Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Lotnisko w Atenach, Eleftherios Venizelos - Αερολιμένας Αθηνών - Ελευθέριος Βενιζέλος(ATH, LGAV)

położony około 27 kilometrów od centrum Aten, w pobliżu miasta Spata,
otwarty w 2001 roku, i zawiera 2 terminale (Schengen i poza Schengen)
Strona lotniska: http://www.aia.gr

Lotnisko posiada doskonałe połączenia komunikacji publicznej do Aten, Pireusu i innych miast.

Jak dojechać z lotniska w Atenach do miasta:

Metro

Chyba najszybsza opcja, dojechania do miasta.
Do centrum miasta dojedziemy za € 10 (za pół ceny dla lat 18 lub powyżej 65 lat, bilet jest ważny przez 1,5 godziny w na podróż komunikacją miejską w Atenach); cena za biletu tam i z powrotem to koszt € 18 (bilet ważny 48h). Także można kupić bilety grupowe (2 lub 3 osoby) z zniżką. Przystanek metra, w lotnisku, znajduje się w hali odlotów, i trzeba się przejdź przez skybridge. Znajdują się tam kasy biletowe, automaty (przyjmują tylko monety i banknoty euro) i bankomat narodowego banku greckiego, Ethniki.

Nie zapomnijcie o skasowaniu swojego biletu przed udaniem się na peron i wejściem do pociągu (kasowniki są przed schodami ruchomych koło kas). Za nieprzestrzeganie skasowania biletu na początku podróży lub przejazd na gapę jest mandat 120 €.

Rozkład jazdy znajdziemy tu: https://www.stasy.gr/en/timetables/line-3/

Do placu Syntagma dojedziemy w 38 minut a do Monastiraki w 40 minut.

Kolejka miejska - Proastiakos

Drugą opcją, to kolejka miejska. Z nią możemy dojechać do Pireusu (z przesiadką w Ano Liosia), do Koryntu, do Patry (z przesiadką w Koryncie na Autobus) albo także do Chalkidi lub Salonik (z przesiadką w SKA). Odjeżdża z tego samego dworca, co Metro. Cena 8 euro normalny, 4 ulgowy

Rozkłady kolejek:
Lotnisko Aten - Korynt - Kiato: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2
Cennik: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Lotnisko Aten - Centrum Aten (Stathmos Larisis): http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Ateny - SKA - Chalkida: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2
Cennik: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Kiato - Patra: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Dokładna mapa: http://www.trainose.gr/wp-content/uploa ... pdf?13bbb2

Autobusy

Przystanek autobusowy znajduje się, przy hali przylotów, koło ostatniego gate (4 i 5, jak się wychodzi z taśmy bagażowej, po prawo). To jest najtańsza opcja dojechania do miasta (6 euro normalny, studencki 3 euro), ale czas podróży może być różny w zależności od korków. Autobusy kursują 24 godziny na dobę i rozkład mają taki sam w dni robocze, oraz niedziele i święta. Bilety kupimy w budce biletowej przy hali przylotów.

Są 4 linie autobusowe:

X93: Jedzie do dworca autobusowego Kifisos (największy dworzec autobusowy, z autobusami do wysp Jońskich, i całej kontynentalnej Grecji)
Czas jazdy: od 40 minut do: 1:30

Czas przejazdu z lotniska do przystanku metro Elliniko linią X97 w godzinach nocnych wynosi 40 min.

X95: Jedzie do centrum Aten, plac Syntagma.
Czas jazdy: od 40 minut do: 60

X96: Jedzie do Pireusu, przez wybrzeże Ateńskie, np. Alimos, Glyfada
Czas jazdy: około 80-90 minut

X97: Do przystanku metra Elliniko
Czas jazdy: noca 40 minut, w dzień dłużej

Zmienili stronę do aktualnego rozkładu jazdy, i trzeba szukać ręcznie przez ta stronę: http://telematics.oasa.gr/en/#main
I wybieramy

Line Information
Choose Line
X93, X95, X96, X97

Taksówka:

Cena stała: € 38 (5:00-24:00) i € 54 (0:00-5:00).
Więcej info: http://www.athensairporttaxi.com/

KTEL - Autobusy typu PKS

Autokary odjeżdżają koło hotelu Sofitel (wyjście 2-3), i jadą do dwóch innych popularnych portów Rafina i Lavrio. Niestety nie mają stronę po Angielsku.

Rafina

http://www.ktelattikis.gr/company/Airpo ... 6-2015.pdf

Cena: 3 euro, czas przejazdu 30 minut

Autostop

Szanse do złapienia stopa, to marne. Raczej bym nie liczył na złapanie stopa.

Rowerem

Jazda rowerem, w autostradzie jest zabroniona i nie niebezpieczna. Jedyna opcja, to przez Spate i hangarem Olympic Air

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 655 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna
Autor Wiadomość
#321 PostWysłany: 17 Sie 2016 09:24 

srebrny
W ciepłych krajach się fajne chodzi nocą. Ja zazwyczaj nocuję w rejonach Glyfady (bo plaża), to dojeżdżam X96 na miejsce i już.
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#322 PostWysłany: 17 Sie 2016 10:35 

Ateny to totalny spontan, dwa tyg przed wszystko rezerwowałem wszystko i brałem hotel z najlepszą ofertą, a potem przerabiam temat dojazdu:) Na pewno przyjemnie się spaceruje ale będę po ciężkim dniu pracy, przelocie więc będę chciał jak najszybciej zrobić check in i iść spać...
 Profil Relacje PM off  

#323 PostWysłany: 17 Sie 2016 10:36 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Kupisz piwko z kiosku, i po drodze wypijesz i po sprawy. Zimny Fix albo Alfa ;)
 Profil Relacje PM off  

#324 PostWysłany: 17 Sie 2016 13:12 

Chyba na początek skusze się na Mythos'a ;)

Ostatnio edytowany przez Zeus, 17 Sie 2016 13:14, edytowano w sumie 1 raz
Cytowanie - nie cytuj całego postu poprzednika jeżeli zaraz pod nim odpowiadasz
 Profil Relacje PM off  

#325 PostWysłany: 20 Sie 2016 00:36 

srebrny
To ja powiem coś niepopularnego. W tych ateńskich kioskach odnalazłem przypadkiem coś, co jest zupełnie niegreckie, ale powala smakiem i nigdzie indziej tego nie spotkałem: australijskie piwo imbirowe Bundaberg.
 Profil Relacje PM off  

#326 PostWysłany: 04 Wrz 2016 12:09 

cześć,

drążąc temat mam pytanie.

Lecimy w przyszłym tygodniu grupką 6 osóob z wmi do ath. Przylot w okolicach północy - komunikacja miejska odpada - za dużo kombinacji jak na godziny nocne, w związku z tym postanowiłem poszukać jakiejś alternatywy.

I tak jest taxi ale wychodzi ponad 100eur przy 6 osobach.

uber troche taniej ale to nadal nie to bo jednak chcieli byśmy jechać wszyscy wspólnie busem.

Może ktoś ma coś sprawdzonego chodzi mi o private transfer's ?
mam cos takiego : https://www.athenstransports.eu około 70 euro za 6 osób i druga opcja https://www.welcomepickups.com

może ktoś ma jakieś doświadczenie z powyższymi lub może podobnymi firmami tego typu ? Moze sa jakies prywatne osoby bez firmy ktore oferuja takie przejazdy ?

Swoją drogą co do taxy, w zeszłym roku byliśmy w 2 osoby w glyfadzie, szliśmy z walizkami na autobus, przyczaił nas taxiarz i juz sie zaczęło "oj maj friend- go with me " i po lekkich negocjacjach pojechaliśmy za 10-15 euro (nie pamietam juz teraz dokladnie) bez włączonego licznika. Ktoś próbował tak negocjowac? Ponoć mają duże restrykcje pod względem rachunków itp ale jak widać sam zaproponował. Macie jakieś z tym doświadczenia?

Sam na początku myślałem aby na lotnisku proponować im taką opcję ale jednak w tak monitorowanym obiekcie chyba to bez sensu bo sie - co myślicie ?

Pozdrawiam
 Profil Relacje PM off  

#327 PostWysłany: 08 Wrz 2016 20:12 

Witam,
lecę z dzieckiem na tydzień do Aten, nasz samolot ląduje około 23 i z lotniska muszę dostać się do hotelu Evripides, znaczy to, że pojadę linią X95 do końca ale dalej musimy iść na piechotę. Czy ktoś zna tamte okolice, chodzi mi o przejście z Syntagma przez Stadiou, Karagriorgi, Voulis, Kolokotroni, Praxitelous i Evripidou do hotelu ? Czy po północy idąc tam z bagażami i dzieckiem będzie to bezpieczne czy lepiej zamówić taksówkę z lotniska (nie ukrywam, że trochę dużo ona kosztuje) ?
Nigdy nie byłem w Atenach ani generalnie w Grecji dlatego też każda porada będzie cenna.
Z góry dziękuję.
 Profil Relacje PM off  

#328 PostWysłany: 08 Wrz 2016 20:18 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Wszystko zostało opisane w tym temacie.
W ramach dobroci (oddałem krew i jestem na "chaju") możesz iść piechotą albo wziąć taksówkę z Syntagmi za 5-9 euro i dojedziesz tam.

Lepiej będzie iść piechotą Ermou i potem Miaouli. Sporo lokali jest tam otwartych do 4-5 rano a do tego, obok waszego hotelu jest siedziba partii która wygrała wybory i pilnowana non stop z Policji.
 Profil Relacje PM off
obibok lubi ten post.
one uważa post za pomocny.

#329 PostWysłany: 10 Wrz 2016 01:56 

Super, bardzo dziękuję za cenne rady, pójdziemy więc tą trasą.
 Profil Relacje PM off  

#330 PostWysłany: 12 Wrz 2016 12:04 

Cześć,
Mam przesiadkę w Atenach 4h i chciałem zasięgnąć opinii bardziej doświadczonych bywalców tego lotniska, czy w tym czasie jest w ogóle sens ruszać się z lotniska (z tego co czytałem w wątku, to droga do centrum z wykorzystaniem metra zajmuje ok. 40minut w jedną stronę, więc nie wiem czy jest sens się tłuc dla 1-1.5h). Jeśli nie, to będę wdzięczny za wszelkie sugestie co na samym lotnisku lub w jego pobliżu można ciekawego robić przez te kilka godzin.
 Profil Relacje PM off  

#331 PostWysłany: 12 Wrz 2016 12:16 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Myślę, że 4 godziny w Atenach to zdecydowanie za mało, żeby jechać do miasta :roll: Niestety w okolicach lotniska też wiele ciekawego Ci nie polecę...pozostają według mnie tylko tradycyjne formy rozrywki lotniskowej ;)

#332 PostWysłany: 12 Wrz 2016 13:17 

srebrny
Za mało, żeby tego miasta skosztować. Ale i tak warto pojechać i je zobaczyć. Szybki spacer, kebab na Monastirakach i jest super. Fakt, że trochę to kosztuje.
 Profil Relacje PM off  

#333 PostWysłany: 12 Wrz 2016 22:05 
Awatar użytkownika

Moim zdaniem za krótka ta przesiadka i nie warto ruszać do miasta. Musisz poszukać czegoś w obrębie lotniska chociaż tam też cudów nie ma...
 Profil Relacje PM off  

#334 PostWysłany: 13 Wrz 2016 09:38 

srebrny
Koło lotniska nie ma kompletnie nic. Chyba że IKEA.
 Profil Relacje PM off  

#335 PostWysłany: 13 Wrz 2016 10:19 
Awatar użytkownika

Loty: 60
Kilometry: 85 497
Krajów: 16 / 7.5%
srebrny
Potwierdzam, 4 godziny na lotnisku w Atenach to zdecydowanie za krótko aby gdziekolwiek się dalej ruszać. Jazda autobusem z/na lotnisko kiedy nie ma korków to min 45 minut. Metrem będzie pewnie szybciej.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
 Profil Relacje PM off  

#336 PostWysłany: 13 Wrz 2016 10:40 

srebrny
Metrem jest chyba 38. Czyli w dwie strony półtorej godziny plus czas czekania (metro co pół godziny, autobus co 10-15 minut). Wyjdzie około dwóch godzin; dwie jeszcze zostają. Jak dla mnie warto.
 Profil Relacje PM off  

#337 PostWysłany: 13 Wrz 2016 11:08 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
Tylko czy w tych 4 godzinach jest uwzględniony czas na ponowne przejście przez security i dojście do gate?

#338 PostWysłany: 13 Wrz 2016 11:31 
Awatar użytkownika

Loty: 230
Kilometry: 324 290
Krajów: 34 / 15.9%
niebieski
Dokładnie, w Atenach czasem przejście przez security trochę zajmuje. Poza tym 2-godzinna wyprawa do miasta po to żeby w rezultacie zjeść dość drogiego (po wliczeniu w to kosztów transportu) kebaba :roll: :?:

#339 PostWysłany: 13 Wrz 2016 11:45 
Awatar użytkownika

Loty: 380
Kilometry: 808 097
Krajów: 39 / 18.2%
srebrny
ej no gyrosa ;-) a gyros pita powyżej 2,8 euro to już mega drożyzna :D

#340 PostWysłany: 13 Wrz 2016 12:55 

srebrny
W kultowej tawernie Μπαϊρακτάρης przy Monastirakach kosztuje 2,40. Co do kontroli, to normalne lotnisko. Nigdy nie przechodziłem dłużej niż na innym. Jak dla mnie dużo szybciej, niż na WAW.
Tak tak, ghyrosa. A kebaba też można w tej knajpie dostać - na talerzu, w jogurcie.
Co ciekawe, teraz przerobili strefę odlotów "B", dzięki czemu możliwe są transfery bez wychodzenia poza strefę. Cały obszar bramek jest połączony (wliczając w to niegdysiejsze miejsce na spanie).
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 655 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 33  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość