter Partner Assistance (wchodzi w skład grupy AXA, ma siedzibę w Belgii) , likwidacja szkód przez polski oddział Inter Partner.. "Normalna" AXA w Polsce została kupiona przez Uniqa, która sprzedaje pod swoim szyldem.
 Profil Relacje PM off  

Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚 Wakacje all inclusive w Egipcie od 2624 PLN 🍹🍉 Loty z 10 miast + 4* hotel przy plaży 🐠🐚
Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️ Piękna włoska wyspa w wydaniu lux ✨🥂 All inclusive na Sardynii za 1889 PLN (loty + ⭐⭐⭐⭐ hotel) ☀️🏖️
#2402 PostWysłany: 14 Cze 2023 05:10 

Elrian napisał(a):
Raffles napisał(a):
ret napisał(a):
Macie może jakies doświadczenia z AXA przez esky.pl? Albo chociaż przemyślenia co do samej oferty?

Na pierwszy rzut oka wyglada ok, zwróciłem uwage jedynie na stosunkowo niski limit ratownictwa 10k USD.
Do tej pory brałem AXA Multitravel a potem Uniqa z kodem ale ostatnio zmienili partnera i nie chce ryzykować.

Z esky.pl korzystalem dawno temu gdy oferowali ubezpieczenia od AIG.

Dzięki, kupiłem. Generalnie kiedyś zawsze kupowałem przez esky.pl mieli najlepsze i stosunkowo niedrogie ubezpieczenie właśnie chyba z AIG właśnie. Potem coś się stało, zmienili partnera i pamiętam że warunki cena / jakość mocno spadła. Ale teraz widzę że te warunki z Axa całkiem dobre. I w przeciwieństwie do np Generali nie wyłączają nurkowania do 18 metrów (czyli tradycyjnie OWD, Generali ma do 15 metrów).

Czy ubezpieczenie jest jakby bezpośrednio realizowane i zawarte z AXA? Czy w sytuacji kryzysowej i tak wszystko przechodzi przez esky.pl Rok temu na ponad 3msc wyjeździe miałem AXA z ich strony i korzystałem 6 razy. Widzę, że na esky jest na 300k euro czyli więcej niż 600k zł na stronie AXA, więc kusi.
Tak jak napisal kolega wyzej. Ubezpieczenie obsluguje Inter Partner ktory nalezy do grupy AXA.
Esky jedynie oferuje ubezpieczenie od AXA na okreslonych warunkach - customowe limity i owu.

Uniqa przejeła polski oddzial AXA (ten oferujacy ubezpieczenie Multitravel). Po przejeciu Uniqa Multitravel bylo obslugiwane tez przez Inter Partner, ale to sie zmienilo jakoś niedawno.
AXA Assistance to osobny podmiot. Jesli dobrze zrozumialem to ciagle zwiazany z AXA.

Ze wszystkich opcji: Uniqa z kodem, AXA assistance z linku -30% i AXA przez esky. Ostatnia opcja dla mnie wypadla najlepiej, ale kazdy powinien przeczytac OWU i wybrac samemu.
 Profil Relacje PM off
Raffles uważa post za pomocny.

#2403 PostWysłany: 14 Cze 2023 18:04 
Awatar użytkownika

HON fly4free
-20% na ubezpieczenie w Uniqa z kodem LATO2023.
 Profil Relacje PM off
Enzym lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#2404 PostWysłany: 03 Lip 2023 23:06 
Awatar użytkownika

Loty: 362
Kilometry: 483 133
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Takie dosyć nietypowe pytanie;
Jakie ubezpiecznie na Ukrainę?
Znalazłem w Generali z opcja „aktywny udział w wojnie” zaznaczać to czy nie? Szukać czegoś innego czy brać to a może wziąć z „visitoukraine”?
Wypad na pare dni do Lwowa.
 Profil Relacje PM off  

#2405 PostWysłany: 03 Lip 2023 23:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Bierz z visit Ukraine

Wysłane przez moją Nokię 3330
 Profil Relacje PM off
Martinuss lubi ten post.
Martinuss uważa post za pomocny.

#2406 PostWysłany: 12 Lip 2023 22:44 

jakie oferty wychodzą obecnie najkorzystniej cenowo w kontekście uwzględnienia zdarzeń pod wpływem alkoholu ?
 Profil Relacje PM off  

#2407 PostWysłany: 13 Lip 2023 08:36 

@konkwisotr post #2395.
 PM off  

#2408 PostWysłany: 13 Lip 2023 10:32 
Awatar użytkownika

Loty: 314
Kilometry: 416 261
Krajów: 32 / 15.0%
srebrny
A czy ktores z ubezpieczen obejmuje opoznienia/anulacje lotow i ewentualnych kosztow przedluzenia podrozy (np. hoteli) zwiazanych z aktywnoscia wulkaniczna?

Kiedys Citibank mial taka polise w ramach karty. Sprawdzalem np. Uniqua i tam wprost jest to wylaczone

#2409 PostWysłany: 20 Lip 2023 10:22 

Dzień dobry, jestem przed wyborem ubezpieczenia podróżnego (Turcja) i mam pytanie, która firma wydaje się być solidniejsza Allianz,Axa czy Warta travel? Zależy mi na bezgotówkowej obsłudze w razie problemów+zaostrzenie chorób przewlekłych+klauzula alko ;) Czy ktoś miał niestety jakieś zdarzenie (nagłe zachorowanie,złamanie itp.) i dana ubezpieczalnia dała rade. Z góry dziękuje za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#2410 PostWysłany: 31 Lip 2023 22:19 

Loty: 86
Kilometry: 151 264
Krajów: 23 / 10.8%
Cześć,

Mam taką sytuację - lot KTW - LTN, opóźnienie 15 godzin, potwierdzona wina linii lotniczej.
Miałem wykupione ubezpieczenie w TU o nazwie zaczynającej się na literkę U :p
W związku z tym złożyłem wniosek do TU.
Dostałem decyzję odmowną o treści:

"w wyniku postępowania likwidacyjnego w sprawie znak jw., podjęto decyzję o odmowie wypłaty odszkodowania z tytułu ubezpieczenia opóźnienia lotu.

Zgodnie z Klauzulą ubezpieczenia opóźnienia lotu § 2 ustęp 2 punkt 2 OWU ...
"Niezależnie od generalnych wyłączeń odpowiedzialności Towarzystwa, o których mowa w Rozdziale VI OWU, Towarzystwo nie ponosi odpowiedzialności za szkody: wynikające z opóźnienia lotu na terenie Rzeczypospolitej Polskiej lub kraju rezydencji Ubezpieczonego."

Zgodnie z przesłanymi przez Pana dokumentami, do opóźnienia lotu doszło na terenie Rzeczypospolitej Polskiej."

No i właśnie - jest sens się kopać z ubezpieczycielem?
Dwie sprawy:
- interpretacja miejsca wystąpienia opóźnienia - jak dla mnie opóźnienie wystąpiło w kraju docelowym (UK) bo tak się to powinno liczyć chyba - czasem samolot nadrabia w trakcie lotu (wiadomo że 15h nie nadrobi :p) - ale mogę nie mieć racji. inaczej takie ubezpieczenie można sobie wsadzić w cztery litery :p
- a drugi temat to że TU odpisało po 32 dniach (25.06-28.07) czyli nie dotrzymało terminu - czy mogę się tym podeprzeć?

Dzięki z góry za pomoc
 Profil Relacje PM off  

#2411 PostWysłany: 31 Lip 2023 22:36 

srebrny
Bez znajomości całości OWU pozostaje tylko szklana kula.
 Profil Relacje PM off
Kothson lubi ten post.

#2412 PostWysłany: 31 Lip 2023 22:39 

niebieski
Zgłębiałem ten temat wielokrotnie i u różnych TU - nie znalazłem takiego , który ubezpieczałby opóźnienie na wylocie z kraju, w którym mieszkasz.

BTW ile Twoje TU na literę U wypłaciłoby odszkodowania, gdyby opóźnienie było na locie powrotnym?
 Profil Relacje PM off  

#2413 PostWysłany: 31 Lip 2023 22:42 

platynowy
Raczej nic nie ugrasz, większość wypożyczalni ma wyłączenia tego typu. Mieszkasz w Polsce, więc ich zdaniem nie ponosisz kosztów związanych z hotelem, ponieważ możesz nocować we własnym domu.

Skoro przekroczyli czas na odpowiedź narzucony przez ustawodawcę, możesz wysłać im wezwanie do zapłaty. Oczywiście jeżeli nie zostałeś poinformowany o nadzwyczajnych okolicznościach, które mogą wpływać na wydłużony czas rozpatrywania reklamacji.

Pytanie zasadnicze czy w ogóle masz jakieś koszty związane z tym opóźnieniem? Poniosłeś koszty hotelu, dodatkowego dojazdu czy wyżywienia? Warto zwrócić uwagę na to że większość ubezpieczalni nie zwraca zryczałtowanej kwoty, a jedynie refunduje koszty do kwoty zapisanej w regulaminie na podstawie dostarczonych rachunków, jeżeli ich nie masz, to nic nie dostaniesz.

Większość ubezpieczalni nie zwróci ci kosztów, jeżeli takie zostały już zrefundowane przez przewoźnika. Jeżeli przewoźnik zapłacił za twój hotel, to ubezpieczyciel już tego nie zrobi. Wypłata może nastąpić wyłącznie na kanwie negatywnej odpowiedzi od przewoźnika.

Generalnie to warto przeczytać OWU, bo firmy pomimo tego że mają wspólny mianownik, to jednak czasami rządza się swoimi prawami.
 Profil Relacje PM off
elpatafiano uważa post za pomocny.

#2414 PostWysłany: 31 Lip 2023 23:08 

niebieski
Dobrze rozumiem, że jeśli przewoźnik wypłaci 250 euro z dyrektywy za opóźnienie, to ubezpieczyciel już nie?
 Profil Relacje PM off  

#2415 PostWysłany: 01 Sie 2023 05:51 

platynowy
Napisałem w kontekście zwrotu poniesionych kosztów, kiedy nie można liczyć na odszkodowanie z tytułu eu261 (strajk, alarm na lotnisku, warunki pogodowe). Poza tym ponownie odsyłam do OWU.
 Profil Relacje PM off  

#2416 PostWysłany: 01 Sie 2023 23:15 

Loty: 86
Kilometry: 151 264
Krajów: 23 / 10.8%
Kothson napisał(a):
Skoro przekroczyli czas na odpowiedź narzucony przez ustawodawcę, możesz wysłać im wezwanie do zapłaty. Oczywiście jeżeli nie zostałeś poinformowany o nadzwyczajnych okolicznościach, które mogą wpływać na wydłużony czas rozpatrywania reklamacji.

Nie zostałem poinformowany o nadzwyczajnych okolicznościach. Pierwsze pismo jakiekolwiek przyszło to od razu z odmową wypłaty. I to przyszło już po przekroczeniu terminu.

Kothson napisał(a):
Pytanie zasadnicze czy w ogóle masz jakieś koszty związane z tym opóźnieniem? Poniosłeś koszty hotelu, dodatkowego dojazdu czy wyżywienia? Warto zwrócić uwagę na to że większość ubezpieczalni nie zwraca zryczałtowanej kwoty, a jedynie refunduje koszty do kwoty zapisanej w regulaminie na podstawie dostarczonych rachunków, jeżeli ich nie masz, to nic nie dostaniesz.

Większość ubezpieczalni nie zwróci ci kosztów, jeżeli takie zostały już zrefundowane przez przewoźnika. Jeżeli przewoźnik zapłacił za twój hotel, to ubezpieczyciel już tego nie zrobi. Wypłata może nastąpić wyłącznie na kanwie negatywnej odpowiedzi od przewoźnika.

Aramise napisał(a):
głębiałem ten temat wielokrotnie i u różnych TU - nie znalazłem takiego , który ubezpieczałby opóźnienie na wylocie z kraju, w którym mieszkasz.

BTW ile Twoje TU na literę U wypłaciłoby odszkodowania, gdyby opóźnienie było na locie powrotnym?

200 EUR

Tak w ramach luźnej rozkminy
Co kogo powinno obchodzić czy ktoś mi już wypłacił jakieś pieniądze - dla przykładu ubezpieczam się jednocześnie w trzech TU to każdy z nich powinien wypłacić odszkodowanie.
Tak samo - poniesione koszty - mówi się czas to pieniądz. Moje koszty to np brak możliwości wykonywania pracy w tym momencie bo siedziałem 15 godzin na lotnisku. Tak samo nikt normalny nie opuści lotniska czekając na opóźniony lot - zwłaszcza, ze termin był przesuwany trzy razy.
Kraj w którym mieszkam - no na pewno wrócę do domu z lotniska oddalonego np o kilkaset km - choćby było w tym samym kraju :p
Ale wy to wszystko wiecie, jak piszę - luźna rozkmina - a rozumiem, że ubezpieczyciel robi wszystko i wymyśla takie klauzule żeby wyciulać ubezpieczonego i nie wypłacać odszkodowania :p

A OWU mówi jasno:

"W przypadku opóźnienia o co najmniej 5 godzin organizowanego
przez zawodowego przewoźnika zagranicznego lotu rejsowego, na
który Ubezpieczony ma ważny bilet, Towarzystwo wypłaca świadcze-
nie w wysokości wskazanej w Tabeli wariantów ubezpieczenia, stano-
wiącej Załącznik nr 2 do OWU."

Czyli w wysokości 200EUR a nie do wysokości.
I dodatkowo:

"W razie zaistnienia szkody Ubezpieczony jest zobowiązany do
uzyskania od przewoźnika lotniczego dokumentu potwierdza-
jącego fakt opóźnienia lotu, w którym przewoźnik powinien
podać numer lotu, planowaną datę i godzinę wylotu oraz datę
i godzinę dokonania zgłoszenia przez Ubezpieczonego.
2. Zgłoszenie roszczenia powinno zawierać:
1) numer polisy;
2) datę i miejsce zaistnienia szkody oraz opis okoliczności zaist-
nienia szkody;
3) dowody potwierdzające opóźnienie lotu."

Nic o jakichkolwiek zaświadczeniach o poniesionych kosztach.

A mam jeszcze inną głupią rozkminę - kiedy formalnie przekraczam granicę na lotnisku? Po kontroli paszportowej czy w momencie podniesienia się samolotu z płyty?

I jeszcze jedna czysto teoretyczna rozkmina odnośnie momentu wystąpienia opóźnienia - można założyć sytuację że samolot wylatuje o czasie, ale np musi zmienić trasę z jakiegoś powodu i dolatuje później - omijanie obszarów działań wojennych na przykład... Dlatego w moim odczuciu moment wystąpienia opóźnienia to moment fizycznego wylądowania w miejscu docelowym - ale mogę nie mieć racji ;)
 Profil Relacje PM off  

#2417 PostWysłany: 01 Sie 2023 23:17 

srebrny
boots napisał(a):
Bez znajomości całości OWU pozostaje tylko szklana kula.

Ponawiam oczywistą oczywistość.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
Kothson uważa post za pomocny.

#2418 PostWysłany: 03 Sie 2023 10:18 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
ktoś może polecić ubezpieczenie na Grenlandię z KL powyżej 1-2mln zł? Axa miała nawet na 40mln, ale Arktyki nie obejmuje. Potencjalnie chyba jeszcze znajduje Generali, nie ma tam mowy o wyłączeniu terenów powyżej koła podbiegunowego północnego.

#2419 PostWysłany: 03 Sie 2023 16:06 

Ktoś tu wrzucał z FAQ AXY ze niby obejmue ich ubezpieczenie podróżne NNW po alkoholu a jak wchodzę w OWU Z TEJ OFERTY -35% to zdarzenia pod wpływem alkoholu są wyłączone. To jak w końcu?
Poza tym jakie proponujecie ubezpieczenie jak lece do CUN na 10 dni ale mam po drodze TAM stopover w kanadzie 15h i tam ide pozwiedzac i mam nocleg. Jak to ogarnąć najkorzystniej finansowo żeny ubezpieczenie działalo i w kanadzie ten 1 dzień i w meksyku i żeby była klauzula alkoholowa ?
 Profil Relacje PM off  

#2420 PostWysłany: 03 Sie 2023 16:11 

Loty: 1125
Kilometry: 1 117 119
Krajów: 97 / 45.3%
platynowy
Ja bym dał sobie spokój z tym alkoholem. Mezcal jest paskudny.
Zeus lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 2963 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 118, 119, 120, 121, 122, 123, 124 ... 149  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] oraz 2 gości