Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Ubezpieczenia samochodów na Kanarach w popularnych wypożyczalniach + krótkie info.
Co jest a czego nie ma w ubezpieczeniu - by Antek12 - dziękujemy.
[+] Pokaż
Pluscar

Minimalny wiek 23

Ubezpieczenie nie obejmuje :
Opon i obręczy (kół)
Szkód parkingowych
Zgubionego kluczyka
Jazdy poza asfaltem
Nalania złego paliwa
Szkód powstałych po zażyciu alkoholu / narkotyków

Dodatkowe ubezpieczenie proponują na maila albo w biurze (ok 3 Eur dziennie)

http://pluscar-tenerife.com/en/terms.html

Kod:
Terms and conditions

This tariff includes:

Unlimited mileage
Local taxes (IGIC or VAT)
Free airport service
Second driver free
Baby seat and booster seats included
Free bookings amendment and cancellation
Fully comprehensive insurance with no excess*. It is included: personal accident cover –PAI-, collision damage waiver –CDW-, Total coverage in case of the theft of the car –TP-.
*Just for premium cars there is an excess of 300,00 euros

This tariff does not include:

Damage to wheels (rims) and tyres.
It is forbidden to drive the vehicle off asphalted roads or in forbidden or dangerous areas (such as sand roads, beaches, mountains, etc).
Lost the keys dame or deteriorate the key or the remote control.
Damage caused by filling the tank with the wrong fuel (.Inadequate refuelling.).
Accident or damages caused by inadequate (dangerous) driving or under the influence of alcohol or other substances.
Any damage caused by bad parking.
The charges of any possible law intervention because of any traffic violation.
PLUS CAR are not liable for personal belongings inside the car

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Autoreisen

Minimalny wiek 23

https://autoreisen.com/car-hire/terms.php

Opon i obręczy (kół)
Podwozia
Szkód parkingowych
Zgubionego kluczyka
Jazdy poza asfaltem
Nalania złego paliwa

Tutaj także dodatkowe ubezpieczenie proponują na maila albo w biurze (ok 3 Eur dziennie)

Kod:
5. Items included in the reservation price of your vehicle:

The final price of the reservation of the vehicle includes the following items:

1.   Taxes (IGIC/IVA included).
   2.   Unlimited mileage.
   3.   Second driver free of charge.
   4.   Service in our office at the airport.
   5.   Cancellation of the free reservation.
   6.   Seats for babies and booster cushions for children free of charge. (CHILD SEATS)
   7.   The following insurances (without excess):
      o   Collision Damage Waiver (CDW).
      o   Theft Protection (TP).
      o   Personal Accident Insurance (PAI).
      o   Damage to third parties.

As optional or additional services you can hire (not included in the reservation price of the vehicle), it highlights the roof rack to transport luggage, whose daily cost is 2€/day. It does not include the strings, only the clamping bars to the vehicle.

Roof-racks can carry up to 2 surfboards, properly attached. The company does not assume any damage to the vehicle or to third parties caused by objects transported in the roof of the vehicle. These damages are the responsibility of the client.

6. Situations or contingencies not covered by the insurance:

Our insurance does not cover the following situations or contingencies:

•   Damage to the tyres, wheels and underbody of the vehicle.
•   Loss or breakage of the car keys.
•   Wrong refuelling.
•   Accidents related to reckless driving or under the influence of alcoholic drinks, drugs, narcotics or any other toxic or psychotropic substances.
•   Driving off-road.
•   Fines.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Top Car

Minimalny wiek 23

Opon i obręczy (kół)
Szyb
Lusterek
Świateł
Podwozia
Szkód parkingowych
Zgubionego kluczyka
Assistance na drodze / holowanie !
Jazdy poza asfaltem
Nalania złego paliwa

Dodatkowe ubezpieczenie proponują w biurze 5 eur dziennie - max 75 EUR
[url]
https://top-car-hire.com/en/legal/hire-conditions/[/url]

Kod:
The rates offered through top-car-hire.com include:

Taxes (IGIC).
Unlimited mileage.
Second driver free of charge.
Child boosters and child seats.
The insurances included in the rates offered through top-car-hire.com are:
compulsory insurance with Third Party Liability, comprehensive insurance (CDW), which is the partial coverage in damages by collision that covers the customer by light damages and scratches in the bodywork of the vehicle and fire, Theft protection (TP) and Personal Accident Injuries (PAI). With the CDW insurance service you would be agreeing in requesting a franchise that may vary depending on the vehicle hired. These franchise’s expenses would be between 300€ and 1000€. Also an additional insurance (SCDW) can be contracted for 5 € plus taxes per day up to a maximum of 75 € plus taxes per hire contract.

SCDW covers the following cases: damage to rims and tires, tire flats, glasses, wing mirrors, front and back headlamps, indicators, road assistance, tow truck and replacement. Damages caused by negligence of the authorized driver or breach of the conditions of contract are not included, for example, loss of keys, damage done to the underneath of the car body by traffic on unpaved roads and wrong fuel refueling, among others. With the SCDW extended insurance service, the client won’t have to request any franchise.

We are not responsible for any object left inside the car.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Cicar / Cabreramedina

Minimalny wiek 21

Podwozia
Zgubionego kluczyka

nie ma możliwości wykupienia dodatkowego ubezpieczenia.

https://www.cicar.com/EN/view/condiciones_EN

Kod:
The insurance is fully comprehensive without excess including glass, mirrors, and tyres except keys, underbody and personal objects inside the car.

Confirmations of reservations are inmediate. In case we don't have the desired model, we'll offer another car of the same category or superior.

The insurance is fully comprehensive without excess including glass, mirrors, and tyres except keys, underbody and personal objects inside the car. The price includes taxes, unlimited mileage and an audio-guide of the Canary Islands (you can ask for it at our offices). The child-seats, booster-seats and roof racks are free of charge. The extra driver is free of charge (you can add it at our offices).

Fuel policy: If the client collect the car with an amount of petrol, the client will have to pay a deposit for it at our office. If the client return the car with the same amount of petrol, we will refund your deposit back.

There is no extra charge to cancel or modify the booking. You can do it on-line, log in as a registered client; by email or by phone.

We inform you that the child-seat and booster-seat are free of charge. The child-seat is for babies from 0kg to 18kg and it is on the back seat forward facing/rearward facing. The booster-seat is for children between 15kg-36kg and it is without backrest, only the seat. The seat will be given at the car collection and the customer must fix it in the car.

CICAR will not be responsible for claims or damages arising from bad performance, errors, omissions, interruptions, elimination, defects, delays in operation, computer viruses, theft, destruction, unauthorized access to personal records or the alteration of the same or the use of data, information, etc.

The user expressly accepts that the use of this web page is the responsibility of the user. The user assumes the total costs of the services, repairs, etc. necessary in his or her system. Moreover, the user expressly accepts that neither CICAR, nor entities affiliated to CICAR or related to the same, nor their employees or agents nor any person or entity that has participated in the creation, production and distribution of this web page are responsible before any person or entity for any loss, damage (for the use or attempt to use the web page).

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 89  Następna
Autor Wiadomość
#581 PostWysłany: 19 Lut 2017 16:16 
Awatar użytkownika

Loty: 68
Kilometry: 186 238
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
@‌wersus79‌
Dobrze wiedzieć, rozumiem że numery KK spisali?

Z potwierdzenia rezerwacji wynika że jest niezbędna, przynajmniej tak to rozumiem, wkleiłem poniżej .

Załączniki:
ar.jpg
ar.jpg [ 33.89 KiB | Obejrzany 1883 razy ]
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#582 PostWysłany: 19 Lut 2017 17:24 

Loty: 60
Kilometry: 85 201
Krajów: 14 / 6.5%
srebrny
Nie zdążyła nic spisać. Mało tego, podarła pierwszą umowę (pewnie było tam coś o płaceniu kartą), gdy zobaczyła, że mam gotówkę i powiedziałem, że w ten sposób chcę zapłacić. Zeskanowała jedynie dowód i prawo jazdy. Z tego screenu nie wynika, że masz płacić kartą, tylko ją okazać.
 Profil Relacje PM off  

#583 PostWysłany: 19 Lut 2017 19:16 

I dokładnie tak samo chciałbym zapłacić, dzięki za info :)
 Profil Relacje PM off  

#584 PostWysłany: 19 Lut 2017 19:54 

Loty: 10
Kilometry: 28 060
Krajów: 9 / 4.2%
niebieski
Wrocilismy z Teneryfy- Cicar!

Cicar (rezerwacja przez strone)
-wybieramy malutki samochodzik 3d

Podchodzimy do okienka nr rezerwacji pokazujemy ze karta - placimy gotowka.
Pani dala nam samochód z paliwem 9e. -oddajemy "empty"

Podchodzimy a tu samochodzik 5d wiekszy, jak nowy (15k km, 5drzwiony). ponad 800km na tych serpentynach (bo tam mieszkalismy w górskiej wiosce) - na 4os po 60pln paliwo.

Oddajemy samochód - godzina 5:00 , mamy rzucić kluczyć gdzieś do środka przez szybke. Polecam Cicar. Troche sie czeka w kolejce bo widać troche ludzi jest. :)

Ps. byly jakies promocje ze wybierajac 6dni bylo 114 a jak wybralo sie 7dni to czasem byly promo 99pln :) ale chyba oddanie wczesniej nie stanowi problemu. Pozdrawiam.
 Profil Relacje PM off  

#585 PostWysłany: 19 Lut 2017 20:24 
Awatar użytkownika

platynowy
nie wiem, czy to kwestia sezonu, ale cicar przestał być - w moim wypadku - konkurencyjny. Obserwuję od dłuższego czasu ceny na lipiec, bo potrzebujemy auto na 12 dni. W cicar najtańsze kosztuje niemal 230 EUR, podczas gdy w pluscar za wyższą klasę mamy do zapłacenia (przy takich samych warunkach ubezpieczeniowo-paliwowych) 176 EUR. Różnica kolosalna...
 Profil Relacje PM off  

#586 PostWysłany: 19 Lut 2017 22:46 

Czy oddając auto autoreisen w godzinach "zamknięcia" 4 rano zostanie mi zwrócona blokada/depozyt lub będą doliczone jakieś inne dodatkowe koszta? Zamierzam płacić kartą MC Debet Alior.
 Profil Relacje PM off  

#587 PostWysłany: 19 Lut 2017 23:23 

Loty: 269
Kilometry: 516 410
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Płaciłem taką samą kartą i miałem żadnej blokady, drugi kolega płacił gotówką i nie było też żadnego depozytu. Jeśli w formularzu możesz zaznaczyć taką godzinę i nie powoduje ona wyższej ceny to nic nie doliczą, wrzucisz pewnie klucze w jakieś miejsce.
 Profil Relacje PM off  

#588 PostWysłany: 20 Lut 2017 08:32 
Awatar użytkownika

niebieski
Alpamayo84 napisał(a):
Czy oddając auto autoreisen w godzinach "zamknięcia" 4 rano zostanie mi zwrócona blokada/depozyt lub będą doliczone jakieś inne dodatkowe koszta? Zamierzam płacić kartą MC Debet Alior.

Płaciłem tą samą kartą, nie było żadnego depozytu, oddawałem rano o 4:00 Teneryfa południowa, nie było żadnej dodatkowej opłaty, auto odstawiasz na parkingu Autoreisen, kluczki wrzucasz przez okienko w hali przylotów, wpadną na biurko lub podłogę, zależy jak rzucisz. ;)
 Profil Relacje PM off  

#589 PostWysłany: 21 Lut 2017 00:04 
Awatar użytkownika

Loty: 270
Kilometry: 434 616
Krajów: 50 / 23.4%
srebrny
No to ja juz nie wiem czy to od obslugi, dnia czy aury zalezy ale dziś w Autoreisen absolutnie nie zgodzili sie na płatność gotówką. Proponowalam gotówkę i karte kredytowa do ewentualnego depozytu, "nie, bo system, cos tam cos tam". Płatność tylko kartą, identyczną sytuacje mial ktos przede mną ( czyzby ktoś z forum? :) bo byl rownie przekonany jak ja, ze gotowka przejdzie ;)
2022 dhow-przez-zatoke-chwaka-bay-czyli-zanzibar-z-plecakiem,213,168117
2018 Alesund na trzecią randkę
2017 Na Białoruś z Waszmościami
 Profil Relacje PM off  

#590 PostWysłany: 24 Lut 2017 19:20 
Awatar użytkownika

Loty: 20
Kilometry: 26 898
Krajów: 9 / 4.2%
Potwierdzam, że może być z tym problem. Kolega w zeszłym tygodniu również wrócił z Teneryfy i był przekonany że zapłaci gotówką i się nie dało. Szybka akcja z płatnością kartą i dostał auto, ale stresa małego miał ;)

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off  

#591 PostWysłany: 15 Mar 2017 16:28 

Loty: 6
Kilometry: 9 564
Krajów: 4 / 1.9%
Witam mam wstępnie zabookowane auto w Autoreisen - Citroen C-Elysee (3 osoby dorosle + 2 dzieci) - daty 27.05-08.06 (12 dni) za 128 Euro - bardzo dobra cena według mnie. Czytałem dużo pozytywnych ale również i negatywnych opini o tej wypożczalni. Jak podpisze umowe to czy po przyjściu na parking mogę zażądać zmiany auta ? (z jakiego powodu jest to uzasadnione - usterka techniczna, niedziałająca klima?). Ostatnio byłem w grecjii na krecie i zapałniczka w aucie była uszkodzona niby drobiazg jednak sporo jezdziłem z telefonem jako nawigacją i szybko się rozładowywał i nie mozna było podładować.
Planuje sporo jezdzić również i tym razem i nie chce jeździć jakimś gratem. Wiem ze za tę cenę nie można oczekiwać nówki auta. Jakie są następne w kolejności pewne mimo iż troche droższe wypożyczalnie? Z tego co patrzyłem to Plus Car i Orcar są niewiele droższe. Pytanie tylko czy lepsze? A może jeszcze jakiś inne?

#592 PostWysłany: 15 Mar 2017 16:52 

A więc:
- zarezerwowałeś, ale do końca nie wiesz czy dobrze, ale uwierz Grecja, a Kanary to jak ziemia i niebo pod względem wypożyczenia samochodów i standardu (oczywiście wypożyczałem i tu i tu, dlatego tylko piszę)
- Citroen C-Elysee z szansą na dostanie grata :shock: , nie wiem czym jeździsz i jakie masz na kanarach doświadczenia, ale...na 90% będzie dobrze
Po sezonie czy przed ścisłym sezonem czyli wakacjami i jest szansa, że dostaniesz to co zarezerwowałeś, u mnie 2 x najmniejsze Hyundai I-10 i takie otrzymałem (kilka dni temu na Gran Canarii prawie nówka z ok. 9000 km przebiegu, ale jak to u nich zderzaki i lakier już poprzecierane, ale w tej opcji co u ciebie czyli z ubezpieczeniem nikogo poza... tobą to nie interesuje, masz 1/4 baku i tyle oddajesz to jest to co jest głównym aspektem ich zainteresowania)
- wymienić zapewne ot tak bo masz taki kaprys zapewne nie wymienią, zrobią zdziwione oczy i zapytają, ale ..."to Pan zarezerwował???????????????" zresztą dla 5 osób całkiem fajny wybór
- umowa oczywiście będzie przygotowana, co najwyżej zaznajomisz się z już poznanymi warunkami, podpiszesz, zapłacisz, pokaża gdzie się udać po zaparkowane samochód i odjedziecie zadowoleni z wyboru (choć masa osób z w/w powodów robi fotki przy pobieraniu i zdawaniu)
- jak dla mnie WYLUZUJ, bardzo dobra wypożyczalnia, co najwyżej zrezygnujesz i jeszcze raz wypożyczysz, jakby cena coś tam spadła, co jest zresztą prawdopodobne

A zrobisz jak uważasz, na Teneryfie jest też bardzo dobra sieć linii autobusowych, w sumie mniejszy stres czy "problemator" :)
 PM off  

#593 PostWysłany: 15 Mar 2017 17:21 

Loty: 6
Kilometry: 9 564
Krajów: 4 / 1.9%
W Grecji auto było naprawde ok - była to Lancia Ypsilon nawet w Dieslu, czysta/zadbana- ca 3 letnia z przebiegiem ca 40tys. Sprawowała się bez zarzutu (oprócz tej nieszczęsnej zapalniczki). Czy jak zamówielem tego Citroeana Elysse to mogę sie go domagać? Wiem ze te auta produkują chyba od 2013 czyli teoretycznie "grata" nie dostane. Mogą jednak z braku tych aut zrobić uprade na teoretycznie auto z wyższej klasy które może być dużo starsze i w gorszym stanie. Czy wtedy mogę się domagać jakiejś zamiany? Na potwierdzeniu mam: "The car will be this model or similar" Autobusy odpadają zdecydowanie - przerabiałem to na Malcie gdzie poruszanie się autobusami było bardzo problematyczne (mimo że Malta jest mała) i wbrew pozorom autobusem wcale tanio nie było.

Ostatnio edytowany przez krasnal, 15 Mar 2017 17:38, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika, jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#594 PostWysłany: 15 Mar 2017 17:32 

Kod:
The car will be this model or similar

Czyli z tej klasy bodajże C lub wyższej, ale to oni na podstawie tego co zarezerwowałeś przygotowują dla ciebie samochód. Nie wiem z czym masz problem na tym etapie co teraz, zawsze bliżej terminu możesz do nich napisać czy zadzwonić prosząc o ten wybrany model i zapewne szybko odpiszą

Ktoś tu kiedyś napisał, że nie odebrał samochodu w CICAR z zużytymi oponami prawie zniszczonymi, niewiele jest takich powodów, by można było się czepić, zresztą nie do końca skąd te wątpliwości przy głównie postach o treści "polecam autoreisen. Luźne podejście, nikt samochodu nie oglądął przy odbiorze. Przy odbiorze auta poprosiłem o świeży samochód, bo nie lubie zapachu dymu papierosowego..."
 PM off  

#595 PostWysłany: 16 Mar 2017 20:33 
Awatar użytkownika

niebieski
kibol30 napisał(a):
po przyjściu na parking mogę zażądać zmiany auta ? z jakiego powodu jest to uzasadnione - usterka techniczna, niedziałająca klima?

Mój znajomy miał na Gran Canarii auto z autoreisen. Na parkingu włamano mu się do auta, zniszczyli zamki a co za tym idzie nie mógł auta zamknąć, pojechał do AR, od ręki wymieniono mu auto na inne wyższej klasy niż miał. Autoreisen to na prawdę dobra wypożyczalnia i zrobi wszystko żeby klient był zadowolony.
 Profil Relacje PM off  

#596 PostWysłany: 24 Mar 2017 02:24 

Hej,

Dokonałem rezerwacji samochodu na lotnisku południowym w wypożyczalni Budge. Po trafieniu na to forum i po przeczytaniu samych pozytywnych opini o autoreisen postanowiełem dokońać również tam rezerwacji.
Przyznam szczerze, że troche obawiam się rezerwacji z budge ponieważ odbiór znajduje się poza lotniskiem, a jest mój pierwszy raz. Jest sie czego obawiać, gdzie się udać itp?
drugie pytanie jeżeli jednak anuluje pierwszą rezerwacje i skorzystam z autoreisen. Zamówilem seata ibize za 62 euro za 7 dni. Widzę jednak, że nie jest to chyba oferta z pełnym ubezpieczeniem (sa pominiete opony zawieszenie itp). W jaki sposób mogę je dokupić bo gdy dokonywałem rezerwacji nie było żadnej opcji i tylko jedna kwota.?
 Profil Relacje PM off  

#597 PostWysłany: 24 Mar 2017 03:31 

@‌kibol30‌

Miałem na Teneryfie z autoresen tego Citroena C Elisse. Taka auto zamówiłem i takie dostałem. Stały jeszcze ze 3 na parkingu, wiec similar raczej mało prawdopodobne. Był w bardzo dobrym stanie, praktycznie nowy. Mały przebieg jakieś drobne ryski na lakierze. Nie ma się co stresować oni tam bardzo dbają o auta. W razie problemów zawsze są pomocni, wiec pewnie też wymienią na inne auto gdyby była taka potrzeba. Jedyny minus tego auta, to niestety jest to wersja ze słabym silnikiem, co powoduje że jest to dość mułowate auto, ale bagażnik bardzo duży. Dobre auto dla rodziny.

Załączniki:
DSCF7280.JPG
DSCF7280.JPG [ 64.1 KiB | Obejrzany 1331 razy ]
 PM off  

#598 PostWysłany: 24 Mar 2017 08:08 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
@‌greg1291‌
potwierdzam mielismy wynajete dwie takie fury, z rodzina sie dobrze jezdzilo ale gdy trzeba bylo sie tym auto wspinac po serpentynach to szybko dostawalo "zadyszki" plus paliwozerne
 Profil Relacje PM off  

#599 PostWysłany: 24 Mar 2017 08:58 

niebieski
A ja polecam Peugeota Partnera z Pluscara - bezproblemowo i w tej firmie foteliki dla dzieci za darmo - przy odbiorze można zapłacić gotówką. Silnik przeciętny - dawał radę po serpentynkach,tylne przesuwne drzwi jak i sporo miejsca w środku auta dają wielki komfort podróżowania

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

https://www.youtube.com/watch?v=cNfBn4Fn1Hw
 Profil Relacje PM off  

#600 PostWysłany: 24 Mar 2017 10:32 
Awatar użytkownika

niebieski
kamdlu napisał(a):
Hej,

Dokonałem rezerwacji samochodu na lotnisku południowym w wypożyczalni Budge. Po trafieniu na to forum i po przeczytaniu samych pozytywnych opini o autoreisen postanowiełem dokońać również tam rezerwacji.
Przyznam szczerze, że troche obawiam się rezerwacji z budge ponieważ odbiór znajduje się poza lotniskiem, a jest mój pierwszy raz. Jest sie czego obawiać, gdzie się udać itp?
drugie pytanie jeżeli jednak anuluje pierwszą rezerwacje i skorzystam z autoreisen. Zamówilem seata ibize za 62 euro za 7 dni. Widzę jednak, że nie jest to chyba oferta z pełnym ubezpieczeniem (sa pominiete opony zawieszenie itp). W jaki sposób mogę je dokupić bo gdy dokonywałem rezerwacji nie było żadnej opcji i tylko jedna kwota.?

Dostaniesz ofertę dodatkowego ubezpieczenia na dwa dni przed wyjazdem. Wystarczy kliknąć w link który Ci przyslą. Można też na miejscu dokupić w dniu odbioru.

Tapnięte z mobilka
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1772 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 ... 89  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google Adsense [Bot] oraz 4 gości