Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu: Re: Maroko
#641 PostWysłany: 03 Paź 2014 08:47 
Awatar użytkownika

srebrny
Zdecydowanie też polecam okolicę Skoury, sama miejscowość może nie zachwyca, ale jest pięknie położona.
Obowiązkowo przekroczyć ued (dolina z potokiem) i zapuścić się do wiosek. Wrażenia gwarantowane.

Kilka pstryków
Image

Image

Image

Image

Image

Image
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#642 PostWysłany: 09 Paź 2014 01:39 

Drodzy moi, a snorkeling?
Przeglądam zdjęcia z Maroka i chwilami mam wrażenie, że ten rejon w ogóle średnio nadaje się do jakiegokolwiek pływania - wyprowadźcie mnie z błędu jeśli się mylę, ale czy to nie tak, że tam wszędzie otwarty ocean z silnym prądem i wielkimi falami? Ja preferuję raczej zatoczki..

Mam niebawem lot do Agadiru na tydzień, zastanawiam się gdzie stamtąd odbbić aby trafić na najspokojniejsze plaże i najlepsze warunki do pływania. Ktoś coś poleci..? :)

(pisałam już w wątku o nurkowaniu, ale doszłam do wniosku, że tu jest szansa na więcej opinii. sorry za dublowanie)
 Profil Relacje PM off  

#643 PostWysłany: 09 Paź 2014 13:15 
Awatar użytkownika

Loty: 105
Kilometry: 266 381
Krajów: 28 / 13.1%
niebieski
Maroko charakteryzuje się dość wietrznymi plażami, stąd fale są całkiem pokaźne. Z tego co mi wiadomo idealne dla amatorów surfingu, którzy dopiero uczą się "łapać fale". Z zaciszną zatoczką pewnie będzie problem, choć może się mylę.
Jeśli chodzi zaś o fajną, bardziej kameralną plażę, to gorąco polecam Sidi Ifni i niedaleko leżącą Legzirę znaną z charakterystycznych formacji skalnych - łuków. Byliśmy tam i mijaliśmy stosunkowo niewielu turystów. Raczej wypoczywali tam miejscowi. JEst wyjątkowo pięknie, niedługo zamieszczę zdjęcia w mojej relacji. Nie jest to jednak plaża, gdzie rozłożysz sobie kocyk i się poopalasz. Pływy są bardzo duże szerokość plaży szybko się zmienia :)
2015 - Zachodnie Wybrzeże USA
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#644 PostWysłany: 10 Paź 2014 00:55 

Ojej, wybacz; dopiero zauważyłam odpowiedź.
Bardzo dziękuję, przejrzałam zdjęcia tego miejsca i chyba faktycznie się tam wybiorę. Wygląda fanastycznie.
Cóż, trudno - po wszystkich tych "basenikach" Morza Śródziemnego, trzeba zaliczyć w końcu prawdziwy ocean. Ale jakie jest zejście zazwyczaj..da się pływać, czy od razu lądujemy na głębinie?

Mam lot we wtorek. Powiesz mi coś więcej o Sidi Ifni i Lagzirze? Sprawdzone noclegi, miejscówki z jedzeniem? :)
 Profil Relacje PM off  

#645 PostWysłany: 10 Paź 2014 12:32 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Plaże nad oceanem są zazwyczaj szerokie i piaszczyste. Tam gdzie byłam było zwykle dość długo płytko, ale duże fale. Polecam spanie w samej Legzirze, przy plaży jest kilka hotelików, pokój z tarasem wychodzącym na ocean i tanio.

#646 PostWysłany: 10 Paź 2014 13:03 
Awatar użytkownika

niebieski
mona chiara napisał(a):
Ojej, wybacz; dopiero zauważyłam odpowiedź.
Ale jakie jest zejście zazwyczaj..da się pływać, czy od razu lądujemy na głębinie?

Z pływaniem raczej bez szans. Mój mąż próbował i początkiem września był jednym z niewielu śmiałków :) Wg. mnie fale są za duże, a woda bardzo zimna. Raczej wchodzisz do oceanu, żeby poskakać na falach :) No i tam właśnie - za drugim łukiem mój mąż szedł wgłąb oceanu skacząc na falach - fajna zabawa bo fale są silne i na prawdę niosą... ale prądy wsteczne też są silne i taki jeden właśnie popchnąć go wgłąb oceanu i nagle stracił grunt pod stopami. Pływa dobrze, ale prąd był na tyle silny, że początkowo nie mógł podpłynąć w stronę brzegu.. ;/ Dopiero kolejna fala uderzająca w plecy przyśpieszyła go i dopłynął do miejsca gdzie znów złapał przyczepność... Ale strach był.
Także uważajcie, to nie jest plaża rekreacyjna. Fale są silniejsze niż się wydaje. No i jak się okazało są uskoki, nie łagodne zejścia.

mona chiara napisał(a):
Mam lot we wtorek. Powiesz mi coś więcej o Sidi Ifni i Lagzirze? Sprawdzone noclegi, miejscówki z jedzeniem? :)

Jasne. My nocowaliśmy w Hotelu Safa w Sidi Ifni. W porównaniu z kilkoma innymi, które oglądaliśmy, tamten miał najfajniejszy standard w porównaniu z ceną. Były miejsca gdzie można było spać taniej, ale warunki pozostawiały wiele do życzenia... Jeśli zapytacie kogoś o ten hotel, to na pewno ktoś wskaże wam drogę - bo jest łatwa.. Jak dojedziecie do rondka - centralne miejsce w mieście to dalej jedźcie prosto, na wprost będzie szpital, a hotel znajduje się za szpitalem.

A jedzenie? GRAN CANARIA - WYŚMIENITE!!!! NA dole jest kawiarnia, na górze restauracja. Głownie owoce morza i rybki, ale tak przyrządzone że myślałam, że zjemy ze swoimi palcami! :D jedyny problem w tym, że obsługa nie mówi po angielsku (mieli problem nawet z "coffee with milk" :) więc zamawialiśmy w ciemno :D:D:D
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#647 PostWysłany: 10 Paź 2014 16:45 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 661 584
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
Z innej beczki: ile udało Wam się spędzić czasu w Maroku tylko z podręcznym ?

Próbuje odczarować 11 dniowy trip z podręcznym, przed moją lepszą połówką ;)

Image
 Profil Relacje PM off  

#648 PostWysłany: 10 Paź 2014 19:11 
Awatar użytkownika

niebieski
marcino123 napisał(a):

Wylot 31.08.- Powrót 15.09.
jeśli chodzi o podręczny to mieliśmy dwa plecaki, nikt nie sprawdzał ich wagi (na pewno po zakupach w Maroku w drodze powrotnej ją przekroczyliśmy), ważne żeby zmieściły się w te kosze... widzieliśmy też, że czasami do samolotu z podręcznym wchodzili i ci co na pewno gabarytowo przekroczyli normy (oczywiście w granicach rozsądku) i nikt się nie czepiał
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#649 PostWysłany: 10 Paź 2014 20:10 
Awatar użytkownika

Loty: 2
Kilometry: 14 922
Krajów: 2 / 0.9%
marcino123 napisał(a):

Próbuje odczarować 11 dniowy trip z podręcznym, przed moją lepszą połówką ;)

Dla mnie nie ma różnicy między podróżą na tydzień, czy miesiąc, jeśli chodzi o bagaż. Przecież wiadomo, że przy dłuższej podróży trzeba będzie prać lub korzystać z usług prania. Jeśli pakujecie się na tydzień w podręczny, to na 11 dni weźcie to samo :)

#650 PostWysłany: 22 Paź 2014 01:18 

Ja powiem, że chciałbym zwiedzić te lokacje w Fez, gdzie U2 nagrywało teledysk Magnificent. Ktoś pomoże zlokalizować?

Profil Relacje PM off  

#651 PostWysłany: 22 Paź 2014 12:32 
Awatar użytkownika

niebieski
SzymonWydra napisał(a):
Ja powiem, że chciałbym zwiedzić te lokacje w Fez, gdzie U2 nagrywało teledysk Magnificent. Ktoś pomoże zlokalizować?

Muszę Cię zmartwić - znalezienie Riadu, w którym mają rozstawiony sprzęt jest właściwie niemożliwe do odnalezienia samemu. Nasz przewodnik zaprowadził nas do takiego miejsca, żeby wyjaśnić nam różnice między prawdziwym riadem, a riadami-pensjonatami stylizowanymi na kształt autentycznych riadów. Jak wrócę do domu to wrzucę ci zdjęcie z tego miejsca... jeśli to nie to, to jest baaardzo podobne. Mogę też dać Ci namiar na naszego przewodnika, jak pójdziesz do niego z tą fotą, to będzie wiedział gdzie Cię zaprowadzić. :)
2014 - Maroko
 Profil Relacje PM off  

#652 PostWysłany: 22 Paź 2014 12:55 

Maxima0909 napisał(a):
marcino123 napisał(a):

Wylot 31.08.- Powrót 15.09.
jeśli chodzi o podręczny to mieliśmy dwa plecaki, nikt nie sprawdzał ich wagi (na pewno po zakupach w Maroku w drodze powrotnej ją przekroczyliśmy), ważne żeby zmieściły się w te kosze... widzieliśmy też, że czasami do samolotu z podręcznym wchodzili i ci co na pewno gabarytowo przekroczyli normy (oczywiście w granicach rozsądku) i nikt się nie czepiał

Gorzej kiedy wracasz z Maroka Ryanairem ,a z Europy Wizzairem ;)
Ja chyba wszystkie zakupy włożę na siebie 8-)
 PM off  

#653 PostWysłany: 12 Lis 2014 13:37 
Awatar użytkownika

Loty: 420
Kilometry: 661 584
Krajów: 66 / 30.8%
platynowy
Dwa szybkie pytania:

1. jest sens pchać się w styczniu pod Toubkala nie mając w planach zdobywania szczytu, tylko "czilowanie" w jego towarzystwie ? :)

2. Czy można przejechać transportem publicznym wzdłuż samego wybrzeża z Essaouiry w stronę Casablanki (lub odwrotnie), czy tylko wynajem auta wchodzi w grę na tym odcinku ?

Image
 Profil Relacje PM off  

#654 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:06 
Awatar użytkownika

Loty: 49
Kilometry: 99 772
Krajów: 20 / 9.4%
Witajcie :) Przeczesałem forum w temacie Maroko solidnie i mnóstwo ciekawych i przydatnych informacji znalazłem. Większość poleca zwiedzanie Maroka na żywioł :)
mam jednak pytanko. (jeśli już było poruszone to sorki) Będąc w grudniu w Maroko chcemy spedzić nocleg na pustyni w Merzoudze. Ktoś korzystał z 3 dniowej opcji wyjazdu http://www.cameltrekking.com/Desert-Tou ... hebbi.html ? Pisząc z zapytaniem o ceny zaproponował mi Omar za 120E za beret za 3 dniową wyprawę. Jest nas 3 osoby i zastanawiam się czy nie wyszłoby taniej właśnie ta opcja (jeśli zejdę z ceny bo 120 nie dam). Inną opcją jest wynajem auta i samodzielna podróż. (Rozważałem komunikację publiczną ale wynajem auta wyszedłby chyba taniej). Będę wdzięczny za sugestie :)
 Profil Relacje PM off  

#655 PostWysłany: 12 Lis 2014 16:30 
Awatar użytkownika

Złota zasada w krajach arabskich: wszystko załatwiaj na miejscu. Korzystałem z 1-dniowej wycieczki na pustynię (startując z Marrakeshu) w marcu i płaciłem po długich negocjacjach 550 MAD, czyli jakieś 50 EUR, z tym że byłem sam.

Samodzielna podróż na pustynię to raczej opcja dla odważnych. Drogi są w większości niezabezpieczone i strasznie kręte, a kultura jazdy mało szwajcarska, aczkolwiek może wypowie się ktoś, kto robił tę trasę autem. Komunikacja publiczna do ostatniego miasta i organizowanie wycieczki stamtąd to też jakaś alternatywa.
 Profil Relacje PM off  

#656 PostWysłany: 20 Lis 2014 20:03 

Hej, przeczytalam caaaaaaly wątek, wielkie dzięki za mnóstwo rad.

Jedziemy w grudniu i wolimy trzymać się południa. Mamy dziesięć dni.

Ktoś może ocenić czy to realny plan? Czy coś jest bez sensu, a może czegoś za dużo, a może jeszcze czegoś brakuje? Generalnie - chcemy wypocząć i poczuć kulturę. Boimy się, że zamarzniemy w grudniu na pustyni, więc względnie albo tam, albo w góry.

1 - dolot do Marakeszu późnym wieczorem
2 - cały dzien w Marakeszu
3 - cały dzień w Marakeszu, wieczorem jedziemy do Agadir
3 - cały dzień na plaży w Agadir
4 - rano dojeżdżamy do Sidi Ifni, tu śpimy, ale robimy sobie mega spacer do Legziry (10 km od Sidi Ifni) z pięknymi łukami skalnymi.
5 - cały dzień w Sidi Ifni
6 - dojazd i nocleg w Ait Benhaddou
7, 8 - albo pustynia (i która najblizej i najdogodniej w grudniu?) albo dolina Ourika na wschód od Imlilu i ew. mały trekking i wejście na . Można stamtąd wyruszyć na trekiing, wejście na Toubkala
9 - wstajemy rano, jedziemy do Ouzoud, wieczorem nocleg w marakeszu
10 - powrót z marakeszu

Ktoś oceni? :)
 Profil Relacje PM off  

#657 PostWysłany: 20 Lis 2014 20:52 
Awatar użytkownika

niebieski
Zastanówcie się, czy jest sens spędzać cały dzień w Agadirze, zwłaszcza, że w grudniu raczej można się spodziewać, że nie będzie pogody na plażowanie. Może lepiej zamiast Agadiru Essaouira, tam jest dużo ciekawiej. Wtedy macie dłuższy dojazd do Sidi Ifni, ale tam i tak macie 2 dni, a ponieważ to małe miasteczko, to spokojnie wystarczy czasu na wszystkie atrakcje.
Dojazd do Ait Benhaddou będzie długi i dość męczący (zależy jeszcze jaką drogą, ale jedzie się sporo przez góry) no ale macie na to cały dzień, więc powinno być ok.
Na Toubkala myślę, że macie za mało czasu a i pogoda może być już bardzo zła. Wydaje mi się, że lepiej na pustynię, najbliżej będzie do Zagory, ale jak tam jest z pustynią to nie pomogę bo dotarłam tylko do samego miasta. Do Merzougi, czyli najbardziej znanej pustyni dużo dalej, ale w 2 dni da radę.

Rozumiem, że bierzecie samochód? Bo samochodem plan jest spokojnie do zrealizowania, komunikacją to już może być ciężko.

#658 PostWysłany: 20 Lis 2014 21:20 
Awatar użytkownika

Mógłby ktoś napisać ile MAD kosztuje paliwko i czy mocno różni się ceną w dużych miastach (typu Marrakesh) od np. Merzougi?

E: Widzę na stronach, że trzeba liczyć ok. 13 MAD za 95. Diesiel o około 30% tańszy, prawda to?
 Profil Relacje PM off  

#659 PostWysłany: 20 Lis 2014 22:02 

Dzięki za odpowiedź. Myślimy nad autem, chociaż słyszałam że lepiej wypozyczenie załatwiac z Polski - to prawda?

I jeszcze - jeśli nie Agadir, to co? Tak zeby sie polenic chwilkę na plaży w grudniu? :)

I co jeszcze ciekawego polecacie na południu?
 Profil Relacje PM off  

#660 PostWysłany: 20 Lis 2014 23:24 
Awatar użytkownika

niebieski
Auto moim zdaniem załatwiać w Polsce bo już na miejscu nie musisz chodzić i szukać. Chociaż będziecie na początek w dużym mieście, więc na miejscu na pewno wypożyczalnie się znajdą.

Co do plażowania, to szczerze mówiąc bardzo bym się na to nie nastawiała. Chociaż może lepiej niech wypowie się ktoś, kto był w okresie zimowym. Ja byłam w lipcu, czyli najcieplejszym miesiącu i w głębi lądu upały były niemiłosierne, natomiast na wybrzeżu nawet wtedy bywało zaskakująco chłodno, głównie przez bardzo mocny wiatr.

Wzdłuż oceanu przejechałam podczas swojego pobytu od Rabatu aż do Sidi Ifni i najfajniejsze miejsce to dla mnie zdecydowanie Legzira. Z miast najbardziej podobała mi się Essaouira.

Jeśli chodzi o inne atrakcje na południu to ciekawe są też okolice miasta Tafraoute (nie tak daleko od Sidi Ifni) - przede wszystkim wąwóz Ait Mansour z gajem palmowym i pięknymi widokami w okolicach. Blisko miasta jest też fajne miejsce z błękitnymi (pomalowanymi) skałami.
No i bardzo polecam przejazd przez przełęcz Tizi'n'Test, droga z Taroudant (też miasto w którym warto się zatrzymać) do Marakeszu. Nazywana jest najbardziej niebezpieczną drogą w Maroku (bez przesady, bywa wąsko i kręto ale da się przejechać - nie wiem jak w zimie, w wyższych partiach może się trafić podobno oblodzenie), za to widoki niezapomniane.
Wszystkie te atrakcje oczywiście raczej tylko z własnym samochodem.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość