Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 45  Następna
Autor Wiadomość
#341 PostWysłany: 25 Cze 2017 22:56 

@zulu nie wiesz może czy bilety na prom można zakupić na kartę?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#342 PostWysłany: 26 Cze 2017 00:06 
Awatar użytkownika

Loty: 12
Kilometry: 8 834
Krajów: 5 / 2.3%
niebieski
@baja na Como nie kupowałem
 Profil Relacje PM off  

#343 PostWysłany: 26 Cze 2017 15:24 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
qbk napisał(a):
Wycieczka jednodniowa z Bergamo.

Lecco, Varenna i co wybrac? Bellagio czy Menaggio?

Ktos coś poleca ? ;)

Nie mogę sobie pozwolic na jedno i drugie - o 20 wylot z Bergamo, więc trzeba się sprężyć...

Bellagio IMHO znacznie ładniejsze i sympatyczniejsze.

baja napisał(a):
@zulu nie wiesz może czy bilety na prom można zakupić na kartę?

O ile mnie pamięć nie myli - w Varennie można było płacić tylko gotówką, w Menaggio i tak i tak.
 Profil Relacje PM off  

#344 PostWysłany: 26 Cze 2017 23:38 

Niestety nie sprawdziłem bo pogoniły nas burze i musieliśmy zrezygnować z przeprawy promem. Od kilku dni szaleją tu konkretne nawałnice, naprzemiennie z upalną duchotą. W każdym razie musieliśmy mocno zmienić plan dnia i ograniczyć wyprawę.

Inne pytanie, czy "Io viaggio" obejmuje przejazdy metrem w Milanie? Bo wydaje mi się, że owszem ale kto pyta ;)
 Profil Relacje PM off  

#345 PostWysłany: 27 Cze 2017 00:52 
Awatar użytkownika

niebieski
baja napisał(a):
Inne pytanie, czy "Io viaggio" obejmuje przejazdy metrem w Milanie? Bo wydaje mi się, że owszem ale kto pyta ;)
odpowiedz kilka postów powyżej :mrgreen:
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.
baja uważa post za pomocny.

#346 PostWysłany: 27 Cze 2017 09:02 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 173 514
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Potwierdzam - w Menaggio za bilety promowe można płacić kartą.

Przy porcie jest kawiarnia. Mają w niej m.in. Aperol Spritz (5€) i mogą go przelać do kubeczków - w sam raz na rejs :).

Jeśli ktoś wybierałby się samochodem w stronę szwajcarskiego Lugano - po drodze nad jeziorem jest ładne miasteczko Porlezza - jakby nie udało się zaparkować w wyznacznonych miejscach, to na lewo od wlotu do tunelu do Lugano jest parking. Są na wjeździe do niego różne zakazy, ale nasz host z AirBnb kazał nam tam parkować - przez dwa dni nikt się nie przyczepił (oprócz naszego stało tam kilkanaście aut). Lepiej stawać od strony brzegu bo przy skale mogą spaść kamienie ;p.
https://goo.gl/maps/7bFjFvHLznT2
 Profil Relacje PM off
namteH lubi ten post.

#347 PostWysłany: 29 Cze 2017 13:48 
Awatar użytkownika

Loty: 114
Kilometry: 173 514
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Nie mogę edytować.
Jakby ktoś się wybierał dalej w stronę Lugano, to polecam miejsce z ładnymi widokami:
szczyt Monte Bre
https://goo.gl/maps/4BTsTdUJyvA2
Można wjechać kolejką (bodaj 25 CHF) albo samochodem.

Jest tam restauracja z tarasem, plac zabaw, jakaś wystawa zdjęć.
Widok:
Załącznik:
Komentarz do pliku: Monte Bre i widok na Lugano
20170624_204717a.jpg
20170624_204717a.jpg [ 163.07 KiB | Obejrzany 3322 razy ]

Podobno lepsze widoki są z bodaj Monte Generoso o Calvagione - https://goo.gl/maps/iktrDTGg11v
Też da się wjechać kolejką ( https://www.montegeneroso.ch/en/monte-generoso/railway ). Nie wiem jak z innym dojazdem.
Streetview: https://goo.gl/maps/e8Mz4AfpC1k
Podobno widać Mattehorn i inne najważniejsze szczyty.

Heh, ceny absurdalne - https://www.montegeneroso.ch/media/1240 ... ailway.pdf
dorosły: 56 CHF RT, 36 OW.
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#348 PostWysłany: 29 Cze 2017 14:01 

Gdyby ktoś chciał zostawić bagaż w centrum handlowym oriocenter, to trzeba wejść przez parking w te drzwi.
Szafki tak wyglądają :)
Wydaje się to bezpieczne miejsce, kamer jest tam mnóstwo. ImageImage

Wysłane z mojego ZTE V967S przy użyciu Tapatalka
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#349 PostWysłany: 03 Lip 2017 00:44 

zulu napisał(a):
MonikaJak napisał(a):
No niby był omawiany 150 razy. Przeczytałam sporo, sporo na forum, ale nie znalazłam konkretnych informacji na temat "io vaggio familia". Jedziemy my dwoje dorosłych z dzieckiem dziewięcioletnim oraz dwoje dorosłych z osiemnastoletnią córką. Jakie korzyści daje ten bilet "io vaggio famillia" ? Czy są zniżki dla dzieci lub młodzieży uczącej się? Czy jedna cena obowiązuje na każdego z osobna bez względu na wiek? Będziemy mieszkać w Sovere. Jeden dzień wypad do Mediolanu. Jeden do Wenecji (poza region Lombardii, osobne bilety). Jeden w okolice Lecco i jeden nad jezioro Garda. Jeden dzień na powrocie na lotnisko zwiedzanie Bergamo i pozostałe dni autobusem z Sovere do Lovere, codziennie w dwie strony i tam będziemy spędzać czas nad Iseo, w tym prom. W sumie dziewięć dni.
Z tego ile zrozumiałam, to bilet io vaggio nie obejmuje oczywiście pociągu do Wenecji oraz obejmuje promy tylko na Iseo, co by nam akurat pasowało. Pozostałe trasy naszej wycieczki obejmowałby ten bilet. Zgadza się?

Drugie pytanie, gdybym chciała oszacować sobie koszty zwykłych dojazdów, bez "io vaggio", to na stronie Trenitalia, chcąc kupić bilet dla naszej całej szóstki, np. do Mediolanu z Bergamo, to rozumiem, że nie mogę? Wyświetla mi, że maksymalnie mogę zamówić pięć biletów. Tak samo z Bergamo do Wenecji.. czytałam, że można trafić na dobrą cenę zamawiając wcześniej. Bardzo bym chciała, ale znowu nie mogę kupić dla całej naszej szóstki, a bilety do Wenecji, z tego co pamiętam, mają przypisane miejsce (jeśli się mylę, to proszę o skorygowanie mnie) i rozdzielenie naszych dwóch rodzin może być dość kłopotliwe, bo tylko ja porozumiewam się po ang.. w razie jakichś nieoczekiwanych sytuacji. Jakieś podpowiedzi jak nas posadzić koło siebie?

Proszę o wyrozumiałość na moje pytania. Naprawdę sporo poczytałam, zanim zdecydowałam komuś tutaj zająć czas :-)

Uporządkujmy tematy formalne bo widzę że mieszasz dwa różne bilety.
Bilet "io viaggio ovunque in Lombardi" kupujesz np. w automacie biletowym na stacji min. w Bergamo. Nie ma tu zniżek dla dzieci itp. 1 osoba = 1 bilet. Bilet po kupieniu kasujemy w kasowniku (w Bergamo tuż obok po lewej stronie) mimo ze jest na nim data zakupu. Bilet jest ważny od chwili skasowania przez tyle dni na ile został kupiony. Okres ważności nie obejmuje dni kalendarzowych ale pełne dni czyli. jeżeli bilet 3 dniowy skasujesz w poniedziałek o godz 9 rano to jest ważny do czwartku do 9 rano. Jeżeli na wykazie są np. kolejki jak w Lecco to trzeba iść do kasy pokazać bilet i dostać darmową bilet na kolejkę.

Bilet "io viaggio in famiglia" to coś co zostało wprowadzone w tym roku i jest ważny 60 dni. To rodzaj "imiennej karty". Uprawnia do darmowego przejazdu dla dziecka/ci do 14 roku życia wraz z rodzicem jednak nie kupujesz go w automacie ale musisz złożyć "wniosek" o jego wydanie. Wraz z wnioskiem dodajesz 2 fotki i kopie dokumentu tożsamości dziecka. Rodzic (ale nie tylko) musi posiadać ważny bilet i wtedy dziecko może z nim podróżować. Koszt wystawienia 5 E.

Niestety ale z uwagi na małe doświadczenie (nowy produkt) i brak informacji na stronie nie wiadomo czy tą kartę otrzymuje się od ręki, czy dotyczy tylko mieszkańców Włoch czy wszystkich itd. Z tego co doczytałem może się okazać że wkładasz wniosek i czekasz na wystawienie karty a w tym czasie jeździsz z wnioskiem (być może poświadczają na nim fakt złożenia) a karta przychodzi pocztą. Oznaczało by to (prawdopodobnie) że karta jest dla mieszkańców a nie turystów.

Co do "osiemnastoletniego dziecka znajomych" to chyba temat prosty = dorosły = musi mięć własny bilet.

Co do promów nad Iseo. Prom jest darmowy (po okazaniu biletu) ale musisz wykupić w kasie coś co się nazywa "IMPOSTA di SBARCO a MONTEISOLA" cena 1 E (przynajmniej w Sulzano). Bez tego nie wejdziesz na prom a obsługa promu nawet nie che słyszeć że masz "io viaggio ovunque in Lombardi". Nie masz 2 kwita = nie płyniesz.
Z tego co mi tłumaczono to rodzaj opłaty "śmieciowej" = podatek klimatyczny czy jak tam zwał. Idziesz do kasy, pokazujesz swój bilet ""io viaggio ovunque in Lombardi"" i dostajesz 2 kwitek za 1 E.

@namteH pisał że nie poleca pociągów regionalnych. Nie wiem czemu. Są lepsze i gorsze ale wiele z nich nie różni się od naszych "elektryków". W niektórych nie ma toalet a inne wyglądają z zewnątrz jak by były do scenografii z post apokaliptycznego filmu. Bywają jednak fajne jak np. na trasie Brescia - Edolo. Nowoczesny, wygodny i przyjemny. W większości jest gniazdko na 220 V więc jest gdzie podładować telefon.

zulu napisał(a):
Pewnie kilka osób ma mętlik w głowie z tymi biletami więc dla uporządkowania bo mam wrażenie że część osób jest jak dzieci we mgle.

Bilet 72 h ATB to bilet tylko na komunikacje miejską w Bergamo w tym 2 kolejki i nic więcej cena 7 E. Wybierając ten bilet MUSIMY kupić kolejny bilet na pociąg, metro,kolejkę (po za Bergamo) itp.

3 dniowy bilet 'io viaggio ovunque in Lombardia' obejmuje całość komunikacji publicznej w Lombardii czyli autobusy komunikacji miejskiej i miedzy miastowej, tramwaje, trolejbusy, metro, pociągi podmiejskie i regionalne nawet w 1 klasie, pociąg Malpensa Express ale nie do lotniska (odsyłam do osobnej tabeli), promy na jeziorze Iseo, kolejki wagonikowe i linowe obsługiwane przez przewoźników publicznych:

Margno – Pian delle Betulle , Lecco , kolejka linowa
Lecco – Malnago – Piani D’Erna , Lecco , kolejka linowa
Albino – Selvino , Bergamo , kolejka linowa
Campodolcino – Alpe Motta , Sondrio , kolejka linowa
Argegno – Pigra , Como , kolejka linowa
Ponte di Piero – Monteviasco , Varese , kolejka linowa
Bergamo Bassa – Alta , Bergamo , kolejka wagonikowa
Colle Aperto – San Vigilio , Bergamo , kolejka wagonikowa
Como – Brunate , Como , kolejka wagonikowa

teraz już wiadomo co jest co i przede wszystkim co wybrać :twisted:

zulu napisał(a):
@acidka na swoim przykładzie powiem że przyleciałem z rana Wizzem z Wawy. Pojechałem na stacje kupiłem bilet ok 9 rano. Po 3 dniach wracam na lotnisko koło 7:30 na poranny lot powrotny do Wawy. Kontrola biletów w 1A na lotnisko. Szczegółowa kontrola biletu. Informacja przypominająca od kontrolera że bilet ważny jest jeszcze przez około 1,5 h i wszystko w tym temacie. :D

"Biglietti integrati per viaggiare 1, 2, 3 o 7 giorni consecutivi utilizzando qualsiasi servizio di trasporto ...." co na nasze oznacza że bilet jest ważny przez 1,2,3 lub 7 kolejnych dni a nie dni kalendarzowych.

Bilet ten ma jedną niesamowitą zaletę o której mało kto na początku myśli. Mamy ustalone połączenia i zaplanowaliśmy że raz pojedziemy pociągiem, potem przesiadka na kolejny a potem autobus taki a taki. Potem okazuje się że coś nam się opóźniło i pociąg właśnie odjechał (ostatnio tak miałem że już biegłem po schodach i już byłem na peronie i ..... tyle było z moje podróży tym pociągiem bo właśnie ruszył). Normalnie albo nam bilety przepadają bo już kupione kiedy wybieramy alternatywny środek transportu albo musimy czekać bo kasa wydana i szkoda wydać na inne połączenie. W tym wypadku po prostu szukamy innego połączenia np. zamiast pociągu autobus i jedziemy bez dodatkowych kosztów. W moim wypadku przesiadka na autobus skończyła się poznaniem nowych miejsc, wspaniałymi widokami i fajnymi wspomnieniami. Ten bilet na prawdę jest warty swojej ceny. 3 razy go kupiłem i 3 razy wyszło mnie to dużo taniej niż poszczególne środki transportu a i swoboda wyboru połączenia jest wielkim plusem.

@zulu napisał już chyba wszystko o biletach, włącznie z ich zdjęciami kilka stron wcześniej :)
Od siebie też dodam kilka zdjęć:

1. tutaj widać środek dworca kolejowego w Bergamo, a konkretnie maszyny biletowe (te zielone) oraz punkt w którym można nabyć bilety Io vaggio (ten czerwony sklepik)
Image

2. tutaj po prawej od wyjścia na perony widać żółty kasownik gdzie należy odbić bilet Io vaggio (jednorazowo i od tego momentu startuje czas obowiązywania - nadruk daty i godziny będzie na skasowanym bilecie)
Image

3. To lokal z pizzą polecony nam przez miejscowych. Znajduje się przy głównej alei pomiędzy dworcem, a wzgórzem ze starym miastem (gdzieś w połowie, myślę łatwo zlokalizować po zdjęciach bo jest na rogu ulicy która odbija w lewo idąc z dworca w stronę Citta Alta. Wychodząc z lokalu widać charakterystyczną kopułę Chiesa di Santa Maria po drugiej stronie alei viale Papa Giovanni. Pizza jest bardzo smaczna, rozmiar pasujący do takiej klasycznej małej w polskich realiach (dla dwóch osób w sam raz bez obżarstwa). Ceny od 6 do 11 EUR w zależności od składników. Można płacić kartą i można do pudła bez dopłat jeśli ktoś chce akurat na wynos.
Image
Image
Image

4. W temacie wypadu koleją do Lecco i wycieczki kolejką Piani D'Erna. Po wyjściu z dworca kolejowego zobaczycie plac z zaparkowanymi autobusami. Jednak ten jadący pod kolejkę ma przystanek za placem i za skrzyżowaniem więc podrzucam zdjęcie które pomoże szybciej go zlokalizować. To widok z placu w stronę przystanku, za plecami macie dworzec. Na przystanku jest rozkład linii nr 5 ale znajdziecie go też w necie http://www.lineelecco.it/wp-content/upl ... -Brick.pdf
Image

5. Kilka wskazówek fotograficznych co do schodów z podejściem na zamek Vezio w Varennie. My nie wiedzieliśmy dokładnie gdzie skręcić i ktoś miejscowy wskazał nam na skrzyżowaniu kierunek pod małym wiaduktem kolejowym jakby zawracający popod stacją. Na domiar są tam drogowskazy na Vezio i zaufaliśmy im licząc, że będzie to droga za hotelem wspomnianym w świetnej relacji autorstwa @maczala1 do której są linki w tym temacie. Niestety okazało się, że to okrężna dłuższa droga i raczej niezbyt atrakcyjna. W drodze powrotnej odkryliśmy drogę wspomnianą w relacji więc dla ułatwienia wrzucam fotki.

niebieska ścieżka prowadzi z dworca we właściwą stronę - odbijacie z niej przy znaku lago
Image

schodzicie w dół do drogi i skręcacie w prawo w stronę jeziora i tego skrzyżowania z tablicą świetlną w oddali
Image

na skrzyżowaniu patrzycie w lewo i już widzicie biały plafon hotelu przy którym zaczyna się właściwe podejście na Vezio
Image

a oto schodki przy hotelu z oznakowaniem szlaku na zamek Vezio
Image

dorzucam jeszcze czytelną mapę z centrum tej pięknej choć małej miejscowości (kliknij aby powiększyć)
Image

wchodząc na Vezio traficie na niewielki sklepik z ceramiką do którego warto wstąpić jeśli lubicie te klimaty
Image
Image

Na koniec wskazówek wspomnę, że my zdecydowaliśmy się na bilet ATB 24h, który można nabyć w informacji turystycznej lotniska Bergamo (tylko gotówka) w cenie 5 euro. Dał nam on możliwość przejazdu autobusem na dworzec kolejowy w Bergamo gdzie nabyliśmy bilety Io vaggio (dwudniowe). Z racji tego, że przylecieliśmy późnym popołudniem korzystaliśmy z biletu ATB praktycznie przez dwa dni w ramach pobytu w Bergamo i zwiedzania miasta. Później przyszedł czas aby skasować Io vaggio i ruszyć nad Como oraz do Mediolanu. Tak naprawdę gdyby Io vaggio można było nabyć już na lotnisku to kupilibyśmy od razu na cały pobyt pomijając bilet ATB bo cenowo suma wychodzi podobna. Niestety nie było takiej możliwości, a chcąc skorzystać z autobusu na lotnisku trzeba nabyć jakiś bilet i stąd takie, a nie inne decyzje. Ceny biletów Io vaggio są następujące:
The "Io Viaggio Ovunque in Lombardia" offer is for tickets for short periods (1, 2, 3 or 7 days)for travel on the entire local public transport network(urban and intercity buses, metropolitan trams and suburban and regional railways) in the region of Lombardy.
They allow you to travel throughout Lombardy using any means of public transport: urban and suburban buses, trams, trolley cars, subways, suburban and regional trains in 1st or 2nd class, boats on Lake Iseo, on-demand services, cable cars and funiculars within the public transport network.

FARES
1 day (16,00€)
2 days (27,00€)
3 days (32,50€)
7 days (43,00€)

Natomiast aktualne ceny biletów ATB znajdziecie tutaj https://www.atb.bergamo.it/it/viaggia-c ... /biglietti

W temacie rozkładu pociągów polecam mobilne apki Trenord i Trenit - obie na tyle intuicyjne, że nie wymagają komentarza ;)

Resztę potrzebnych informacji znajdziecie w relacji tydzien-w-polnocnych-wloszech-jezioro-como-final-le-turyn,1506,60978
oraz oczywiście lekturze tego wątku od pierwszych stron :)
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.

#350 PostWysłany: 03 Lip 2017 08:12 

baja napisał(a):

1. tutaj widać środek dworca kolejowego w Bergamo, a konkretnie maszyny biletowe (te zielone) oraz punkt w którym można nabyć bilety Io vaggio (ten czerwony sklepik)
Image

Dodam tylko, że bilety Io vaggio można nabyć też w tych zielonych automatach.
 Profil Relacje PM off  

#351 PostWysłany: 03 Lip 2017 08:48 

Tak, przy czym z tego co tutaj czytałem trzeba wybrać obsługę w języku włoskim bo w wersji angielskiej nie pojawiają się w ofercie. Nie potwierdzę tego bo my wybraliśmy wariant ze sklepikiem. Dodam, że przy maszynach ciągle kręcił się człowiek w koszuli Trenord i pomagał podróżnym w obsłudze :)
 Profil Relacje PM off  

#352 PostWysłany: 03 Lip 2017 10:59 

baja napisał(a):
Dodam, że przy maszynach ciągle kręcił się człowiek w koszuli Trenord i pomagał podróżnym w obsłudze :)

Potwierdzam ;) i rzeczywiście pomagał,w przeciwieństwie do niezwykle sympatycznych Pań przy automatach AEROBUS koło dworca w Bolonii :D
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.

#353 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:43 
Awatar użytkownika

Loty: 62
Kilometry: 78 218
Krajów: 12 / 5.6%
niebieski
baja napisał(a):
Tak, przy czym z tego co tutaj czytałem trzeba wybrać obsługę w języku włoskim bo w wersji angielskiej nie pojawiają się w ofercie. Nie potwierdzę tego bo my wybraliśmy wariant ze sklepikiem. Dodam, że przy maszynach ciągle kręcił się człowiek w koszuli Trenord i pomagał podróżnym w obsłudze :)

Pojawiają się :)
Wzmianka o konieczności wyboru włoskiej wersji językowej w automacie dotyczyła biletów ATB 72h, nie io viaggio...
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.

#354 PostWysłany: 03 Lip 2017 11:50 

Potwierdzam - są przy obsłudze w j. angielskim.
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.
baja uważa post za pomocny.

#355 PostWysłany: 05 Lip 2017 15:50 
Awatar użytkownika

niebieski
Też korzystałem z wersji angielskiej ale ... tak naprawdę nie ma to znaczenia bo od razu widoczna jest nazwa biletu. Dla tych co i tak mają problem 2 pozycja od góry po prawej stronie. ;-)

Zaciekawiło mnie info o kasowniku gdyż osobiście zawsze kasowałem w tym po lewej od automatów biletowych (widoczny na zdjęciu)
 Profil Relacje PM off  

#356 PostWysłany: 05 Lip 2017 22:25 
Awatar użytkownika

niebieski
Ten żółty kasownik to stary model, od którego stopniowo już odchodzą i montują te nowe.
 Profil Relacje PM off
baja lubi ten post.

#357 PostWysłany: 05 Lip 2017 23:10 

le_szek napisał(a):
Pojawiają się :)
Wzmianka o konieczności wyboru włoskiej wersji językowej w automacie dotyczyła biletów ATB 72h, nie io viaggio...

Przepraszam za zamieszanie, po prostu za dużo informacji ;) Z lektury wątku zapamiętałem, że któraś oferta jest ograniczona w języku angielskim przy automatach więc wolałem nie ryzykować i kupowałem w sklepiku bo czas nas gonił. Stąd wkradła się później ta sprostowana już wzmianka.
maczala1 napisał(a):
Ten żółty kasownik to stary model, od którego stopniowo już odchodzą i montują te nowe.

Dobrze wiedzieć :-) Kasowałem w tym który pokazałem na zdjęciu, jeszcze działa.
 Profil Relacje PM off  

#358 PostWysłany: 02 Sie 2017 20:29 

Witajcie.
Ja też tu szukalam wszelkiej informacji,o biletach ,połączeniach,co warto pozwiedzac .Teraz jestem już po .Nasza :objazdowka: zaczęła się gdy wylądowaliśmy w Bergamo.4 maj 2017,autobusem na dworzec kolejowy i tam kupilismy w kiosku u Chinczykow ten fajowy 7 dniowym bilet,który bardzo nam się podobał bo dużo jeździliśmy.My nie znamy angielskiego,tylko niemiecki więc było nam jakoby ciężej,ale wszystko poszlo gładko.
Z przesiadka w Lecco dojechaliśmy do Colico,gdzie miałyśmy 3 noclegi.Stamtad jeździliśmy do miasteczek po wschodniej stronie i do Tirano gdzie wsiadłysmy do czerwonego pociągu do St Moritz.z St. Moritz już autobusem do Chiavenna ( śliczne miasteczko) i potem pociągiem ( znowu na tym 7 dniowym bilecie )do Colico.
Tu dodam że w miasteczku Bellano jest piekny dudniący wodospad.w pięknej aranżacji ,a rzadko wspominany tu na forum.
Następnie przenosimy się do Argegno ,na tym biletem je jedziemy dwie godz autobusem.
Tam mamy kolejkę Argegno Pigra ,też oczywiście jechałyśmy.
Po zachodniej stronie jeździmy także sporo ,wysiadamy ,zwiedzamy i wsiadamy w autobus i jedziemy dalej.
Płyniemy ( już nie na tym bilecie) do Menaggio ,a tam wspaniałe ogrody Melzi zachwyciły nasz oczka.
Niestety ogrody Balbianella były w poniedziałki nieczynne.
Następny punkt nocowania to Como na dwie noce,,także godzinna jazda na bilecie.
Po mieście Como także jeździliśmy miejskimi autobusami.Kolejka w Como na górę także na bilecie.
Po za tym dwa razy ,dzień po dniu,z Como jechałyśmy pociągiem do Szwajcarii.Z tym że bilet obowiazywal do granicznego miasta Chiasso,po stronie szwajcarskiej.Dalej podroz do Melide,Lugano,Bellinzona i stacja z górą Monte Tamaro.Bilety kupione w automacie w Chiasso.
Tak upłynęło 7 dni z biletem viaggio .
Następnym celem był Mediolan i Bergamo po jednej nocy i bilety 24 godz.
13 maj żegnamy Włochy ,na rok.Bo to najlepszy kraj do zwiedzania.Za rok będzie częściowo Lombardia,Liguria i Emilia Romania.
Reasumując,kto nie zwiedza autem to bilet naprawdę można wykorzystać na maxa.
Pozdr.
 Profil Relacje PM off
5 ludzi lubi ten post.

#359 PostWysłany: 24 Sie 2017 13:47 

Loty: 44
Kilometry: 67 855
Krajów: 15 / 7.0%
Byliśmy w Bergamo od 11-15.08.2017r.

11.08.2017r.
Lecieliśmy z Berlina Schonefeld Ryanairem, na miejscu byliśmy o 9:20.
Na lotnisku kupiliśmy bilety na autobus A1, koszt biletu to 2euro. Jechaliśmy nim 5km na dworzec autobusowy, na dworcu kupiliśmy w czerwonych automatach bilet io viaggio ovunque in Lombardia za 43euro. Ten dzien spędziliśmy na zwiedzanie Bergamo.
Spaliśmy tutaj https://www.google.pl/maps/@45.71284,9. ... 312!8i6656

12.08.2017
Startujemy z Bergamo do Mediolanu, przesiadamy się i jedziemy do Varenny, transport pociągami. Niestety pierwszy pociąg jadący bezpośrednio do Lecco/Varenny jechał o 12:00.
Zwiedzanie Varenny, tam kupujemy bilet na prom do Lecco cena biletu 10euro. Zrobiliśmy sobie przystanek w Belaggio, spacer i jedzenie. Pożniej na tym samym bilecie promem do Lecco, tam kawka dłuższy spacer i pociągiem do Bergamo.

13.08.2017
Jechaliśmy pociągiem z Bergamo do Desenzano, stamtąd autobusem LN026 (na początku miejscowości autobus wysadza wszystkich pasażerów i pusty jedzie dalej w trasę, 5-10min podjeżdża pusty autobus i omotani przystanek ma pod zamkiem w Sirmione). Na miejscu plażowanie na Jamaica Beach - tych którzy planują się tam udać polecam zabranie ze sobą butów do wody, niestety my się nie zapoznaliśmy wcześniej z opiniami plaży i na bardzo śliskich skałach w wyniku upadku pękła mi kość ramienna z przemieszczeniem, resztę pobytu spędziłem w szpitalu w Desenzano.

W planach mieliśmy 24.08.2017 udać się do Riva Del Garda, 25.08.2017 zwiedzanie Mediolanu, później lot o 21:00 do Berlina
 Profil Relacje PM off  

#360 PostWysłany: 28 Sie 2017 22:00 

Witam,
między innymi dzięki informacjom z tego forum udało mi się zorganizować i przeżyć podróż do Lombardii :-) Bardzo wszystkim dziękuję, że chcą podzielić się własnymi doświadczeniami bo uważam, że to wielkie ułatwienie dla innych.
To pokrótce nasza podróż z 15 miesięcznym smykiem. TRANSPORT publiczny dla dzieci do 4 rż jest darmowy
wylot Warszawa-Modlin --> Bergamo: kontrola przy kontroli bezpieczeństwa byli zainteresowani tylko czy mamy jakieś płyny dla dziecka.
lądowaliśmy ok.21.00, bilet na autobus linii 1 do Bergamo bez problemu można kupić w automacie na przystanku, widziałam tez automaty biletowe w samym w autobusie
1 dzień (19.08.17r.) Bergamo - nocleg: hostel Holiday il Girasole - niedaleko stacji, mogłoby być trochę czyściej; zwiedzanie Bergamo na bilecie dziennym 5euro, kawiarnia LA Marianna w Citta Alta (przy kolejce na San Viglio) - to tu wymyślono lody straciatella, są super z wielkimi kawałkami czekolady
kolacja polecana tutaj La Bruschietta- potwierdzam polecenie!
2 dzień Mediolan - podróż pociągiem, na stacji automaty biletowe, miły Włoch podpowiedział, którą relację wybrać aby było szybciej,
w Mediolanie podróżowaliśmy na piechotę, zwiedzanie katedry (bilet winda plus wnętrze 16 euro), park Sforzów, La SCAla, espresso(1,1euro)
3 dzień przenosiny do Lecco - pociąg, noclegi Villa del Cigno, ładnie zachowana, smaczne śniadania , atmosfera trochę nierodzinna
4 dzień - dziecko nam się pochorowało, więc powolne zwiedzanie Lecco. kolacja: Grotta Azzurra Melgrate - pyszne ryby i owoce morza
5 dzień - prom do Bellagio 1,5 godziny, koszt 8,30 euro (na stronie promów wszelkie aktualne informacje) obiad:Ristorante Grotta : ok
prom do Varrenny, tam espressso i spritz aperol i kąpiel w jeziorku plus Villa Monastero (wstęp 5 euro), powrót pociągiem do LEcco
6 dzień - Bellano- bardzo polecam wodospad Orridio potem kąpiel w jeziorku (plaża całkiem przyjemna)
7 dzień Mandello del Lario - podróż pociągiem - najfajniejsze miejsce do relaksu z dzieckiem park z placem zabaw plus plaża z odrobiną cienia
8 dzień - włóczęga po Lecco i powrót do Bergamo plus najlepsze lody na wyjeździe Gelateria La Romana, bezproblemowy dojazd na lotnisko i powrót z lekkim opóźnieniem z powodu burzy do Polski
pozdrawiam wszystkich i raz jeszcze dziękuję za wszelkie pomocne posty
 Profil Relacje PM off
2 ludzi lubi ten post.
maczala1 uważa post za pomocny.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 897 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21 ... 45  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości