Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 
Autor Wiadomość
#1 PostWysłany: 21 Kwi 2014 12:56 

Witam serdecznie,
niestety nie mam karty kredytowej, a chciałam zarezerwować hotel w Londynie. Dokonałam rezerwacji używając danych mojej karty debetowej i rezerwacja została zaakceptowana, jednak po kilku godzinach dostałam maila z wiadomością o poprawienie danych karty. Ale zaznaczono tam również, iż rezerwacja nie została anulowana.
W związku z tym mam pytanie: czy jeżeli nie wprowadzę danych karty kredytowej to jak pojawię się w hotelu moja rezerwacja nadal będzie aktualna? Chciałam zapłacić gotówką, mogę zapłacić z góry, jednak boję się sytuacji, że pojadę na miejsce i się okaże, że nie mają dla mnie pokoju albo policzą po "normalnych" stawkach - a jadę z dzieckiem.
ktoś może coś mógłby poradzić?
 Profil Relacje PM off  

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#2 PostWysłany: 21 Kwi 2014 13:01 

powodów może być wiele, w warunkach może być warunek rezerwacji za pomocą jedynie kart kredytowych, hotel wykonał preautoryzację podanej karty i nie ma na niej wystarczającej sumy wolnych środków pieniężnych (zważ na przewalutowania) itp, itd
 PM off  

#3 PostWysłany: 21 Kwi 2014 13:10 

Zbanowany
Cytuj:
W związku z tym mam pytanie: czy jeżeli nie wprowadzę danych karty kredytowej to jak pojawię się w hotelu moja rezerwacja nadal będzie aktualna?

Nie sądzę.
 Profil Relacje PM off  

#4 PostWysłany: 21 Kwi 2014 13:14 

srebrny
Jeśli chodzi o Anglię, Niderlandy, Belgię itp. to przyczyna często bywa bardzo prosta, mianowicie nie akceptują tam żadnych naszych kart poza Citibankiem. Mam taką, ale bardzo jej nie lubię i używam jej w ostateczności. Ale gdy kupowałem bilety na Thalysa i przy wszystkich innych polskich kartach wyskakiwał komunikat "karty spoza Europy nie są akceptowane" (a Polska to dla nich kraj "trzeciego świata), to przypomniałem sobie, że dawno dawno temu komiwojażer, który nam te karty Citibanku wciskał, mówił, że najbardziej rozpoznawalne na całym świecie. Spróbowałem i poszło. Od tego czasu miałem ten problem wielokrotnie, m.in. w hotelu w Londynie. Znaczy zapłacić się dało, ale założenie blokady kończyło się zwrotem, identycznym jak u autora wątku. Po wypróbowaniu kilku innych działał tylko Citibank.
 Profil Relacje PM off  

#5 PostWysłany: 21 Kwi 2014 13:18 

Zbanowany
Cytuj:
mianowicie nie akceptują tam żadnych naszych kart poza Citibankiem

Ale chyba nie piszesz o kredytowych?
 Profil Relacje PM off  

#6 PostWysłany: 21 Kwi 2014 18:15 

obawiałam się, że bez karty kredytowej ani rusz. no trudno, dzieki za odpowiedzi.
 Profil Relacje PM off  

#7 PostWysłany: 22 Kwi 2014 01:13 

srebrny
klayton napisał(a):
Cytuj:
mianowicie nie akceptują tam żadnych naszych kart poza Citibankiem

Ale chyba nie piszesz o kredytowych?

Piszę o kredytowych. W Hadze spędziłem kiedyś z pół godziny przy wszelkich automatach kolejowych, próbując kupić jakiś bilet. Znajomy Holender powiedział, że przyjechał jego kuzyn, Indianin z Antyli Holenderskich czy skądś tam. Żadna karta nigdzie mu nie działała, z wyjątkiem... sex shopu. Znam ten ból.
 Profil Relacje PM off  

#8 PostWysłany: 22 Kwi 2014 04:59 
Awatar użytkownika

niebieski
obibok napisał(a):
nie akceptują tam żadnych naszych kart poza Citibankiem.

obibok napisał(a):
Znajomy Holender powiedział, że przyjechał jego kuzyn, Indianin z Antyli Holenderskich czy skądś tam. Żadna karta nigdzie mu nie działała, z wyjątkiem... sex shopu.

Z całym szacunkiem dla Ciebie, ale czy Ty chociaż zastanowiłeś się nad sensem tego co napisałeś..?? Nie mieszkam w Europie i regularnie używam kart spoza Europy jak i MasterCard z Banku Millennium w Polsce zarówno w UK jak i w Belgii i jeszcze nigdy nie miałam z żadną problemów. Nie miałam też problemów z kupieniem polską kartą biletów na Thalysa (zarówno w zeszłym roku jak i w 2001).
Na stronie Thalys masz zresztą napisane:
Cytuj:
You can pay for your ticket using :
- Bank cards issued in Belgium (Bancontact).
- Eurocard, Mastercard, Visa and American Express credit cards.
- ING Home'Pay, Dexia Banque, KBC and CBC online.

Tak więc tylko w przypadku kart debetowych warunkiem jest, że muszą być wydane w Belgii. Przy kartach kredytowych nie ma to jakiegokolwiek znaczenia.

Owszem, są odosobnione przypadki, że jakiś sklep internetowy nie wysyła towaru poza dany kraj lub nie przyjmuje kart spoza kraju lub obszaru na który wysyła lecz nie ma ich już wiele. Taka sytuacja nie ma miejsca gdy przedstawiasz fizycznie kartę kredytową w punkcie sprzedaży - nie ma znaczenia skąd jest karta. Wyjątkiem jest tu Japonia gdzie są dwa systemy autoryzacyjne: krajowy i międzynarodowy. Oczywiście w krajowym karty spoza Japonii nie zostaną zautoryzowane, ale w międzynarodowym przechodzą wszystkie kredytówki.

Jest tak jak napisał @gorny77 - bank najprawdopodobniej próbował zrobić preautoryzację. Są dwie opcje preautoryzacyjne: jedna gdzie blokowana jest pełna kwota (np.) rezerwacji - w tym wypadku karta debetowa może zostać zaakceptowana pod warunkiem posiadania wolnych środków na koncie. Druga opcja preautoryzacji to sprawdzenie rodzaju i aktywności karty - w tym celu na terminalu jest wykorzystywany inny klawisz funkcyjny niż w pierwszym przypadku i to dla kart debetowych (wszystkich płaskich i części wypukłych) jest po prostu niewykonalne (nawet jeśli są środki na koncie) i nie ma znaczenia z jakiego kraju jest karta.

W odpowiedzi na pytanie OP: nie, wątpię by Twoja rezerwacja była nadal aktualna gdy zajedziesz do hotelu.
 Profil Relacje PM off  

#9 PostWysłany: 22 Kwi 2014 08:49 

srebrny
Ale tu się nie ma nad czym zastanawiać, piszę jak było i już. Po prostu żadna kredytowa nie działała, poza tą z Citibanku. Nie była to jednorazowa historia, ale częste zjawisko. Zresztą ten wspomniany Holender też się śmiał, że na ich automatach kolejowych niby jest logo Visa, a wszyscy wiedzą, że przechodzą tylko visy niderlandzkie (ale ostatnio już z tymi automatami nie było problemu, poza tym że poza stolicą ciężko znaleźć automat inny niż tylko na karty chip-knip). Natomiast wciąż taki problem występuje w innych miejscach, choćby w londyńskim hotelu. Co do anulowania rezerwacji, jeśli mówimy tu o Bookingu, to tam standardowo piszą, że hotel może anulować, jeśli nie zmienię danych karty. I ostatnio napisałem do nich maila (walczyłem długo, próbując wszelkich możliwych kart), po którym odpisali mi, że kontaktowali się z hotelem i on na razie nie anuluje rezerwacji, ale oczekuje na dane prawidłowej karty. W końcu musiałem się poddać i użyć karty Citibanku.
 Profil Relacje PM off  

#10 PostWysłany: 22 Kwi 2014 09:00 
Awatar użytkownika

niebieski
Tak przy okazji - Citibank ma dość upierdliwy moim zdaniem zwyczaj blokowania możliwości zapłaty z kodem PIN za granicą.
Nazywa się to jakoś PINLOCK i żeby dało się pobrać kasę z bankomatu czy tam zapłacić w sklepie, trzeba zadzwonić na infolinię
i grzecznie podać, kiedy i w jakich krajach się będzie przebywało.
Może to i bezpieczne jest bardzo, ale można się zdziwić.

Kiedyś wjechałem na hiszpańską autostradę i przy zjeździe była tylko możliwość płacenia kartą.
Miałem 4 kredytówki (MBANK, CITI, Polbank) i 5 debetówek. Nic nie działało.
Zablokowałem wyjazd, temperamentni Hiszpanie wyglądali, jakby zaraz mieli ruszyć do linczu.
Wreszcie przyszedł jakiś cieć, wkładał te moje kredytówki do urządzenia i dalej nic.
W końcu wziął gotówkę, otworzył szlaban ręcznie i uffff, mokry ale szczęśliwy opuściłem to nieszczęsne miejsce ;-)
 Profil Relacje PM off  

#11 PostWysłany: 22 Kwi 2014 09:43 
Awatar użytkownika

Loty: 406
Kilometry: 714 375
Krajów: 48 / 22.4%
platynowy
Negatywna przygode z kartami mialem w zasadzie dotad tylko jedna.

Francja niedziela - człowiek przyzwyczajony, ze w Polsce stacje benzynowe sa co "kawałek, czynne calodobowo bez wzgledu na dzien tygodnia.
Wypuscilismy sie w kierunku Georges du Tarn, na autostradzie ze wzgledu na duzo wyzsze ceny nie tankowalismy. Zjechalismy w boczne drogi, zaswiecila rezerwa
kazda kolejna stacja benzynowa zamknieta. W koncu widzimy bezobslugowa, cali szczesliwi na oparach stajemy przed dystrybutorem, kto co mial w portfelu wyjmowal nijak nie dalo sie zaplacic. Trwalo to juz naprawde dlugo podjechal wreszcie jakis miejscowy, sadzilismy ze nie umiemy obsluzyc w jez. francuskim automatu ale gosc probowal naszych kart i zadna nie dalo sie oplacic.
Wszelkie drobne jakie mielismy dalismy miejscowemu i on swoja karta zatankowal. Dziwne bo w sklepach przyjmowalo kazda z kart.

Moim zdaniem na swiecie - Cash is king - mimo calej tej marketingowej papki bankowej o dobrodziejstwach elektroniki.
 Profil Relacje PM off  

#12 PostWysłany: 22 Kwi 2014 10:28 

Zbanowany
Bezobsługowe stacje benzynowe we Francji niestety generalnie przyjmują tylko karty francuskie. Tak jest od dawna. Podobnie niektóre automaty meldunkowe w hotelach 'samoobsługowych'.

@obibok
Cytuj:
Ale tu się nie ma nad czym zastanawiać, piszę jak było i już.

To napisz, ze Tobie tak się przydarzyło, a nie że nie akceptują kk. Wszystko będzie wtedy jasne...
 Profil Relacje PM off  

#13 PostWysłany: 22 Kwi 2014 15:37 

srebrny
Cytuj:
Ale tu się nie ma nad czym zastanawiać, piszę jak było i już.

To napisz, ze Tobie tak się przydarzyło, a nie że nie akceptują kk. Wszystko będzie wtedy jasne...[/quote]
Tak, oczywiście masz rację. Tyle że chyba moja relacja była na tyle obszerna, że jasnym było, iż wynika to z doświadczeń, a nie stanowi informacji o formalnym embargo na nasze karty. Swoją drogą informacja na stronie Thalysa, że jestem spoza Europy była dość znamienna. Nawiasem mówiąc system nie przewiduje czegoś takiego, jak rezerwacja dokonana przez Polaka, podobnie jak poszczególnym racjom w dość schematyczny sposób przyznaje języki. Ale najciekawsze było to, że w zależności od tego, czy zadeklarowałem się jako Niemiec, Anglik czy Francuz, miałem do zapłacenia różne prowizje za przelewy, opłaty kartą itd.
jobi napisał(a):
Tak przy okazji - Citibank ma dość upierdliwy moim zdaniem zwyczaj blokowania możliwości zapłaty z kodem PIN za granicą.
Nazywa się to jakoś PINLOCK i żeby dało się pobrać kasę z bankomatu czy tam zapłacić w sklepie, trzeba zadzwonić na infolinię
i grzecznie podać, kiedy i w jakich krajach się będzie przebywało.

Mają wiele innych upierdliwości, ale skoro już o tym mówisz - mi zablokowali kiedyś przelew z karty na konto bukmacherskie. I nawet telefon na infolinię nie pomógł, bo babsko mi powiedziało, że to jest hazard i to jest niebezpieczne. A co ja, kurna, mam pięć lat?
 Profil Relacje PM off  

#14 PostWysłany: 22 Cze 2014 19:17 

srebrny
Uzupełniając temat: nie dalej jak kilka dni temu siedzę sobie na urlopie, aż tu dzwoni kuzynka i prosi o dane karty kredytowej, bo rezerwuje osławione tutaj Chile na flipo. Podawałem jej kolejno numery kilku kart, jakie miałem przy sobie, następnie obdzwoniła pół rodziny i wciąż lipa. Dopiero gdy zapytała, czy miałem kiedyś taki problem, to mnie oświeciło. Podreptałem do hotelowego sejfu po kartę Citibanku i... oczywiście przeszło.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 14 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 7 gości