Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Może podsumuję krótko aktualne opcje dojazdu z Malpensy do Mediolanu. Jest ich kilka i jak to zwykle bywa sporo "zależy" od tego, jak będziemy się dalej poruszać.

1. autobusy (Terravision, Autostrada, Flixbus, MalpensaShuttle):

- 10 euro w jedna stronę
- 16 euro w obie strony;

Jeśli ktoś jedzie do centrum, nie chce dalej jeździć po Mediolanie itd. to może być to całkiem prosta i przyjemna opcja. Tylko w sumie po co, skoro jest pociąg :)

2. pociąg (Trenord):

a. Malpensa Express - 13,00 euro w jedną stronę - NIE KUPUJCIE TAKIEGO BILETU (nie opłaca się w praktycznie żadnej opcji);

Wyższa cena dotyczy jedynie dojazdu do samego lotniska (przejazd pomiędzy Ferno-Lonate Pozzola, a Malpensa T1/T2). Na całej reszcie trasy można podróżować w ramach zwykłych biletów lokalnych (czy to jednorazowego biletu kolejowego, czy też biletu STIBM (wspólny bilet na kolej + komunikację miejską w Mediolanie), czy też IO VIAGGIO (wspólny bilet na całą Lombardię).

I tutaj wszystko zależy od tego, co robicie dalej, gdzie jedziecie, czy chcecie być tylko w Mediolanie (raczej bilet jednorazowy albo STIBM), czy tez np. pojechać na jeziora itd. (wtedy często opłaca się już IO VIAGGIO, bo ma w cenie również wszystkie funiculary (Como, Lecco itd.) + w praktyce omijacie także kolejki do nich, a także lokalny transport publiczny wokół jezior itd

b. Dojazd do samego Mediolanu:

/ bilety jednorazowe Trenord:
- 3,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Ferno-Lonate Pozzola + 5,20 euro za odcinek Ferno-Lonate Pozzola do Mediolanu - razem 8,20 euro;
lub: (w zależności, na której stacji zatrzymuje się dany pociąg):
- 4,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Busto Arsizio + 4,40 euro za odcinek Busto Arsizio do Mediolanu - razem 8,40 euro;

uwagi:
- jeśli chcecie jechać dalej w samym Mediolanie, musicie dokupić kolejny bilet na komunikację miejską (2,20 euro za bilet 90 min).

/ bilety STIMB:
- są to bilety zintegrowane w obszarze metropolitalnym Mediolanu, obowiązujące zarówno na komunikację miejską, jak i kolej. Tutaj istotne jest to, aby dojechać pociągiem z lotniska do pierwszej stacji, gdzie taka taryfa obowiązuje:
- 6,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Rescaldina (pierwsza stacja w obrębie taryfy STIMB) + 3,90 euro za bilet zintegrowany STIMP na strefy Mi1-Mi7 - razem 9,90 euro;

uwagi:
- jest niby trochę drożej, ale w tej cenie jest już również przejazd komunikacją w samym Mediolanie. Tak więc jeśli ktoś jedzie dalej niż w okolice samej stacji, to jest to chyba najtańszy sposób dojazdu;

c. Dalsze przejazdy po Lombardii - IO VIAGGIO:

IO VIAGGIO to takie bilety na wszystko (ATM w Mediolanie, Trenord, komunikacja miejska we wszystkich miejscowościach w Lombardii, funiculary, promy na jeziorze obok Bergramo (bilet nie obowiązuje na promy na jeziorze Como)).

Jeśli chcemy korzystać z IO VIAGGIO, to bilety te są ważne "wszędzie" poza ostatnimi stacjami na lotnisku (Malpensa T1/T2), a więc dojazd (i analogicznie powrót) będzie wyglądał jak w pkt. a.:
- 3,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Ferno-Lonate Pozzola + dalej na IO VIAGGIO;
lub: (w zależności, na której stacji zatrzymuje się dany pociąg):
- 4,00 euro za odcinek Malpensa T1/T2 do Busto Arsizio + dalej na IO VIAGGIO;

Czy ten bilet się opłaca? Zależy:
- jest ważny 1, 2, 3 lub 7 dni. Liczymy pełne dni, czyli jeśli np. przyjeżdżacie we wtorek wieczorem, to pierwszym dniem będzie cały wtorek, którego i tak nie wykorzystacie, wtedy lepiej kupić od kolejnego dnia;
- na + -> ważność na wszystko w całej Lombardii, w tym bilety są ważne również w 1kl Trenord, więc spokojnie można jechać Malpensa Express dokupując odrębny bilet jedynie na ostatnią stację;
- cena: 17,50 euro / 1 dzień, 29,00 euro / 2 dni, 35,00 euro / 3 dni;

IO VIAGGIO imho totalnie nie opłaca się, jeśli jedziecie do samego Mediolanu (wtedy możecie e kupić dużo tańsze bilety dzienne na sam Mediolan), natomiast mocno opłaca się, jeśli chcecie sporo przemieszczać się równie w okolicach, zwiedzić np. Como, pojechać Funicularem, wrócić następnie do Mediolanu itd.

Przykładowe ceny przejazdu po okolicy:

- wycieczka do Lecco:
--- Mediolan dojazd na stację - 2,20 euro;
--- Mediolan - Lecco - Trenord - 5,20 euro;
--- Lecco transport lokalny - ok. 2,50 euro;
--- Lecco Funicular - 12,00/13,00 euro;
--- Lecco transport lokalny - ok. 2,50 euro;
--- Lecco - Mediolan - Trenord - 5,20 euro;
--- Mediolan powrót ze stacji - 2,20 euro;
- razem 32,80 euro (a to wszystko macie na tym IO VIAGGIO).

Kilka uwag - IO VIAGGIO

- tak, jak pisałem wcześniej, blety sa ważne 1, 2, 3, 7 dni - to nie są bilety na "24h, 48h itd.". Jeśli przyjeżdżacie wieczorem, zdecydowanie bardziej będzie opłacać się kupić taki bilet dopiero od kolejnego dnia;
- na funicularach teoretycznie trzeba pobrać w kasie darmowy bilet do automatycznej bramki. "Problem" w tym, że np. w Como kolejka do kasy potrafi być np. 3-4x dłuższa, niż kolejka do samej bramki. Idźcie z biletem bezpośrednio do bramki z pominięciem kasy, tam obsługa i tak Was wpuści "ręcznie" przez bramkę:)
- IO VIAGGIO są ważne na 1 kl i 2 kl. Te klasy praktycznie niczym nie różnią się między sobą poza kolorem foteli i tym, że 1 kl jest bardzo niewielka w skali całego pociągu. ALE jeśli pociąg jest zatłoczony, a obsługa akurat sprawdzi bilety (głównie w pociągach przyspieszonych), to bardzo często wygania większość osób z tej 1 kl. Czyli jeśli widzicie potencjalnie zatłoczony pociąg, a macie np. IO VIAGGIO, warto iść sobie do 1 kl.;
- pociągi potrafią być zapchane totalnie nierównomiernie. Jeśli macie zatłoczony jakiś fragment pociągu, to nie oznacza to, że 30m dalej nie będziecie mogli sobie dowolnie niemalże leżeć na wybranym siedzeniu ;)

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna
Autor Wiadomość
#41 PostWysłany: 18 Lip 2016 23:42 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
TMB napisał(a):
Jakby ktoś leciał z dzieckiem to nie warto kupować biletów na terravision przez neta, bo przez stronkę bilety dla dziecka za połowę ceny a na miejscu, dzieci do 5 lat za free.

Teraz jest już poprawiony cennik na stronie terravision i dzieci do lat 5 mają bilet za free ( do wyboru jest opcja infant).

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#42 PostWysłany: 25 Lip 2016 14:10 

Loty: 50
Kilometry: 66 260
Krajów: 10 / 4.7%
Witam
Lecę do Mediolanu 6 sierpnia . W Mediolanie planowo samolot ma wylądować o 13:40 . Chciałem kupić bilet przez internet na malpensa shuttle do centrum miasta , lecz tam trzeba wybrać autobus o określonej godzinie , w tym wypadku odpowiada mi 14:20 . Jeśli w razie jakiś komplikacji ( opóźniony lot itp. ) nie zdąże na autobus o określonej godzinie , to mogę jechać każdym kolejnym autokarem czy bilet przepada ? Miał już ktoś taki dylemat i podzieli się informacją jak rozwiązał sprawę ? :D

Ostatnio edytowany przez krasnal, 25 Lip 2016 17:39, edytowano w sumie 1 raz
Wypowiedź z błędami językowymi lub niezrozumiała – błędy ortograficzne/stylistyczne/interpunkcyjne.
 Profil Relacje PM off  

#43 PostWysłany: 26 Lip 2016 00:43 
Awatar użytkownika

Loty: 204
Kilometry: 325 480
Krajów: 36 / 16.8%
niebieski
@DonekD Na stronie Malpensa Shuttle, podczas rezerwacji biletu masz napisane jasno:
Cytuj:
The indicated departure time is not binding : In case of advance or delay it is possible to get the previous or the next bus. It is however binding to respect the date of the transportation.
co oznacza, że możesz jechać wcześniejszym lub późniejszym autobusem w zależności od godziny wylądowania.

Takie same zasady obowiązują w terravision (obecnie 2€ taniej) .
Jacob uważa post za pomocny.

#44 PostWysłany: 26 Lip 2016 11:51 

Loty: 50
Kilometry: 66 260
Krajów: 10 / 4.7%
@kspr
dzięki za odpowiedź , musiałem gdzieś przeoczyć tą informację szukając odpowiedzi na ich stronie ;)
 Profil Relacje PM off  

#45 PostWysłany: 21 Lis 2016 01:22 

Zastanawiam się nad opcją dojazdu z MXP i do MXP z wykorzystaniem 3 dniowego biletu "io viaggio ovunque in Lombardia"który i tak pewnie kupię. Czy ktoś próbował takiej kombinacji. 3 dniowy bilet kosztuje 32 euro, ale nie umożliwia dojazdu na samo lotnisko MXP Express. Z tego co wyczytuję z włoskich ( :? ) informacji wynika, że można jednak jechać pociągiem na pozostałe stacje w tym Busto Nord. Wtedy pozostaje opcja kupienia Biletu Busto Nord - MXP za 4 euro, co czyniłoby taką inwestycję korzystną przy 5 osobach. Pytanie czy to dotyczy tylko biletu na pociąg regionalny czy lotniskowy też? Czy zatem można pojechać MXP express do Busto Nord na io viaggio ovunque in Lombardia" za darmo?
stacje treni Malpensa Express (solo per viaggi che non comprendono l'aeroporto di Malpensa: vedi tabella)

Z mapki zasięgu wynika, iż na MXP dochodzi linia zielona R 27 oprócz Expressu - fiolet (mapa się powiększa), którą to można chyba jeździć.
http://www.trasporti.regione.lombardia. ... iaggio.pdf

Jest jeszcze jedna opcja z autobusem
z Busto FS przez stację kolejową Busto NORD jeździ do MXP autobus co 2 godziny 7 dni w tygodniu ( trzeba wpisać nr 56 i linię lotniskową w poniższą wyszukiwarkę)

http://www.muoversi.regione.lombardia.i ... D0.tomcat6.

56 - Malpensa Aeroporto - Busto Arsizio FS
(ANDATA)
FERNO, Malpensa Aeroporto 06:46 08:46 09:46 10:46 12:46 14:46 16:46 18:46
LONATE POZZOLO, Ferno-Lonate Pozzolo 06:56 08:56 09:56 10:56 12:56 14:56 16:56 18:56
Busto Arsizio FN 07:19 09:19 10:19 11:19 13:19 15:19 17:19 19:19
Busto Arsizio FS 07:24 09:24 10:24 11:24 13:24 15:24 17:24 19:24

Ponoć jest to jakiś autobus łącznikowy i wymaga wykupienia biletu na pociąg za 4 euro. Pytanie czy zatem za tą cenę określonymi pociągami dojedziemy do Mediolanu, a może posiadając io viaggio ovunque in Lombardia za darmo? Pociąg odjeżdża 20 min po przyjeździe autobusu :

Pociąg z Busto Arsizio FN do MILANO NORD BOVISA 7,39, 9,39,11,39 itd.

Wtedy przy dobrym złożeniu dojazdu bilet io viaggio ovunque in Lombardia byłby świetną inwestycją :D

W drugą stronę do MXP autobusy jeżdżą : linia 271

271 - Busto Arsizio FS - Malpensa Aeroporto
(ANDATA)

periodicità GIORN*16
Busto Arsizio FS 08:39 10:39 11:39 12:39 14:39 16:39 18:39 20:39
Busto Arsizio FN 08:44 10:44 11:44 12:44 14:44 16:44 18:44 20:44
LONATE POZZOLO, Ferno-Lonate Pozzolo 09:06 11:06 12:06 13:06 15:06 17:06 19:06 21:06
FERNO, Malpensa Aeroporto 09:16 11:16 12:16 13:16 15:16 17:16 19:16 21:16
 PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#46 PostWysłany: 20 Lip 2017 12:27 

Loty: 167
Kilometry: 174 841
Krajów: 21 / 9.8%
niebieski
Ostatni post dość dawno temu więc odświeżę temat: najtańszy dojazd w obie strony to Terravision za 14 EUR?
 Profil Relacje PM off
Arekkk uważa post za pomocny.

#47 PostWysłany: 20 Lip 2017 12:31 
Sezonowy Cebulion
Awatar użytkownika

Loty: 690
Kilometry: 902 191
Krajów: 85 / 39.7%
Malpensa Shutle - ow 10 / rtn 16
Malpensa Express - jest oferta na 20 euro rtn jak się kupi przez neta
 Profil Relacje PM off
2 ludzi uważa post za pomocny.

#48 PostWysłany: 20 Lip 2017 12:37 

niebieski
Dzięki, czyli Terravision najlepsze. Najniższa cena a czas przejazdu taki sam jak w opcjach powyżej.
 Profil Relacje PM off  

#49 PostWysłany: 20 Lip 2017 17:19 
Awatar użytkownika

Loty: 363
Kilometry: 460 776
Krajów: 50 / 23.4%
niebieski
Zeus napisał(a):
Malpensa Shutle - ow 10 / rtn 16
Malpensa Express - jest oferta na 20 euro rtn jak się kupi przez neta

Malpensa Shutle w 1 stronę kosztuje 8e (on-line)
cena się zmienia w momencie zakupu/wyboru daty i przedziału czasowego...
http://ticketonline.malpensashuttle.it/ ... inazione=3

w czerwcu korzystałem z ich usług i jestem zadowolony
 Profil Relacje PM off  

#50 PostWysłany: 01 Paź 2017 20:55 

niebieski
Jak będziecie jechać z MXP T1 z Malpensa Shuttle i mimo rozkładu nic by nie jechało to możliwe, że spotka Was to co mnie, czyli źle oznaczony przystanek na ich stronie. Nie wiedzieliśmy o co kaman, pojechaliśmy na T2 lotniskowym busem i stamtąd już Malpensą Shuttle bez problemu. Wracając na MXP T1 Malpensa Shuttle podjechała na w ogóle inny przystanek niż ten na którym czekaliśmy, po innej stronie terminala. Czy to zmiana tymczasowa czy stała, ale nie zmienili - nie wypytywałem.
 Profil Relacje PM off
NBE322 uważa post za pomocny.

#51 PostWysłany: 07 Paź 2017 18:06 
Awatar użytkownika

Loty: 245
Kilometry: 494 398
Krajów: 62 / 29.0%
niebieski
Przylatuję na MXP o 13:30, wylot mam o 21:30 - wystarczy czasu żeby wyskoczyć na miasto, odwiedzić Duomo i zjeść pizzę? Nie wiem ile aktualnie trwa dojazd przy uwzględnieniu możliwych korków..
 Profil Relacje PM off  

#52 PostWysłany: 10 Paź 2017 09:25 

niebieski
Nie patrząc na koszty dojedziesz Malpensa Express w 60 min do Milano Centrale. Paatrząc na koszty dojedziesz tym samym pociągiem z małą kombinacją związaną z biletami ;)

Masz 8h między lotami, odejmij od tego jeszcze 90 minut, odejmij 2h na przejazdy. Zostanie 4-4,5h na sam Mediolan. Pizzę zjesz, Duomo zobaczysz.
 Profil Relacje PM off  

#53 PostWysłany: 07 Lis 2017 12:58 

hej!

ląduję na Malpensie 11:50 tylko z podręcznym i mam pytanie czy wg Was zdążę dojechać do Milano Centrale na pociąg, który odjeżdża stamtąd o 14:05? czy jest to trochę ryzykowne? Kolejny mam dopiero o 16 :cry:
 Profil Relacje PM off  

#54 PostWysłany: 07 Lis 2017 13:05 

niebieski
Bez problemu powinieneś zdążyć. Ostatnio jechaliśmy ok 50 min.
 Profil Relacje PM off
natatita lubi ten post.

#55 PostWysłany: 06 Kwi 2018 16:26 

Jechaliśmy 25 marca i na dworcu Milano Centrale przy pierwszym stanowisku przed busami wszystkich przewoźników kupiliśmy bilety OW na lotnisko za 8E u Malpensa Bus Express. Żółty autobus, zielone bilety. Kierowca skanuje kod kreskowy przy wejściu. W pierwszą stronę nie jechaliśmy do Mediolanu, więc nie wiem jak to wygląda na lotnisku, ale pewnie taka sama cena.
 Profil Relacje PM off  

#56 PostWysłany: 21 Cze 2018 20:57 

Przeczytałem cały temat i w sumie nie znalazłem ostatecznego potwierdzenia co do możliwości dojazdu na lotnisko Malpensa np z Mediolanu na bilecie io viaggo ovunque in Lombardia - ktoś już może przetestował, czy np pociągiem R21 albo R28 (bo Malpensa Express chyba już nie) mogę 'na legulu' wjechać na któryś terminal?

Ewentualnie którymś autobusem?
 Profil Relacje PM off  

#57 PostWysłany: 16 Sie 2018 16:58 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Jakiś pomysł jak połączyć „io viaggio ovunque in Lombardia” który będę na pewno kupował z tanim połączeniem do Bergamo ? Np. Przejściem jednej stacji kolejki czy coś w tym stylu?
 Profil Relacje PM off  

#58 PostWysłany: 16 Sie 2018 17:03 

Możesz zweryfikować mój pomysł sprzed 2 lat. Ostatecznie nie pojechałem, ale wydaje mi się to do zrobienia. Sprawdź tylko czy coś się nie zmieniło. Wtedy do Busto Nord można było jechać na tym bilecie.

Zastanawiam się nad opcją dojazdu z MXP i do MXP z wykorzystaniem 3 dniowego biletu "io viaggio ovunque in Lombardia"który i tak pewnie kupię. Czy ktoś próbował takiej kombinacji. 3 dniowy bilet kosztuje 32 euro, ale nie umożliwia dojazdu na samo lotnisko MXP Express. Z tego co wyczytuję z włoskich ( :? ) informacji wynika, że można jednak jechać pociągiem na pozostałe stacje w tym Busto Nord. Wtedy pozostaje opcja kupienia Biletu Busto Nord - MXP za 4 euro.
 PM off
mateusz323 lubi ten post.

#59 PostWysłany: 17 Sie 2018 10:40 

Loty: 74
Kilometry: 95 761
Krajów: 16 / 7.5%
niebieski
Potwierdzone info, można tak robić, sam dzisiaj tak wróciłem z MXP
 Profil Relacje PM off  

#60 PostWysłany: 17 Sie 2018 13:44 

@mateusz323
Sprawdzają bilety na odcinku Busto Nord MXP,? Zwracali uwagę w pociągu, że można tylko do Busto Nord jechać?
 PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 120 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 2 gości