Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 40  Następna
Autor Wiadomość
#641 PostWysłany: 12 Gru 2022 22:38 
Moderator forum

@marek2011
Bank jest pośrednikiem, ale to do niego należy decyzja czy chargeback wszcząć czy nie (z tego co wiem to jest on dla niego płatny). Niektóre banki jak Citibank bez gadania wszczynają chargeback, inne się z tym szczypią. Nie na przepisu ani regulaminu, który by tę procedurę opisywał dla posiadacza karty i to nam jako klientom przyznawał prawo do skorzystania z chargebacku. Zapewne tak było w przypadku @cekace, że bank na swoim poziomie nie chciał zapłacić. Znam też podobny przypadek z policją, gdy kurier dostarczył zakup pod adres znanej dzielnicowemu meliny, a mojemu koledze i tak umorzono sprawę, bo brak dowodów, że to nie on kupił.

Wracając do chargebacku, to się zmieniło jakieś 2-3 lata temu. Niektóre banki (w tym mBank) zaczęły o nim oficjalnie informować dając możliwość skorzystania z chargebacku. Jednak jeśli jakiś bank o nim nie informuje, to może być nadal trudno, bo żądając chargebacku jako klienci nie znamy odpowiedzi na jakiej podstawie tego żądamy.
 Profil Relacje PM off
Rockriderr lubi ten post.

USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️ USA: Nowy Jork + Miami w jednej podróży od 2918 PLN! 🦅🌊 Od drapaczy chmur po rajskie plaże 🏙️☀️
Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨 Weekend w Wenecji za 719 PLN🏛️Loty + 3* hotel w historycznej dzielnicy 🇮🇹🏨
#642 PostWysłany: 13 Gru 2022 10:25 
Awatar użytkownika

srebrny
Darek M. napisał(a):
W jaki sposób w końcu odzyskałeś środki?

Wysłałem im przedsądowe wezwanie do zapłaty, argumentując, że ich pozwę za pomawianie mnie, a także że jest zapis monitoringu z mojej ówczesnej pracy (instytucja finansowa) jak wchodzę do budynku o godz. 8 i wychodzę o 16, więc nie mogłem dokonać zakupu z adresu IP, który zlokalizowała policja.
 Profil Relacje PM off
4 ludzi lubi ten post.
4 ludzi uważa post za pomocny.

#643 PostWysłany: 26 Sty 2023 21:03 

niebieski
Dzisiaj około 13 moją kartą VISA Platinum z Santander zostały wykonane 3 transakcje (Copa Airlines, Iberia x2) na łącznie 1293,62 USD. Nie mam pojęcia kiedy dane karty zostały przechwycone. Wydawało mi się, że jestem ostrożny. :roll:
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 26 Sty 2023 21:32 

złoty
Wystarczy, że cokolwiek rezerwowałeś na bookingu tą kartą bez wykorzystania opcji płatności przez booking - wtedy przekazują dane karty bezpośrednio hotelowi i tam już wszystko zależy od zabezpieczeń hotelu albo ich braku, np. widziałem kiedyś wydruki z numerami kart leżące sobie na recepcji :-)

Jeżeli to są bilety lotnicze, to niezależnie od chargebacku i reklamacji w banku napisz też jak najszybciej do linii lotniczych z informacją, że transakcja takim i takim numerem karty na taką i taką kwotę to fraud, prosisz o jej anulowanie i anulowanie biletu, karta już jest zablokowana, a sprawa zgłoszona w banku. To w sumie powinno być w ich interesie, bo wtedy nie będą się musieli bujać z Visą ani z bankiem.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#645 PostWysłany: 26 Sty 2023 21:47 

niebieski
Dziękuję, @meczko , nie pomyślałem o tym pisaniu do linii lotniczych, spróbuję!

Poczytałem natomiast więcej o chargeback, zadzwoniłem przed chwilą do Santander i pani próbowała mnie przekonać, że takiego typu reklamacji złożyć nie mogę, bo chargeback (według niej) dotyczy tylko zwrotu za transakcja, które wykonałem świadomie (czyli klasyczny przykład - nie dostałem towaru, który sam kupiłem).
Jak z kolei czytam w internetach - fraud też uzasadnia sięgnięcie po reklamację chargeback.
Gdy patrzę na formularz chargeback w Santander, to przyznaję, że nie wygląda on na taki, który pozwalałby na zgłoszenie kradzieży.

Mam cierpliwie poczekać 3 tygodnie na decyzję Santander w kwestii reklamacji tradycyjnej? :-(
 Profil Relacje PM off  

#646 PostWysłany: 26 Sty 2023 21:52 

srebrny
Zgłoś policji oszustwo.
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.
kamwad uważa post za pomocny.

#647 PostWysłany: 26 Sty 2023 21:57 

HON fly4free
@kamwad: oczywiście, że możesz złożyć wniosek o chargeback - może dotyczyć on dokładnie takiej sytuacji jak twoja. Odpowiedź na zwykłą reklamację z S będzie najpewniej negatywna (użyto prawidłowych danych karty blablabla). Tak jak radzi @boots zgłoś na policji - nic to nie da w sensie wykrycia sprawcy, ale dostaniesz potwierdzenie zawiadomienia, które się przyda do banku.

Z liniami lotniczymi możesz próbować, ale zwykle takie bilety fraudowe są kupowane "na już" czyli dziś, jutro... Możliwe, że zostały już wykorzystane, albo będą zanim ktoś w liniach odczyta twoją wiadomość itp.
 Profil Relacje PM off
kamwad lubi ten post.

#648 PostWysłany: 26 Sty 2023 22:06 

niebieski
Dziękuję za podpowiedzi. Wychodzę teraz zgłosić to na policji.

Jeśli chodzi o chargeback, przynajmniej w Santander, to ich formularz dotyczy tylko opcji: "Niedostarczony towar/Niezrealizowana usługa" oraz "Towar niezgodny z opisem, uszkodzony/Usługa niezgodna z opisem".
Jak to obejść? Niezrealizowana usługa? :roll:
Oczywiście, że nie wierzę pani z infolinii - albo sama nie wiedziała, że oszustwa też pod to podchodzą, albo ma za zadanie do chargebacku zniechęcać, tego nie wiem. Z chęcią bym zgłosił wniosek o chargeback, ale... no właśnie, jak?
 Profil Relacje PM off
saloman uważa post za pomocny.

#649 PostWysłany: 26 Sty 2023 22:08 

srebrny
Zgłoś reklamację transakcji.
 Profil Relacje PM off  

#650 PostWysłany: 26 Sty 2023 22:21 

złoty
kamwad napisał(a):
Dziękuję, @meczko , nie pomyślałem o tym pisaniu do linii lotniczych, spróbuję!

Poczytałem natomiast więcej o chargeback, zadzwoniłem przed chwilą do Santander i pani próbowała mnie przekonać, że takiego typu reklamacji złożyć nie mogę, bo chargeback (według niej) dotyczy tylko zwrotu za transakcja, które wykonałem świadomie (czyli klasyczny przykład - nie dostałem towaru, który sam kupiłem).
Jak z kolei czytam w internetach - fraud też uzasadnia sięgnięcie po reklamację chargeback.
Gdy patrzę na formularz chargeback w Santander, to przyznaję, że nie wygląda on na taki, który pozwalałby na zgłoszenie kradzieży.

Mam cierpliwie poczekać 3 tygodnie na decyzję Santander w kwestii reklamacji tradycyjnej? :-(

Kartę zastrzeż, to musisz teraz zrobić.
Z racji tego, że transakcja zapewne miała miejsce za granicą to zaw. o oszustwie na Policji zgłoś tylko wtedy, gdy bank tego będzie wymagać :!: Z doświadczenia to piszę.
Przygotuj i jutro złóż w oddziale za potwierdzeniem odbioru pismo do Santander o chargeback, mogę Ci podesłać wzór na pw.

A wystarczyło stosować limity transakcji..... Z tym Booking to więcej historii, niż obecnej rzeczywistości.
Sam fakt, że obecnie większość blokad czy płatności na kartach robi sam Booking Amsterdam.
 Profil Relacje PM off
witekkowal lubi ten post.

#651 PostWysłany: 27 Sty 2023 00:49 

złoty
To nie jest tak, że reklamacja nie ma szans. Ma, i to całkiem duże. Zgodnie z ustawą o usługach płatniczych bank ma obowiązek zwrotu kwoty nieautoryzowanej transakcji, chyba że wykaże, że doszło do niej z powodu Twojego umyślnego działania albo rażącego niedbalstwa. To bank musi wykazać Twoje niedbalstwo, a nie Ty jego brak. Czyli masz duże ryzyko przegrania sprawy, jeżeli doszło do transakcji z wykorzystaniem PIN albo przez nieuwagę autoryzowałeś transakcję w aplikacji banku. Jeżeli do obciążenia doszło tylko na podstawie numeru karty i CVV wskutek wycieku danych u kogoś, u kogo kiedyś płaciłeś kartą, to reklamacja powinna m.zd. zostać uwzględniona, nawet jeżeli bank może próbować się początkowo wymigać.
Ja bym poszedł obydwoma ścieżkami - reklamacja i żądanie chargebacku.
Oczywiście zablokowanie karty to pierwsza rzecz, którą należy zrobić od razu po ujawnieniu się takiego przypadku - mam nadzieję, że to już zrobiłeś.

Zgłoszenie bezpośrednio u sprzedawcy, u którego ktoś próbował zapłacić moimi danymi karty, kiedyś rozwiązało mi ekspresowo sprawę, gdy ktoś próbował sobie na mój koszt zrobić zakupy na ponad 600 euro w sklepie internetowym w Niemczech. Napisałem do tego sklepu, na drugi dzień odpisali, że nie wysłali jeszcze towaru i anulują transakcję. Oczywiście to może u Ciebie nie zadziałać, jeżeli te bilety rzeczywiście były kupowane w ostatniej chwili przed odlotem.

Zgłoszenie na policji jest tak bezużyteczne jak sama polska policja :-) Przerabiałem to kiedyś, próbowali mnie przy okazji naciągnać na wyrażenie zgody na uchylenie tajemnicy bankowej i wgląd we wszystkie moje transakcje na wszystkich rachunkach, nie tylko z tej karty, gdzie był problem. Oczywiście posłałem ich na drzewo :-) Spisali stękając protokół przyjęcia zgłoszenia, po paru miesiącach umorzyli sprawę.
 Profil Relacje PM off
rllDNL lubi ten post.
2 ludzi uważa post za pomocny.

#652 PostWysłany: 27 Sty 2023 00:56 

srebrny
Cytuj:
To nie jest tak, że reklamacja nie ma szans.

A kto tak twierdzi?
 Profil Relacje PM off  

#653 PostWysłany: 27 Sty 2023 00:59 

złoty
Wyżej jest w jednym z postów, że odpowiedź na reklamację będzie najpewniej negatywna. A nie powinna być.
 Profil Relacje PM off  

#654 PostWysłany: 27 Sty 2023 01:09 

srebrny
To jeszcze raz: należy złożyć w banku reklamację dotyczącą obciążenia rachunku karty kredytowej transakcjami nieautoryzowanymi przez posiadacza kk i zażądać zwrotu pobranych środków. Zgłoszenie oszustwa policji potwierdza ten fakt.
Na 99% to wystarczy, a gdyby nawet nie, to pomoże wtedy interwencja RF.
 Profil Relacje PM off
3 ludzi lubi ten post.

#655 PostWysłany: 27 Sty 2023 01:15 

HON fly4free
@meczko: to stwierdzenie nie jest równoznaczne z tym, że nie ma szans, tylko oznacza, że w praktyce banki starają się zwykle wysłać na drzewo klientów w podobnych przypadkach (sam to kilka razy przerabiałem); więc to była raczej wskazówka dla @kamwad, żeby się nie zdziwił jak szybko dostanie negatywną odpowiedź.
Ja uważam, że należy zarówno złożyć zwykłą reklamację, jak i wymusić na banku od razu rozpoczęcie procedury ch-b.; reszta wskazówkę już padła tutaj w twoim poście i innych.
 Profil Relacje PM off
meczko lubi ten post.

#656 PostWysłany: 27 Sty 2023 01:22 

niebieski
Dziękuję wszystkim za pomoc.

Od razu, gdy odkryłem te transakcje, złożyłem tradycyjną reklamację na infolinii (i zastrzegłem kartę).
Potem zacząłem myśleć o chargebacku i się zastanawiałem czy od razu, czy dopiero za 3 tygodnie, gdy bank odpowie na moją złożoną reklamację. Podpowiadacie, że od razu i żeby to na nich wymusić, jeśli będzie taka potrzeba.
Następnie złożyłem zawiadomienie na policji, bardzo niechętnie podpisując wyrażenie zgody na uchylenie tajemnicy bankowej i wgląd we wszystkie moje transakcje (pocieszam się, że tylko na potrzeby tego postępowania :roll: ).
Teraz napisałem maila do Copa Airlines i wiadomość na FB do Iberii. Tyle chyba mogę zrobić na tę chwilę.

Cytuj:
interwencja RF

Co to? :oops: Rzecznik Finansowy?
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 27 Sty 2023 01:26 

srebrny
Tak.
 Profil Relacje PM off

#658 PostWysłany: 27 Sty 2023 01:28 
Awatar użytkownika

To ciekawe, pewnie zbieg okoliczności ale też dziś około 18:00 miałem kilka nieautoryzowanych transakcji pod rząd, z tym że na Visa platinum PKO. Bez zapytania o autoryzacje w aplikacji. Bank sam wyłapał, ale już po fakcie. Karta zablokowana i reklamacja transakcji zgłoszona.
 Profil Relacje PM off  

#659 PostWysłany: 27 Sty 2023 02:25 
Awatar użytkownika

Loty: 873
Kilometry: 1 640 650
Krajów: 79 / 36.9%
niebieski
meczko napisał(a):
To bank musi wykazać Twoje niedbalstwo, a nie Ty jego brak. Czyli masz duże ryzyko przegrania sprawy, jeżeli doszło do transakcji z wykorzystaniem PIN albo przez nieuwagę autoryzowałeś transakcję w aplikacji banku. Jeżeli do obciążenia doszło tylko na podstawie numeru karty i CVV wskutek wycieku danych u kogoś, u kogo kiedyś płaciłeś kartą, to reklamacja powinna m.zd. zostać uwzględniona, nawet jeżeli bank może próbować się początkowo wymigać.

Z mojego doświadczenia dokładnie jest jak powyżej kolega napisał w moim przypadku bardziej zadziałały procedury bankowe .

U mnie mogły być dwie sytuacje w których nie zastosowałem ostrożności akurat w Singapurze :
Ok 4 godz nad ranem na lotnisku SIN człowiek zakręcony płacąc kartą KK za kawę podając ją gościowi do ręki ...w sumie mógł ją całkowicie swoimi sposobami skopiować numer karty oraz CVV.
Drugi raz jak po prostu jak młody lekkomyślny leszcz poprzez hotelowe WIFi dokonałem zakupu biletu gdzieś na lot w Europie .Wiadomo numer karty KK i CVV podałem przy płatności.
Po kilku dniach już w Indonezji chcąc płacącą tą kartą kredytowa okazało się że jest zablokowana. No trudno mam kolejną kartę KK a wcześniejsze płatności wyjaśnię po powrocie do PL.

I teraz uwaga -jeden z najdroższych banków co do utrzymania karty KK zabezpieczył mnie całkowicie przed utratą kasy. Dokładnie to Citi Bank.

Po powrocie do PL zgłaszam reklamację w CITI że karta jest zablokowana. Po weryfikacji danych okazuje się że system Citi zablokował "podejrzane" transakcję i oczekuje na zweryfikowanie. Konsultant.....pomimo upływu czasu od transakcji pyta mnie czy potwierdzam.......zakup w American A oraz w Singapore A -biletów lotniczych. Oczywiście zaprzeczyłem i odpowiedz z drugiej strony była jedna- blokujemy tą KK. Tak potwierdziłem że to nie moje transakcje.
Zapytałem tego konsultanta o parę szczegółów które mnie zaciekawiły. Dla systemu CITY wszystkie transakcje a Azji i Azji wschodniej są " pod wysokim ryzykiem " więc wymagają dodatkowego zabezpieczenia czyli kontaktu z Bankiem.
Może to upierdliwe ale jednak przynosi skutek. Bo...
Kolejny raz sytuacja kupuje bilety będąc w Manili na Filipinach- system nie zaakceptował transakcji twierdząc że ryzykowna....dopiero po online kontakcie z bankiem i weryfikacji doszło do zakupu.
Tak trochę upierdliwe ale system CITI działa jak należy.

#660 PostWysłany: 27 Sty 2023 05:45 

Loty: 6
Kilometry: 12 016
Krajów: 4 / 1.9%
niebieski
-- 27 Sty 2023 05:34 --

meczko napisał(a):
widziałem kiedyś wydruki z numerami kart leżące sobie na recepcji :-)

Sam numer karty chyba nie jest "niebezpieczny". Chociaż nie wiem po co ktoś miałby je sobie drukować...

-- 27 Sty 2023 05:36 --

mewho napisał(a):
dziś około 18:00 miałem kilka nieautoryzowanych transakcji pod rząd, z tym że na Visa platinum PKO. Bez zapytania o autoryzacje w aplikacji. Bank sam wyłapał, ale już po fakcie.

Sam się zorientowałeś czy bank dzwonił?

Widziałem, że można ustawić powiadomienia o zdarzeniach na karcie, ale jeszcze tego nie próbowałem zrobić. Chyba trzeba by ustawić powiadomienie o każdym obciążeniu karty?

-- 27 Sty 2023 05:45 --

tomaszl75 napisał(a):
płacąc kartą KK za kawę podając ją gościowi do ręki ...w sumie mógł ją całkowicie swoimi sposobami skopiować numer karty oraz CVV.
Drugi raz jak po prostu jak młody lekkomyślny leszcz poprzez hotelowe WIFi dokonałem zakupu biletu gdzieś na lot w Europie .Wiadomo numer karty KK i CVV podałem przy płatności.

Można zasłonić sobie numer cvv plastrem czy czymś podobnym. Wtedy mają trudniej.

Samo WiFi nie jest problemem. Trzeba sprawdzać czy połączenie że stroną jest szyfrowane (https a nie http)
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 782 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 40  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Trendiction [Bot] oraz 3 gości