Akceptuję i chcę ukryć komunikat Fly4free.pl korzysta z technologii, takich jak pliki cookies, do zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu automatycznego personalizowania treści i reklam oraz analizowania ruchu na stronie. Technologię tę wykorzystują również nasi partnerzy. Szczegółowe informacje dotyczące plików cookies oraz zasad przetwarzania danych osobowych znajdują się w Polityce prywatności. Zapoznaj się z tymi informacjami przed korzystaniem z Fly4free.pl. Jeżeli nie wyrażasz zgody, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim komputerze, powinieneś zmienić ustawienia swojej przeglądarki internetowej.

Wikipost
Zanim założysz nowy temat - zadaj sobie trud przeczytania tego wątku. Jeśli masz ogólne pytania/chcesz by inni doradzili Ci co do trasy wycieczki - napisz w tym temacie. Zakładanie odrębnych wątków zmniejsza czytelność forum.

Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 46  Następna
Autor Wiadomość
#421 PostWysłany: 06 Maj 2013 09:11 

Cytuj:
1. Nie ma pociągów do erfoud, jest bezpośredni, wygodny autobus z Fezu (nocny) do Merzougi i jego polecam. Zdecydowanie najlepsza opcja żeby się tam dostać, testowałem w drugą strone i pewnie za 1.5 tyg też przetestuje (prawdopodobnie bedziemy spac na pustyni 15/16.05)
2. Po drodze z Merzougi do Marrakeshu warto Todre, Dades, Ait Benhaddou. Sam byłem w 1 i 3, w tym roku moze sie uda Dades i te całe różane miasto.
3. Marrakesh lubie albe dwie noce to chyba na niego dużo. Tam głównie meczet, plac, poczuć klimat i spadać w góry/nad morze - zwłaszcza, że jadąc w góry/nad morze możliwe że będzie sie znów przez Marrakesh wracać

Blackcall dzięki, chociaż mam jeszcze kilka pytań:)
1.Z Merzougi Do Marrakeshu lepiej dostać się pociągiem czy autobusami, aby móc się zatrymać w wymienionych przez Ciebie miastach? A może grand taxi?
2.Pewnie przemyślimy opcję skrócenia pobytu w Marrakeshu, bo śledząc wszelkie wątki dotyczące Maroka wielokrotnie znalazłam podobne opinie do Twojej.
3. Zakładając że nie wejdziemy na Tubcal, bo po prostu nie starczy na to czasu, a nie jesteśmy też jakoś super sprawnościowo przygotiwani, jakie miasto w górach odwiedzić, po prosty dla przyrody, ludzi, jedzenia?
4.Podczas podróży z Marrakeshu do Fez, gdzie po drodze najlepiej się zatrzymać i co warto jechać wybrzeżem?
 Profil Relacje PM off  

City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem City break na Malcie za 509 PLN 🌤️😎 Loty na weekend i noc w ⭐⭐⭐⭐ hotelu z krytym basenem
Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊 Ucieknij na słoneczne wybrzeże Costa del Sol ☀️ Wycieczka do Hiszpanii za 749 PLN 🇪🇸 Loty i noclegi w cenie 🌊
#422 PostWysłany: 06 Maj 2013 10:21 

Jeszcze jedno pytanie, gdyż właśnie dowiedziałam się, że kolega który miał z nami lecieć, dziś zrezygnował.
Jak wygląda podróżowanie po Maroko dwój kobiet? Czy jest to bezpieczne?
 Profil Relacje PM off  

#423 PostWysłany: 06 Maj 2013 10:36 
Awatar użytkownika

Loty: 196
Kilometry: 323 953
Krajów: 40 / 18.7%
niebieski
Nie ma żadnego problemu z ubiorem. Można nosić i krótkie spodnie czy koszulki z krótkim rękawem ;)

#424 PostWysłany: 06 Maj 2013 10:50 
Awatar użytkownika

Zbanowany
srebrny
to tez może wynikać z tych wysokich temperatur, które wcale aż takie wysokie nie są a luźne przewiewne ubranie (nawet jeśli długie) chroni przed słońcem.

#425 PostWysłany: 06 Maj 2013 13:12 
Awatar użytkownika

niebieski
laky21 napisał(a):
Cytuj:
1. Nie ma pociągów do erfoud, jest bezpośredni, wygodny autobus z Fezu (nocny) do Merzougi i jego polecam. Zdecydowanie najlepsza opcja żeby się tam dostać, testowałem w drugą strone i pewnie za 1.5 tyg też przetestuje (prawdopodobnie bedziemy spac na pustyni 15/16.05)
2. Po drodze z Merzougi do Marrakeshu warto Todre, Dades, Ait Benhaddou. Sam byłem w 1 i 3, w tym roku moze sie uda Dades i te całe różane miasto.
3. Marrakesh lubie albe dwie noce to chyba na niego dużo. Tam głównie meczet, plac, poczuć klimat i spadać w góry/nad morze - zwłaszcza, że jadąc w góry/nad morze możliwe że będzie sie znów przez Marrakesh wracać

Blackcall dzięki, chociaż mam jeszcze kilka pytań:)
1.Z Merzougi Do Marrakeshu lepiej dostać się pociągiem czy autobusami, aby móc się zatrymać w wymienionych przez Ciebie miastach? A może grand taxi?
2.Pewnie przemyślimy opcję skrócenia pobytu w Marrakeshu, bo śledząc wszelkie wątki dotyczące Maroka wielokrotnie znalazłam podobne opinie do Twojej.
3. Zakładając że nie wejdziemy na Tubcal, bo po prostu nie starczy na to czasu, a nie jesteśmy też jakoś super sprawnościowo przygotiwani, jakie miasto w górach odwiedzić, po prosty dla przyrody, ludzi, jedzenia?
4.Podczas podróży z Marrakeshu do Fez, gdzie po drodze najlepiej się zatrzymać i co warto jechać wybrzeżem?

Między merzouga a marrakeshem nie ma żadnej linii kolejowej... polecam przed zadaniem pytania jednak zrobić lekki research samemu :)
2. Jeszcze raz - ja marrakesh uwielbiam, ale tam IMO nie ma co robić dłużej niż pół dnia/noc. No i często się tam wpada przy innych okazjach (jest po drodze między górami/morzem/resztą kraju w niemal każdą strone). Klimat swoj ma i za to go lubie :)
 Profil Relacje PM off  

#426 PostWysłany: 06 Maj 2013 13:36 

Jasne, przepraszamza głupie pytania , które zdarza mi sie zadawać. Cóż z Oujdy do Erfoud też byłam pewna, że jest polączenia, które znlazłam w internecie, a tu się okazało, że go nie ma. Także jestem wdzieczna, bo pewnie zdzwiłabym się na miejscu takim odkryciem;)
 Profil Relacje PM off  

#427 PostWysłany: 06 Maj 2013 15:20 

rdw napisał(a):
@kaasia proszę napisz jeszcze:
- ile orientacyjnie płaci się za hotel od rana+transport po południu na pustynię z kolacją i spaniem+powrót rano do hotelu i tam reszta dnia
- co z walizkami? czy dobry pomysł to zostawić je w hotelu (jak rozumiem tam mamy pokój albo przechowalnię bagażu) a na wielbłąda np. niezbędne rzeczy tylko do jakiejś siatki (brać coś na przebranie, jeśli nie ma tam prysznica?)

edit: Błagam - powiedz, że ci naganiacze mówią po angielsku... :D

- ceny niestety nie pamiętam... :( poza tym, że było to pod koniec 2009 r., to coś mi się kołacze, że jakieś 400+, ale pewna nie jestem (transport z/na dworzec, kolacja i nocleg na pustyni, śniadanie rano po powrocie z pustyni); nie wiem jakby było, gdybyśmy zostali dłużej - widziałam np. opartą o ścianę deskę typu snowboard (choć tu lepiej powiedzieć sandboard;)), może można zostać dłużej; cena samego noclegu była dość niska
"powrót rano do hotelu i tam reszta dnia" - to nie tak ;) po prysznicu i śniadaniu odwieźli nas do Rissani, nie zostawaliśmy dłużej
- plecaki zostawia się w hotelu - braliśmy ze sobą tylko nasze śpiwory (jeśli ktoś miał i potrzebował - w namiotach były koce, ale wiadomo niekoniecznie każdy chciał się nimi przykrywać "bezpośrednio") i sprzęt fotograficzny
- tak, naganiacze mówią po angielsku :) nasz nawet - poza francuskim - nieźle też z tego co pamiętam po hiszpańsku :)
 Profil Relacje PM off  

#428 PostWysłany: 06 Maj 2013 20:37 

czy sprawdzają ważność paszportu?
ważność jeszcze ok. 1,5-2 miesięcy od zakończenia pobytu, mam spać spokojnie?

#429 PostWysłany: 07 Maj 2013 23:13 

Będę w Marokuod 11-18 maja. :D
Plan - wyjazd z Fez rano w kierunku Merzougi. Potem Marakesz, Agadir, i powrót do Fez przez Casablankę.
Mam wynajęty samochód na cały okres i dwa wolne miejsca.
Może jest ktoś chętny do wspólnego podróżowania?
 Profil Relacje PM off  

#430 PostWysłany: 10 Maj 2013 01:22 

Witam!
Będę w Maroko od 30 maja do 3 czerwca, lot mam do Fes, co proponujecie zwiedzić najbardziej w tak krótkim czasie?
Jestem otwarty na każdą propozycje :)
 Profil Relacje PM off  

#431 PostWysłany: 14 Maj 2013 18:05 
Awatar użytkownika

Loty: 153
Kilometry: 255 179
Krajów: 35 / 16.4%
niebieski
Mam 9 całych dni( 28.05- 08.6) dodalibyście jeszcze jakiś ciekawy smaczek do tego jak sobie to zaplanowałem. Myśle co najwyżej o zachaczeniu paru miast (Marrakech, Casablanca) tylko nie wiem czy warto i czy czasu starczy. Oczywiście wynajmujemy samochód
Wersja 1 http://maps.google.pl/maps?saddr=Avenue ... =7&t=m&z=7
Wersja 2 http://maps.google.pl/maps?saddr=Avenue ... =7&t=m&z=7

co myślicie, jakaś rada??

#432 PostWysłany: 15 Maj 2013 12:02 

Japi_29 napisał(a):
Mam 9 całych dni( 28.05- 08.6) dodalibyście jeszcze jakiś ciekawy smaczek do tego jak sobie to zaplanowałem. Myśle co najwyżej o zachaczeniu paru miast (Marrakech, Casablanca) tylko nie wiem czy warto i czy czasu starczy. Oczywiście wynajmujemy samochód
Wersja 1 http://maps.google.pl/maps?saddr=Avenue ... =7&t=m&z=7
Wersja 2 http://maps.google.pl/maps?saddr=Avenue ... =7&t=m&z=7

co myślicie, jakaś rada??

Nie wiem jak w tym roku, ale dwa lata temu Marokańczycy bardzo odradzali trasę Fes-Merzouga, która jest na obu planach. twierdzili, że jest czasochłonna, z uwagi na kiepskie warunki , nawierzchnię itd oraz niebezpieczna.

Dla mnie najpiękniejsze miejsce w Maroko to Legzira w pobliżu Sidi Ifni... niestety troche Ci nie po drodze, ale na prawdę polecam. Zwłaszcza wcześnie rano, zanim zjadą się serferzy.
Pierwsza trasa- odpuściłabym rabat i casablance.
Dades i Todra - świetny wybór, Merzouga również

#433 PostWysłany: 15 Maj 2013 12:36 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Calisto napisał(a):
Nie wiem jak w tym roku, ale dwa lata temu Marokańczycy bardzo odradzali trasę Fes-Merzouga, która jest na obu planach. twierdzili, że jest czasochłonna, z uwagi na kiepskie warunki , nawierzchnię itd oraz niebezpieczna.

Droga jest bardzo dobra i jak najbardziej przejezdna a takie rzeczy mowia oczywiscie wszyscy pseudoprzewodnicy, zeby zaproponowac zorganizowana wycieczke z jakim swoim znajomym biurem.

#434 PostWysłany: 24 Maj 2013 12:00 

Mam pytanie odnośnie Maroka, chodzi mi o takie prozaiczne w sumie sprawy: jak nie dać się w balona zrobić. Bo w tych krajach jak zwykle lubią naciągać biednych turystów na bóg wie co :D Przykładowo jak patrze teraz relację jakiegoś człowieka: http://www.podroze.pl/wasze-wyprawy/relacje/relacja/marakesz-miasto-czarodziejskiego-placu,3502/ i opisuje zdjęcia z wężem za 50euro :shock: ktoś powie na co charakterystycznego "uważać" ?
 Profil Relacje PM off  

#435 PostWysłany: 24 Maj 2013 12:10 
Awatar użytkownika

Loty: 302
Kilometry: 629 490
Krajów: 49 / 22.9%
niebieski
Po prostu nastaw się na to, że w miejscach turystycznych właściwie kazdy bedzie chcial na Tobie zarobić. Zawsze upewniej się najpierw co do ceny, najlepiej płać z góry i bądź stanowczy - jak czegoś nie chcesz to nie daj sobie wcisnąć.

#436 PostWysłany: 24 Maj 2013 12:30 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
dokładnie jak pisze Olus i dodatkowo dla nich 50 euro czy tam slynne 200 DH to cena wyjściowa (a nóż widelec kilku się na nią złapie), a tak naprawdę jak dasz 2 euro to i tak będą zadowoleni choć nie przestaną prosić ... nalegać raczej o więcej
 Profil Relacje PM off  

#437 PostWysłany: 24 Maj 2013 13:12 
Awatar użytkownika

Loty: 32
Kilometry: 46 097
Krajów: 10 / 4.7%
niebieski
andom napisał(a):
Mam pytanie odnośnie Maroka, chodzi mi o takie prozaiczne w sumie sprawy: jak nie dać się w balona zrobić. Bo w tych krajach jak zwykle lubią naciągać biednych turystów na bóg wie co :D Przykładowo jak patrze teraz relację jakiegoś człowieka: http://www.podroze.pl/wasze-wyprawy/relacje/relacja/marakesz-miasto-czarodziejskiego-placu,3502/ i opisuje zdjęcia z wężem za 50euro :shock: ktoś powie na co charakterystycznego "uważać" ?

Sprawdzaj, czy taksówkarz wydał Ci dobrą sumę. Nas jeden oszukał na 8 DH.

Moje podróże: https://podroze-podroze-podroze.blogspot.com
 Profil Relacje PM off  

#438 PostWysłany: 24 Maj 2013 13:40 

kajda1 napisał(a):
Z lotniska w Agadirze musisz wziac "grand taxi" za 220 dh (ok. 20 eur) do centrum miasta,

220 to jakaś cena z kosmosu. Po krótkim targowaniu (a najlepiej pójsc na przystanek autobusowy i tam sami taksowkarze będa prosili aby jednak jechac ich Grand Taxi) nie powinno się zaplacić wiecej niz niz 120 gora 150 MAD.
 Profil Relacje PM off  

#439 PostWysłany: 24 Maj 2013 15:00 
Awatar użytkownika

Loty: 408
Kilometry: 718 413
Krajów: 44 / 20.6%
srebrny
oficjalny cennik grand taxi na lotnisku w Fezie.

ps. wiecie może czemu przekręca mi zdjęcie ?

Załączniki:
Komentarz do pliku: cennik
DSC_2843 (Small).JPG
DSC_2843 (Small).JPG [ 134.84 KiB | Obejrzany 1120 razy ]
 Profil Relacje PM off  

#440 PostWysłany: 24 Maj 2013 18:50 

Tylko trzeba pamiętać że cennik cennikiem ale można z cena zejsc ponizej tej oficjalnej. O ile pamietam to "oficjalnie" z Agadiru na lotnisko Grand taxi kosztuje 180 MAD
 Profil Relacje PM off  

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 901 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1 ... 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 ... 46  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina (czas letni)

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość