Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Dla poszukujących towarzysza podróży, wspólnego przejazdu taxi itp. jest temat: pekin-przesiadka-wspolne-zwiedzanie,249,138293&p=1181824#p1181824

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 193 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 03 Maj 2017 12:04 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 852 360
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Dołączam się do pytania , do tych co byli i mogą sensownie poradzić.

Przylatuje do Pekinu o 10:40. Wylatuje nastepnego dnia 17:00. Takze ok 30h na miejscu.

Jak najlepiej ( i w ktory dzien co ) ogarnąć Great Wall + Pekin miasto ( Forbidden city , plac ). ?

Gdzie najlepiej zabukowac nocleg ( przy lotnisku , jako , ze blizej do Great wall czy tez w centrum ) ?

Z góry dzieki za wskazowki !

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#42 PostWysłany: 12 Wrz 2017 07:40 
Awatar użytkownika

Loty: 99
Kilometry: 303 757
Krajów: 24 / 11.2%
Odświeżam temat. Czy są osoby, które na kilkunastogodzinnej przesiadce pojechały na Mur? Wyrobiliście się czasowo i jak ogarnęliście dojazd? Może @bumelant.net @michcioj @kolec wypowiedzą się bo widzę, że mieliście taki plany 2 lata temu ;)
Czy dobrze rozumiem, że przy wizie 72 h nie bardzo mogę jechać na Mur bo opuszczam Pekin (miasto tranzytowe)?
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 12 Wrz 2017 11:28 

"Are the foreign visitors who completed 72-hour visa-free transit procedures and entered into China permitted to leave Beijing to other Chinese cities?

72-hour visa-free transit foreign visitors are not permitted to leave Beijing to other Chinese cities during their 72-hour visa-free stay. Visitors who have to leave Beijing to other Chinese cities due to force majeure must apply for visas at Beijing Public Security Bureau."

http://en.bcia.com.cn/server/notice/72v ... .shtml#m03

oficjalnie więc tylko Pekin - pytanie jakie jest prawdopodobieństwo bycia złapanym w trakcie łamania tego przepisu i jakie są konsekwencje?
 Profil Relacje PM off
alison lubi ten post.
alison uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 12 Wrz 2017 11:49 

Loty: 210
Kilometry: 469 202
Krajów: 56 / 26.2%
srebrny
Pekin,w rozumieniu wizy jest dość duży (Beijing Municipality) i obejmuje fragmenty muru, więc nie macie się czym przejmować - nawet formalnie jesteście OK. Najłatwiej dostać się chyba do Badaling (jest w dozwolonej strefie) - autobus z metra Deshengmen, ostatnio płaciłem 6Y z kartą miejską. Po zamknięciu czekają jeszcze z 2 autobusy, które odjeżdżają jak się napełnią. Osobiście wolę mniej turystyczne fragmenty muru, ale dojazd wymaga przesiadek i wszystko zabierze więcej czasu.
 Profil Relacje PM off
alison lubi ten post.

#45 PostWysłany: 12 Wrz 2017 13:34 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Byłam na tranzycie na murze w Badaling. Nikt nic nie sprawdzał ani się mną nie interesował
alison lubi ten post.

#46 PostWysłany: 12 Wrz 2017 23:13 

srebrny
alison napisał(a):
Odświeżam temat. Czy są osoby, które na kilkunastogodzinnej przesiadce pojechały na Mur? Wyrobiliście się czasowo i jak ogarnęliście dojazd? Może @bumelant.net @michcioj @kolec wypowiedzą się bo widzę, że mieliście taki plany 2 lata temu ;)
Czy dobrze rozumiem, że przy wizie 72 h nie bardzo mogę jechać na Mur bo opuszczam Pekin (miasto tranzytowe)?

w naszym przypadku skonczylo sie tylko na zwiedzania miasta, nie dotarlismy na mur.
w kazdym razie tak jak mowia inni jest fragment w Badaling ktory jest w obrebie miasta wiec nie lamiesz prawa tam jadac.
 Profil Relacje PM off
alison lubi ten post.

#47 PostWysłany: 13 Wrz 2017 09:11 

Ja mam krótkie pytanie- był ktoś na Murze w lutym/marcu? Jak wygląda sprawa pogody i ilości ludzi? Chodzi o wypad konkretnie do Mutianyu (z tego co sprawdzałam to leży w obrębie miasta, jeśli jest inaczej to proszę o sprostowanie). Przesiadki 14h i 20h, nie wiem czy porywać się na mur czy lepiej obie przeznaczyć na samo miasto?
 Profil Relacje PM off
Roku uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 15 Paź 2017 12:52 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 145 619
Krajów: 15 / 7.0%
Witam,

w grudniu mamy 15h przesiadki w Pekinie. Czy ktoś z zorientowanych odpowie, czy w tym czasie jesteśmy w stanie zaliczyć Zakazane Miasto (świadomie używam tego słowa, ponieważ zdaję sobie sprawę z jego ogromu) i Wielki Mur?

lądujemy 4:40, wylatujemy 19:45

Poniżej moje gdybania i teoretyczne wyliczenia, jeżeli się mylę proszę też o poprawę ;)

1. Liczę, że formalności na lotnisku ok. 1h (bez odbierania bagażu) - czy liczyć więcej?
2. Dojazd do Pekinu ok. 1h?
3. Zakazane Miasto ok. 2,5h (tyle na oficjalnej stronie trwają najkrótsze wycieczki zorganizowane) - tutaj problem bo otwierają od 4. 8:30 czas do otwarcia spędzimy na pokręceniu się po okolicy
5. Dojazd na mur ok. 1,5 h (Badaling - podobno najgorsze miejsce, ale najbliżej)
6. Mur? 2h?
7. Powrót z Muru na lotnisko 2h?
8. Przybycie na lotnisko 17:30 wliczając 1h obsunięcia.
9. Wylot 19:45
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 15 Paź 2017 13:14 

Na procedury lotniskowe po przylocie i przed odlotem, dolicz sobie więcej czasu. Kolejki na PEK, bywają naprawdę spore.
Na dojazd do miasta, też musisz przeznaczyć go więcej - komunikacją miejską zajmie to minimum 1,5h, ale... dolicz sobie jeszcze trochę na ewentualne obsuwy ;)
 PM off  

#50 PostWysłany: 15 Paź 2017 15:10 

Loty: 557
Kilometry: 1 237 798
Krajów: 131 / 61.2%
złoty
Wg mnie bez spiny lepiej zrobić jedną z tych atrakcji. Jak wylądowałam w Pekinie ok 9:20 to przy wejściu do Zakazanego miasta byłam przed 14 (po drodze był check-in w hotelu i zostawienie bagaży, ale to max 1h). Chodziłam do zamknięcia, robiłam zdjęcia itp, a i tak uważam, że dość szybko to przeleciałam. Wokół masz jeszcze trochę atrakcji, więc wg mnie jak juz Ci zależy żeby zobaczyć coś więcej, to wybierz Swiątynie Nieba.
Z kolei wycieczka na Mur zajęła mi w sumie cały dzień - od kolejki też trzeba kawałek dojść, na powrocie grubo ponad 40minut czekałam w kolejce na dworcu żeby wejść do pociągu. To są Chiny, ludzi jest multum zawsze i wszędzie, na murze też, nawet jakbyś chciał biec, to moga być zatory.
Za 2 tyg też będę w Pekinie na 15h - to mój kolejny raz w ramach bezwizowego ruchu i wciąż nie widziałam wszystkiego ;)

#51 PostWysłany: 15 Paź 2017 15:16 

@PazaBDG

Potencjalnie da się zrobić ("zaliczyć") te 2 atrakcje w jeden dzień.

Biorąc pod uwagę odległości i dojazdy to mniejsze ryzyko spóźnienia się na lot jest w sekwencji:

1. Mur w Badaling
2. Zakazane miasto

niż na odwrót.
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 15 Paź 2017 15:30 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 145 619
Krajów: 15 / 7.0%
w Grudniu też należy spodziewać się tłumów na Murze?

Procedury przed odlotem mamy ograniczone do minimum, ponieważ zostaje nam tylko kontrola bezpieczeństwa.

Orientujecie się jaki jest koszt Taksówki z lotniska na plan Tiananmen? Czy w ogóle jest sens? Może są takie korki że nie warto?

Dzięki za wszystkie opinie, na pewno weźmiemy je pod uwagę. Rozważamy póki co możliwość zobaczenia jak najwięcej, bardziej w ramach rekonesansu, przed tym jak odwiedzimy Pekin podczas właściwej podróży.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 15 Paź 2017 15:42 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
pekin,1003,22843
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 15 Paź 2017 17:31 

PazaBDG napisał(a):
Witam,

w grudniu mamy 15h przesiadki w Pekinie. Czy ktoś z zorientowanych odpowie, czy w tym czasie jesteśmy w stanie zaliczyć Zakazane Miasto (świadomie używam tego słowa, ponieważ zdaję sobie sprawę z jego ogromu) i Wielki Mur?

lądujemy 4:40, wylatujemy 19:45

Poniżej moje gdybania i teoretyczne wyliczenia, jeżeli się mylę proszę też o poprawę ;)

1. Liczę, że formalności na lotnisku ok. 1h (bez odbierania bagażu) - czy liczyć więcej?
2. Dojazd do Pekinu ok. 1h?
3. Zakazane Miasto ok. 2,5h (tyle na oficjalnej stronie trwają najkrótsze wycieczki zorganizowane) - tutaj problem bo otwierają od 4. 8:30 czas do otwarcia spędzimy na pokręceniu się po okolicy
5. Dojazd na mur ok. 1,5 h (Badaling - podobno najgorsze miejsce, ale najbliżej)
6. Mur? 2h?
7. Powrót z Muru na lotnisko 2h?
8. Przybycie na lotnisko 17:30 wliczając 1h obsunięcia.
9. Wylot 19:45

1. Policz sobie przynajmniej 2h: nie wiesz ile ludzi będzię i na kogo trafisz przed sobą w kolejce, zawsze lepiej tak to sobie rozplanować niż potem się gonić. Pamiętam, że w Pekinie bardzo długo czekałam na walizke, przyjechała prawie ostatnia a Chińczycy lubią się pchać
2. Jeśli nie będzie ogromnych korków, w godzine jak najbardziej dojedziesz
3. 2,5h bez problemu, nawet krócej
6. 2h zajmuje samo wejscie i zejście bez odpoczynku
7. o tej godzinie będą korki, na pewno nie dojedziesz z muru na lotnisko w 2h.

Dasz rade zaliczyć te dwie atrakcje ale myślę, że wszystko będzie na styk.
[...]

Ostatnio edytowany przez Roku, 16 Paź 2017 00:30, edytowano w sumie 1 raz
Reklama, promowanie własnych stron internetowych, podawanie linków do innych, konkurencyjnych stron.
 Profil Relacje PM off  

#55 PostWysłany: 15 Paź 2017 19:57 
Awatar użytkownika

Loty: 338
Kilometry: 852 360
Krajów: 42 / 19.6%
niebieski
Na styk , zeby zdazyc na mur wydasz sporo kasy na transport tam zapewne taksowkami ( normalna , budzetowa wersja to pociag ) i zamiast cieszyc sie widzianymi miejscami bedziesz ciagle spogladac na zegarek.

Ja bym mur odpuscił i skupił się na atrakcjach Pekinu , lub też odwrotnie ( ja mając taki dylemat wybrałbym pierwszą opcję ).
Zeus lubi ten post.

#56 PostWysłany: 22 Lis 2017 14:47 
Awatar użytkownika

niebieski
Testowaliście może Mutianyiu prosto z lotniska? Mam 15h stopover i mam ochotę się wybrać.

Da się bez cofania się do miasta do Dongzimen?
Szukam i jakoś znaleźć nie mogę przystanków tej linii Express 916 do Hurayiu...
hm
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 22 Lis 2017 15:24 

Niestety, musisz się cofnąć do miasta.
Bezpośrednio z lotniska, masz jedynie taxi.
 PM off
popcarol lubi ten post.

#58 PostWysłany: 22 Lis 2017 15:28 

@popcarol

Nie wiem na ile to zdjęcie rozkładu na jednym z przystanków Ci pomoże, ale może...
Z drogi powrotnej z Muru do Pekinu - nie jestem pewien czy jest to 916 zwykły czy 916 Express...

Załączniki:
916.jpg
916.jpg [ 242.97 KiB | Obejrzany 1617 razy ]
 Profil Relacje PM off
popcarol lubi ten post.

#59 PostWysłany: 22 Lis 2017 15:31 
Awatar użytkownika

Loty: 652
Kilometry: 1 484 217
Krajów: 94 / 43.9%
srebrny
Bo przystanki są w Pekinie chyba z 3 czy 4 i później dopiero w mieście Huairou kilka. Po drodze nie zatrzymuje się nigdzie ewentualnie z airport express można wysiąść jedną stację przed końcem i tam też będzie przystanek 916 ale jakiejś wielkie różnicy to nie robi.
 Profil Relacje PM off
popcarol lubi ten post.

#60 PostWysłany: 22 Lis 2017 15:35 

@Misha Preston2 - to ekspress.

Tu jest rozkład w drugą stronę:
Załącznik:
bus-916-express-plate.jpg
bus-916-express-plate.jpg [ 27.51 KiB | Obejrzany 1610 razy ]
 PM off
popcarol lubi ten post.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 193 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 10  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość