Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 55  Następna
Autor Wiadomość
#861 PostWysłany: 09 Wrz 2021 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 112
Kilometry: 227 556
Krajów: 29 / 13.6%
niebieski
Cześć,

do osób, które miały ostatnio przesiadkę w LIS. Jak wypełnialiście PLC, niestety bez adresu nie chce przejść. Czy wpisać "cokolwiek"? Czy może jest inny formularz?

City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN City break w Atenach 🏛️✈️ Loty z Warszawy i noclegi blisko Akropolu za 969 PLN
Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍 Tajskie wyspy 2w1 🌴 Phuket i Ko Lipe w jednej podróży od 3096 PLN 😍
#862 PostWysłany: 09 Wrz 2021 20:11 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Daj adres lotniska.
 Profil Relacje PM off
fluu uważa post za pomocny.

#863 PostWysłany: 09 Wrz 2021 21:14 
Awatar użytkownika

srebrny
Lądowałem dziś w Lizbonie. PLC i szczepień/testów nikt nie sprawdzał z samolotu prosto do miasta bez żadnej kontroli, we Frankfurcie i Chopinie to samo.
Certyfikat potrzeby dopiero przy rejestracji w hotelu. PLC to jest chyba potrzebne dopiero gdy u kogoś z pokładu covida wykryją.

Image
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#864 PostWysłany: 10 Wrz 2021 12:44 

Loty: 18
Kilometry: 25 110
Krajów: 8 / 3.7%
Mam wylot 27.09 do Porto a powrót 04.10 i nie mam jeszcze szczepienia, będę się testował. Może to głupie pytanie, ale jak wygląda kwestia ważności testów? Planuję zrobić test antygenowy na Okęciu dzień przed odlotem i w związku z powrotem do kraju test jak rozumiem mogę zrobić do 24h po przylocie, czyli na przykład ponownie na Okęciu. Jak to wygląda na miejscu w Portugalii?
 Profil Relacje PM off  

#865 PostWysłany: 10 Wrz 2021 22:29 
Awatar użytkownika

srebrny
A nie lepiej walnąć sobie strzał Johnsonem? Jeśli oczywiście masz się zamiar szczepić. Myślę że do tego czasu może się coś zmienić w podejściu do wjazdu, niestety wg mnie na gorsze.
Tu w ogóle wszyscy w maskach chodzą, nawet jesli dystans jest zapewniony. Co mnie zdziwiło place zabaw są zamknięte na łańcuchy, a siłownie plenerowe obok otwarte ?

Image
 Profil Relacje PM off
Zeus uważa post za pomocny.

#866 PostWysłany: 11 Wrz 2021 00:21 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Portugalia 10/9

Po przylocie w opo sprawdzanie PLF, covid paszport i dowodu. Po rozmowie po portugalsku olali i nawet nie sprawdzili moje dokumenty

Co do maski, spytałem policjanta a on: niby martwy przepis, ale są niektórzy którzy spisaja, ale to mały procent

Co do picia w publicznym miejscu: przepis także martwy, bardziej dot. nielegalnych imprez na plazy
 Profil Relacje PM off
d-t-x uważa post za pomocny.

#867 PostWysłany: 11 Wrz 2021 00:38 
Awatar użytkownika

srebrny
-- 11 Wrz 2021 00:37 --

Ale zakładam że policjant maskę posiadał ;)
Serio ktoś miał zamiar na lotnisku sprawdzać covidowe dokumenty?
Nie uczestniczę w życiu nocnym w knajpach jestem w ciągu dnia i miejscowi póki nie dostaną zamówienia też w maskach siedzą.
Btw pozdrawiam z Lourinhi :)

Image
 Profil Relacje PM off  

#868 PostWysłany: 11 Wrz 2021 00:43 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Po przylocie w OPO wszystkich sprawdzali czy dokumenty są :)

Co do maski, to policjanci mieli ją ubraną wzorowo :)

PS w OPO wszędzie mnie pytali o covid pass żeby usiąść w lokalu oprócz kultowej Congi.
 Profil Relacje PM off  

#869 PostWysłany: 11 Wrz 2021 00:59 
Awatar użytkownika

srebrny
W Porto będę we wtorek zobaczymy czy zmiana przepisów zmieni podejście do tematu. Aczkolwiek już dziś nocleg w Aveiro prosił o podesłanie dokumentów covidowych.

Image
 Profil Relacje PM off  

#870 PostWysłany: 11 Wrz 2021 02:02 
Awatar użytkownika

Loty: 220
Kilometry: 532 267
Krajów: 35 / 16.4%
Dzisiaj wylądowałem w Lizbonie, z samolotu prosto do Bolta ... nikt niczego nie sprawdzal. Co ciekawe w hotelu skanowanie paszportów covidowych, bez szczepienia nie wydadzą kluczy .... ale to może tylko ten hotel a nie reguła ;)

Tak czy siak :szczepić się i redukować potencjalne problemy ;)
 Profil Relacje PM off  

#871 PostWysłany: 11 Wrz 2021 10:00 
Awatar użytkownika

Loty: 146
Kilometry: 358 646
Krajów: 26 / 12.2%
niebieski
Ba lotnisku faktycznie nikt niczego nie sprawdza ale w weekedy hotele, bary i restauracje regularnie sprawdzają certyfikaty szczepień

#872 PostWysłany: 12 Wrz 2021 11:58 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Od dziś nie ma wymogu noszenia maski na zewnątrz, ale policjant lub miejscowi może cię poprosić żeby była ubrana w miejscach gdzie sporo ludzi się znajduje.

Knajpy w tygodniu puszczaja do knajpki bez papierku testu lub zaszczepionych ale w weekend jest to sprawdzone
 Profil Relacje PM off  

#873 PostWysłany: 12 Wrz 2021 23:02 
Awatar użytkownika

srebrny
Śmiem twierdzić że w miejscach mniej turystycznych Lourinha i okoliczne miejscowości takiego wymogu nie ma i wszystkie odwiedzone przeze mnie restauracje tego nie robiły. Wczoraj w okolicach Cabo da Roca owszem kolejki do knajpy i zamieszanie przy wejściu więc zakładam że właśnie o papierologie się rozchodziło.

Image
 Profil Relacje PM off  

#874 PostWysłany: 13 Wrz 2021 20:23 

niebieski
Jestem od wczoraj w Lizbonie. W żadnej knajpie nie pytano mnie o certyfikat szczepienia, ale na punkcie maseczek mają lekkiego zajoba.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#875 PostWysłany: 17 Wrz 2021 22:26 

Loty: 271
Kilometry: 519 660
niebieski
Drugi raz w ciągu 2 tygodni bylem na lotnisku w Lizbonie i znowu nikogo nie interesował żaden certyfikat ani formularz. W hotelu przesłaliśmy certyfikat. Na ulicach w okolicach Sintry/Cascais/Carvoeiry mało ludzi w maseczkach, w środku większość nosi. Ogólnie większy luz niż w Hiszpanii, gdzie trochę im odbiło na punkcie na covid. Rozmawialiśmy podczas jazdy do wypożyczalni z kierowcą shuttle busa i mówił, że w październiku Portugalia chce znieść wszystkie obostrzenia związane z koronawirusem, trzymam kciuki.
 Profil Relacje PM off
Flyguy uważa post za pomocny.

#876 PostWysłany: 17 Wrz 2021 22:38 

niebieski
Większy luz? Ja tu widzę ludzi w maseczkach po same oczy, wczoraj widziałem człowieka, który miał na sobie 2 sztuki, 30% nosi maski n95 - także na zewnątrz, nawet gdy nikogo nie ma w pobliżu. Widziałem w kawiarni kobietę, która maseczkę zdejmowała tylko po to, żeby wziąć łyka kawy. Luz, to jest u nas, tu już zahacza to o obłęd. Dziś w Alvor widziałem kilku lokalsów w maseczkach na plaży.
Mnie z kolei dokładnie kontrolowano w niedzielę na lotnisku. Pierwsza kontrola certyfikatu już w BER plus pytanie o formularz lokalizacyjny, na lotnisku w Lizbonie , tuż po przewiezieniu do hali przylotów, kontrolowali wszystkich po kolei. Na krajowym odcinku nie sprawdzali niczego.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.
Zeus uważa post za pomocny.

#877 PostWysłany: 18 Wrz 2021 11:41 
Awatar użytkownika

srebrny
Podzielam opinię d-t-x.

Naprawdę mają fioła z tymi maseczkami.
W czwartek w metrze w Lizbonie miałem atak kaszlu (zakrztusiłem się) po przejechaniu dwóch stacji w wagonie byłem sam :) Czułem się trochę jak trędowaty :)
Co do knajp to po zmianie przepisów również w Porto, Aveiro i Lizbonie nikt nie chciał certyfikatów.
Pierwsza kontrola dokumentów dopiero na Okęciu. Jednak Lufthansa przy online check-in nie wystawia boarding-pass tylko nakazuję się udać do kiosku, w maszynach też zablokowana możliwość wydruku, mając bagaż podręczny myślałem że uniknę stania w tej wielkiej kolejce rano.

Image
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#878 PostWysłany: 18 Wrz 2021 23:02 

Loty: 271
Kilometry: 519 660
niebieski
A byliście też w Hiszpanii, że porównujecie? Ja mieszkam teraz przy Cabo da Roca, mieszkają i korzystają z części wspólnej też Hiszpanie i oni jak tylko widzą innych ludzi to od razu maseczki zakładają, pomimo tego, że się bezpośrednio nie stykamy, nie jemy razem. Portugalczycy i Niemcy, którzy są na terenie obiektu są wyluzowani nie wariują. Co nie zmienia faktu, że cieszę się, że w Polsce jest normalnie pod tym względem i nie widziałem nikogo z dwoma maseczkami albo uciekającego przed kimś kto kaszle w przestrzeni publicznej ;)
 Profil Relacje PM off
travellista lubi ten post.

#879 PostWysłany: 18 Wrz 2021 23:20 

niebieski
Ja nie porównuję - piszę jak jest, bo jestem w Portugalii.
Dziś kelnerka zganiła mnie za brak maseczki, gdy wszedłem do restauracji do łazienki. W knajpie nie było nikogo, ona stała 10 metrów ode mnie. Czas, w którym stałem wewnatrz i szukałem maseczki po kieszeniach trwał o wiele dłużej, niż trwałoby moje przejście do tej łazienki. Ciężko jest zachować powagę, gdy widzi się co krok takie sytuacje.
 Profil Relacje PM off
Zeus lubi ten post.

#880 PostWysłany: 18 Wrz 2021 23:27 

srebrny
Powagi nie zachowuj, ale zasad przestrzegaj.
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1100 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 55  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość